matejson Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 Cześć, Mój pierwszy wątek w dziale pojazdów cywilnych. Na warsztat trafiła nowość ze stajni Balaton Model - FSC Żuk. Kilka zdjęć z budowy poniżej... Skala 1/72 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 Będzie taki w 1/35..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 23 Maja 2019 Jest na ich stronie taki w 1:35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 ŻUK 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 3 minuty temu, Grzes napisał: ŻUK 1/35 Super... Ale cena też niczego sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Osobiście polecam 1/72 Edytowane 23 Maja 2019 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 (edytowane) Ciekawy wybór tematu! Aż zionie kultowością. Wielka szkoda, ze nikt nie pokusił się o wypuszczenie tej maszyny w plastiku, w końcu wersji było sporo, można by trzaskać jedną za drugą A skoro jesteś już na finiszu z montażem to od razu spytam- jakie pan robisz malowanie, panie szanowny ? PS zerknij sobie- http://forum.polskiedostawczaki.pl/viewforum.php?f=15 : 0 ) Edytowane 24 Maja 2019 przez LordDisneyland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matejson Napisano 24 Maja 2019 Autor Share Napisano 24 Maja 2019 Aż kusi o jakiegoś złomka, zardzewiałego, ale chyba zrobie coś w klimatach PRLu Dzięki za linka. PS z tym z plakatem na temat Aborcji lekko przesadziłeś (przed edycją) .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 Recenzje Pana Kamila: http://www.kfs-miniatures.com/1-35-zuk-a-15-balaton-modell/ http://www.kfs-miniatures.com/1-72-zuk-a-15-balaton-modell/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 (edytowane) " z tym z plakatem na temat Aborcji lekko przesadziłeś (przed edycją) .... " - masz całkowitą rację, dlatego też szybko się zreflektowałem i zmieniłem- przepraszam. To nie jest temat do hobbystycznych żartów. To zdaje się na tym forum o dostawczakach padło stwierdzenie piękne w swej prostocie "Albo klasyk, albo auto" Edytowane 24 Maja 2019 przez LordDisneyland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matejson Napisano 27 Maja 2019 Autor Share Napisano 27 Maja 2019 Właśnie otrzymałem świeżutką nowość. Zestaw blaszek firmy FPW Model. Bardzo przydatny zestaw, który uzupełnia zestawową blaszką jak widać na zdjęciach. Polecam gorąco! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 27 Maja 2019 Share Napisano 27 Maja 2019 Jeżu jakie to piękne. Oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 28 Maja 2019 Share Napisano 28 Maja 2019 Szkoda, że nie klepią tego w 1:24 i plastiku. Cena 250 zeta za 1:35 to dużo za dużo Ale sam model śliczny jak się go już pomaluje,pobrudzi, zardzewi, zmatuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 28 Maja 2019 Share Napisano 28 Maja 2019 (edytowane) Bardzo ładny , Proponuję wersje ze Zmienników Spółdzielnia im. Borów Tucholskich Edytowane 28 Maja 2019 przez Daniel_ 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 28 Maja 2019 Share Napisano 28 Maja 2019 (edytowane) szkoda , że nie ma tablic WIJ 0164, bo kalki to chyba były na kalkomanie.pl , ale sklep zawiesił działalność. Edytowane 28 Maja 2019 przez Daniel_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 28 Maja 2019 Share Napisano 28 Maja 2019 Fajnie że takie modele powstają ,szkoda jednak że nasi producenci modeli nie reagują na tzw. modę na PRL . Cena rzeczywiście jest nieco zaporowa zwłaszcza że model ten w obu skalach ma sporo baboli którym trzeba poświęcić sporo czasu aby zbliżyć się do oryginału . Buduję tego Żuczka 1:35 i mając tego firmowego w ręku ,chyba łatwiej będzie zbudować go od podstaw . Nie mniej jednak chętnie podpatrzę jak powstaje jego mniejsza wersja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 20 godzin temu, Andrzej Godlewski napisał: Fajnie że takie modele powstają ,szkoda jednak że nasi producenci modeli nie reagują na tzw. modę na PRL . Cena rzeczywiście jest nieco zaporowa zwłaszcza że model ten w obu skalach ma sporo baboli którym trzeba poświęcić sporo czasu aby zbliżyć się do oryginału . Jako nie-specjalista pytam - jakie tam są babole? Bo mi trochę nie pasuje średnica kół, ale mogę się mylić. A sam bardzo się czaję na zrobienie wersji sanitarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 Godzinę temu, kret69 napisał: mi trochę nie pasuje średnica kół No właśnie też mi się koła wydają zbyt duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 (edytowane) Trudno tutaj wymienić wszystkie detale które dobrze by było zmienić . Nie mniej w obu skalach brak jest podziału blach na dachu , oraz wtłoczeń na nim . Zapewne w 1:72 nie przeszkadza brak silnika oraz niewłaściwe jego zawieszenie , że nie wspomnę o samej ramie . Tyle drzwi powinny być dzielone , choć w niektórych wersjach były odchylane na bok . . Co do kół dokonam pomiarów i zobaczymy czy rzeczywiście są za duże , choć w 1:35 jakoś to wygląda . Poza tym jeśli robi się konkretną wersją dobrze jest podpatrzeć w necie jak wyglądała bo zdjęć jest od czorta Zapewne warto przed klejeniem zapoznać się z historią powstanie oraz szczegółami bo czasami jest za późno na zmiany . Edytowane 29 Maja 2019 przez Andrzej Godlewski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 29 Maja 2019 6 minut temu, Andrzej Godlewski napisał: Tyle drzwi powinny być dzielone , choć w niektórych wersjach były odchylane na bok . . Ja pamiętam jedną klapę podnoszoną do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 (edytowane) Ja używałem Żuka z klapą dzielona i odchylana na bok , nie mniej już widać że wersji było trochę . Zdjęcie znalezione w necie , to tylko jeden z przykładów . Edytowane 29 Maja 2019 przez Andrzej Godlewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 (edytowane) Drzwi dzielone góra/dół: Drzwi całościowe: Edytowane 29 Maja 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 Grześ ten żuk to przeróbka , ewidentnie widać że drzwi są zespolone . Jak dla mnie jedynie zdjęcia z epoki pokazują jak było , gro żuków miało drzwi dzielone ,a wynikało to stad że łatwo było wykonać fabrycznie wersji z budą brezentową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 Ale tu to całościowy oryginał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 29 Maja 2019 Share Napisano 29 Maja 2019 (edytowane) Masz rację ,teraz sobie przypominam że tego typu żuka widziałem jako busa . Ale w tym przypadku trzeba dodać do modelu światła cofania i przeciwmgłowe , oraz zawiasy których po porostu nie ma,ale to już drobiazg . Edytowane 29 Maja 2019 przez Andrzej Godlewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi