Skocz do zawartości

Su-24MR Fencer-E, Trumpeter, 1:72

Mates

Rekomendowane odpowiedzi

Takie coś ostatnio skończyłem. Wróciłem na jakiś czas do skali 1/72. Bardzo przyjemny w detal i spasowanie model Trumpetera. Jedyne co mnie drażni, choć w sumie kleiłem tylko jeden model tego producenta i też był tam ten problem), że elementy składające się na golenie podwozia zarówno przedniego jak i tylnego są strasznie delikatne i bardzo łatwo je połamać. 

Jak mnie pamięć nie myli, to szpachlę użyłem może w dwóch-trzech miejsca, co wynikało z mojego błędu przy wycinaniu części. Spasowanie, tak jak wspomniałem, bardzo przyjazne modelarzowi. W kilku miejscach odtworzone linie podziału i nity po szlifowaniu.

Główne kolory kamuflażu robione z mieszanki farb Gunze, ponadto malowany farbami Tamiya, Vellejo do detali w kabinie i pierwszy raz użyłem produktu MRP, konkretnie do koloru kokpitu. Brudzenie tradycyjnie w moich pracach przy użyciu farb olejnych, gdzieniegdzie dałem jeszcze cienie Tamki.

Wiem, że samolot przenosi dość sporo uzbrojenia, jednak wybrałem nieco skromniejszą konfigurację.

Docelowo model będzie stacjonował w innej bazie.

Oglądajcie.

PAMMoWU.jpg

6CwfCMe.jpg

qcb235X.jpg

CMkXWXi.jpg

LWdMZtU.jpg

dK8iGee.jpg

dzPDrx6.jpg

Edytowane przez Mates
  • Like 7

Ładny model fajnej kopii F-111 (mimo, że bracia że wschodu twierdzą, że jest inaczej :) ). Powiedz mi, czym podkreślałeś linie podziału na spodniej części modelu bo są bardzo delikatne. Jak z wymiarami modelu? Podejrzewam, że mimo, że to 1/72 to nie odbiega znacznie rozmiarami od mniejszych konstrukcji w 1/48.

• Like 1

@eLCe, linie podziału na spodzie podkreślałem za pomocą washa własnej roboty. Mieszanka czarnej i szarej farby olejnej rozcieńczonej white spiritem.

A co do wielkości modelu. Jak Su-24 postawiłem obok MiGa-21 w skali 1/48, to są praktycznie tak samo długie.

To MR, więc one raczej uzbrojenia nie przenosiły - to wersja rozpoznawcza. Z tego co wiem to w tej wersji model ma spore błędy z brakującymi/niepoprawnymi częściami rozpoznawczymi. Ich Su-24M, wersja bombowa, już ich się wystrzegł.

Sam model wyszedł ci bardzo ładny, świetnie dobrane kolory.

• Like 1

W dniu 12.01.2020 o 21:15, Matys napisał:

To MR, więc one raczej uzbrojenia nie przenosiły - to wersja rozpoznawcza. Z tego co wiem to w tej wersji model ma spore błędy z brakującymi/niepoprawnymi częściami rozpoznawczymi. Ich Su-24M, wersja bombowa, już ich się wystrzegł.

Sam model wyszedł ci bardzo ładny, świetnie dobrane kolory.

Matys a gdzie on ma uzbrojenie, jedynie pod kadłubem widzę ZAB-500

MR bardzo rzadko spotykany i fajnie zrobiony, chociaż bardziej powinien być zużyty.

2 godziny temu, smialus napisał:

Matys a gdzie on ma uzbrojenie, jedynie pod kadłubem widzę ZAB-500

MR bardzo rzadko spotykany i fajnie zrobiony, chociaż bardziej powinien być zużyty.

Ja to tylko wspomniałem odnośnie wstępu w pierwszym poście, o wyborze skromniejszej konfiguracji mimo że samolot przenosi sporo uzbrojenia. Wyjaśniłem, że ta wersja jednak niekoniecznie.

Jedna z moich ulubionych konstrukcji i widok każdej miniatury tej Suczki raduje moje serce i oczęta, a Twój model wygląda naprawdę bardzo smakowicie. Szczere gratulacje ? 

• Like 1