panmopsik Napisano Wtorek o 14:08 Share Napisano Wtorek o 14:08 Ktoś chętny się dołączy do @rymulus ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Wtorek o 14:50 Share Napisano Wtorek o 14:50 40 minut temu, panmopsik napisał: Ktoś chętny się dołączy do @rymulus ? Generalnie to jest na forum taki jeden Kogucik co się wyzwań nie boi @Mitrandir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 19:35 Share Napisano Wtorek o 19:35 21 godzin temu, Wymysl napisał: żeby przy liczeniu do 4 się pomylić Oj tam, zaraz pomylić. Po prostu mentalnie gdzieś utkwiłem w czasie, po przekazaniu pierwszego, a w oczekiwaniu na kolejne egzemplarze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Wtorek o 20:21 Share Napisano Wtorek o 20:21 A jakby użyć do budowy części z wersji lądowej od Italerki ? Częściowo ogarnięta byłaby sprawa kadłuba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Wtorek o 21:06 Share Napisano Wtorek o 21:06 37 minut temu, mirage3 napisał: A jakby użyć do budowy części z wersji lądowej od Italerki ? Częściowo ogarnięta byłaby sprawa kadłuba Można by, bo model HC.1 ma generalnie ten sam kadłub co ten włoski, którego proponowałem wyżej. Obydwa okna mają nie tyle i nie tam co trzeba (każdy trochę inaczej). Problem taki, że obydwa aktualnie niedostępne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Wtorek o 22:04 Share Napisano Wtorek o 22:04 (edytowane) 1 godzinę temu, mirage3 napisał: A jakby użyć do budowy części z wersji lądowej od Italerki ? Częściowo ogarnięta byłaby sprawa kadłuba Cały czas o tym właśnie jest mówione i pokazywane. Italeri wypuściło zestawy z długim i zestawy z krótkim kadłubem, wszystkie zestawy mają dodatkowe różnice typu drobnica lub otwory w kadłubie więc rzuty boczne zestawowych kadłubów należy porównać z fotkami polskich Merlinów + wybrać, którego Merlina (z którego zdjęcia) chce się zrobić ponieważ są różnice w dodatkach np. elektronika na nosie lub jej brak, itd. Jedni lubią rzeźbić a inni odwrotnie. Żeby wyjść już z tego Działu można założyć temat 1:1 lub otworzyć warsztat z długim okresem ponieważ krótkie italerowskie zestawy mogą już być trudno dostępne po kosztach w złotówkach Edytowane Wtorek o 22:16 przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano Wtorek o 23:32 Share Napisano Wtorek o 23:32 58 minut temu, panmopsik napisał: Cały czas o tym właśnie jest mówione i pokazywane. Italeri wypuściło zestawy z długim i zestawy z krótkim kadłubem, wszystkie zestawy mają dodatkowe różnice typu drobnica lub otwory w kadłubie więc rzuty boczne zestawowych kadłubów należy porównać z fotkami polskich Merlinów + wybrać, którego Merlina (z którego zdjęcia) chce się zrobić ponieważ są różnice w dodatkach np. elektronika na nosie lub jej brak, itd. Jedni lubią rzeźbić a inni odwrotnie. Żeby wyjść już z tego Działu można założyć temat 1:1 lub otworzyć warsztat z długim okresem ponieważ krótkie italerowskie zestawy mogą już być trudno dostępne po kosztach w złotówkach Albo trzeba zrobić konwersję, do wznowionej powszechnie dostępnej wersji... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano Środa o 09:30 Share Napisano Środa o 09:30 (edytowane) Co to za przepak może być? Edytowane Środa o 09:35 przez mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Środa o 09:50 Share Napisano Środa o 09:50 Revell ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRAGE 5 Napisano Środa o 11:19 Share Napisano Środa o 11:19 1 godzinę temu, mysiek13 napisał: Co to za przepak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRAGE 5 Napisano Środa o 11:20 Share Napisano Środa o 11:20 Tak to przepak z firmy Revell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Środa o 17:20 Share Napisano Środa o 17:20 Koorva Petarda Models daje do pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Środa o 18:05 Share Napisano Środa o 18:05 Kniaź się po takim ciosie nie podniesie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Środa o 18:20 Share Napisano Środa o 18:20 21 godzin temu, Wymysl napisał: Można by, bo model HC.1 ma generalnie ten sam kadłub co ten włoski, którego proponowałem wyżej. Obydwa okna mają nie tyle i nie tam co trzeba (każdy trochę inaczej). Problem taki, że obydwa aktualnie niedostępne. Na giełdzie Modelarski bazar jest Revell 04970 HMA1 tanio..60 PLN. Taki bardziej nasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Środa o 18:45 Share Napisano Środa o 18:45 23 minuty temu, em napisał: Na giełdzie