Jump to content

estoński Henschel He 126 - Matchbox / VINTAGE

Gerd
 Share

Recommended Posts

Na festiwalu w Bytomiu w 2018 r.,  na giełdzie zupełnie przypadkiem w ręce wpadły mi kalki - czeskiej Kory.

8rtYlQQ.jpg

Początkowo sygnał zlekceważyłem ale refleksja przyszła szybko. W "prosektorium" jest i czeka na zmartwychwstanie Henschel He 126. Matchbox nr 40026 zrobiony na początku lat 90' i dawno umarły.

iZQLYET.jpg

06ErZKT.jpg

Malowany Humbrolami, a więc? Hop do Kreta!

vjHZxKJ.jpg

Koniec końców wyszło tak: 

SGTxkIL.jpg

V59G9UL.jpg

0bxJGb8.jpg

Qvb49SD.jpg

kXcKSd3.jpg

OMKpBXZ.jpg

IwaLQwX.jpg

KnDDprd.jpg

Można było lepiej? Pewnie że tak! Zawsze można.

• Like 5

Fajny model. Wg mnie trochę za dużo ciemnego w szczelinach, ale to kwestia co komu się podoba. Model naprawdę fajny.

• Like 1

Bardzo udana rewitalizacja. Sam mam takiego Henschla-zombie, tylko z Italeri.

Teraz Estończyk postoi następnych 20 lat na półeczce, zamiast truć wieloryby w Pacyfiku.  Tak, że plus za ekologię ?

• Like 1
  • Thanks 1

Chociaż na tym zdjęciu skrzydła wyglądają jak dmuchany materac. Efekt ciekawy, ale chyba niepożądany. Coś nie tak z preszejdingiem.

image.png.f6d901c1fb5b4b3e8ca4b2834f7f28f5.png

• Like 1

Miałem okazję podziwiać ten model na tegorocznym festiwalu w Krakowie i muszę przyznać, ze efekt końcowy bardzo miłe mnie zaskoczył. Brawo za to, że jest to model vintage a nie współczesny bowiem w modelach zabytkowych również tkwi spory potencjał i warto go wykorzystać. Cieszy mnie, że zamiast wyrzucać starego Matchboxa dałeś mu nowe życie. To się chwali.

• Thanks 1

13 minut temu, Gerd napisał:

Dobrzy ludzie, dziękuję za życzliwe przyjęcie mojej pracy. Są też złe wiadomości... mam w pudełku "prosektorium" więcej takich :D

No to super wiadomość!!!! Dasz im nowe życie!!! Warto!!! Ja dziś wrzuciłem zdjęcia takiego jednego Starfightera, którego posiadam od dobrych 30 lat... Takie odnawianie ma w sobie coś a do tego pozwala na uratowanie wartościowych modeli, które od lat np nie są produkowane albo są poszukiwane na rynku kolekcjonerskim ale osiągają bardzo wysokie ceny jak U-2 z Academy w 72.

A jakie masz modele do odnowienia?

Edited by Staryfajter1954
  • Like 1