Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1:48

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

Miał ktoś już nowego polskiego Jaszczomba od Kinetica, warto go zanabyć? 

Wstyd się przyznać, ale nie skleiłem jeszcze w swoim życiu ani jednej 16, w jakiejkolwiek skali, więc myślę, że chyba nadszedł ten czas😁

• Haha 1

13 minut temu, arhtus napisał:

Wstyd się przyznać, ale nie skleiłem jeszcze w swoim życiu ani jednej 16

Żaden wstyd, to normalne przy takiej paskudzie. Mam tamiye w 48 tylko ze względu, że wypada i wciąż nie mogę się przemóc, żeby zrobić 😉

• Like 2

Za czasów jak siedziałem tylko w 72 to faktycznie F-16 wydawał mi się taki jakiś brzydki i oklepany, a prym wiodły Tomcaty i Hornety 😄 ale teraz to jednak dostrzegam w tym samolocie trochę tego czegoś, taki mały zgrabny, no fajny jest😃

Edytowane przez arhtus
  • Thanks 1
  • Haha 1

33 minuty temu, arhtus napisał:

Miał ktoś już nowego polskiego Jaszczomba od Kinetica, warto go zanabyć? 

Wstyd się przyznać, ale nie skleiłem jeszcze w swoim życiu ani jednej 16, w jakiejkolwiek skali, więc myślę, że chyba nadszedł ten czas😁

Użytkownik Qz9 jest fanem, np.:

😉

Tamka odpada bo trzeba by dokupić dodatki do konwersji, kalki i koszt by się zamknął raczej grubo powyżej 300zł, a w tym przypadku nie chodzi mi o liczenie nitów, a po prostu o model na półkę.

Nie znalazłem jeszcze inboxa tego pudelka, ale chyba jest to analogiczny zestaw wyprasek do wersji 25/42, a ten wygląda fajnie, tylko czy ma faktycznie te wszystkie charakterystyczne elementy do naszej 16🤔

Jestem fanem i po obejrzeniu w poniedziałek zawartości pudelka zdania nie zmieniam. Ale jak chcesz na półkę to  nie ma problemu. We wszystkich pudełkach jest ten sam zestaw wyprasek do wersji A/C z wąskim i szerokim wlotem.

Żeby nie było, że się czepiam. 
tu np zestaw uzupełniający do belgijskiej żmiji pokazowej. A to naprawdę tylko podstawowe braki, bo jak ktoś chce głębiej pogrzebać to jeszcze podstawa statecznika pionowego do wymiany 😉 

https://www.wolf3dresinparts.at/shop/f-16/belgian-air-force-upgrade-set/

O pieniądzach gentelmeni nie rozmawiają przecież ;( 

a samolot bardzo ładny i zawsze mi się bardziej podobał niż Mig-29 :) 

ps: a na poważnie: to jest zestaw minimum do kinetica do zrobienia poprawnego polskiego F-16. Także cenowo wyjdzie chyba tyle samo co na Tamkę? 
https://www.mojehobby.pl/products/F-16-C-D-Conversion-Set-For-Block-52-For-Kinetic-Gold-Series.html

Edytowane przez Qz9

12 godzin temu, Qz9 napisał:

ps: a na poważnie: to jest zestaw minimum do kinetica do zrobienia poprawnego polskiego F-16. Także cenowo wyjdzie chyba tyle samo co na Tamkę? 
https://www.mojehobby.pl/products/F-16-C-D-Conversion-Set-For-Block-52-For-Kinetic-Gold-Series.html

Ten zestaw korekcyjny to jak widzę jest do pudełka w wersji 25/42, ale domyślam się, że w "polskim" będą takie same wypraski?

Tak, czy inaczej nawet gdyby mi zależało na "liczeniu nitów" w tym przypadku, to nie wiem, czy bym kupił ten zestaw korekcyjny.

Nie wiem na czym polega np. korekta tych paneli przednich przed radarem? Zły kształt blachy pod czujnikami? No ale i tak chyba wolałbym naciąć nowe linie na plastikowych elementach, niż zastosować te żywiczne zamienniki z "pancerną" blachą pod czujnikami. Wygląda to paskudnie i bardziej będzie szpecić model niż mu pomoże. 

Światła na wlocie powietrza podobnie. Taki kształt blaszki podstawy tych świateł można wyciąć w kilka minut.

Klapa wnęki przedniego koła jak rozumiem różni się usztywnieniami od wewnętrznej strony, no ale tutaj też żywiczny zamiennik nie jest zbyt skomplikowany i doprowadzenie do takiego stanu wypraskowego wydaje się być banalne (kilka płytek plastikowych i otwór).

Reszta to już takie duperele, że płacenie za ten zestaw 70zł to już lekka przesada wg mnie 😄 

Tamka zapewne jest łatwiejsza w złożeniu i ogólna faktura powierzchni lepiej się w niej prezentuje, ale:

- doprowadzenie jej do polskiej 16 będzie kosztowało prawie drugie tyle co sam Kinetic 

- bardzo skromne uzbrojenie w zestawie 

- wydaje mi się, że gorsze odwzorowanie detali w komorach podwozia 

- słabsza dysza silnika, wnętrze bardzo uproszczone, Kinetic chyba coś tam spróbował podziałać    

Nie wiem jeszcze co tam z tą podstawą statecznika jest nie tak u Kinetica, ale spróbuję zrobić jakiś risercz i zobaczę, czy jest o co walczyć 😀

13 godzin temu, Qz9 napisał:

We wszystkich pudełkach jest ten sam zestaw wyprasek do wersji A/C z wąskim i szerokim wlotem.

Czytałem, ale chyba bez zrozumienia i kolejny raz zapytałem o to samo 😄

Czyli dało się odczuć wyczekiwanie w internetach na tego naszego F-16 od Kinetica, a tak naprawdę to jest on na rynku już od ponad dwóch lat i tylko kalki z szachownicami dołożyli do nowego pudełka, nic a nic więcej? 😒

Edytowane przez arhtus

Mam w domu, przyszedł w tym tygodniu. Jakość wyprasek super, co do braków to można dorobić anteny czy podstawy świateł to chyba nie jest trudne. Ja Tamije odrzuciłem że względu na sumaryczną cenę model plus korekty....

Kinetic daje dwa rodzaje osłon kabiny, kalki Kartograf.

Czy w tym pudełku Kinetica jest dołączona jakaś mała blaszka? 

Wypatrzyłem taką ciekawostkę, że Heller pakuje wypraski Kinetica i w zestawie tym znajduje się mała blaszka, głównie ze wzmocnieniami poszycia kadłuba, ale są też panele blachy pod czujniki przy radarze, chyba właśnie odpowiadające naszej wersji. 

Cena też jest sensowna i dokupując kalki wyjdzie chyba na to samo co K 😄 

PS

...ale zestaw Hellera nie ma za to wyprasek z uzbrojeniem więc nie jest to już taka fajna opcja 😆

Edytowane przez arhtus

Dziwi mnie podejście Kinetica, ponieważ w starej polskiej wersji F-16D była wypraska z potrzebnymi antenami, podstawami świateł itp a tu nie zauważyłam jej

Na Scalemates jest instrukcja z wypraskami do tego modelu 

Można też dokupić zestaw od AWC Models i tam znajdziesz wszystko co potrzebne 

Edytowane przez Tazman79

Nie ma też zbiorników CFT, a na pudełku są 😄

PS

A jednak we wspomnianej wyżej instrukcji są też i zbiorniki, choć osobiście to ja na wersji C jakoś ich nie widzę, no ale zobaczymy.

Jest też jakaś nowa ramka F (jakieś antenki, chyba belki podwieszeń) choć we wcześniejszych pudełkach wypraski o oznaczeniu F już były x2 

O co kaman 🤔

Edytowane przez arhtus

1 godzinę temu, arhtus napisał:

Nie ma też zbiorników CFT, a na pudełku są 😄

PS

A jednak we wspomnianej wyżej instrukcji są też i zbiorniki, choć osobiście to ja na wersji C jakoś ich nie widzę, no ale zobaczymy.

Jest też jakaś nowa ramka F (jakieś antenki, chyba belki podwieszeń) choć we wcześniejszych pudełkach wypraski o oznaczeniu F już były x2 

O co kaman 🤔

Zbiorniki CFT są w tym zestawie.

2 godziny temu, raptorf22 napisał:

Mam w domu, przyszedł w tym tygodniu. Jakość wyprasek super, co do braków to można dorobić anteny czy podstawy świateł to chyba nie jest trudne. Ja Tamije odrzuciłem że względu na sumaryczną cenę model plus korekty....

Kinetic daje dwa rodzaje osłon kabiny, kalki Kartograf.

To weź sobie te wypraski, popatrz na zdjęcia Block 52 i popatrz na linie podzialu ile jest do poprawienia, popatrz na przednie klapy na skrzydłach i ich przejście skrzydło kadłub, fajnie sp……lili prawda? Popatrz na przekroje wlotu powietrza, ciekawe skąd go wzięli?  Złóż sobie górną część kadłuba i zobacz jak trudno wyprowadzić bez uskoku i jak ci znikają linie już po delikatnym szlifowaniu na połączeniu- są bardzo płytkie. Do tego kształt podstawy statecznika z czapy a dalej to już naprawdę nie chce mi się doktoryzować. Świetny model, jeśli nie wiesz o co chodzi.  BTW to charakterystyczne panele na kadłubie  są inne niż w tamce, takze jak ktoś ma zestaw AH z blaszką do korekcji paneli to uprzejmie informuje, ze nic nie pasuje, bo są prawie o 3/4 mm węższe. 😞 Jedynym NOWYM elementem  w tym modelu są CFT i odpowiadając Arthusowi, dokładnie na to jak się okazało wszyscy czekali.

Co do blaszki ze wzmocnieniami to tu się zaczyna kabaret bo w wersjach do Block 40 jest potrzebna i w pudełkach Kinetica jej nie ma a z kolei w Block 50+ wzmocnienia są wewnętrzne i widać to na panelach na grzbiecie które są niższe na wysokość ale  nie w tym modelu. Chociaż akurat panel “L” z przodu po prawej jest w takiej pozycji jak w Block 50 i do wszystkich starszych wersji trzeba go odbić w pionie.  Takie tam zabawy :) 

Edytowane przez Qz9

W F-16 na ziemii klapy sa zawsze wychylone 2stopnie do gory. W kineticu leżą płasko a do tego jeszcze skopali przejście skrzydło kadłub i zrobili jakiegoś dziwoląga widać na zdjęcia jak się popatrzy. Jak cięli formy to jeszcze dodatkowo im się pokićkało i już nie pamietam czy w jedno czy w dwumiejscowej jest tam uskok tak 0,2 mm . Tamka ma to prawidłowo zrobione widać jak nosek jest powyżej krawędzi skrzydła pasmowego.

Takie tam smaczki dla tych co wiedzą 😉

IMG_4491.webp

Edytowane przez Qz9

Fajnie to teraz wszystko wiedzieć, ale jak patrzę, to do Tamki trzeba jednak dołożyć minimum jeden zestaw AWC, kalki, fajnie by było jakieś bombki wedle uznania. Dysza też jest taka sobie , wnęki, kokpit również i jakoś nie klei mi się  koncepcja kupowania Tamki dla jej poprawności nie uwzględniając też i tych elementów.

Całość zamknie się w kwocie ponad 400zł, to ja jednak wolę Kinetica na półce 😁

Co do przednich klap.. poprzednia wersja F-16C/D tego producenta miała klapy jako osobne elementy, tak więc była możliwość wychylenia.

Nie ma modeli idealnych,  niech każdy sam osądzi i wybierze co mu pasuje.
Mój będzie robiony wkrótce, jak skończę Tornado z Revella.

Można w  300 się zamknąć, na allegro wersja Tamki pod Polaka jest za 200 zeta ze smartem. za 100 kupisz kalki techmodu i zestaw AWC.  Bombki i tak do wymiany bo to co jest w pudełku to szału nie ma, wygląda na odnowiony projekt tego co było w poprzedniej wersji, finezji tam nie dodali z tego co tak na szybko oglądałem.

Ale to wiadomo, każdy wybiera pod siebie.

Większy problem jest jak ktoś chce robić np Netza, bo tu jest tragedia totalna 😞

Edytowane przez Qz9

Nie bardzo rozumiem pomysł pchania się w Tamkę po najniższej (najtańszej) linii oporu.

Dokupić tylko konwersję, żeby mieć najbardziej poprawną bryłę, ale pozostawić zestawową dyszę, kokpit i wnęki podwozia? 

Wolałbym już chyba patrzeć na te "oklapnięte" klapy za 200zł, niż wydać 300zł i patrzeć na Tamkową dyszę i wnęki. 

Nie twierdzę też, że Kinetic to te detale ma takie deklasujące Tamkę (choć ze zdjęć wnioskuję, że jednak troszkę lepsze), ale po prostu jak już wchodzić w Tamkę to moim zdaniem trzeba iść na grubo z dodatkami 😁 i wtedy ma to sens, a tak na półkę, to ten Kinetic z pudełka wydaje się fajną opcją, ciekawe tylko jak się toto składa.

Edytowane przez arhtus

Hej. Zrobiłem Tamkę z max dodatkami. Czy warto? Nie wiem. Kupa kasy. Model ładny. 

Ale taką kasę to masz F35A od Tamki i na Fafika od Wolfpacka Ci zostanie 😉 Moze w tę stronę??? (Fafika też zrobilem, fajny i podobny do F16 😉 )

A więc tak, widziałem ten uskok na przejściiu skrzydło- kadłub. Jest to błąd formy, zgadza się ale mamy 2 opcje: wyrównujemy + naprawa nitów na 4 panelach lub zbiorniki CFT które to maskują.

Brakuje podstaw pod lampy sygnalizacyjne na wlocie (światła są),  brakuje antenek pod wlotem, brak tych blach na nosie po bokach.

Przednia osłona podwozia ma inne przetłoczenie i to na tyle.

Podstawa statecznika ma  skopany przekrój, do korekty luz zostawić jak jest.

Wiesz to juź jest doktoryzowanie się troche, kto co woli. Ale dla ścisłości to nie uskok jest problemem ale wymyślone przez Kinetica przejście skrzydło  kadłub. Uskok to tylko wisienka na torcie. 😉 
a co do max dodatków to jest Detail & Wonder z podwoziem albo np MCC z fotelami  a wszystkich bije scale scriber z fejsa, który po prostu dopieszczał plastik z tamki i zrobił naprawdę świetny model. 

Akurat robię oba modele, nie jestem ekspertem, ale to jednak tamiya wydaje mi się dużo dokładniejsza i wierniejsza oryginałowi. Kinetic ma uproszczenia, nieprecyzyjnie wykonane elementy wymagające szpachlowania, we wlocie ślady po wypychaczach itp. A wychylenia klap o 2 stopnie nie ma w żadnym z tych modeli i ja skrzydła w obu modelach zwyczajnie porozcinałem.

Edytowane przez ksc