abtb Napisano 15 Października 2019 Napisano 15 Października 2019 No to lecimy Epizod I - "Wietnamska zadyma" Historia Śmigłowiec został skonstruowany przez biuro Bell Helicopter Textron. Prace nad nim rozpoczęto w 1955r. Oblotu pierwszego prototypu o nazwie XH-40 dokonano 22 października 1956. Po seri badań i testów śmigłowiec został przyjęty na wyposażenie armii USA. UH-1 jest najbardziej znany z wojny w Wietnamie, gdzie służył jako śmigłowiec transportowy, wsparcia powietrznego i medycznego. Wersja UH-1C zyskała przydomek Hog i została wyposażona w większy zbiornik paliwa, szersze łopaty wirnika nośnego i śmigło wirnika ogonowego o odwróconym profilu. Armii przekazano około 757 egzemplarzy tego śmigłowca. Boxart Inbox Plan działania Śmiglaka mam zamiar wykonać w jednym z najsłynniejszych malowań czyli popularnego "Izi raidera" ze 174 plutonu wsparcia ogniowego "Rekiny" Ps. pacyfa na fotkach to obowiązkowy fant z konkursu toczącego się na sąsiednim forum i tam też ów wiatrak startuje w zawodach. Po oględzinach modelu stwierdziłem że (jak zwykle zresztą u Hobby bossa) trzeba odrobinę podziałać w środku żeby było dobrze. A mianowicie na podstawie kwitów: należy wykonać zasilanie taśmą granatnika 40mm znajdującego się na nosie oraz dorobić zydelek dla serwisanta lub innego magika siedzącego z tyłu przy beczułce z amunicją. Plus oczywiście jakiś tam celownik i inne duperele których to za bardzo widać nie będzie bo tradycyjnie wnętrze zamknę żeby się nie kurzyło. Prace ruszyły - zakitowałem dziury po wypychaczach. Szlifowanie czas zacząć. Fotki z postępów porą wieczorową albo i nocną 2 Cytuj
Mitrandir Napisano 15 Października 2019 Napisano 15 Października 2019 Nie wiedziałem, że jesteś taki łakomy na wafelki... Cytuj
abtb Napisano 15 Października 2019 Autor Napisano 15 Października 2019 2 minuty temu, Mitrandir napisał: Nie wiedziałem, że jesteś taki łakomy na wafelki... Gabarytowo to ja do ułomnych nie należę więc na jednym się nie skończy 1 Cytuj
abtb Napisano 15 Października 2019 Autor Napisano 15 Października 2019 (edytowane) Smichy-chichy, a robotę trzeba pchać do przodu Wyszpachlowane dziury po wypychaczach i odrobina wnętrza: Jak widać, trzeba odrobinę kitu zużyć, żeby było jako tako. Tylną gródź trzeba było poszerzyć o jakiś 1mm. Zrobiłem wstawkę w grodzi zasłaniającą obudowę przekładni. Wszystko trzeba wyszlifować i zrobić fakturę. I jeszcze fotka z "połówką" Edytowane 15 Października 2019 przez abtb Cytuj
Grzes Napisano 15 Października 2019 Napisano 15 Października 2019 Ale wiesz, że od nadmiaru wafelków można wyglądać tak 1 Cytuj
abtb Napisano 15 Października 2019 Autor Napisano 15 Października 2019 Godzinę temu, Grzes napisał: Ale wiesz, że od nadmiaru wafelków można wyglądać tak Dobrze że nie widać fotki bo bym się wystraszył i warsztat zawiesił 1 Cytuj
lesio-69 Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 8 godzin temu, abtb napisał: Dobrze że nie widać fotki bo bym się wystraszył i warsztat zawiesił Bo tu nie ma fotki, tylko "szczerbaty" emotikon 3 Cytuj
abtb Napisano 16 Października 2019 Autor Napisano 16 Października 2019 Godzinę temu, lesio-69 napisał: "szczerbaty" emotikon A to przychodzi z wiekiem, bez względu na ilość zjedzonych wafelków Ale w związku tym, że Kolega Grzes przejawia taką troskę o moje uzębienie NIE BĘDĘ ODPALAŁ warsztatu Mi-10K z bardzo prostego powodu - duża maszyna to i wafelków było by trzeba dużo podłożyć pod nią Cytuj
lesio-69 Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 Godzinę temu, abtb napisał: A to przychodzi z wiekiem, bez względu na ilość zjedzonych wafelków Ale w związku tym, że Kolega Grzes przejawia taką troskę o moje uzębienie NIE BĘDĘ ODPALAŁ warsztatu Mi-10K z bardzo prostego powodu - duża maszyna to i wafelków było by trzeba dużo podłożyć pod nią Odpalaj warsztat, już my z niego te wafelki wydusimy. 1 Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Października 2019 Super Moderator Napisano 16 Października 2019 Kurcze, podobają mi się te śmiglaczki, oj podobają..... Zatem będę śledził z uwagą 1 Cytuj
abtb Napisano 16 Października 2019 Autor Napisano 16 Października 2019 (edytowane) 35 minut temu, lesio-69 napisał: Odpalaj warsztat Na początek "zacznę" delikatnie Edytowane 16 Października 2019 przez abtb Cytuj
Mitrandir Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 Widzę, że rozpasane chucie do wafelków, przysłoniły perspektywę i tu wystąpiła nadinterpretacja... Więc małe sprostowanie...1 słownie (JEDEN) wafelek... za jeden wiatrak...bez znaczenia rozmiar ...modelu oczywiście nie wafelka. 1 Cytuj
abtb Napisano 16 Października 2019 Autor Napisano 16 Października 2019 39 minut temu, Mitrandir napisał: Więc małe sprostowanie...1 słownie (JEDEN) wafelek... za jeden wiatrak...bez znaczenia rozmiar No tak. 1,50zł za wafelka x 3 (powiedzmy) i ani sztuki więcej. Ale na flaszkę za ok 40 dychy za jakieś pierdziśmigiełko to już się znajdzie. No ładnie Ale jak mówi przysłowie: Z kamienia nie wyciśniesz. Żeby już koledze za mocno portfela nie nadszarpnąć to warsztaty rozłożę na cały rok. Po śmiglaku co 4 miechy. Bo jeszcze na zupę zabraknie Cytuj
Mitrandir Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 1 godzinę temu, abtb napisał: No tak. 1,50zł za wafelka x 3 (powiedzmy) i ani sztuki więcej. Ale na flaszkę za ok 40 dychy za jakieś pierdziśmigiełko to już się znajdzie. No ładnie Ale jak mówi przysłowie: Z kamienia nie wyciśniesz. Żeby już koledze za mocno portfela nie nadszarpnąć to warsztaty rozłożę na cały rok. Po śmiglaku co 4 miechy. Bo jeszcze na zupę zabraknie Jak dobrze pamiętasz, to miała być nagroda pocieszenia :D Flaszka jest dla jednej osoby i to raz... za pokazanie skończonego sokoła ... a ty masz za kilka modeli. Jak będziesz grzeczny, to pomyślimy o "stypendium wafelkowym" w przyszłym roku... Cytuj
mig Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, Mitrandir napisał: Po śmiglaku co 4 miechy. To trzymamy za słowo towarzyszu. Edytowane 16 Października 2019 przez mig Cytuj
Mitrandir Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 10 minut temu, mig napisał: To trzymamy za słowo towarzyszu. Ale tu ktoś nie moją wypowiedź zacytował jako moją... Cytuj
mig Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 5 minut temu, Mitrandir napisał: Ale tu ktoś nie moją wypowiedź zacytował jako moją... No to coś poszło nie tak. Cytuj
Mitrandir Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 Wycięło fragment wyrwany z kontekstu z Tomkowej wypowiedzi :D Cytuj
makinen Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 UH-1 zawsze obejrzę. Dajesz! Cytuj
abtb Napisano 17 Października 2019 Autor Napisano 17 Października 2019 10 godzin temu, makinen napisał: Dajesz! Daję cały czas Niewielki postęp ale postęp Wyszlifowałem "małpi kit" od AK i odrobinkę "ponacinałem szlaczki: nawierciłem otwory imitujące mocowanie podłogi: stuningowałem beczkę na pestki oraz popełniłem "wycinankę" w którą to następnie wkleiłem siatki I zacząłem dłubanie przy taśmie (zdjęcie robocze) I to jakby na tyle. Dziś do "akcji" wraca Kapitan Żbik więc szykują się ze dwa dni przestoju 13 godzin temu, mig napisał: To trzymamy za słowo towarzyszu. "Uważam, że damy radę" 15 godzin temu, Mitrandir napisał: Jak będziesz grzeczny, to pomyślimy o "stypendium wafelkowym" w przyszłym roku... 1 Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Października 2019 Super Moderator Napisano 17 Października 2019 Przyglądam się, przyglądam.... A swoją drogą - ciutkę oczyściłem wątek z nietematycznych treści 2 Cytuj
Grzes Napisano 17 Października 2019 Napisano 17 Października 2019 24 minuty temu, Marcin Rogoza napisał: ciutkę oczyściłem wątek z nietematycznych treści No i masz ode mnie wafelka specjalnego XXL 2 Cytuj
Super_Hans Napisano 17 Października 2019 Napisano 17 Października 2019 Czytam i nagle posty padają jak ścięte z M60. Taka mała misja S.A.D Teraz nieco przewrotnie, czas odpalić "The end" Doors'ów (koniecznie w wersji z apokalipsy z dźwiękiem łopat UH1) ..i kontynuować budowę tego legendarnego ptaka! Kibicuje i podglądam. 1 Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Października 2019 Super Moderator Napisano 17 Października 2019 4 minuty temu, Super_Hans napisał: .i kontynuować budowę tego legendarnego ptaka! Kibicuje i podglądam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi