marioba Napisano 2 Czerwca 2019 Share Napisano 2 Czerwca 2019 Witam Szanownych Forumowiczów Kolega enten napisał mi abym zrobił oddzielny warsztat dla tego modelu więc robię... Nowy projekt: 12.8 cm Selbstfahrlafette auf VK 3001 Sturer Emil Oczywiście zestaw to znany i lubiany Trumpeter 1:35 Inbox jest tutaj https://www.mojehobby.pl/products/German-12.8cm-L-61-STURER-EMIL.html Po rozpruciu pudełka same ochy i achy! Ładny ogół i szczegół, kolorowa wkładka, mięciutkie gąsieniczki. Jednym słowem same zachwyty. Jednak po pierwszym zauroczeniu, przychodzi otrzeźwienie. Zestaw jest taki trampkowo-dragonowy: niby cacy, niby wszystko ok, ale potem wychodzą różne różności. Zwichrowane duże elementy, wypychacze w fatalnych miejscach np.: w krawędziach pancerza nadbudowy. Zbyt mocno rozdrobniony detal. Niedolewy, fartuszki itp... Ale sam model jest efektowny. Przede wszystkim jest duży. Dobrze wygląda już na etapie lepienia, a co będzie po pomalowaniu? Dokupiłem lufę MBmodels i gąsienice Hobby Boss Bawię się tym grzmotem od około miesiąca: Armata, dużo szpachli Trochę bebechów z wieży No i gąsienice. Koła napędowe i gąski Hobby Bossa są szersze o około1,5mm od zestawowych. Ciekawe kto ma rację? Same ogniwka gąsienic są ze strasznie twardego plastiku i nie pasują do siebie. Trzeba było wszystko piłować... Lepienie gąsienic. Sprzęt potrzebny do tego: Lepienie: Efekt lepienia: Można gąski zdjąć razem z kołami do malowania Teraz wygląda to tak: I to by było na tyle w dniu dzisiejszym. Postępy z prac będę pokazywał jak będę miał czas ( z tym coraz gorzej niestety). W między czasie będę wrzucał tutaj inne modele Panzerwaffe nie zasługujących na własny warsztat. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Czerwca 2019 Share Napisano 2 Czerwca 2019 Mariusz, moim zdsnk m każdy model zasługuje na własny warsztat. Choćby dlatego że łatwiej potem go znaleźć. Więc jeżeli można to prosiłbym o każdy z osobna. Jakie malowanie planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Czerwca 2019 Super Moderator Share Napisano 2 Czerwca 2019 no z malowaniem to przy Emilu szału nie ma pewnie szare... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2019 Szare, będzie wszystko szare... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Czerwca 2019 Share Napisano 2 Czerwca 2019 Kiedyś w tym modelu poleglem właśnie na tych gąsienicach z HB. Dlatego dziś Emila nie mam na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Czerwca 2019 Super Moderator Share Napisano 2 Czerwca 2019 dlatego ja wybrałem Modelkasten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 8 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2019 Witam! W dniu 2019-06-02 o 23:02, enten napisał: Kiedyś w tym modelu poleglem właśnie na tych gąsienicach z HB. Dlatego dziś Emila nie mam na półce A dlaczego poległeś? Tak jak napisałem, gąski od Hobby Bossa są strasznie twarde. Dlatego największym problemem jest wycięcie ich z ramek bez połamania. Do wycinania z ramek używam takiego sprzętu: Plastik jest tak twardy, że wspaniale obrabia go się tym: Do tego jeszcze nóż Olfy i papier ścierny. Hobby Boss zaleca 87 ogniw na jedną taśmę. Tak naprawdę potrzeba 84 ogniwa. Jedno ogniwo więcej i zwis będzie za duży. Dlatego bardzo mnie ciekawi co poszło nie tak z tymi gąskami. Napisz coś! Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 8 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2019 Witam Szanownych Forumowiczów! Mała aktualizacja! Wziąłem się za lufę od RB Model: Po zlepieniu gąsienic zostało 20 ogniwek. No i bardzo dobrze! To idealna ilość aby zastąpić zestawową żenadę... Wydech wyszpachlowany... Jeszcze trochę szpachli... Zostawiam to do jutra. Ps. Rano kupiłem sobie w Jadarze to coś za całe 26PLN To stary rupieć z 1975 roku, ale nie mogłem się powstrzymać. Pudełka Tamiyi rozluźniają mnie. Mają coś takiego w sobie że muszę to kupić. I tyle na dzisiaj... Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Czerwca 2019 Share Napisano 8 Czerwca 2019 Fajny Emilek wychodzi . Heh, a co z teciakiem i chieftainem ?. P.S. Czyli rysunki na pudełku, zwane nowocześnie "artboxami" działają nie tylko na mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 9 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2019 20 godzin temu, Rack napisał: Heh, a co z teciakiem i chieftainem ?. Teciak czeka w kolejce do malowania. Na razie maluje się Esdek 7 z Flakiem 36. To duży projekt i to on zżera mi zasadniczo cały wolny czas. Chieftain musi jeszcze poleżeć w pudełku. 20 godzin temu, Rack napisał: Czyli rysunki na pudełku, zwane nowocześnie "artboxami" działają nie tylko na mnie Zawsze działały na mnie pudła Tamiyi. Coś w sobie mają. Ale tylko pudła Tamiyi powodują u mnie zakup "kompulsywny". Może jeszcze stare Italeri. Dragony, Trumpetery raczej nie. To bardziej świadome i planowane zakupy Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 15 Lutego 2020 Autor Share Napisano 15 Lutego 2020 Czołem Modelarze! Emil lepi się pomalutku, tak jak cały tabun innych pojazdów. W międzyczasie polepiło się niechcący coś takiego: Stary Panzer 35(t) od CMK, wzbogacony różnymi śmieciami i inwencją własną. Gotowy praktycznie do malowania. Dodam jeszcze, że sam czołg okrutnie mi się podoba! To jedna z ładniejszych maszyn! Klasyk! Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 15 Lutego 2020 Share Napisano 15 Lutego 2020 Piękny ten czeski Niemiec. Do tego z CMK, szacun . Mam go w kolejce, tylko. że od Academy, nie wiem, czy to lepsza baza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 16 Lutego 2020 Share Napisano 16 Lutego 2020 14 godzin temu, marioba napisał: Stary Panzer 35(t) od CMK Jak z jakością tego modelu? Cena jest super i mam go od dawna na liście zakupowej ale jestem ciekaw jak się go skleja i jak wypada na tle droższych firm. Z góry dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 16 Lutego 2020 Share Napisano 16 Lutego 2020 Podpisuję się pod pytaniem o jakośc Panzer 35(t) od CMK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Lutego 2020 Share Napisano 16 Lutego 2020 Ja myślę, że zarówno CMK jak i w mniejszym stopniu Academy można śmiało wykreślić z listy zakupowej. Bronco generalnie jest niewiele droższe (okazję sklepowe) a jakością (szczególnie gąsienice) odjeżdża konkurencji na którą moim zdaniem szkoda czasu (szczególnie cmk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 16 Lutego 2020 Autor Share Napisano 16 Lutego 2020 Czołem Modelarze! Nie znam jakości LT-35 od Academy i Tamyi, nie mówiąc o Bronco. Myślę że każdy nowszy zestaw jest lepszy od starego CMK. CMK ma prawie trzydzieści lat! Nowe wypusty zaledwie kilka lat. Poza tym pudło CMK, to przede wszystkim czechosłowacki LT-35. Wersja niemiecka potraktowana jest trochę po macoszemu. Aby z tego modelu zrobić jako takiego Hitlerwagena, trzeba się trochę nagłówkować. Mój model kupiłem ponad 25 lat temu i po szybkim zlepieniu, pomalowałem pędzlem. Z dziesięć lat temu, odmyłem go i wrzuciłem do pudła na wieczne oczekiwanie. Sam model składa się tak sobie. Dużo jam skurczowych. Fatalny podział elementów wanny (tył pojazdu), trudny do wyszpachlowania. W międzyczasie trafiłem coś takiego: To coś, to nic innego jak ramka z tamiowskiego LT-35, sprzedawana oddzielnie jako kanistry. Dodatkowo dorobiłem zapasowe kółka, jakieś tam pierdołki, porobiłem leciutkie zwisy gąsienic, lina, deski itp. Może nie jest idealnie, ale też nie jest beznadziejnie. Poza tym jak wszyscy wiedzą lubię stare modele. A co sobie kupicie? Wybór należy do was! A teraz Emil Wkleiłem wydech. Zdjęcia pokazują że ze szpachlą na tym elemencie jeszcze nie skończyłem... Spasowanie wieży nie jest idealne w tym modelu. Nadbudowa kołysała się i fatalnie sprężynowała. Całość mocno nie dochodziła do wanny. Za pomocą płynnej kalki, jakoś prawie udało mi się ten problem zlikwidować... Dalej szpachla. Potem szlif i spaw... I tyle... Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 16 Lutego 2020 Autor Share Napisano 16 Lutego 2020 1 godzinę temu, Spotter napisał: A co do ilości czasu jaki masz, to chyba nie tak źle u Ciebie, skoro ciągle coś lepisz w międzyczasie. Międzyczas u mnie to jakieś 10-15 miesięcy. Ostatni wpis na tym poście był w czerwcu zeszłego roku. Wczoraj dopiero cos wsadziłem na forum... Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 17 Lutego 2020 Share Napisano 17 Lutego 2020 Dodatki do niemieckiego Czecha bardzo ładne. Sam model to strup z masą błędów i słabą sklejalnością. Trzeba się nagimnastykować by skleić kadłub. Najgorsze jest to, że jeszcze jakaś firma sprzedaje przepaki tego szajsu jako swój. Academy ma wgłębne śruby a powinny być wypukłe. Do tego wpuszczone tak głęboko, że pancerz musiałby mieć ze dwa lub trzy razy więcej niż w rzeczywistości. Najlepszy jest Bronco. Wstępnie przejrzałem ramki i idiotyzmy z zestawu CMK nie występują. Nie wiem tylko jak ze sklejaniem bo nie rozbebeszyłem jeszcze pudła. Kupiłem by CMK wyrzucić do śmieci... ale jeszcze leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 18 Lutego 2020 Autor Share Napisano 18 Lutego 2020 Kolego Lipa! Bardzo dziękuję ci za zabranie głosu w tej dyskusji. Rozjaśnileś umysły Szanownych Modelarzy w temacie LT-35 CMK. Mi jedynie co pozostało, to jakoś efektownie pomalować te nieszczęście aby jakoś wyglądało. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 Witam Szanownych Modelarzy! Mój biznes poddał się koronawirusowi. Mam cholernie dużo czasu. Co najmniej dwa tygodnie. Nie dlatego ze przechodzę kwarantannę. Po prostu branża w której funkcjonuję, zawiesiła działalność... Emil utknął na etapie malowania wnętrza. Zabrałem się wiec za pojazd którego NIGNY NIE KLEIŁEM! Tygrys "jedynka" stoi rozbabrany od kilkunastu lat. Natomiast do "dwójki" nigdy nawet nie podchodziłem. Najwyższy czas to zmienić. Wybaczcie mi, że wkładam to do tego warsztatu, ale nie chce zaśmiecać forum rozbabranymi wątkami. Poza tym i tak nikt tu nie zagląda.... Königstiger to znany i lubiany zestaw Tamiyi. Łatwy w lepieniu. Coś tam dokładam, ale model będzie zasadniczo z pudła. Tyle zlepiłem w dwa dni. Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 A ile kosztuje założenie nowego wątku? Nie obraź się ale to kolejny raz. To na prawdę nic nie kosztuje a fajniej by się przeglądało Twoje wątki. Robisz fajne warsztaty ale myślę, że nie tylko mi przeszkadza taki pierd...nik w tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 18 Marca 2020 Share Napisano 18 Marca 2020 Niektóre fora tak całkowicie funkcjonują. Jeśli się jednocześnie robi kilka albo i więcej modeli, to zakładanie dla każdego osobnego tematu z aktualizacjami raz na kilka miesięcy czy też lat, nie wydaje mi się zbyt atrakcyjnym i przyjaźniejszym dla oglądających rozwiązaniem. Tak więc jak kto woli i jak komu wygodniej... dla mnie jako oglądającego w tym wypadku tak jest wygodniej =p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 11 Maja 2020 Autor Share Napisano 11 Maja 2020 Witam Szanownych Forumowiczów! W końcu coś pomalowałem Wstępnie zmalowany środek. Teraz trzeba domalować wszystkie bambetle i zamknąć wieżę. Całość jak zwykle malowałem tylko tym: Przy okazji zmalowałem jeszcze to: i to... no i jeszcze to: Mariusz 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 Gratuluję wydajności. Produkcja jak w Stalingradzkiej Fabryce Traktorów, ale jakość typowo niemiecka !!!! Czy jak posypie się modelarza np. nawozem do iglaków, to będzie szybciej sklejał? Z taką Dywizją Pancerną to niejedną kampanię wygrasz w WORLD OF TANKS!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 Czołem! 15 godzin temu, Spotter napisał: Produkcja hurtowa Efekt "zostań w domu" 15 godzin temu, Spotter napisał: Zwróciłeś moją uwagę Ojej, normalnie się zaczerwieniłem . To żart! Oczywiście cieszę się z tego powodu. 15 godzin temu, Spotter napisał: Z ciekawością poobserwuję co dalej z tych malunków wyjdzie. Zwłaszcza Steyer Ale który Steyr? Bo na fotkach są dwa: 1500A i ADGZ. Doprecyzuj proszę. A teraz kilka fotek. Nie ukrywam że Panzer 35(t), to mój faworyt! Postanowiłem trochę przyspieszyć z tym pojazem. Model wczoraj dostał filtr. Taki delikatny, niebiesko szary. Zrobiłem go z tego: Dzisiaj model został wstępnie podmalowany. Kanistry, sprzęt saperski, podnośnik, lufy i coś tam jeszcze... Całość przeleciałem wstępnie Sidoluxem. Oczywiście te wszystkie podmalunki to dopiero baza. Wszystkie lufy będą pociągnięte metalizerem i wypolerowane. Elementy drewniane, będą bardziej drewniane. Obicia, wytarcia, wydech, wszystko to będzie wyglądało inaczej. Jak dobrze pójdzie to może jutro będą kalki. I tyle na dzisiaj... Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi