marioba Napisano 16 Czerwca 2019 Share Napisano 16 Czerwca 2019 (edytowane) Witam Szanownych Forumowiczów! Po strasznie intensywnym spędzaniu wolnego czasu w sobotę, dzisiaj nie nadaję się do niczego, a zwłaszcza do lepienia czegokolwiek. Kolega bazylms napisał mi niedawno ze każdy model zasługuje na warsztat. Zakładam więc warsztat trochę zbiorczy. Zrobionych modeli mam dobrze ponad setkę! W pudłach jest około 40-50. Zrobiłem przegląd i postanowiłem zająć się wszelkimi armatami i działkami które kupowałem na przestrzeni wielu lat. Warsztat będzie prowadzony nieregularnie. Będzie raczej z doskoku. Część modeli będzie waloryzowana, część prosto z pudła. W każdym bądź razie będzie długo i nudno. Modele armat traktowane są zawsze po macoszemu i mało kto je lepi i prezentuje. Może to trochę zmienię... Na początek: radziecka haubica Su122(M-30). Model kupiony jeszcze w latach dziewięćdziesiątych. Zvezda pakowana przez Italeri. Oczywiście 37 mm Bofors L/45/M od Mirage Hobby Taki wynalazek RPMu: 47 mm armata wz. 25 „Pocisk” Stary wypust Hellera: 25 mm armata przeciwpancerna mle 1934 Hotchkiss (Canon léger de 25 antichar SA-L modèle 1934). Niestety pudełka nie ma... Śliczny wypust Zvezdy sprzed kilku lat: brytyjska armata sześciofuntowa (Royal Ordnance QuicK Firing 6-pounder 7 cwt) Strasznie przyjemny i strasznie stary model Italeri: 20 mm armata przeciwlotnicza 20/65 Modello 35 Breda (Cannone-Mitragliera da 20/65 modello 35 (Breda). Model z wysokiej półki, kupiony z piętnaście lat temu: Pak 43/41 Box kupiony klika miesięcy temu. Urocza włoska haubica (tak naprawdę to Skoda) Obice da 100/17 Mod.16 Pudełko kupione w zeszłym tygodniu: Pak 40 No i na końcu chluba polskiej produkcji modelarskiej, ukoronowanie projektowania 3D, crème de la crème technologii wtrysku polistyrenu, kwintesencja wymiarowania i odtworzenia szczegółu, hit marketingu i sprzedaży, najlepszy produkt RPMu : 75 mm armata mle 1897 Schneider (Schneider & Cie Canon de 75 mle 1897). Model nie ma pudełka. Kupiłem ją kilka lat temu w torebce strunowej... I to nie jest wszystko co posiadam w tym temacie. Muszę dokopać się do reszty. Ale to już nie dzisiaj. Mariusz Edytowane 16 Czerwca 2019 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 16 Czerwca 2019 Share Napisano 16 Czerwca 2019 Zgodnie z zasadą, że jak zaczniesz dłubać starego grzmota to zaraz pojawi się nowy model - IBG właśnie wypuszcza elegancką armatę wz 1897 Widziałem wtryski próbne na ich stoisku podczas Babaryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 18 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2019 W dniu 16.06.2019 o 22:47, net_sailor napisał: IBG właśnie wypuszcza elegancką armatę wz 1897 Podobno, też to słyszałem. W dniu 16.06.2019 o 22:47, net_sailor napisał: Zgodnie z zasadą, że jak zaczniesz dłubać starego grzmota to zaraz pojawi się nowy model I tak będę dłubał tego starego grzmota! Muszę iść do MWP i zrobić sobie dokumentację fotograficzną i trochę pomierzyć jak się da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 1 godzinę temu, marioba napisał: Podobno, też to słyszałem. Jest już oficjalna zapowiedź na fejsbuniu. Nowości IBG Models dostępne w ostatnie dni czerwca: 1/35 75mm French Field Gun Mle 1897 – Modified 1938 1/35 75mm French Field Gun Mle 1897 – Polish Forces in the West Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 Artyleria... Zasiadam, będę kibicował. Zwłaszcza ta schneiderka zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 Jak dla mnie temat-pewniak do obserwacji Nawet nie wiedziałem, że Italeri tę Bredę wypuściło... ...a nie zalega ci tam gdzieś w kątku Bertha tudzież inny Krupp Takomu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Działaj. Ja tego PAK-a od Tamiya zrobiłem rozwalnonego na dioramkę. Ale twoja 88 z innego wątku ładnie się prezentuje więc nie idź moim śladem, he, he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 6 Lipca 2019 Autor Share Napisano 6 Lipca 2019 Witam Szanownych Forumowiczów! 7 godzin temu, bazylms napisał: Ja tego PAK-a od Tamiya zrobiłem rozwalnonego na dioramkę Mój Pak 40 będzie wypasiony. Dzięki uprzejmości kolegi Greifa, jadą do mnie blaszki i lufa od Abera Są wakacje i lepić się nie chce. Zawieszam na razie inne warsztaty i polepię trochę armaty. Zaczynam od włoskiej haubicy. Pierwszy raz lepię coś od IBG. Trudno na razie powiedzieć jak to się lepi. Instrukcja montażu jest mało czytelna, ale można się połapać. Zaczynam lepienie od lemiesza i lawety. Trzeba trochę szpachlować I tyle na dzisiaj... Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Witam! Ciąg dalszy zabawy z wypustem IBG. Dzisiaj na warsztacie lufa z zamkiem. Jamy skurczowe jak cholera! Szpary takie że dłoń można wsadzić! Trochę hipsu Szpachla Łoże armaty Złożone na sucho Absurdalnie małe kółka. Wstępnie wyszlifowane Pierwsze podejście do tarczy Miało być lekko i przyjemnie... I chyba tyle na dzisiaj. Szpachla musi spolimeryzować... Mariusz Ps. Wczoraj kupiłem jeszcze coś takiego: Edytowane 7 Lipca 2019 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 21 Lipca 2019 Autor Share Napisano 21 Lipca 2019 Witam! Skończyłem spaghetti haubicę. Generalnie zestaw strasznie prosty. Składa się to przyzwoicie. Brakuje mi osprzętu saperskiego który na pewno był. Zostało wkleić tylko celownik, którego to nie ma w zestawie. Trzeba szukać w necie... Z rozpędu zabrałem się za Skodę... No i chyba najgorszy element w zestawie: zamek ! To samo było w spaghetti. Szpachla idzie w ruch... Strasznie fajnie to się lepi... Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 Strasznie pokraczna ta wloska haubica, az podziwiam, ze sie Tobie chce to robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 21 Lipca 2019 Autor Share Napisano 21 Lipca 2019 57 minut temu, michal0281 napisał: Strasznie pokraczna ta wloska haubica Pokraka straszna, ale przez to jest piękna i zauroczyła mnie! To samo Skoda! Wspaniale będzie sie prezentowała. Muszę dokupić jeszcze dwie haubice Skody od IBG. Wczesną czeską wersję i niemiecką! Chcę mieć wszystkie! Poza tym w stadzie lepiej się chowają... Godzinę temu, michal0281 napisał: az podziwiam, ze sie Tobie chce to robic Spróbuj, zobaczysz że to kapitalny dział 1:35! Żałuję że wcześniej za to się nie wziąłem. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 22 Lipca 2019 Share Napisano 22 Lipca 2019 Cieszę się, że masz z tego frajdę. To teraz złap się za trumpeterowskie kanone 17 cm lub haubicę 21 cm. Na dłużej Cię zajmie . Pozdrawiam i Kibicuję, bo też mam kilka armatek na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 8 Września 2019 Autor Share Napisano 8 Września 2019 Witam Szanownych Forumowiczów po wakacyjnej przerwie! Skoda zlepiona W międzyczasie kupiła się kolejna Skoda Ale teraz zająłem się tym czymś: Stary tamiowski "Gulaschkanone" Trochę szpachli, trochę papieru ściernego. Zestaw stary, ale uroczy! No i na końcu nowe pudło od IBG. Wymiękłem i kupiłem. Wypust RPMu przy tym to kompletna kupa. To inna jakość! Z RPMu przydadzą mi się na pewno koła. Cała reszta niestety do zadołowania... Mariusz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 Piękne armaty i kuchenna "artyleria" . Mam tylko nadzieję, że o tankach Kolega nie zapomni jednak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Września 2019 Share Napisano 15 Września 2019 Działa coś wsobje maja. Może to że są takie "nagie" i widać detale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 15 Września 2019 Autor Share Napisano 15 Września 2019 20 godzin temu, Rack napisał: Mam tylko nadzieję, że o tankach Kolega nie zapomni jednak Nieee, absolutnie nie zapomnę. Zima idzie i więcej czasu będzie, to i tankami się zajmę... 5 godzin temu, bazylms napisał: Działa coś wsobje maja. Może to że są takie "nagie" i widać detale? Taka prawda! Potrafią rzucić urok! Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 18 Marca 2020 Autor Share Napisano 18 Marca 2020 Witam Szanownych Modelarzy! Mój biznes poddał się koronawirusowi. Mam cholernie dużo czasu. Co najmniej dwa tygodnie. Nie dlatego ze przechodzę kwarantannę. Po prostu branża w której funkcjonuję, zawiesiła działalność... Mała aktualizacja: Popracowałem lekko nad Skodami. Dorobiłem orczyki: Trzeba będzie jeszcze dorobić celowniki i trochę duperelek: uchwyty, klapki, hamulec do Włocha itp Po polepieniu tych trzech haubic, praktycznie takich samych, mam takie przemyślenia: Poza tym że modele są zapakowane w efektowne pudła, elegancko zafoliowane, z przyzwoita instrukcją składania i robią doskonałe wrażenie na pierwszy rzut oka. Jednak po pierwszych zachwytach przychodzi lekkie rozczarowanie. Modele są bardzo ubogie w detal.. Praktycznie go nie ma. Wszystko trzeba dorabiać. Było by OK, jakby pudło kosztowało 30-40 PLN, a nie 60-70. Mimo tego polecam! Klei to się w miarę przyjemnie i jest przy tym niezła zabawa! Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Marca 2020 Super Moderator Share Napisano 19 Marca 2020 A pierwsza i trzecia z powyższego zdjęcia czymś się różnią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Marca 2020 Share Napisano 19 Marca 2020 Kołami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 To co dorobiłeś to są orczyki? A nie drążki kierunkowe? Tak z ciekawości pytam. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 7 godzin temu, krzy65siek napisał: To co dorobiłeś to są orczyki? A nie drążki kierunkowe? Generalnie orczyk to dźwignia, przynajmniej tak mnie uczono w szkole. Drążek kierunkowy to też chyba dźwignia? Ale jeśli cię drażni ta nazwa i kojarzy ci się w furmanką albo wyciągiem narciarskim, to nazywaj to jak chcesz... Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 Nie bierz do siebie. Po prostu byłem ciekaw czy to jest jakaś fachowa nazwa z instrukcji działa, czy Twoja koncepcja. Zdziwiłem się, bo zasadniczo orczyk to chyba nie jest dźwignia tylko poprzeczna belka do której zaprzęga się konia w zaprzęgu. Z resztą, drążek kierunkowy to też nie jest dźwignia, tylko kawał rury za pomocą której szybko można było obrócić działo. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Marca 2020 Autor Share Napisano 20 Marca 2020 22 minuty temu, krzy65siek napisał: Nie bierz do siebie. Nie biorę.... 22 minuty temu, krzy65siek napisał: zasadniczo orczyk to chyba nie jest dźwignia tylko poprzeczna belka do której zaprzęga się konia w zaprzęgu https://pl.wikipedia.org/wiki/Orczyk_(lotnictwo) No to mamy w takim razie samoloty z zaprzęgiem konnym... https://pl.wikipedia.org/wiki/Orczyk https://pl.wikipedia.org/wiki/Dźwignia No i chyba problem wyjaśniony... Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 orczyk (niem. Ortscheit) to jest podstawowe znaczenie, pozostałe powstały jako pochodne, dlatego, że kształtem przypominają orczyk. Z resztą, nazywaj jak chcesz, jak dla mnie możesz na stateczniki mówić skrzydła, a na gąsienice koła. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi