Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, barszczo napisał:

Myślę że chodzi o Bf109F-2 na którym zginął 20.10.1941 roku porucznik Marian Skalski. Ciekawa maszyna to była, Friedrich pierwszych serii jeszcze z wczesnym fotelem pilota. U mnie czeka w kolejce na to malowanie Hasegawa 1:32 wink4:

Artwork-Rolf-Pingels-Bf-109F2-in-RAF-markings-ES906-England-1941-0A.jpg.c2bb3956a29edb229c9b07df487c6744.jpg

A widzisz, tego egzemplarza nie znałem. Trzeba będzie skleić. Dzięki za info.

Już widzę walkę z żółtą farbą...

2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał:

A widzisz, tego egzemplarza nie znałem. Trzeba będzie skleić. Dzięki za info.

Już widzę walkę z żółtą farbą...

Masz jakieś specjalne chody u kolegów z forum ? Sami, z własnej inicjatywy podpowiadają Ci ciekawe malowania. Ja specjalnie pytałem o malowanie polskiego Bu 181 i cisza. 

Bücker Bü-181 ”Bestmann”.jpg

• Like 1

7 minut temu, kopernik napisał:

Masz jakieś specjalne chody u kolegów z forum ? Sami, z własnej inicjatywy podpowiadają Ci ciekawe malowania. Ja specjalnie pytałem o malowanie polskiego Bu 181 i cisza. 

Wygląda, że Ocean Gray po całości na górnych powierzchniach, spód trudno powiedzieć - MSG, a może po prostu oryginalne RLM 65 + zamalowane czymś podobnym oznaczenia oryginalnego użytkownika - i właśnie, jakie w ogóle było pochodzenie tego Bestmanna?

• Thanks 1

12 godzin temu, barszczo napisał:

Myślę że chodzi o Bf109F-2 na którym zginął 20.10.1941 roku porucznik Marian Skalski. Ciekawa maszyna to była, Friedrich pierwszych serii jeszcze z wczesnym fotelem pilota. U mnie czeka w kolejce na to malowanie Hasegawa 1:32 wink4:

Artwork-Rolf-Pingels-Bf-109F2-in-RAF-markings-ES906-England-1941-0A.jpg.c2bb3956a29edb229c9b07df487c6744.jpg

Otóż to. W. Nr. 12764 z  I/JG26 z hptm. Rudolfem Pingelem za sterami został 10 lipca 1941 ostrzelany przez lecącego Hurricane'em sierż. Jana Śmigielskiego z Dyonu 306 i lądował przymusowo koło Dover. Później okazało się, że nie został trafiony, tylko miał awarię i stał się pierwszym Friedrichem, który trafił w alianckie ręce w stanie zdatnym do lotu. 

M. Skalski rozbił się w swoim drugim locie tą maszyną, prawdopodobnie w efekcie zatrucia gazami spalinowymi, które dostały się do kabiny.

• Sad 1

3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał:

A widzisz, tego egzemplarza nie znałem. Trzeba będzie skleić

Nasi latali jeszcze na Bf109E nr AE479, Bf109F-4 nr NN644 i Bf109G-2 nr RN228, ale one miały już mniej polskich wątków historii.

A jeszcze przed wojną Bolesław Stachoń miał ponoć okazję spróbować messerschmitta, ale żadnych szczegółów nie wiadomo.

Edytowane przez Wymysl

10 godzin temu, Pasqual napisał:

Edek już blachi do tego MiGa zapowiedział.

Do kokpitu raczej za dużego sensu to mieć nie będzie bo panele boczne czy instrumenty wyglądają pierwszorzędnie 

• Like 2

Godzinę temu, BRAVO112 napisał:

model rewelacyjny, ale jak nie dali polskiego malowania, to niech spadaja

a i cena bedzie pewnie odpowiednia

i jedno pytanie - czy byly rzeczywiscie takie przetloczenia (? ) na brzechwach?

Coś tam było jak dobrze się przyjrzeć.  Wiadomo efekt trochę przesadzony jak na 72', ale co kto lubi. Szczerze wolę że dali Serbskie czy z bliskiego wschodu 😉 
%D9%85%D9%88%D8%B4%DA%A9-%D8%A2%D8%B1-27

1200px-%D0%A0-27%D0%A0_-_%D0%9C%D0%90%D0
1643202150_38-hdpic-club-p-raketa-r-27-f

Edytowane przez rudolf24

Godzinę temu, BRAVO112 napisał:

zy byly rzeczywiscie takie przetloczenia (? ) na brzechwach?

Mig_29_2.jpg

O ludzie... ale qpa

• Like 1

2 minuty temu, mirage3 napisał:

Ja to bym tego migacza na żywo oblukał. Makro zawsze zabija wszystko...

O to to, nawet jeśli imitacje na brzechwach są przesadzone, to model jest z dwie półki nad Trumpeterem 

• Like 1

2 godziny temu, mirage3 napisał:

Ja to bym tego migacza na żywo oblukał. Makro zawsze zabija wszystko...

Niestety koszt na poziomie 240-250 ziko jak na razie skutecznie mnie powstrzymuje przed zakupem :sciana:

• Like 1

W dniu 1.05.2023 o 00:18, kopernik napisał:

Kiedyś była fajna stronka Wing's palette . Niestety teraz nie działa . Jest tylko coś na FB , może tam spróbuj poszukać . 

• Like 1

15 godzin temu, rudolf24 napisał:

O to to, nawet jeśli imitacje na brzechwach są przesadzone, to model jest z dwie półki nad Trumpeterem 

tyle tylko, ze jak cos takiego " wpadnie w oko", to cala praca jest do bani..

Ale kazdy kupuje/ buduje, co chce 🙂  ja zostaje na razie przy trampku

10 godzin temu, BRAVO112 napisał:

tyle tylko, ze jak cos takiego " wpadnie w oko", to cala praca jest do bani..

Ale kazdy kupuje/ buduje, co chce 🙂  ja zostaje na razie przy trampku

Nawet jeśli imitacja na brzechwach jest przesadzona to idzie to wyprowadzić/kupić żywiczne. Trumpek ma rzucające się w oczy błędy w bryle i dziadowski kokpit. W ogólnym rozrachunku po samych ramkach GWH go przebija 

• Like 1

19 godzin temu, rudolf24 napisał:

W ogólnym rozrachunku po samych ramkach GWH go przebija 

zgodze sie z Toba. Nienawidze jednak tej nagonki producentow i sprzedawcow. Kupuj, kupuj, kupuj... i schowaj do szafy , bo za rok wyjdzie lepsze i wtedy tez kup

• Like 1

42 minuty temu, BRAVO112 napisał:

zgodze sie z Toba. Nienawidze jednak tej nagonki producentow i sprzedawcow. Kupuj, kupuj, kupuj... i schowaj do szafy , bo za rok wyjdzie lepsze i wtedy tez kup

Oj czy ja wiem ? Trumpeter wydał 29' w 2015, GWH w 2023. Przez wiele lat była tylko Italerka i nic poza tym. Akurat w przypadku miniatury 29' to nie ma co narzekać że na rynku panuje klęska urodzaju 😉 

Godzinę temu, rudolf24 napisał:

Oj czy ja wiem ? Trumpeter wydał 29' w 2015, GWH w 2023. Przez wiele lat była tylko Italerka i nic poza tym. Akurat w przypadku miniatury 29' to nie ma co narzekać że na rynku panuje klęska urodzaju 😉 

Ostatnio może i nie wydawali nowych, ale wyprodukowano już z 15 modeli Mig 29. Oczywiście, te starsze nie są tak doskonałe, ale też i nie kosztują majątku. 

Edytowane przez kopernik
  • Like 1

W dniu 4.05.2023 o 01:15, Cypis napisał:

Kiedyś była fajna stronka Wing's palette . Niestety teraz nie działa . Jest tylko coś na FB , może tam spróbuj poszukać . 

Czy masz inne zdjęcia tego samolotu . Jak nie to daj znać. coś tam znalazłem