Kamil K. Napisano 27 Listopada 2019 Share Napisano 27 Listopada 2019 21 minut temu, Juffre napisał: Pojawiło mi się kolejne pytanie - malowanie gąsienic. Zastanawiam się czy nie pomalować ich gun metalem od Tamki a następnie stonować świecenie wszelkiej maści pigmentami i washami. Co myślicie o takim podejściu? Ja raczej optuję za wychodzeniem od kolorów brązowych i szarych przy malowaniu gąsienic. To wygodniejsza baza do malowania jakichkolwiek dalszych efektów. Metalizery raczej na sam koniec jako przecierka wystających części. Polecam dark iron od Tamiya, świetny kolor do gąsek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Listopada 2019 Share Napisano 27 Listopada 2019 Widzę Kamil że używamy takich samych środków zarówno do obić jak i gąsienic. W 100% popieram zdanie Kamila. Ja nawet Friule tą Tamiya maluję a potem tylko papierem ściernym szlifuje kanty do metalu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Listopada 2019 Share Napisano 27 Listopada 2019 Ja patent na gąski wziąłem parę lat temu od Ciebie nie nie wstydzę się tego przyznać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Listopada 2019 Share Napisano 27 Listopada 2019 Potwierdzam patent bardzo dobry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 Zrobiłem prototyp ekranów. Hips 1mm i do niego wklejona siatka aluminiowa z oczkiem 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 Wydaje mi się zdecydowanie za "grube", ale trudno znaleźć punkt odniesienia. Daj to na model może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2019 Hej, dzisiaj drobna aktualizacja postępów prac. T-34 nabyła obicia, rdzę i zacieki. Zaraz zabieram się za błoto. Będę testował Dry Mud od AK. W najbliższej przyszłości wezmę się wykańczanie detali: - wydech - elementy przezroczyste - karabin maszynowy - pomalowanie i złożenie do końca gąsienic - drobne wycieki oleju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2019 2 minuty temu, Spotter napisał: Niektóre obicia wyglądają na przypadkowe, nie w tych miejscach co być powinny, np. na płycie silnikowej, czy wydechach. Nie wygląda to ładnie. Strasznie jasne na dodatek. Nie przekonuje mnie to. Zgadzam się z Tobą, nie jestem zadowolony z tego chippingu. Dobrałem złe kolory, następnym razem się poprawię. Ogólnie wyszedł mi bardziej zardzewiały niż chciałem Usiadłem do osłon. Wystrugałem coś takiego: I te osłony też mnie nie przekonują - coraz bardziej myślę o blachach od Abera. Mam wrażenie że te ramki wciąż są za grube, a ciężko jest wystrugać coś takiego z hipsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 A te ramki do nie za szerokie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 Założysz chociaż "na sucho" gąsienice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2019 (edytowane) 13 minut temu, kzugaj napisał: A te ramki do nie za szerokie?? Uważam że za szerokie. Próbowałem robić węższe, ale to nie do końca mi wychodziło. 7 minut temu, chorąży napisał: Założysz chociaż "na sucho" gąsienice ? Tak, będę niedługo zakładał. Urwałem błotniki - gąsienice tam nie wejdą. Jak założę całość to tedy na koniec je dokleję i tak powyginam żeby było dobrze Edytowane 11 Grudnia 2019 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 Pytam, bo jestem ciekawy jak to w całości bedzie wyglądało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 Kiedyś robiłem takiego, z osłonami przeciw pancerfaustom, pamiętam, że ramki osłon, ich szerokość wychodziła niecałe 2 mm, siatka pasowała z bandaża nasączonego wikolem, ale to były dawne czasy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 Strasznie "pancernie" wyglądają te siatki ,zarówno sama siatka jak rama która w realu miałaby pewnie 8-10cm szerokości, przy desce to jeszcze OK. ale przy stalowym płaskowniku to już dużo za dużo. Lepiej kup te gotowe od Abera , gwarantuję że look od razu 500+. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2019 10 minut temu, chorąży napisał: Pytam, bo jestem ciekawy jak to w całości bedzie wyglądało... Gąsienice będę przymierzał jak mi wyschnie błoto i dół będzie skończony. Wtedy przykleję koła i na nich ukształtuję ostateczny ich kształt. W tym momencie gąski wciąż są w kawałkach. 9 minut temu, chorąży napisał: Kiedyś robiłem takiego, z osłonami przeciw pancerfaustom, pamiętam, że ramki osłon, ich szerokość wychodziła niecałe 2 mm, siatka pasowała z bandaża nasączonego wikolem, ale to były dawne czasy .. 2 minuty temu, Adams M1A1 napisał: Strasznie "pancernie" wyglądają te siatki ,zarówno sama siatka jak rama która w realu miałaby pewnie 8-10cm szerokości, przy desce to jeszcze OK. ale przy stalowym płaskowniku to już dużo za dużo. Lepiej kup te gotowe od Abera , gwarantuję że look od razu 500+. Pozdr. A. Chciałem zrobić coś swojego ze scratcha No ale wygląda na to, że będę zmuszony kupić abera. Przede wszystkim nie chce aby osłony zasłoniły większość czołgu. Zależy mi żeby wciąż było widać distressing i chipping. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 W mojej ocenie siatka nie ten rozmiar natomiast rama zdecydowanie za gruba. Pomyśl o wykorzystaniu puszki po napoju. Dobrze że pozbyłeś się błotników z tyłu. Bankowo wy się gąska nie zmieściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 Osłony sproboj lekko powyginac ale nie były takie idealnie płaskie i zmniejsza ramkę o 1/2 i będzie git. Aber tu raczej niekonieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 U mnie w kuchni stoi uchwyt/pojemnik na noże do przechowywania w pionie, (a w zasadzie 2) wypełnione są one pierwszy pręcikami ok1mm drugi płaskownikami 1,3 mm sprawdź przypadkiem, czy u Ciebie nie stoją podobne jeżeli tak to gwarantuję, ze spasują a zapas jest na 100 lat modelowania .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 (edytowane) 12 minut temu, Juffre napisał: Chciałem zrobić coś swojego ze scratcha No ale wygląda na to, że będę zmuszony kupić abera. Przede wszystkim nie chce aby osłony zasłoniły większość czołgu. Zależy mi żeby wciąż było widać distressing i chipping. Robienie czegoś od podstaw jest chwalebne, ale musi być zachowanych parę zasad z których pierwszą jest to jakby to wyglądało w rzeczywistości czyli jak ramka tej nieszczęsnej siatki ma 3mm w 1/35 to w realu mieć będzie już 10,5 cm, a to nijak do niczego nie pasuje. Poza tym zawsze zachęcam wszystkich do oglądania zdjęć z epoki , mi to bardzo dużo pomaga. Pozdr. A. Edytowane 11 Grudnia 2019 przez Adams M1A1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2019 7 minut temu, Markuz napisał: W mojej ocenie siatka nie ten rozmiar natomiast rama zdecydowanie za gruba. Pomyśl o wykorzystaniu puszki po napoju. Dobrze że pozbyłeś się błotników z tyłu. Bankowo wy się gąska nie zmieściła. Uważasz, że powinienem się ich całkowicie pozbyć? (wiem, że nie wyglądają jak oryginalne :D) 8 minut temu, zipster napisał: Osłony sproboj lekko powyginac ale nie były takie idealnie płaskie i zmniejsza ramkę o 1/2 i będzie git. Aber tu raczej niekonieczny Mogę jeszcze spróbować pokombinować z tymi osłonami. Obawiam się niestety, że siatka ma zbyt gęste oczko - mocno przesłania model. Chciałem uzyskać bardziej smukły efekt. 6 minut temu, chorąży napisał: U mnie w kuchni stoi uchwyt/pojemnik na noże do przechowywania w pionie, (a w zasadzie 2) wypełnione są one pierwszy pręcikami ok1mm drugi płaskownikami 1,3 mm sprawdź przypadkiem, czy u Ciebie nie stoją podobne jeżeli tak to gwarantuję, ze spasują a zapas jest na 100 lat modelowania .... Niestety nie mam takiego stojaka - zobaczę przy okazji w markecie w markecie. Dzięki za podpowiedź 2 minuty temu, Adams M1A1 napisał: Robienie czegoś od podstaw jest chwalebne, ale musi być zachowanych parę zasad z których pierwszą jest to jakby to wyglądało w rzeczywistości czyli jak ramka tej nieszczęsnej siatki ma 3mm w 1/35 to w realu mieć będzie już 10,5 cm, a to nijak do niczego nie pasuje. Poza tym zawsze zachęcam wszystkich do oglądania zdjęć z epoki , mi to bardzo dużo pomaga. Pozr. A Patrzyłem na zdjęcia referencyjne. Niestety nie udało mi się uzyskać takiego efektu. Właśnie ten współczynnik skali robi robotę, łatwo jest przesadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 Znalezione w internecie w celach dyskusji zamieszcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 Ooo zdecydowanie . Ze mnie ostatnio w pracy się śmiali jak przyniosłem sobie rysunki z instrukcji pojazdu do przeskalowania w 1/35 , wychodziły mi ułamki różniące się od wymiaru bazowego o setne i tysięczne części milimetra, i koledzy stwierdzili że jestem szurnięty, 2 dni to robiłem ale mam zrobione .Jakby co to sprawdziłem Ci ceny :siatka z Abera o odpowiednim oku cena 23zł do tego kątowniki z Evergreena 1,5mm 10zł (2szt), lub mosiężne 0,8mm też 2szt. to 24zł, to raczej skórka za wyprawkę prościej będzie kupić gotowca z Abera. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 11 Grudnia 2019 Share Napisano 11 Grudnia 2019 Patrząc na wieżę, siatka naciągnięta jest na stelażu z rurek (moim zdaniem). Stelaż na pancerzu, płaskowniki można by wyciąć z blachy foremek do grilla albo blaszanej banderoli z butelki wina, jest to delikatna miękka blacha chyba zbliżona do cyny, siatka, serwetka plastikowa z supermarketu, będzie to samo co blacha abera.... Wielkość przez proporcje kadłuba teciaka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 12 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2019 Dzisiaj zamawiam zestaw od Abera Przyznaję się - pokonały mnie te siatki. Już nie mam cierpliwości żeby zacząć robić je od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Będzie zonk jak przyjdą i okażą się podobne rozstawem oczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi