zaruk Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 Cieniowanie i obicia bardzo realistyczne, świetne wrażenie robi też kontrast metalu z drewnianymi elementami. Bardzo się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Nie miałeś w zestawie kalek na te skrzynki w ścianach z numerami? Kojarzę, że w rzeczywistym Emilu były te oznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 (edytowane) Kalki z numerami skrzynek? Chyba nie mam? Zabiłeś mi ćwieka. Muszę sprawdzić. Jak są numery, to je położę. Dzięki za czujność Edytowane 12 Października 2020 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 7 godzin temu, Stojkovic napisał: Nie miałeś w zestawie kalek na te skrzynki w ścianach z numerami? 7 godzin temu, marioba napisał: Kalki z numerami skrzynek? Chyba nie mam? Powinny być - chyba. Bo w oryginale były i są na to fajne fotki z tymi oznaczeniami. LEWA strona - PRAWA strona - Na zamku działa Nr. R.V.3 i jest to drugi pojazd z tej krótkiej serii. Prawdopodobnie to starszy brat Max'a - Moritz. Choć obydwa pojazdy nazywane - 'Sturer Emil' - (Uparty Emil). Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 (edytowane) Krzysiu, bardzo ci dziękuję za zabranie głosu w tym warsztacie. Oczywiście znam te zdjęcia. Nawet mam je na kompie. Dosyć mocno przekopałem net przed zabraniem się za ten model. Kalek przyznam się nie oglądałem aż tak dokładnie i wydaje mi się że żadnych numerów, ani napisów tam nie ma. Próbowałem coś dobrać, ale to co mam jest za duże. Może jeszcze coś znajdę. A jak nie to będę musiał z tym żyć ze tych oznaczeń nie ma. Sam model pomalowany jest akrylem Panzergrau od Revella. Bez rozjaśnień i bez jakiejkolwiek modulacji. Klamoty malowane Agamą. Wszystko co widać wymalowane jest tanimi, artystycznymi, chińskimi olejami, wspomaganymi benzyną lakową z marketu budowlanego. Malowanie trwało 3 tygodnie, po kilkanaście- kilkadziesiąt minut dziennie. Oleje suszylem sykatywą ze sklepu dla artystów. Koszt 9,50 za 50 ml. Wystarczy na kilka lat Edytowane 12 Października 2020 przez marioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Klasa malunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Ładnie to wnętrze wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Października 2020 Autor Share Napisano 20 Października 2020 Po tygodniu poszukiwań kalek, w końcu się znalazły i są na swoim miejscu... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Października 2020 Share Napisano 20 Października 2020 Teraz wygląda to jak trzeba! Fajnie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Października 2020 Share Napisano 23 Października 2020 Z wyciorem to krucho bo to tylko dwie sztuki tego były. Sam wycior widać na pierwszej fotce którą ostatnio zapodałem z wnętrzem. Mocowanie na kanistry to takie coś przykręcane do błotnika po lewej stronie - Natomiast antena - mocowanie podstawy przyspawane po prawej stronie u góry. Przewód od anteny musiał górą wracać do sprzętu. Nie ma dziury w bocznym pancerzu na takowy przewód. Pozdrawiam Krzysztof 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 24 Października 2020 Autor Share Napisano 24 Października 2020 Czołem! Krzysiu, strasznie bardzo ci dziękuję za zdjęcia! Mocno pomogą! Zaczynam lepić Emila do kupy... Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Rzadko ostatnio tu zaglądam, brak mi czasu, a tu proszę jaka wielka niespodzianka :). Super, że wróciłeś . Emil - klasa . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Października 2020 Share Napisano 25 Października 2020 W dniu 24.10.2020 o 07:19, marioba napisał: Zaczynam lepić Emila do kupy... Emila - czyli którego z tych dwóch braci. Max'a czy Moritz'a ? Myślę że tego drugiego czyli Moritz'a. Jeśli tak to Wiesz że na błotnikach nie miał tak sprzętów jak w wersji początkowej (przynajmniej na prawym błotniku). Fotografia tylko w celach dyskusji. No choćby to - między innymi 'bambetlami' zawsze miał od 1 do 4 skrzynek. Ta pod spodem była przymocowana na stałe reszta jeździła luzem. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Października 2020 Share Napisano 25 Października 2020 (edytowane) Tak z ciekawości tylko spytam, skoro mowa jest o przeróbkach i historycznych dodatkach, a mianowicie, czy te "tuby" na prawym błotniku, ja i ich mocowania, które tylko z grubsza przypominają elementy wyciora i ich zapięcia (troki) pozostaną już niezmienne? ...bo w oryginale te elementy są nieco bardziej skomplikowane, choćby z racji tego, że każdy element z jednej strony ma charakterystyczną, wystającą część gwintowaną. Ponadto są zamocowane w dwóch płaszczyznach, gdyż te bliżej nadbudówki znajdują się niejako powyżej sąsiedniego elementu. Widać to także po kształcie elementu blokującego wycior, który ma dość charakterystyczny kształt z dwoma różnej wysokości wzmocnieniami. Zdjęcia z sieci Tak czy inaczej postępy warsztatu śledzę z przyjemnością, gdyż sam mam Emila na warsztacie Edytowane 25 Października 2020 przez Rafał B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 25 Października 2020 Autor Share Napisano 25 Października 2020 (edytowane) Czołem! Znowu zamęt w głowie Koledzy mi zrobili! 5 godzin temu, meser262 napisał: Emila - czyli którego z tych dwóch braci. Max'a czy Moritz'a ? Myślę że tego drugiego czyli Moritz'a Z tego wniosek ze robię Moritza i tak już pozostanie..... 5 godzin temu, Rafał B napisał: Tak z ciekawości tylko spytam, skoro mowa jest o przeróbkach i historycznych dodatkach, a mianowicie, czy te "tuby" na prawym błotniku, ja i ich mocowania, które tylko z grubsza przypominają elementy wyciora i ich zapięcia (troki) pozostaną już niezmienne? Oczywiście że zmienne! Właśnie dostarczyłeś mi zdjęć potrzebnych do tego! Uzupełniłeś "tajną " korespondencję na PW z Kolegą Krzysztofem dotyczącą tegoż detalu. Wielkie dziękuję! Wiadomo że nie będzie łatwo, więc zdjęć trochę pooglądałem. Zdjęcia oczywiście umieszczone tylko w celach dyskusyjnych! Skrzynka na prawym błotniku jest przy samej krawędzi. Za skrzynką są drągi wycioru w swoich mocowaniach Tutaj ta sama skrzynka. Widać że nie dotyka do wieży. Chyba ma boczne uszy. W czerwonym kółku widać resztki mocowania skrzynki. Czerwone strzałki-mocowania drągów wyciora. Żółte kółko- wyrzutnik granatów. A na tych fotkach wstępne podejście do tematu. Skrzynka oczywiście nie ta. Postawiłem na błotniku cokolwiek. Dragi wyciorów trzeba umieścić bliżej wieży. Wyrzutnik granatów jest na swoim miejscu. No i luźne i wstępne podejście do kanistrów na lewym błotniku. Poza tym kable od oświetlenia, antena itp.... Mariusz Edytowane 25 Października 2020 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Października 2020 Share Napisano 25 Października 2020 9 minut temu, marioba napisał: Znowu zamęt w głowie Koledzy mi zrobili! Jeśli Moritz - no to zamętu część dalsza - Masz na błotnikach klocki (2) pod lewar - a lewar? OK pomocnicze zdjęcie - No to jak dorabiasz 'bambetle' to może jeszcze lewa strona - wyraźniejsza i z większą liczbą zwycięstw - Niedługo po tym czasie w którym zrobiona jest ta fotka - nastąpiła zmiana załogi. Która 'zaliczyła' 7 zwycięstw. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 25 Października 2020 Autor Share Napisano 25 Października 2020 No cóż... Będę walczył! Albo Ja, albo Moritz.! W końcu nigdzie mi się nie śpieszy. I tak robię zawsze kilka modeli na raz. Tego robię tylko coś około półtora roku. Jak porobę go jeszcze kilka, kilkanaście miesięcy, to nic się chyba nie stanie Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi