Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mój pierwszy wątek w dziale pojazdów cywilnych. Na warsztat trafiła nowość ze stajni Balaton Model - FSC Żuk. Kilka zdjęć z budowy poniżej...

Skala 1/72  
pi2Lkpg.jpg
yiLEobP.jpg
N1uRxuF.jpg
DxsuuTQ.jpg
CVDurw9.jpg
2P11prZ.jpg
ptcOZWr.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

Osobiście polecam 1/72 :mrgreen:

Edytowane przez Grzes
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Ciekawy wybór tematu! Aż zionie kultowością. :D

Wielka szkoda, ze nikt nie pokusił się o wypuszczenie tej maszyny w plastiku, w końcu wersji było sporo, można by trzaskać jedną za drugą ?

A skoro jesteś już na finiszu z montażem :) to od razu spytam- jakie pan robisz malowanie, panie szanowny ?

PS zerknij sobie-

http://forum.polskiedostawczaki.pl/viewforum.php?f=15

: 0 )

Edytowane przez LordDisneyland
Napisano

Aż kusi o jakiegoś złomka, zardzewiałego, ale chyba zrobie coś w klimatach PRLu :) 
Dzięki za linka.

PS z tym z plakatem na temat Aborcji lekko przesadziłeś (przed edycją) .... :) 

Napisano (edytowane)

" z tym z plakatem na temat Aborcji lekko przesadziłeś (przed edycją) .... :) "

- masz całkowitą rację, dlatego też szybko się zreflektowałem i zmieniłem- przepraszam. To nie jest temat do hobbystycznych żartów.

To zdaje się na tym forum o dostawczakach padło stwierdzenie piękne w swej prostocie "Albo klasyk, albo auto" :D

Edytowane przez LordDisneyland
Napisano

Właśnie otrzymałem świeżutką nowość. Zestaw blaszek firmy FPW Model. Bardzo przydatny zestaw, który uzupełnia zestawową blaszką jak widać na zdjęciach.

Polecam gorąco!
kMjAxbU.jpg
XuBVZH2.jpg

• Like 1
Napisano

Szkoda, że nie klepią tego w 1:24 i plastiku. Cena 250 zeta za 1:35 to dużo za dużo :D Ale sam model śliczny jak się go już pomaluje,pobrudzi, zardzewi, zmatuje :D 

Napisano (edytowane)

szkoda , że nie ma tablic WIJ 0164, bo kalki to chyba były na kalkomanie.pl , ale sklep zawiesił działalność. 

Edytowane przez Daniel_
Napisano

Fajnie że takie modele powstają ,szkoda jednak że nasi producenci modeli nie reagują na tzw. modę na PRL .

Cena rzeczywiście jest nieco zaporowa zwłaszcza że model ten w obu skalach ma sporo baboli którym trzeba poświęcić sporo czasu aby zbliżyć się do oryginału .

Buduję tego Żuczka 1:35 i mając tego firmowego w ręku ,chyba łatwiej będzie zbudować go od podstaw .

Nie mniej jednak chętnie podpatrzę jak powstaje jego mniejsza wersja .

Napisano
20 godzin temu, Andrzej Godlewski napisał:

Fajnie że takie modele powstają ,szkoda jednak że nasi producenci modeli nie reagują na tzw. modę na PRL .

Cena rzeczywiście jest nieco zaporowa zwłaszcza że model ten w obu skalach ma sporo baboli którym trzeba poświęcić sporo czasu aby zbliżyć się do oryginału .

Jako nie-specjalista pytam - jakie tam są babole? Bo mi trochę nie pasuje średnica kół, ale mogę się mylić. A sam bardzo się czaję na zrobienie wersji sanitarnej.

Napisano
Godzinę temu, kret69 napisał:

mi trochę nie pasuje średnica kół

No właśnie też mi się koła wydają zbyt duże

Napisano (edytowane)

Trudno tutaj wymienić wszystkie detale które dobrze by było zmienić .

Nie mniej w obu skalach brak jest podziału blach na dachu , oraz wtłoczeń na nim .

Zapewne w 1:72 nie przeszkadza brak silnika oraz niewłaściwe jego zawieszenie , że nie wspomnę o samej ramie .

Tyle drzwi powinny być dzielone , choć w niektórych wersjach były odchylane na bok . .

Co do kół dokonam pomiarów i zobaczymy czy rzeczywiście są za duże , choć w 1:35 jakoś to wygląda .

Poza tym jeśli robi się konkretną wersją dobrze jest podpatrzeć w necie jak wyglądała bo zdjęć jest od czorta ?

Zapewne warto przed klejeniem zapoznać się z historią powstanie oraz szczegółami bo czasami jest za późno na zmiany .

nsKcWFY.jpg

Edytowane przez Andrzej Godlewski
  • Like 2
  • Super Moderator
Napisano
6 minut temu, Andrzej Godlewski napisał:

Tyle drzwi powinny być dzielone , choć w niektórych wersjach były odchylane na bok . .

Ja pamiętam jedną klapę podnoszoną do góry.

Napisano (edytowane)

Ja używałem Żuka z klapą dzielona i odchylana na bok , nie mniej już widać że wersji było trochę .

Zdjęcie znalezione w necie , to tylko jeden z przykładów .

yFAqWof.jpg

c5iWr0p.jpg

Napisano (edytowane)

Drzwi dzielone góra/dół:

z835870399_3_1080x720_diesel-pierwszy-wlasciciel-dostawcze.jpg.1583de5cba8947473bc6ed0aa23df936.jpg

Drzwi całościowe:

pitak-sa-30-jpg-249b6a19aa82f41a,750,470,0,0.jpg

Edytowane przez Grzes
Napisano

Grześ ten żuk to przeróbka ,  ewidentnie widać że drzwi są zespolone .

Jak dla mnie jedynie zdjęcia z epoki pokazują jak było , gro żuków miało drzwi dzielone ,a wynikało to stad że łatwo było wykonać fabrycznie wersji z budą brezentową .

Napisano

Ale tu to całościowy oryginał:

800px-Zuk_back.jpg

Napisano (edytowane)

Masz rację ,teraz sobie przypominam że tego typu żuka  widziałem jako busa .

Ale w tym przypadku trzeba dodać do modelu światła cofania i przeciwmgłowe , oraz zawiasy których po porostu nie ma,ale to już drobiazg .