Modelarski bazar jest Revell 04970 HMA1 tanio..60 PLN. Taki bardziej nasz? Nie, to wersja bez rampy https://modelwork.pl/topic/52556-westland-agusta-aw-101-hma1-italeri-172/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Środa o 18:46 Share Napisano Środa o 18:46 (edytowane) to nie ten kadłub taki tył kadłuba jest potrzebny jak na rysunku poniżej tu lista zestawów jakie zostały wydane https://www.scalemates.com/kits/revell-04907-eh-101-merlin-hma1--467300/timeline Edytowane Środa o 19:02 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Środa o 19:00 Share Napisano Środa o 19:00 35 minut temu, em napisał: Na giełdzie Modelarski bazar jest Revell 04970 HMA1 tanio..60 PLN. Revell 04907 , nie nasza wersja ale ma fajne szare kamo tygrysie i ogólnie trudno dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Na kanał wrzuciłem inbox nowego zestawu Arma Hobby i tu ukłon w stronę polskich modelarzy, film z polskim głosem. Tych, którzy wolą słowo pisane i zdjęcia odsyłam zaś na bloga: https://zap-modelarstworedukcyjne.blogspot.com/2025/07/p-51-b-mustang-172-arma-hobby-przeglad.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu (edytowane) 26 minut temu, Roland_Sebastian napisał: ukłon w stronę polskich modelarzy, film z polskim głosem. Czegoś nie rozumiem. Przecież nagrywasz po polsku, a tłumaczenie na angielski to automat YT/Google. Więc dlaczego ukłon, musiałeś włożyć jakiś dodatkowy wysiłek żeby było po polsku? P.S. Już widzę. W poprzednich filmach nie dawałeś oryginału polskiego a tylko automatyczne tłumaczenie. Trochę mnie to dziwi. Edytowane 10 godzin temu przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Liczy się gest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 33 minuty temu, HKK napisał: Czegoś nie rozumiem. Przecież nagrywasz po polsku, a tłumaczenie na angielski to automat YT/Google. Więc dlaczego ukłon, musiałeś włożyć jakiś dodatkowy wysiłek żeby było po polsku? P.S. Już widzę. W poprzednich filmach nie dawałeś oryginału polskiego a tylko automatyczne tłumaczenie. Trochę mnie to dziwi. Automatyczny dubbing to nowość na YT, dostepna od kilku tygodni i sukcesywnie uruchamiana u kolejnych twórców. Do tej pory, twórca musiał zrobić wszystko od początku do końca - w tym np przetłumaczyć napisy do filmu itp, w moim przypadku korzystam z wygenerowanego przez AI narratora w języku angielskim. Prawda jest niestety brutalna, filmy w języku angielskim (który jest uniwersalny) dużo lepiej się oglądają niż te nagrywane w jezykach ojczystych, a jeśli już poświęcam na to co robie duże pokłady czasu wolnego to chciałbym dotrzeć do możliwie największej grupy odbiorców. Nowa opcja pozwala mi poeksperymentować i sprawdzić różne rozwiązania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 2 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: Prawda jest niestety brutalna, filmy w języku angielskim (który jest uniwersalny) dużo lepiej się oglądają niż te nagrywane w jezykach ojczystych, Ale poczekaj, czy oryginalnej, polskiej ścieżki dźwiękowej nie mogłeś dodawac i wcześniej? Filmik miałby angielskiego narratora, a do wyboru też oryginał w polskim. Btw. sztuczni narratorzy są dla mnie niestrawni w odbiorze i taki filmik od razu wyłączam. Ale ja nie jestem tu reprezentatywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 16 minut temu, HKK napisał: Ale poczekaj, czy oryginalnej, polskiej ścieżki dźwiękowej nie mogłeś dodawac i wcześniej? Nie, opcja z różnymi ścieżkami dźwiękowymi jest dostępna od jakichś 2 -3 tygodni, a i to YT premiuje filmy anglojęzyczne, które tłumaczy na niemal wszystkie dostępne języki. Film w języku innym niż angielksi jest dubbingowany tylko na język angielski. Wszystkie wcześniejsze filmy mogą mieć tylko 1 ścieżkę dźwiękową (tą która została nagrana przez twórcę). 17 minut temu, HKK napisał: Btw. sztuczni narratorzy są dla mnie niestrawni w odbiorze i taki filmik od razu wyłączam. Ale ja nie jestem tu reprezentatywny. Rozumiem, nie każemu się to podoba, jednak statystyki mówią jasno, że jest to "opłacalny" zabieg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu (edytowane) Bis edka, prawa połówka kadłuba, też tak macie? Edytowane 8 godzin temu przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, em napisał: Bis edka, prawa połówka kadłuba, też tak macie? Też Na zdjęciu firmowym Edka również to widać: Edytowane 7 godzin temu przez caughtinthemiddle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi