mirage3 Napisano 1 Lipca 2025 Napisano 1 Lipca 2025 40 minut temu, panmopsik napisał: Ktoś chętny się dołączy do @rymulus ? Generalnie to jest na forum taki jeden Kogucik co się wyzwań nie boi @Mitrandir 1 Cytuj
Grzes Napisano 1 Lipca 2025 Napisano 1 Lipca 2025 21 godzin temu, Wymysl napisał: żeby przy liczeniu do 4 się pomylić Oj tam, zaraz pomylić. Po prostu mentalnie gdzieś utkwiłem w czasie, po przekazaniu pierwszego, a w oczekiwaniu na kolejne egzemplarze 3 Cytuj
mirage3 Napisano 1 Lipca 2025 Napisano 1 Lipca 2025 A jakby użyć do budowy części z wersji lądowej od Italerki ? Częściowo ogarnięta byłaby sprawa kadłuba 2 Cytuj
Wymysl Napisano 1 Lipca 2025 Napisano 1 Lipca 2025 37 minut temu, mirage3 napisał: A jakby użyć do budowy części z wersji lądowej od Italerki ? Częściowo ogarnięta byłaby sprawa kadłuba Można by, bo model HC.1 ma generalnie ten sam kadłub co ten włoski, którego proponowałem wyżej. Obydwa okna mają nie tyle i nie tam co trzeba (każdy trochę inaczej). Problem taki, że obydwa aktualnie niedostępne. 1 Cytuj
panmopsik Napisano 1 Lipca 2025 Napisano 1 Lipca 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, mirage3 napisał: A jakby użyć do budowy części z wersji lądowej od Italerki ? Częściowo ogarnięta byłaby sprawa kadłuba Cały czas o tym właśnie jest mówione i pokazywane. Italeri wypuściło zestawy z długim i zestawy z krótkim kadłubem, wszystkie zestawy mają dodatkowe różnice typu drobnica lub otwory w kadłubie więc rzuty boczne zestawowych kadłubów należy porównać z fotkami polskich Merlinów + wybrać, którego Merlina (z którego zdjęcia) chce się zrobić ponieważ są różnice w dodatkach np. elektronika na nosie lub jej brak, itd. Jedni lubią rzeźbić a inni odwrotnie. Żeby wyjść już z tego Działu można założyć temat 1:1 lub otworzyć warsztat z długim okresem ponieważ krótkie italerowskie zestawy mogą już być trudno dostępne po kosztach w złotówkach Edytowane 1 Lipca 2025 przez panmopsik 1 Cytuj
Mitrandir Napisano 1 Lipca 2025 Napisano 1 Lipca 2025 58 minut temu, panmopsik napisał: Cały czas o tym właśnie jest mówione i pokazywane. Italeri wypuściło zestawy z długim i zestawy z krótkim kadłubem, wszystkie zestawy mają dodatkowe różnice typu drobnica lub otwory w kadłubie więc rzuty boczne zestawowych kadłubów należy porównać z fotkami polskich Merlinów + wybrać, którego Merlina (z którego zdjęcia) chce się zrobić ponieważ są różnice w dodatkach np. elektronika na nosie lub jej brak, itd. Jedni lubią rzeźbić a inni odwrotnie. Żeby wyjść już z tego Działu można założyć temat 1:1 lub otworzyć warsztat z długim okresem ponieważ krótkie italerowskie zestawy mogą już być trudno dostępne po kosztach w złotówkach Albo trzeba zrobić konwersję, do wznowionej powszechnie dostępnej wersji... 2 Cytuj
mysiek13 Napisano 2 Lipca 2025 Napisano 2 Lipca 2025 (edytowane) Co to za przepak może być? Edytowane 2 Lipca 2025 przez mysiek13 Cytuj
MIRAGE 5 Napisano 2 Lipca 2025 Napisano 2 Lipca 2025 1 godzinę temu, mysiek13 napisał: Co to za przepak może być? Cytuj
em Napisano 2 Lipca 2025 Napisano 2 Lipca 2025 21 godzin temu, Wymysl napisał: Można by, bo model HC.1 ma generalnie ten sam kadłub co ten włoski, którego proponowałem wyżej. Obydwa okna mają nie tyle i nie tam co trzeba (każdy trochę inaczej). Problem taki, że obydwa aktualnie niedostępne. Na giełdzie Modelarski bazar jest Revell 04970 HMA1 tanio..60 PLN. Taki bardziej nasz? Cytuj
Wymysl Napisano 2 Lipca 2025 Napisano 2 Lipca 2025 23 minuty temu, em napisał: Na giełdzie Modelarski bazar jest Revell 04970 HMA1 tanio..60 PLN. Taki bardziej nasz? Nie, to wersja bez rampy https://modelwork.pl/topic/52556-westland-agusta-aw-101-hma1-italeri-172/ 1 Cytuj
panmopsik Napisano 2 Lipca 2025 Napisano 2 Lipca 2025 (edytowane) to nie ten kadłub taki tył kadłuba jest potrzebny jak na rysunku poniżej tu lista zestawów jakie zostały wydane https://www.scalemates.com/kits/revell-04907-eh-101-merlin-hma1--467300/timeline Edytowane 2 Lipca 2025 przez panmopsik Cytuj
panmopsik Napisano 2 Lipca 2025 Napisano 2 Lipca 2025 35 minut temu, em napisał: Na giełdzie Modelarski bazar jest Revell 04970 HMA1 tanio..60 PLN. Revell 04907 , nie nasza wersja ale ma fajne szare kamo tygrysie i ogólnie trudno dostępny Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 3 Lipca 2025 Napisano 3 Lipca 2025 Na kanał wrzuciłem inbox nowego zestawu Arma Hobby i tu ukłon w stronę polskich modelarzy, film z polskim głosem. Tych, którzy wolą słowo pisane i zdjęcia odsyłam zaś na bloga: https://zap-modelarstworedukcyjne.blogspot.com/2025/07/p-51-b-mustang-172-arma-hobby-przeglad.html 1 Cytuj
HKK Napisano 3 Lipca 2025 Napisano 3 Lipca 2025 (edytowane) 26 minut temu, Roland_Sebastian napisał: ukłon w stronę polskich modelarzy, film z polskim głosem. Czegoś nie rozumiem. Przecież nagrywasz po polsku, a tłumaczenie na angielski to automat YT/Google. Więc dlaczego ukłon, musiałeś włożyć jakiś dodatkowy wysiłek żeby było po polsku? P.S. Już widzę. W poprzednich filmach nie dawałeś oryginału polskiego a tylko automatyczne tłumaczenie. Trochę mnie to dziwi. Edytowane 3 Lipca 2025 przez HKK Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 3 Lipca 2025 Napisano 3 Lipca 2025 33 minuty temu, HKK napisał: Czegoś nie rozumiem. Przecież nagrywasz po polsku, a tłumaczenie na angielski to automat YT/Google. Więc dlaczego ukłon, musiałeś włożyć jakiś dodatkowy wysiłek żeby było po polsku? P.S. Już widzę. W poprzednich filmach nie dawałeś oryginału polskiego a tylko automatyczne tłumaczenie. Trochę mnie to dziwi. Automatyczny dubbing to nowość na YT, dostepna od kilku tygodni i sukcesywnie uruchamiana u kolejnych twórców. Do tej pory, twórca musiał zrobić wszystko od początku do końca - w tym np przetłumaczyć napisy do filmu itp, w moim przypadku korzystam z wygenerowanego przez AI narratora w języku angielskim. Prawda jest niestety brutalna, filmy w języku angielskim (który jest uniwersalny) dużo lepiej się oglądają niż te nagrywane w jezykach ojczystych, a jeśli już poświęcam na to co robie duże pokłady czasu wolnego to chciałbym dotrzeć do możliwie największej grupy odbiorców. Nowa opcja pozwala mi poeksperymentować i sprawdzić różne rozwiązania. 1 Cytuj
HKK Napisano 3 Lipca 2025 Napisano 3 Lipca 2025 2 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: Prawda jest niestety brutalna, filmy w języku angielskim (który jest uniwersalny) dużo lepiej się oglądają niż te nagrywane w jezykach ojczystych, Ale poczekaj, czy oryginalnej, polskiej ścieżki dźwiękowej nie mogłeś dodawac i wcześniej? Filmik miałby angielskiego narratora, a do wyboru też oryginał w polskim. Btw. sztuczni narratorzy są dla mnie niestrawni w odbiorze i taki filmik od razu wyłączam. Ale ja nie jestem tu reprezentatywny. Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 3 Lipca 2025 Napisano 3 Lipca 2025 16 minut temu, HKK napisał: Ale poczekaj, czy oryginalnej, polskiej ścieżki dźwiękowej nie mogłeś dodawac i wcześniej? Nie, opcja z różnymi ścieżkami dźwiękowymi jest dostępna od jakichś 2 -3 tygodni, a i to YT premiuje filmy anglojęzyczne, które tłumaczy na niemal wszystkie dostępne języki. Film w języku innym niż angielksi jest dubbingowany tylko na język angielski. Wszystkie wcześniejsze filmy mogą mieć tylko 1 ścieżkę dźwiękową (tą która została nagrana przez twórcę). 17 minut temu, HKK napisał: Btw. sztuczni narratorzy są dla mnie niestrawni w odbiorze i taki filmik od razu wyłączam. Ale ja nie jestem tu reprezentatywny. Rozumiem, nie każemu się to podoba, jednak statystyki mówią jasno, że jest to "opłacalny" zabieg. 1 Cytuj
em Napisano 3 Lipca 2025 Napisano 3 Lipca 2025 (edytowane) Bis edka, prawa połówka kadłuba, też tak macie? Edytowane 3 Lipca 2025 przez em Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 3 Lipca 2025 Napisano 3 Lipca 2025 (edytowane) Godzinę temu, em napisał: Bis edka, prawa połówka kadłuba, też tak macie? Też Na zdjęciu firmowym Edka również to widać: Edytowane 3 Lipca 2025 przez caughtinthemiddle 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi