bazylms Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 (edited) Witam, Prezentuję wam ostatni ukończony model z projektu gupowego Polskie niszczyciele klasy Hunt 1/700. Paradoksalnie mając najmniejsze doświadczenie w modelarstwie okretowym oraz zważywszy na fakt iż nigdy jeszcze nie wykonałem modelu w tej skali decyzja o wykonaniu pełnego kadłuba, a co za tym idzie wykonanie dna od podstaw wydawało mi się szalonym pomysłem. Przy jego wykonaniu korzystałem z modelu kartonowego odpowiednio wyskalowanego. Na modelu znajduje się też wiele dodatków - działa główne to Flyhawk, pom-pom - Fine molds, blaszki i elementy papierowe zaprojektowane wykonane przez kolegę Szydercza Gała, jak również cała masa roboty własnej. Podsumowując. Moim zdaniem jak na moje umiejętności model wyszedł całkiem przyzwoicie. Jednak elementy są tak małe, że jednak nie przekonałem się do tej skali. Tym bardzije należy się szacunek wszyskim, którzy wykonują takie modele. I fotka dla pokazania skali: Edited October 8, 2019 by bazylms 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szydercza Gała Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Dobrze jest Krzychu, dałeś rade. Pomysł z pełnym dnem to był SZCZał w 10, szkoda że sam na to nie wpadłem Fajnie go pocieniowales. Tej nitki od poluzowanych lin nie da się po Pawłowemu podgrzać kadzidełkiem czy coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woit Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Oj, też bym chciał aby mój kadłubek tak kiedyś wyglądał. Zazdroszczę i gratuluję ukończonego modelu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz.B Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 (edited) Męczył Cię ten koleś, ale finalny efekt cieszy oko. Każdy z tych Huntow jest niby taki sam, a jednak u wszystkich wyszedł inaczej. Co do dna jak Gała pisał genialny pomysł i teraz chyba wszyscy zazdroscimy, aż się prosi by do pudełek dokladali te kilka grm plastiku wiecej. Edited September 15, 2019 by Bartosz.B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudyhunter Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Naprawdę dobra robota Krzychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted September 15, 2019 Author Share Posted September 15, 2019 Dzięki. Szkoda że nie dają. Może jak w Telford zobaczą że się da to zmienia zdanie Linki się spaprały bo wczoraj jakimś cudem urwałem całą przednia nadbudówkę - chyba klej trzymał na przysłowiową ślinę. Linki to Infini i lepiej z ciepełkiem od nich z daleka. Musiałbym teraz całe olinowanie wyrżnąć, a maszt mógłby tego nie przetrwać. Mówiąc prosto - lepiej nie tykać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudyhunter Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Spokojnie to naciagniesz kadzidelkiem. Ja swoje naciągałem żarzącą się wykałaczką, ale jeśli się boisz, że uszkodzisz oliniwanie i narobisz sobie dodatkowej roboty, to zostaw jak jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super_Hans Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Krzychu, to się nazywa modelarstwo pełną gembOm! Wystarczy spojrzeć na stopkę i co na warsztacie u Ciebie jest. Z resztą nawet "kompletne dno!" to u Ciebie komplement. Ślązaczek klasa! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted September 15, 2019 Author Share Posted September 15, 2019 Dzięki raz jeszcze. A wasze wsparcie w tym projekcie - bezcenne. Tu jak zawsze, gdyby robić taki sam jeszcze raz to człowiek by już wiedział jak do czego podejść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
unicaunica Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Podsumowanie autora bardzo mi się podoba Model też może stać z resztą z tego projektu tylko z tyłu bo wyższy jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pxxx Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Popatrz Pan, dno z kartoniaka. Genialne w swej prostocie. Brawo, ladnie wyglada, dziala troche ze smerfowego swiata ale to detal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zloty Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Piękna miniaturka , ciekawie wymalowana. Szkoda że 700 nie przekonuje Cię.Jest to skala trudna ale b.efektowna. Wszyscy się zachwycają jakie to małe i jak to możliwe zrobić coś takiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted September 15, 2019 Author Share Posted September 15, 2019 Złoty, ja generalnie pochodzę z działu pancernego. U mnie czasem sama lufa jest dłuższa od tego modelu. Gdybym działał głównie tutaj, to powiem że pewno bym to rozważał. Jak słusznie zauważył Gała, modele robi się szybciej a i koszt "imprezy" jest znacznie niższy. Co się zaś tyczy wielkości to na wyspach sytuacja jest raczej odwrotna. Tutaj im większy model tym większe zainteresowanie wzbudza. Takie "maluchy" przechodzą na stołach wręcz niezauważalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laskonogi Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Swietny model, gratulacje !!! Dno w deche wszystko w deche! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Pełny kadłub to jest to, Twój model jest najlepszym przykładem, że to jest najlepszy sposób eksponowania okrętów. Miodzio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szydercza Gała Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 W dniu 15.09.2019 o 20:19, filipsg napisał: Pełny kadłub .... to jest najlepszy sposób eksponowania okrętów.... A jednak jest jakaś kwestia, w której mamy podobne zdanie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted September 23, 2019 Share Posted September 23, 2019 23 godziny temu, Szydercza Gała napisał: A jednak jest jakaś kwestia, w której mamy podobne zdanie Cuda się zdarzają, nie tylko w święta 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurayahip Posted September 23, 2019 Share Posted September 23, 2019 A mnie nie przekonuja działa art. głównej... normalnie nie z tej bajki! Trzeba bylo wziąć z Niko... nie te podstawy, nie te maski, że już o lufach nie wspomnę. No i te brezenta na kajakach... rdzawo brazowe? po solonej wodzie raczej szaro biale... Co do wykonania to mucha nie siada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted September 23, 2019 Author Share Posted September 23, 2019 Brezent na szalupie zdecydowanie najsłabszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts