barszczo Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 33 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: Co proponujesz lepszego? Konkretnie chodzi mi o zestaw DKdecals i pierwszą maszynę. To samo malowanie było w Italerowskiej edycji Bostona AMT ale z błędnym Kaczorem Donaldem i coś takiego mam ochotę zmajstrować. A ciekawe jest też malowanie w barwach FAA : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 2 minuty temu, barszczo napisał: Konkretnie chodzi mi o zestaw DKdecals i pierwszą maszynę. To samo malowanie było w Italerowskiej edycji Bostona AMT ale z błędnym Kaczorem Donaldem i coś takiego mam ochotę zmajstrować. A ciekawe jest też malowanie w barwach FAA : W przypadku jest pewien problem z oznaczeniami - na zdjęciach T8B i siostrzanego T8K wygląda, jakby pod ROYAL NAVY numer seryjny było coś jeszcze mniejszym znakami. Kaczor - co interpretacja to on trochę inaczej wygląda. Wiem, że jest gdzieś seria zdjęć wraku w Bundesarchiv, ale sygnatury nie znam, a książki Philpotta, gdzie podobno jest 5 z nich, nie mam. A czyż Churchillo-aniołek* nie jest na swój sposób uroczy? *Posiadacze książki Wingleadera o Bostonach/Havocach mogą być zdziwieni jego wyglądem , bo tam jest przedstawiony deczko inaczej, rzecz jednak w tym, że autorzy zapewne nie natrafili na film z IWM, z którego pochodzi poniższy screen: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 4 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: Kaczor - co interpretacja to on trochę inaczej wygląda. Wiem, że jest gdzieś seria zdjęć wraku w Bundesarchiv, ale sygnatury nie znam, a książki Philpotta, gdzie podobno jest 5 z nich, nie mam. Proszszsz bardzo, we sieci jest wszystko : 6 minut temu, caughtinthemiddle napisał: autorzy zapewne nie natrafili na film z IWM, z którego pochodzi poniższy screen Uwielbiam IWM, to prawdziwa kopalnia wiedzy, trzeba tylko mieć dużo czasu. A faktycznie w kronikach i filmach można znaleźć prawdziwe cudeńka . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 5 minut temu, barszczo napisał: Proszszsz bardzo, we sieci jest wszystko : Uwielbiam IWM, to prawdziwa kopalnia wiedzy, trzeba tylko mieć dużo czasu. A faktycznie w kronikach i filmach można znaleźć prawdziwe cudeńka . To prawda. Dzięki za kaczkę. I od razu powstaje pytanie - czy wersja z DK Decals ma tę jakby kolorową opaskę na końcu rękawa? Bo kaczor z Italki to jest jakieś grube nieporozumienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 15 minut temu, caughtinthemiddle napisał: czy wersja z DK Decals ma tę jakby kolorową opaskę na końcu rękawa? Wygląda że ma, generalnie jest mocno podobny do oryginału: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Trumpeter AH-64A Apache nr katalogowy 05838 skala 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Nowa panierka na Junkersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Gripex italeri wraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca (edytowane) Ma ktoś w szafie tego nowego szesnastego od Kinetica i byłby w stanie zrobić jakieś zdjęcie pokazujące ten uskok zdrady przy przejściu kadłub-skrzydło? Cały czas kusi mnie kupić ten model, ale zastanawiam się, czy udałoby mi się to jakoś "wyprostować", a te zdjęcia w internetach, które znalazłem średnio ukazują powagę tej zdrady Edytowane 1 Marca przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 32 minuty temu, arhtus napisał: Ma ktoś w szafie tego nowego szesnastego od Kinetica i byłby w stanie zrobić jakieś zdjęcie pokazujące ten uskok zdrady przy przejściu kadłub-skrzydło? Cały czas kusi mnie kupić ten model, ale zastanawiam się, czy udałoby mi się to jakoś "wyprostować", a te zdjęcia w internetach, które znalazłem średnio ukazują powagę tej zdrady Mam, może uda się wieczorem dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca (edytowane) Tak wygląda skrzydło z Kinetica, widać ten uskok w dół. Jeśli ktoś chce poprawiać to naprawdę upierdliwe bo idzie po całej długości przedniej części kadłuba tuż przed wylotem gazów aż do konca tam gdzie się łączy z tylną częścią: Tak powinno być w rzeczywistości: Link do zdjęcia w pełnej rozdzielczości, warto rzucić okiem bo forum jednak tnie jakość i kompresuje) Jak widać Kinetic pomieszał linie podziału i profile, nie ma tego charakterystycznego przesunięcia linii podziału na końcy przedniego napływu tam gdzie jest osłona nad mocowaniem skrzydła do kadłuba. W Kineticu to prosta linia jest od napływu do końca. Akurat w tym miejscu skrzydło się załamuje i poprawić się to da ale to kolejna robota ze szlifowaniem i profilowaniem a to jeszce na tylną klapę przechodzi. Tamiya ma zrobione tak jak powinno być. Dodatkowo nie trzeba się pochylać nad połączeniem tylnej części skrzydła do tylnej części kadłuba bo odlewy Kinetica nie są stabilne i pasuje albo z prawej albo z lewej w moich i trzeba szpachlować. Mam tych Kineticów 4: dwa jedno i dwa dwumiejscowe, także na własnej skórze poczułem. Ten akurat jest pod Netza szykowany także obciąłem mu beercany na skrzydłach. Inna sprawa, że trzeba linie ryć no i ogon do poprawy bo podstawa jak na wersję A czy też MLU ma zły kształt. Ale to już zupełnie inna bajka. Oczywiście to wszystko są smaczki dla tych co się przejmują I tak będzie to na pierwszy rzut oka F-16. Edytowane 1 Marca przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 1 godzinę temu, Qz9 napisał: Tamiya ma zrobione tak jak powinno być. Dyskutowałbym, chociażby to miejsce jest skopane w tamiyi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Ale co tu masz skopane? dwa razy pilnikiem i masz prawidłowy kształt, w Kineticu się tego nie da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 8 godzin temu, Qz9 napisał: Ale co tu masz skopane? dwa razy pilnikiem i masz prawidłowy kształt, w Kineticu się tego nie da zrobić. Raczej trzeba coś nakleić i odtworzyć nitowanie. No ale też nie jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca (edytowane) Dzięki Qz9 znowu ostudziłeś moje zapędy do tego modelu Mój plan zakładał odcięcie taśmą tego uskoku od strony kadłuba i nałożenie kilku warstw podkładu, tak żeby "podnieść" cały panel od strony skrzydła. Zapewne nie zniwelowałoby to całkowicie tego uskoku, ale po przeszlifowaniu całości może by był mniej widoczny. Mniej kłopotliwe by było też chyba poprawienie linii, bo byłoby ich mniej i mniej skomplikowanych. Szlifowanie uskoku od strony kadłuba odrzucam, ponieważ wydaje mi się o wiele bardziej kłopotliwe. Przesunięcie zaś linii podziału przy przedniej klapie wydaje się stosunkowo proste. Wystarczy zaszpachlować istniejącą i odwzorować nową, lekko po skosie, od wierzchołka klapy do miejsca przesunięcia linii. Pozostaje tylko kwestia wprowadzenia w życie tego "stosunkowo proste" i czy faktycznie będzie to stosunkowo proste PS a ta podstawa ogona, to co z nią znowu nie tak? Edytowane 2 Marca przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca (edytowane) 2 godziny temu, ksc napisał: Raczej trzeba coś nakleić i odtworzyć nitowanie. No ale też nie jest idealnie. A o to ci chodziło. Ja tam widzę jeszcze jeden problem, jak popatrzysz na zdjęcia to tam trzeba zmienić profil na przejściu między skrzydlem pasmowym a przednia klapą jak się zaczyna. W widoku z boku jest płasko ścięty klin a powinno schodzić do ostrej krawędzi. Ale tak jak pisałem to już dla hardcorowych smakoszy. Tak jak to że w Kineticu przesunięcie skosu i podziału zgubiło smaczek, który jest w tamce: okrągły wziernik z tyłu skrzydła na łączeniu jest płaski i wcina się w skośną osłonę. Kinetic kompletnie to zgubił. a podstawa ogona ma zły kształt, jest zbyt kwadratowa i nadmuchana ale to dotyczy wczesnych wersji. Do naszego w tłoku ujdzie chociaż też tam coś jest nie tak z osłonami anten( tymi podłużnymi symetrycznymi rurami) i brakiem paneli RAM na ogonie i dziobie ale to już naprawdę drążenie za głęboko. Jedyny dobrze zrobiony ogon tak do końca był w starym zestawie AH ale tego to już chyba nigdzie nie da się znaleźć. Edytowane 2 Marca przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Dodam moje dwie foty, w mojej ocenie do ogarnięcia + nity do poprawy. Zdjęcia pod światło, więc widać co i jak. Uskok jest do przeszlifowania, bo widać że górna krawędź też ma lekki podwyższenie na końcu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Super, dzięki. Na fotkach tych widać, że to nie jest, aż taka tragedia jaką zakładałem. Ze dwie warstwy podkładu na "niższy" panel, szlifowanko i może uda się z tego jakoś wyjść Trochę jednak szkoda, że model ten nie wyszedł Kineticowi bez takich wpadek, a chyba szybko nic nowego i lepszego nie pojawi się na rynku, no bo w sumie kto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Kinetic ma sporo uproszczeń. W porównaniu do tamiyi ma inny kąt krawędzi skrzydeł i inną długość kadłuba. Wlot powietrza ma też nadmiarowe linie podziału. Przy okazji pokażę to na mojej relacji z budowy obu modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca 2 godziny temu, arhtus napisał: , a chyba szybko nic nowego i lepszego nie pojawi się na rynku, no bo w sumie kto Juz jedzie i chyba nie jest daleko. minibase. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca (edytowane) 12 godzin temu, ksc napisał: Kinetic ma sporo uproszczeń. W porównaniu do tamiyi ma inny kąt krawędzi skrzydeł i inną długość kadłuba. Wlot powietrza ma też nadmiarowe linie podziału. Przy okazji pokażę to na mojej relacji z budowy obu modeli. Ma też zły (za maly i za waski a dokłądnie za niski na wysokość i zbyt ostre są zaokrąglenia po bokach) przekroj wlotu powietrza. Widać jak sie zloży kanal wlotowy. Edytowane 3 Marca przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Prawdopodobne ceny Do-217 z ICM , można zamawiać. https://www.banzaisf.ig.pl/icm?func=productPage&wid=7287&pid=13572&cid=&prid= https://www.banzaisf.ig.pl/icm?func=productPage&wid=7287&pid=13567&cid=&prid= Hs-129 też. https://www.banzaisf.ig.pl/icm?func=productPage&wid=7287&pid=13436&cid=&prid= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca 2 godziny temu, Marek K napisał: Hs-129 też. https://www.banzaisf.ig.pl/icm?func=productPage&wid=7287&pid=13436&cid=&prid= Po co teraz zamawiać tego Henschla, który ma zostać wydany za pół roku? Lubisz udzielać sklepom nieoprocentowanych pożyczek? Abstra:bip:ąc już od tego, że: a) z tymi preorderami w banzai to różnie bywa b) te ICMy się tak super sprzedają, że po kilku miesiącach, po wydaniu kolejnych 3-4 pudełek pod rząd, pierwsze wydanie trafi na wyprzedaże (jak przykładowo wielce oczekiwany Marauder, którego kilka miesięcy po premierze niemiecki dystrybutor wrzucił na czarny piątek) c) nie bardzo potrafię sobie wyobrazić, by ten ICM był o połowę lepszy od Hasegawy, jak wskazuje cena. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca (edytowane) Nie wiem co w tym Hs-129 ICM moze zrobic lepiej niz haska biorac pod uwage, ze ich modele nie sa jakos super zdetalowane? To juz chyba lepiej z mnmodelara kupic przepak z dodatkami za te pieniadze? Edytowane 4 Marca przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi