Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W międzyczasie znalazłem zestaw figurek, związany z wspomnianym wcześniej materacem:

https://www.dersockelshop.de/bravo6b635322rubber-lady--135

Jeśli pomaluje go na oliwkowy wytarty kolor to może nie będzie się tak rzucał w oczy inny kształt i struktura tego dmuchańca. Z drugiej strony kusi mnie zrobienie wersji cywilnej np. w zupełnie innych kolorach lub wzorze kwiatowym.

image;s=644x461.webp

Napisano

Ja myślę, że to by był dobry trop - cywilny materac i nie wstydzi się tego 🙂

Może napiszę jedną rzecz, którą kiedyś czytałem we wspomnieniach jednego weterana: Jak VietCong minował drogę to jako przewodów do odpalania ładunku używali przedłużaczy ze sklepu (tania produkcja japońska) - gość pisał, że były one we wszystkich kolorach tęczy...

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Zazwyczaj przyświeca mi chęć zróżnicowania kolorystycznego modelu, bo ileż można ładować tych odcieni zielonego na pakę.

Wszystko sprowadza się do balansu między absurdem a monotonią historyczną.

Napisano

Paski odpadają, potem to niezbyt dobrze wygląda w miniaturze jak nie jest perfect równo.

Jeden kolor - jakiś pastelowy da radę.

Napisano

Zrobisz jednolity różowy i będzie dobrze!

Napisano

Emblematy 1 dyw. Kawalerii już na mundurach. Doszedł też pasek do M16. Kolejne fotki już z brudzenia ciężarówki bo ile można te figurki w kółko oglądać...

20211213_200423.jpg

20211213_200602.jpg

• Like 1
Napisano

Będzie na 100%. Nie puszczę takiego modelu na goło na stół festiwalowy 😉

Będzie podstawka terenowa z roślinnością.

• Like 1
Napisano
3 godziny temu, Stojkovic napisał:

Emblematy 1 dyw. Kawalerii już na mundurach. Doszedł też pasek do M16. Kolejne fotki już z brudzenia ciężarówki bo ile można te figurki w kółko oglądać...

20211213_200423.jpg

20211213_200602.jpg

`Oznaki dywizyjne jak najbardziej prawilne, ale dałeś niesamowitego babola Przyjacielu , w US.Army od kiedy stosowane są oznaki dywizyjne, umieszczane są zawsze na prawym ramieniu, jedynym wyjątkiem były oznaki dywizji pancernych stosowane na dwóch ramionach, a tu dla przykładu masz oryginalną bluzę podpułkownika saperów z 1-st CAV z roku 1971:

https://www.worthpoint.com/worthopedia/original-vietnam-war-army-og-107-535022179

Pozdr. A.

Napisano

Przeszło mi to przez myśl, by sprawdzić na której łapie noszono, ale jakoś wizualnie stwierdziłem że na prawej, a na lewej belki itp.

Teraz jak zerwę, to ślad zostanie na łapach tych figurek raczej... 

🤬

Napisano

Cześć!

To może ja wyjaśnię... Na obrazkach które przysłał Adams oznaka jest na lewym ramieniu... I tam właśnie powinna się znajdować oznaka dywizji w której żołnierz aktualnie służy. Co ciekawe, spotkałem się z opisami, że regulamin pozwalał przeszyć oznakę starej dywizji na prawe ramie żołnierzom którzy kiedyś walczyli w danej jednostce w czasie wojny - i wtedy taki żołnierz mógł mieć na lewym ramieniu oznakę swojej aktualnej dywizji a na prawym oznakę jednostki w której walczył. Opisano to tutaj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Shoulder_sleeve_insignia_(United_States_Army)

Czyli wygląda na to, że wieziesz weteranów!

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Na lewym - wydawało mi się, że właśnie tak napisałem, prawda?

• Confused 1
Napisano (edytowane)

W każdym razie niech będa weterani, bylebym nie musiał odrywać emblematów z rękawów.

Zrobiłem lekki test tego jak wygląda załoga już na pace. Poważnie zastanawiam się nad sensem zakrywania szoferki brezentem.  Mało co widać we wnętrzu wtedy. 

20211214_163600.jpg

20211214_163548.jpg

20211214_163534.jpg

20211214_163828.jpg

Edytowane przez Stojkovic
  • Like 1
Napisano

@bulik58- nie, żadnych nerwów, po prostu byłem zaskoczony, wydawało mi się, że napisałem zrozumiale. Jeszcze raz - naszywka na lewym ramieniu - wszyscy. Na prawym - tylko weterani wojenni.

@Stojkovic - jeżeli akurat jest pora sucha, to pewnie można by te brezenty zdjąć - może warto by je pokazać zwinięte na pace wtedy?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano (edytowane)

Czy w Wietnamie mógł już funkcjonować magnetofon kasetowy?

W 1963 roku holenderska firma Philips Co. wprowadziła do sprzedaży pierwszy magnetofon kasetowy. Było to kolejna rewolucja. Poszczególne magnetofony mogły od teraz odtwarzać różne kasety, a poszczególne kasety można było odtwarzać w różnych magnetofonach. Tak tylko do przemyślenia. Scenka może być i z 1969, więc może cuda techniki już trafiły dla wojaków.

ps- szoferki nie przykrywaj 

Edytowane przez makinen
Napisano
1 godzinę temu, patrykd napisał:

Dlaczego maska jest w innym odcieniu co reszta pojazdu?

Modulowałem od przodu maski i gdy doszły kalki, to ten najjaśniejszy kolor gradientu przykryło i odcina się ciemniejszy kolor na tle innych rozjaśnionych - pewnie zniweluje ten efekt olejami.

Napisano
15 minut temu, Stojkovic napisał:

Modulowałem od przodu maski i gdy doszły kalki, to ten najjaśniejszy kolor gradientu przykryło i odcina się ciemniejszy kolor na tle innych rozjaśnionych - pewnie zniweluje ten efekt olejami.

Fajnie by było troszkę ten efekt zniwelować, bo faktycznie wygląda jakby była wzięta z innego pojazdu

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, patrykd napisał:

Fajnie by było troszkę ten efekt zniwelować, bo faktycznie wygląda jakby była wzięta z innego pojazdu

Zostaw tak, jak jest, tylko szpic gwiazdy na masce wskazuje 11.00, a powinien 12.00 

Ale modulacja maski wyszła extra, jak tak nie potrafię.

Edytowane przez Lipstein
Napisano

Szczerze mówiąc ja nie widzę nic złego z tą gwiazdą na masce - a i sama idea maski wziętej z innego wozu wydaje mi się być bardzo ciekawa i też był bym za tym, żeby tak to zostawić. Można by jeszcze pokminić coś z panelem bocznym - tym pomiędzy maską a błotnikiem - one były bardzo łatwe do wymiany i często je w ogóle usuwano, więc tu można by jeszcze inny kolor dać.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano
2 godziny temu, pmroczko napisał:

Szczerze mówiąc ja nie widzę nic złego z tą gwiazdą na masce...

Jest do góry nogami.

2 godziny temu, pmroczko napisał:

...a i sama idea maski wziętej z innego wozu wydaje mi się być bardzo ciekawa i też był bym za tym, żeby tak to zostawić.

Z tym się zgadzam, też jestem za tą koncepcją.

Napisano
W dniu 22.08.2019 o 20:27, Stojkovic napisał:

Zatem wszystkie trzy malowania związane są z 523 kompanią transportową (stąd charakterystyczne żółte pasy na maskach, które zdaje się były znakiem rozpoznawczym)

afvm54_03a-colorguide.jpg.5f3af2ac3ff82f33c235145f241685db.jpg

Opcja A to ciężarówka nr. 317, 523 Trans Co, 124 Batalion transportowy
Opcja B to ciężarówka nr. 216, 523 Trans Co,   39 Batalion transportowy
Opcja C to ciężarówka nr. 116, 523 Trans Co, 124 Batalion Transportowy

Gwiazda jest tak, jak być powinna. Po II WŚ zmieniono kierunek jej ułożenia względem przodu.

Z dobrych 10 lat temu przy M151 Mutt z Academy kolega P.Mroczko pisał o tym w moim wątku odnośnie kierunku sztandaru czy coś w tym stylu. Dobrze ten fakt zapamiętałem wówczas bo była to dla mnie nowość.

Napisano
27 minut temu, Stojkovic napisał:

Gwiazda jest tak, jak być powinna. Po II WŚ zmieniono kierunek jej ułożenia względem przodu.

W takim razie przepraszam, umknęło mi to było 😎

Napisano

Mnie to z tą gwiazda już od 20 lat męczy.

Oto oficjalny regulamin z 1956 roku:

http://www.vietnam.net.pl/TB746/Section3.htm#National Symbol.

Polecam Waszej uwadze punt e. Ciekawy jest też punt a który mówi, że gwiazdy nie maluje się na ambulansach - ale to taka ciekawostka.

Malowanie gwiazdy tak jak podczas 2WŚ (czubkiem do tyłu) to częsty błąd - nie tylko na modelach, ale też na odrestaurowanych pojazdach. Tym częstszy - że jak mówią niektórzy weterani amerykańscy - w danej jednostce dowódca potrafił przyjść, popatrzeć na regulaminowo pomalowany wóz i powiedzieć: to wygląda głupio, przemalować czubkiem do tyłu - i dyskusja skończona. Już nie wspominając żołnierzy, którzy to malowali, byli młodsi od nas i popełniali niektóre błędy tak jak my. Dlatego trzeba sprawdzać dokumentację i uważać - zobaczcie że wóz numer 116 z powyższej grafiki ma gwiazdę namalowaną niezgodnie z regulaminem.

Ale jak już się do tematu podchodzi poważnie, to warto regulamin też znać - prawda?

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia

Paweł

• Thanks 1