Tazman79 Napisano 5 Sierpnia 2019 Napisano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam. Jeśli temat gdzieś był poruszony to proszę o przekierowanie. Czy miałjuż kontakt w wyżej wymienionym zeztawem i może coś wiecej napisać, jakie maszyny eksploatowane w polskim lotnictwie można wykonaćz tego zesrawu i jaka jest jego jakość Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Tazman79 Cytuj
Pstryk Napisano 6 Sierpnia 2019 Napisano 6 Sierpnia 2019 Doświadczeń z tym modelem nie mam żadnych i nie zamierzam, ale może to pomoże: http://www.hyperscale.com/2019/reviews/kits/bobcat48006reviewbg_1.htm Zestaw nie posiada kalkomanii do samolotu Polskich Sił Powietrznych. Cytuj
Qz9 Napisano 7 Sierpnia 2019 Napisano 7 Sierpnia 2019 22 godziny temu, Pstryk napisał: Doświadczeń z tym modelem nie mam żadnych i nie zamierzam, ale może to pomoże: http://www.hyperscale.com/2019/reviews/kits/bobcat48006reviewbg_1.htm Zestaw nie posiada kalkomanii do samolotu Polskich Sił Powietrznych. I słusznie. Potrzebne sa kalkomanie do samolotu Ludowego Lotnictwa Polskiego Cytuj
Solo Napisano 7 Sierpnia 2019 Napisano 7 Sierpnia 2019 Z tego co czytałem o tym modelu to jakość jest raczej średnia, choć nie jest to zły model. Nie brakuje w sieci warsztatów. Nie wiem jednak czy łatwo będzie przerobić wersję T, jaka jest w pudełku, na wersje które służyły w naszym lotnictwie (bo T chyba nie mieliśmy). Kalkomanii w każdym razie do polskich maszyn nie brakuje. Cytuj
Tazman79 Napisano 8 Sierpnia 2019 Autor Napisano 8 Sierpnia 2019 To jakie wersje Ił-28 posiadała Polska? Cytuj
Solo Napisano 8 Sierpnia 2019 Napisano 8 Sierpnia 2019 Wiem tylko że T to wersja torpedowa dla marynarki, a takich my nie mieliśmy. Cytuj
Pstryk Napisano 8 Sierpnia 2019 Napisano 8 Sierpnia 2019 Mieliśmy podstawowego Ił-28, szkolno-bombowego UIł-28, wersje R (rozpoznawcze) i A (nosiciel bomb atomowych). Cytuj
Jarekk Napisano 8 Sierpnia 2019 Napisano 8 Sierpnia 2019 Ił-28A mieliśmy? A co to za wersja? Czytałem o Ił-28N ale to zdecydowanie nie nasza bajka. Cytuj
Slawek_26869 Napisano 8 Sierpnia 2019 Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Ił-28N - nosiciel bomb jądrowych RDS-4 Tatiana, wyposażony w lepszą awionikę, dodatkowe zbiorniki paliwa na końcach skrzydeł, ogrzewaną komorę bombową oraz osłony w oknach mające chronić załogę przed oślepieniem po eksplozji jądrowej. Pierwszego zrzutu ładunku jądrowego z Iła-28 dokonano 23 sierpnia 1953 r. W Polsce znajdowały się również samoloty-nosiciele bomb atomowych Ił-28A. Obecnie trudno jest stwierdzić, ile maszyn w naszym lotnictwie było faktycznie nosicielami. Mieliśmy jeszcze wersję "E" - W połowie lat 1960-tych przystąpiono do modernizacji lotnictwa rozpoznawczego. Nie powiodły się próby zakupienia w ZSRR nowego sprzętu, oferowane samoloty Jakowlew Jak-27R nie spełniały wymogów. W tej sytuacji zakupiono wyposażenie rozpoznawcze do prowadzenia rozpoznania i przeciwdziałania radioelektronicznego. Wyposażenie zostało zamontowane na 10 samolotów bombowych Ił-28. Tak zmodyfikowane samoloty otrzymały oznaczenie Ił-28E i wprowadzono je na wyposażenie 33 PLRO. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez Slawek_26869 Cytuj
ManiekB Napisano 8 Sierpnia 2019 Napisano 8 Sierpnia 2019 W dniu 7.08.2019 o 19:05, Solo napisał: Z tego co czytałem o tym modelu to jakość jest raczej średnia, choć nie jest to zły model. Nie brakuje w sieci warsztatów. Nie wiem jednak czy łatwo będzie przerobić wersję T, jaka jest w pudełku, na wersje które służyły w naszym lotnictwie (bo T chyba nie mieliśmy). Kalkomanii w każdym razie do polskich maszyn nie brakuje. Witam Dziś miałem w rękach model Ił-28 i wygląda naprawdę świetnie,, linie delikatne i ostre, wnętrze kabiny naprawdę bogate, dwie wersje oszklenia nosowego, a także dwie owiewki kabiny w całości i otwarta. Co do wersji to na pudełku jest owszem wersja T, ale w pudełku jest normalna wersja ( bez przedłużonej komory bombowej - torpedy są na zewnątrz) z wypowiedzi znajomego jak najbardziej możliwa do zrobienia polska wersja. Pozdrawiam Cytuj
ManiekB Napisano 8 Sierpnia 2019 Napisano 8 Sierpnia 2019 1 minutę temu, Solo napisał: Ale którą wersję można z niego zrobić? Jest wersja radziecka i chińska. Prawdopodobnie podstawowa wersja Ił-28 bombowca, czy są elementy do wersji rozpoznawczej nie zdążyłem się przyjrzeć. Jak wspomniałem są dwie wersje oszklonego przodu. Cytuj
em Napisano 8 Sierpnia 2019 Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Bombowa,tak jak kolega Maniek napisał. Dwa nosy ponieważ chiński Harbin miał trochę inny układ. I chyba dolna szybę dłuższą. Rozpoznawcza ma inne gondole silnikowe bo miała większe koła. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez em Cytuj
KP.Taurus Napisano 10 Sierpnia 2019 Napisano 10 Sierpnia 2019 Mam i ja. W pudle wygląda w porządku, ale bez szału. Taka typowa jakość jak dla nowego Trumpetera. Cytuj
DiegoR Napisano 12 Sierpnia 2019 Napisano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Temat juz jest - inboxy i komentarze do modelu oraz kalki , m.in. do polskich egzemplarzy: Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez DiegoR Cytuj
DiegoR Napisano 12 Sierpnia 2019 Napisano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 7.08.2019 o 18:45, Qz9 napisał: I słusznie. Potrzebne sa kalkomanie do samolotu Ludowego Lotnictwa Polskiego Sa juz tez dostepne kalki od HDL (Polska, Finlandia, Egipt, NRD & Wietnam Pln., Nigeria, Wegry, Polska, NRD): http://www.hyperscale.com/2019/reviews/decals/hidecal48035previewbg_1.htm Z nowego modelu Bobcat mozna zbudowac bez przeróbek: - standardowa wersje bombowa Il-28 [uzywana w Polsce] (niestety producent nie dolaczyl wnetrza komory bombowej), - wersje rozpoznania elektronicznego Il-28 RT [uzywana w Polsce jako Il-28E] z dwoma identycznymi kopulami radarowymi, jedna na zwyklym miejscu, a druga na klapach komory bombowej, - wersje rozpoznania elektronicznego Il-28 RTR [uzywana w Polsce równiez jako Il-28E] z pojemnikami z elektonika na koncach skrzydel, o krztalcie zblizonym do zbiorników paliwa. Tu wystarczy przerobic zalaczone przez producenta zbiorniki, - seryjna wersje torpedowa Il-28T jak byla uzywana w ZSRR i Indonezji (tj. bez zbiorników na koncach skrzydel i z uzbrojeniem "rakieto-torpedowym" w standardowej komorze bombowej - tj przenoszonym tylko wewnetrznie ( uwaga dot. wnetrza komory bombowej jak wyzej, wiec bez przeróbek model mozna wykonac tylko z zamknieta komora uzbrojenia) i oczywiscie standardowa kopula radaru pod kadlubem. ----- - rozpoznawcza wersja Il-28R [uzywana w Polsce] ze zbiornikami paliwa na koncach skrzydel niestety posiadala wieksze kola podwozia glównego i co za tym idzie szersze gondole silnikowe. W skali 1/48 te róznice sa juz dosc widoczne i wymagalyby przeróbki gondoli - natomiast bardzo ladne zbiorniki paliwa sa juz w zestawie. Oczywiscie w komorze bombowej znajdowalo sie w tej wersji wyposarzenie rozpoznawcze... - bombowiec przystosowany do przenoszenia ladunków jadrowych, oznaczony w zaleznosci od zródel jako Il-28A (atomnyj) lub Il-28N (nositijel) róznil sie zewnetrzenie od standardowej wersji bombowej duza wieksza oslona radaru pod kadlubem - mozna ja przerobic z dolaczonej do modelu kopuly rzekomego radaru wersji T. Egzemparze wersji Il-28A/N , Il-28T oraz Il-28U trafily m.in. na Kube gdzie niektóre z nich zostaly zmontowane i wykonaly loty próbne ( bez jakichkolwiek oznaczen panstwowych) ale krótko potem zostaly zdemontowane by wrócic do ZSRR na mocy porozumienia Kennedy-Chruszczow konczacego tzw. kryzys kubanski. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez DiegoR Cytuj
DiegoR Napisano 22 Sierpnia 2019 Napisano 22 Sierpnia 2019 Nowe zestawy Eduarda do nowego Ila-28 przewidziane na koniec wrzesnia: Oraz malowanie Aeroflotu Liveries Unlimited: Cytuj
em Napisano 22 Sierpnia 2019 Napisano 22 Sierpnia 2019 Wersja R miała większe koła , stąd tylko poszerzone gondole na te koła , długośc gondole miały taką samą we wszystkich wariantach. Jesli chodzi o wersje ,,elektroniczne,, to trzeba szukać zdjęć konkretnych egzemplarzy . Wersja z pojemnikami na koncach skrzydeł, w których była stacja SRS-3 była reprezentowana przez jeden samolot. Pozostałe przenosiły staje SPS-2 oraz SRS-2 a także ,,sieczkarnie,, typu ASO-28 czyli dwie zrzutnie pasków folii metalicznej lub igiełek z tworzywa sztucznego pokryte metalizerem..Ponadto były samoloty bez PSBN-M czyli radaru czytaj bez owiewki za gondola NLG.Te miały system nawigacyjny RYM-S czyli układ nawigacyjny coś jak radiowe systemy nawigacyjne stosowane w Bomber Command.I jeszcze... niektore egzemplarze miały zamontowane nad kabiną strzelca stacje SPO-1 Syrena czyli odbiornik fal radarowych taki sam jak w Su-7. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi