chudyhunter Napisano 31 Grudnia 2019 Share Napisano 31 Grudnia 2019 Siemanko. W związku z tym, że do końca roku pozostało niewiele czasu, czas na postanowienia noworoczne W nowym roku mam zamiar w końcu zrobić Cougara, który leży w szafie od ponad dwóch lat. Początkowo myślałem o tym, by zrobić go w malowaniu pustynnym, ale doszedłem do wniosku że jest to dość oklepany temat. Pod wpływem magii świąt i corocznego świątecznego repertuaru filmowego ( Kewin sam w domu ) Szklana pułapka 5, postanowiłem że wykonam Cougara w malowaniu w którym wystąpił w filmie. Sama wersja pojazdu trochę się różni od MENGowskiego modelu, więc przeróbek trochę będzie. Na tyle na ile będę w stanie i na ile model pozwoli, postaram się go dostosować do wersji filmowej, więc do tego tematu podchodzę na luźno. Najważniejsze dla mnie jest malowanie i to na nim postaram się skupić. Co do samych dodatków, to na razie zaopatrzyłem się w zestaw Voyagera. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 31 Grudnia 2019 Share Napisano 31 Grudnia 2019 Zasiadam i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 31 Grudnia 2019 Share Napisano 31 Grudnia 2019 Świetny temat i jeszcze lepszy egzemplarz do zbudowania. Tak spoglądając na szybko: będziesz miał wyzwanie, żeby ogarnąć na szybko przedni zderzak od podstaw, na lewej burcie musisz znaleźć miejsce na koło zapasowe, inna konstrukcja wieży i tarczy oraz cała masa pomniejszych szczegółów. Nie widziałem tego filmu, kto tym to jeździł..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 31 Grudnia 2019 Share Napisano 31 Grudnia 2019 Piękne bydle na pewno będzie fajnie wyglądał już nie mogę się doczekać efektu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 31 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2019 13 minut temu, mandrivecs napisał: Świetny temat i jeszcze lepszy egzemplarz do zbudowania. Tak spoglądając na szybko: będziesz miał wyzwanie, żeby ogarnąć na szybko przedni zderzak od podstaw, na lewej burcie musisz znaleźć miejsce na koło zapasowe, inna konstrukcja wieży i tarczy oraz cała masa pomniejszych szczegółów. Nie widziałem tego filmu, kto tym to jeździł..? Zderzak to jest pikuś. Mnie bardziej bartwi przednia szyba i okna w drzwiach. Wydaje mi się że z tym będzie najwięcej roboty. Przednie błotniki muszą być odrobinę wyższe. Do zmiany są przednie światła, tylne drzwi, ogólnie sporo roboty Na szczęście z kołem zapasowy nie będzie problemu. Skrzynie które są na blotnikach można zrobić dwie lub cztery i zestaw oferuje taką opcje. Co do filmu, to czwórka była już słaba, a piątka to jedna wielka pomyłka. Według mnie to scena w Rosji z Cugarem jest najlepszym momentem całego filmu i po niej należy go wyłączyć A kto tym jeździł? Standardowo jacyś źli ludzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Grudnia 2019 Share Napisano 31 Grudnia 2019 U będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Powodzenia i chętnie popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 Robota idzie i to nie najgorzej. Trochę szlifowania, szpachlowania, dorabiania, szpachlowania i szlifowania Już wiem, że będę musiał dokupić nowe koła, bo niestety na te zestawowe gumy ciężko się patrzy. Jak na razie wszystko prezentuje się tak: Przednie błotniki są trochę większe i wyżej osadzone, więc musiałem te zestawowe odrobinę przerobić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Geometria na błotniczkach prima sort... Widzę, że kolega utalentowany..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Chyba jestem spokojny o ofekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 3 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2020 2 godziny temu, mandrivecs napisał: Geometria na błotniczkach prima sort... Widzę, że kolega utalentowany..! Ma się zwinne rączki 1 godzinę temu, makinen napisał: Chyba jestem spokojny o ofekt końcowy Dobrze powiedziane, chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 5 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2020 Przednie błotniki już gotowe, więc przyszła kolej na tyle Standardowy: Po przerobieniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 Skromne, a eleganckie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 5 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2020 Jeszcze kilka elementów do tego błotnika muszę dorobić. Przy okazji dodam dwie fotki jak to ma wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 4 godziny temu, makinen napisał: Skromne, a eleganckie Złote, a skromne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 8 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2020 Zabawa z hipsem i przeróbkami nadal trwa. Cały czas cięcie, klejenie, szpachlowanie i szlifowanie. Cougar dostał nowe drzwi, ramy okien drzwiach i przednie ramy okien. Nie wiem czy nadal jest skromnie i elegancko Są pewnie jeszcze miejsca które trzeba przeszlifować, ale to później, najpierw pójdzie podkład, a jak sie okaże że jest lipa, to dalej szpachlowanie i szlifowanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 Precyzyjna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Niby proste doróbki, ale i tak mi imponujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Nadal skromnie, nadal egelancko , ale zabawa będzie dopiero przy zderzaku (zderzakach?), choć, jak Makinen, widzę, że o efekt strachu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Bardzo ciekawą wersję sobie wybrałeś. Budowa, jak widać na zdjęciach, przebiega "modelowo" Bardzo przyjemnie się na to patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2020 Dzięki chopy za miłe słowa Na razie robota jest prosta, tylko dużo czasu zajmuje przerabianie, lub dorabianie czesci. Zobaczymy jak wyjdzie z malowaniem, bo może się okazać, że cały efekt pójdzie się walić Muszę sobie prześledzić kilka warsztatów i z pewnością będę miał do Was jeszcze sporo pytań Kryspacz, tak, ze zderzakami będzie sporo roboty, a zwłaszcza z przednim. Muszę pomyśleć z czego zrobić te dolne rury. Tylny będzie o wiele łatwiejszy. Muszę jeszcze dorobić okna w dachu i oczywiście cała wieżyczke, bo jest zupełnie inna. No nic, jeszcze sporo plastiku, szpachlą i kleju na to wszystko pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Rury to chyba najlepiej z rurki. Profil plastikowy może być gorszym rozwiązaniem, ale akceptowalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2020 Tak sobie myślę, że spróbuję zrobić to orurowanie z kawałka ramki od modelu, tylko nie wiem czy średnica będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Rurki do takich rzeczy nie polecam. Zarówno mosiężne jak i miedziane są cienkościenne, więc przy próbie gięcia zdeformują się ( rozpłaszczą ) na łuku. Profil okrągły Evergreen, Plastruc - dobierz średnicę, podgrzej miejsce gięcia suszarką ( najbezpieczniej ), zapalniczką ( wysoce ryzykowna metoda ) i po zgięciu zostaw do wystygnięcia. Będziesz musiał sobie zrobić szablon do wygięcia dwóch takich samych ( płytka polistyrenowa, naklejana jedna na drugą do wysokości/średnicy profilu, wyszlifowana w kształt wyginanej belki, pomniejszona o dwukrotną średnice profilu ). Generalnie prosta praca, tyle że czasochłonna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi