push-up78 Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Jak w temacie .Zakupiłem przetestowałem i bardzo polecam.Zapach jak produkt Gunziaka.Tak samo bardzo dobrze działający.Zmieszałem sobie oba i żadnych inter reakcji nie zauważyłem.Więc jak skończy wam się gunziak zakupcie Wamoda i sobie wlejcie do tej buteleczki.Wamod ma jedynie coś z plastikiem bo nakrętka mi kucnęła.Pękła.Ale wiem,że to mogą poprawić jak coś.Wolę dobry produkt w jako takim opakowaniu aniżeli ładne opakowanie lepsze z byle jakim produktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Na jakiej farbie robiłeś testy i czy rozcieńczałeś w takich samych proporcjach jak oryginalnym MLT? Wamod ma coś z nakrętkami bo pękły mi i w zmywaczu i ich akrylowej szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Zakrętki w Wamodach to koszmar, w ich rozcieńczalniku też pękały. Ale co do głównego tematu, nie jesteś pierwszą osoba która chwali sobie Wamodowskiego LT, i też twierdzą że jest bardzo OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 1 minutę temu, TAW napisał: Na jakiej farbie robiłeś testy i czy rozcieńczałeś w takich samych proporcjach jak oryginalnym MLT? Wamod ma coś z nakrętkami bo pękły mi i w zmywaczu i ich akrylowej szpachli. Testy na Czarnym macie H12 .Tak te same proporcje na OKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 2 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2020 1 minutę temu, Moses napisał: Zakrętki w Wamodach to koszmar, w ich rozcieńczalniku też pękały. Ale co do głównego tematu, nie jesteś pierwszą osoba która chwali sobie Wamodowskiego LT, i też twierdzą że jest bardzo OK. ...i potwierdzam sprawdzone organoleptycznie.Na prawdę warto.Nasz i za połowę ba 1/3 kwoty.Z reszta używam od lat rozpucha -zmywacza do akryli i też sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Nakrętki koszmar - trzy nakrętki przy pierwszym otwarciu mi pękły , jak by co pasują nakrętki od produktów coca coli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Trzeba bedzie lac do do Gunziakowych butelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 3 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2020 Ja mam stare plastikowe Tamki opakowania od ich thinnerów..Tam wlewam sobie do jednego Wamod zmywacz do aero.Do drugiego Levelinga.Są fajne i długowieczne.Potem sobie pipetką aplikuje ile tam trza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Odgrzewam temat. Nada się do tamki akryli, gunze seria h/c oraz hataki serii C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 14 minut temu, SnajperTBG napisał: Odgrzewam temat. Nada się do tamki akryli, gunze seria h/c oraz hataki serii C Wamod ma dokładnie taki sam skład chemiczny jak oryginał gunze. Tylko cena jest bardziej przyjazna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Gunze H to nie przypadkiem na wodzie???? C i akryle tamki bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) 52 minuty temu, SnajperTBG napisał: Odgrzewam temat. Nada się do tamki akryli, gunze seria h/c oraz hataki serii C? Nada się idealnie do hatki C, a dzisiaj to próbnie sobie dunkelgelb maziałem tamką i spoko, ale hatka C idealna z tym wamodem z niebieską nakrętką oczywiście. Jak chcesz widzieć efekty, próbuj na szrotach modelach- najlepiej ciemniejsze kolory- ciężko było mi dopatrzeć- jak leci strumień przy, tak jasnych kolorach jak xf60 Daję 2 krople hatki na 3 krople thinnera i idzie, ale jeszcze muszę aero w łapie wyczuć. Edytowane 29 Stycznia 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 A nie lepiej uzywać thinnera Hatakowego? Śmierdzi o wiele mniej. Chociaż może o to chodzi, żeby w mózg dobrze trzepał z wieczora?... Ja śmierdzielom w każdym razie podziękowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2022 I do celulozowych Tamki LP.też fajnie się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Godzinę temu, push-up78 napisał: Tamki LP.też fajnie się sprawdza Hataka czy wamod? Bo się zgubiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) 10 godzin temu, socjo1 napisał: A nie lepiej uzywać thinnera Hatakowego? Śmierdzi o wiele mniej. Chociaż może o to chodzi, żeby w mózg dobrze trzepał z wieczora?... Ja śmierdzielom w każdym razie podziękowałem. Ja uważam, że wszystkie firmowe thinnery to dla mnie dodatek, dla nie wiedzy a zysk dla producenta. Kto co uważa, nie znam się dobrze na specyfikach modelarskiej chemii- z względu na warsztat,a zamienników jest trochę,,,ale od lat stosuje jedynie słuszne narzędzie, czy to domu czy hobby .Działa na statkowe Sigma,Hempel, Jotun - te farby aż odrzucają przy 2-3m jak poczujecie z wiatrem otwarte baniaki.... polecam. Problem smrodu- rozwiązany, Filtry numer 6055. Którą, po likwidacji zakładu- mogłem zabrać, bo dali mi ją, ale czaiłem się na nią pod względem hobby-warsztat, bo mi zależało- nawet w pracy ją na barce używałem- przy paliwach. Machol z filtrami, Jak zacząłem w igle z strzykawką napełniać z butelki thinner w domu, smród znikął. Malowanie z aero przyjazne, jak walenie z puszki na balkonie- fuuuuu https://www.icd.pl/3m-7502-m.html 100zł z groszami https://www.icd.pl/pochlaniacz-a2-3m-6055.html 22zyla za ponad 100zł mamy dobrą ochronę . Od lat stosuje tą machę i 3m to 3M. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Każdy ma swoje gusta. Ale u mnie jak w domu maluje to też odrzucam wszytskie smierdziele. Kupcie sobie hatake red cisnienie na 1 dysza 0.2 i lecicie bez zapachu albo vallejo air tez cisnienie 1. Albo Italeri Akryle. Jest dużo producentów co produkuje farby bezzapachowe a nie japońskie smierdziele. Jedynie podkład to tylko śmierdziel od Mr Hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 15 godzin temu, myszaty napisał: Gunze H to nie przypadkiem na wodzie???? Niekoniecznie. Można je rozcieńczać wodą (podobnie jak Tamiya) ale nie muszą od razu zawierac wody jako rozcieńczalnika. Sa na bazie rozpuszczalników alkoholowych, dzięki czemu dają się z woda mieszać. Ale to, że można wcale nie oznacza, że trzeba. Woda jest kiepskim rozcieńczalnikiem do akryli. Nie rozpuszcza, tylko tworzy mieszaninę (emulsję). Do tego przedłuża proces schnięcia, szczgólnie w wilgotnym środowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) 17 minut temu, DamianosPL napisał: Kupcie sobie hatake red cisnienie na 1 dysza 0.2 i lecicie bez zapachu albo vallejo air tez cisnienie 1. Albo Italeri Akryle Słaba porada. Kombinacja ciśnienia i rozmiaru dyszy to nie jest parametr który można od kogoś kopiować. Zależy od rozcieńczenia farby, typu aerografu, kompresora, ba - nawet długości i średnicy wężyka. To co działa u Ciebie, niekoniecznie będzie działać u innych. A czerwona Hataka i inne tego typu farby, to pewien kompromis. Są niesmrodliwe i wygodne w użyciu, ale mają wady. Gdyby było inaczej, to nikt by "śmierdzieli" nie używał. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) 15 godzin temu, myszaty napisał: Hataka czy wamod? Bo się zgubiłem...Wamodowskim Levelingiem i Hataki Pomarańczowe i LP tamijunie rozcieńcza. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Acha, spoko, myślałem że coś mi umknęło...choć za 100 hataki jest ćwiartka wamodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Jeszcze a propos smrodliwości - choć jest to lekki OT. Kol. @DamianosPL poleca jako niesmrodliwą Hatakę czerwoną. Ja miałem na myśli pomarańczową. Może nie jest zupełnie bezwonna, ale jest to o wiele mniej uciążliwe i drażniące niż Gunziaki. Nawet kiedy maluję Gunzaiakami, używam rozcieńczalnika Hataki. Akrylami maluję, kiedy nie mam specjalnie wyboru, np. w przypadku Royal Navy . Chociaż może za jakiś czas się szarpnę i spróbuję farb Royal Sovereign. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 W dniu 2.01.2020 o 19:45, push-up78 napisał: Jak w temacie .Zakupiłem przetestowałem i bardzo polecam.Zapach jak produkt Gunziaka.Tak samo bardzo dobrze działający.Zmieszałem sobie oba i żadnych inter reakcji nie zauważyłem.Więc jak skończy wam się gunziak zakupcie Wamoda i sobie wlejcie do tej buteleczki.Wamod ma jedynie coś z plastikiem bo nakrętka mi kucnęła.Pękła.Ale wiem,że to mogą poprawić jak coś.Wolę dobry produkt w jako takim opakowaniu aniżeli ładne opakowanie lepsze z byle jakim produktem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 13 minut temu, MayonesEXG7 napisał: No i się zgadza.A co do za dekielek ersatz?Otwór powinien być w nim po środku.Czy tak też działa?Chyba,że ma jakieś właściwości fizyczne ten kapselek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Wygląda jak magnetyzer, który porządkuje ułożenie molekuł farby w celu łatwiejszego ich przejścia przez dyszę aerografu. No chyba, że to zwykły kapselek. Albo kapselek modelarski. No sam już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi