Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie państw OSI do II WŚ...

Łukasz G.

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 497
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Pytanie do znawców tematu

Czy posiada ktoś jakąś listę lub źródło takiej listy - jakich pojazdów używała 7 Dywizja SS Prinz Eugen.

Jak do tej pory znalazłem tylko jednego Hanomaga 251 i kilka starych wozów pancernych z początku wojny. A i całkiem sporo włoskiego sprzętu.

Czy im tam zesłano cały, niepotrzebny złom z niemieckiej armii??

Skoti, najwyraźniej tak

"Podobnie jak z uzupełnieniami, dywizja od początku miała trudności z wyposażeniem i uzbrojeniem. Ponieważ przeznaczona była do zadań tyłowych, nie mogła konkurować pod tym względem z jednostkami frontowymi. Zdecydowana większość sprzętu pochodziła więc ze zdobyczy wojennych. Broń strzelecka pochodziła z Belgii, Czechosłowacji, Włoch i zapasów dawnej armii jugosłowiańskiej, działa górskie Skody z Czechosłowacji, a nawet z zapasów po armii austro-węgierskiej. Sprzęt pancerny był równie różnorodny: włoskie tankietki Fiat-Ansaldo L3/35, francuskie czołgi Somua i Char B, (według nie potwierdzonych zdjęciami relacji, do dywizji trafiły w początkowym okresie jej istnienia również polskie samochody pancerne wz. 34).

Sytuacja taka powodowała chaos zaopatrzeniowy, nad którym nie zdołano zapanować do końca wojny. " -tyle z http://www.dws-xip.pl/reich/waffen/7dgor.html Słowem, śmieciowisko - nawet ADGZ i renówki mieli

Sklej włoską tankietkę , Skoti, [you know you want to ]

PS - Znalazłem taki wątek, ale nie miałem siły przejrzeć całego : http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=50&t=75416&start=45

Dzięki za poranną lekturę. Zakupiłem książkę o działaniach wojennych na Bałkanach. Muszę chwilę poczekać na jaj przybycie, może wtedy się coś wyjaśni.

A tak w ogóle to chodzi mi o to czy mieli na posiadaniu Panzer 38t - bo mam takiego staruszka z Italieri i chciałbym go popełnić w jakiejś niecodziennej wersji

Rozpoznaje ktoś tę armatę??

prince5hd.jpg

Witam,

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć klika rzeczy

1. Co przedstawia godło na prawym błotniku - jaka to jednostka?

2. Czy można takowy dostać w postaci kalkomanii 1/72

3. Na jaki kolor malowane były ople w tej jednostce.

a537e2cfbdf834a0.jpg

Zdjęcie jest wykonane na autostradzie Bautzen - Drezno w 1942r.

• 1 month later...

Kolejna prośba o pomoc zdjęciową lub tekstową.

Kończę sobie, po 9 latach w połowie sklejony, Flak 88 z Tamiyi. Chcę zrobić w malowaniu z Sycylii z Dywizji Herman Goering. Mam monografię wydawnictwa Militaria. Jest tam rysunek takiego działa w dosyć ciekawym malowaniu. Kolor bazowy - pustynny (były to działa ewakuowane z Afryki), a na to ciemnobrązowe kamo, imitujące drzewka (chyba). I tutaj pytanie do Was - czy ten obrazek, to wyobraźnia autora grafiki czy ktoś dysponuje fotografiami lub opisem, potwierdzające te malowanie.

Z góry dzięki za pomoc.

• 3 weeks later...

znając naszych modelarzy pewnie mi pomogą poszukuje planów pojazdu niemieckiego ,,Alkett Raumgerat . prosze o pomoc gdyż znalazłem parenaście zdięć ale brak rysunków w trzech rzutach dzięki za pomoc pozdro

• 4 weeks later...

Witam, składam model pz II ace'a i chciałem zrobić jakąś podstawke. Niestety nie wiem (i nie mogę znąleźć zdjęć) jak wygląda zawieszenie pz II F podczas najechania na nierówność terenu. Jeśli ktoś miałby jakieś zdjęcia, na których dobrze to widać to bardzo proszę o wrzucenie ich tu.

Pozdro

na rysunkach kiepsko widać ułożenie zawieszenie (chodzi mi konkretnie o ułożenie tej części, na której trzyma sie koło, gdy pojazd najedzie na miejsce położone wyżej niż reszta drogi) a zdjęcie jest za małe...

chyba, że ta część pozostaje nieruchoma, a uginaja się jedynie te "blaszki" choć wydaje mi się to kiepskim rozwiązaniem...

Mimo wszystko dziękuję.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Cześć, przymierzam się do kupjna modelu dziła samobieżnego Sturmgeschutz IV. Chciałbym go wykonać w kamuflarzu z okresu walk we Francji, 1944 roku. Chodzi mi głównie o jakis ciekawy kamuflaż-najlepszy był by kamo-panterka, ale każdy inny mnie zadowoli.

Liczę na waszą pomoc

• 2 months later...
Witam.

Mam pytanie. Gdzie występowały King Tigery z wierzą Henshel pomalowane w łaty i kropki tak jak na pudełku modelu Ialeri 1/72? Czy zdarzały się egzemplarze bez Zimmeriu?

Wszystkie Tygrysy Królewskie wyprodukowane po wrześniu 1944 nie posiadały już zimmeritu. A kamuflaż na pudełku Italeri to nic innego jak tak zwany ambush, nakładany w fabrykach od listopada 1944.

• 3 weeks later...