Psar77 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2022 Podczas prac nad oczyszczeniem części z resztek farby i starego kleju doszedłem do wniosku, że pakowanie kasy w dodatki do tego dziadka nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia - za żywiczne dysze i kokpit moglym sobie kupić model Tamki w 48, który prosto z pudla będzie kozacki. Ale żeby to jednak jaos fajnie wyglądało to zamowilem kalki HADa z takim malowaniem: Znalazłem po taniości również rakiety A-A od Trumpka do amerykańskich maszyn - zastąpią zestawowe uzbrojenie, które jest straszne. Najwięcej roboty będzie tradycyjnie przy wlotach powietrza oraz przy podwoziu - golenie były nieudolnie i z przesunięciem posklejane z dwóch połówek oraz wklejone na taką ilość kleju, że nie wytrzymały w całości separacji od modelu. Mają też bardzo parszywy mydlany detal, no ale co zrobić. Trzeba je będzie jakoś odcedzić 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 Kibicuję! Podziwiam za chęci Rozkleiłeś kadłub żeby wytargać kabinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2022 (edytowane) 11 minut temu, Juffre napisał: Kibicuję! Podziwiam za chęci Rozkleiłeś kadłub żeby wytargać kabinę? Dzięki ! Tak - rozkleiłem wszystko co się dało. Gdzieniegdzie rozchodziło się samo a gdzieniegdzie było tak zalane, że szok. Wiec rozprułem go dokumentnie Teraz trzeba to wszystko poszlifować i poskładać do kupy. Ale nie mam ciśnienia, że muszę to zrobić teraz. Raczej zamysł był taki, żeby sobie na jesień/zimę przygotować grunt, bo akurat teraz pogoda była i mogłem sobie to na balkoniku robić Edytowane 7 Czerwca 2022 przez Psar77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 Wow, to tym bardziej mi zaimponowałeś. Myślałem, że po prostu zbierzesz farbę i pomalujesz a tutaj renowacja totalna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 11 godzin temu, Psar77 napisał: za żywiczne dysze i kokpit moglym sobie kupić model Tamki w 48 Albo nowy zestaw Trampka w 32 Tu raczej trzeba będzie polegać na własnej inwencji. W 32 to jest pole do popisu Będziesz go nitować, ryć itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2022 Zapewne go przenituje, bo nie ma na nim ani jednego nita a nitowadlo mam wiec czemu nie. Przeryje tam gdzie będzie potrzeba odnowienia linii, które u Revella to jednak są dosyć spore - miałem już z nimi do czynienia przy moim Tomcacie w 72 - ale tam przeszlifowanie kadłuba bardzo pomogło - spłyciło linie i zmniejszyło ich szerokość. W kabinie raczej sie doktoryzowac nie bede - jest troche detalu wiec po prostu pomaluje i tyle Nie zamierzam robić z niego modelu życia ani innych tego typu historii - myślę, ze już sam gabaryt i fajne malowanie zrobią efekt wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 17 minut temu, Psar77 napisał: Zapewne go przenituje, bo nie ma na nim ani jednego nita a nitowadlo mam wiec czemu nie. Przeryje tam gdzie będzie potrzeba odnowienia linii, które u Revella to jednak są dosyć spore - miałem już z nimi do czynienia przy moim Tomcacie w 72 - ale tam przeszlifowanie kadłuba bardzo pomogło - spłyciło linie i zmniejszyło ich szerokość. W kabinie raczej sie doktoryzowac nie bede - jest troche detalu wiec po prostu pomaluje i tyle I to jest słuszna koncepcja 17 minut temu, Psar77 napisał: myślę, ze już sam gabaryt i fajne malowanie zrobią efekt wow To z pewnością! Jak sklejałem kartonowe to miałem zrobionego Su-27, jego gabaryt w 33 był niesamowity! Zacząłem F-14 ale po zrobieniu sekcji dziobowej z wanną kokpitu odstawiłem... i tak sobie leży ze 20 lat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2022 2 minuty temu, burzatg napisał: Jak sklejałem kartonowe to miałem zrobionego Su-27, jego gabaryt w 33 był niesamowity! Zacząłem F-14 ale po zrobieniu sekcji dziobowej z wanną kokpitu odstawiłem... i tak sobie leży ze 20 lat Oj pamiętam lata temu jak zobaczyłem Su-27 od Hala w jakimś sklepie modelarskim w Wawie - zrobił na mnie wrażenie, ze hej. a F-14 przez 20 lat to się już wysezonował - czas go odkopać i trochę podgonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 8 minut temu, Psar77 napisał: F-14 przez 20 lat to się już wysezonował - czas go odkopać i trochę podgonić Taki był plan, no ale jak go zobaczyłem, no cóż...minęło trochę czasu. Na szczęście mam jeszcze dwie nieruszone wycinanki od Hala. Koncepcja na nie jest by bryłę zbudować z kartonu a w środek wrzucić żywicę + dysze. Ale to śpiewka przyszłości. A tu z chęcią popatrzę co się będzie wyprawiać. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 Szacun za to, że Ci się chce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2022 W dniu 6.06.2022 o 23:30, Psar77 napisał: ... doszedłem do wniosku, że pakowanie kasy w dodatki do tego dziadka nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia .... Naprawdę się starałem ... ale w końcu poległem i dałem się ponieść emocjom Już się nie mogę doczekać tych kalek na modelu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Psar77 napisał: Naprawdę się starałem ... ale w końcu poległem i dałem się ponieść emocjom Skąd ja to znam, tylko pasy i tablica przyrządów... . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 12 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2022 Czy osłonę kabiny mogę również potraktować kretem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 12 Czerwca 2022 Share Napisano 12 Czerwca 2022 45 minut temu, Psar77 napisał: Czy osłonę kabiny mogę również potraktować kretem ? Elementy przezroczyste ? Nie, ale jeśli malowane to było akrylem to można spróbować alkoholem technicznym/spirytusem-nie uszkadza powierzchni przezroczystych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 12 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2022 37 minut temu, rudolf24 napisał: Elementy przezroczyste ? Nie, ale jeśli malowane to było akrylem to można spróbować alkoholem technicznym/spirytusem-nie uszkadza powierzchni przezroczystych. Malowane było emalią tak jak i reszta modelu. Żeby było gorzej, to od wewnętrznej strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Czerwca 2022 Share Napisano 12 Czerwca 2022 Spr zmywaczem do akryli wamod. Zmywa prawie wszystko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 13 Czerwca 2022 Share Napisano 13 Czerwca 2022 Uchogrzeb zwilżony Wamodem załatwi sprawę. Nic się nie zmatowi spokojnie. Na koniec umyć płynem do naczyń i jest błysk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Czerwca 2022 Share Napisano 13 Czerwca 2022 Zawsze można też przeszlifować i wypolerować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 13 Czerwca 2022 Share Napisano 13 Czerwca 2022 5 godzin temu, barszczo napisał: Zawsze można też przeszlifować i wypolerować . Ale ostrożnie bo plastik że starości i po krecie może być kruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 15 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2022 Gdyby ktoś z szanownego grona dysponował jakimiś niewykorzystanymi częściami ewentualnie złomem z zestawów F-14 Tamki lub Trumpka w 1/32 lub też Revella, to chętnie przygarnę - w szczególności podwozie (może ktoś robił maszynę w locie) i dysze wylotowe silników. Tak tylko mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 16 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2022 Ha ! Czasem człowiek po prostu ma farta Separacja owiewki i wiatrochronu również przebiegła bez problemów. Teraz mam zagwozdkę czy robić kabinę z tego co mam czy wrzucać tam żywicę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Czerwca 2022 Share Napisano 16 Czerwca 2022 12 minut temu, Psar77 napisał: Teraz mam zagwozdkę czy robić kabinę z tego co mam czy wrzucać tam żywicę ... Temat zaczyna się rozkręcać ale doskonale Cię rozumiem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 16 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2022 13 minut temu, barszczo napisał: Temat zaczyna się rozkręcać ale doskonale Cię rozumiem . No nie ? Ten kokpit nie jest zły, po dokladnym oczyszczeniu z farby i pomalowaniujakoś by wyglądał... Ale do tego startu nie ma żadnego : No i tutaj jest rama owiewki i ten moduł za fotelami, którego w modelu w ogole nie ma... Aaaa kij - raz się żyje już z jednego Revella zrobiłem przyzwoitego kota, to czemu by nie powtórzyć tego po raz drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 16 Czerwca 2022 Share Napisano 16 Czerwca 2022 (edytowane) Jeśli planujesz robić otwartego Kota to te elementy są bardzo widoczne-wiem bo 1:48 ;). Osobiście powalczył bym ze scratchem bo dużo szpeju tam z tyłu nie ma jak sam widzisz :D. EDIT: Widzę że ani element przed Hudem, ani przed oficerem uzbrojenia (RIO) nie ma odpowiedniej faktury, to też wypadałoby by poprawić by wyglądało coś ala to (Chodzi o ten "materiał" w kolorze khaki. Mam jakąś monografie do Tomcata (co prawda lichą), więc chętnie służę pomocą. Edytowane 16 Czerwca 2022 przez rudolf24 Dopisanie paru informacji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi