Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, rozpętałem burzę, pora się bronić.

Po pierwsze primo: w naszej rodzinie w święta nie spożywa się% przy stole(a jeszcze przy moim stanie zdrowia) więc brak możliwości jakichś urojeń czyli to prawda.

Po drugie primo: mój syn urodził się '89 wiec nie mógł pamiętać takich wklejanek z czekolad itp z lokomotywami czy starymi samochodami. Przygodę modelarską zaczął z mojej przyczyny w wieku 7-8 lat, modele kupowaliśmy w Radomiu w kiosku na Żeromskiego ale też i w Dęblinie po przeprowadzce w 2000.

Na pewno takie albumiki były i na pewno wysyłało się kody kreskowe.

A i jeszcze w każdym pudełku był wykaz modeli drukowany na kartce bliżej nieokreślonego formatu. Próbuję znaleźć to coś na necie, jak znajdę to wrzucę.

• Thanks 1

2 godziny temu, jmx62 napisał:

Zgadza się i też to pamiętam bo zbierałem. Modele były oznakowane taką naklejką wtedy, a były to lata 1998-2001 jakoś. Naklejki mam gdzieś w klaserze u rodziców i jak znajdę to pokażę wink3

179065-12155-pristine.jpg

Zt_S106f.jpg

• Thanks 2

2 godziny temu, Artek82 napisał:

Zt_S106f.jpg

Cholera, to mnie ominęło.

A trochę się Iskier, Su i innych Mi-4  wówczas lepiło... 

1 godzinę temu, jmx62 napisał:

I sporo innych np. Lightning, ten odrzutowy, brytyjski.

Tak, tak to wiem, ale tego nigdy nie spotkałem w naszym opakowaniu tak samo jak Alpha Jet.

16 minut temu, Grzes napisał:

Cholera, to mnie ominęło.

W srodku zawsze była ulotka konkursowa ze spisem modeli, adresem i nagrodami i zawsze 3 naklejki z samolotami lub okrętami.

• Like 1

8 godzin temu, jmx62 napisał:

Dobra, rozpętałem burzę, pora się bronić.

Po pierwsze primo: w naszej rodzinie w święta nie spożywa się% przy stole(a jeszcze przy moim stanie zdrowia) więc brak możliwości jakichś urojeń czyli to prawda.

Po drugie primo: mój syn urodził się '89 wiec nie mógł pamiętać takich wklejanek z czekolad itp z lokomotywami czy starymi samochodami. Przygodę modelarską zaczął z mojej przyczyny w wieku 7-8 lat, modele kupowaliśmy w Radomiu w kiosku na Żeromskiego ale też i w Dęblinie po przeprowadzce w 2000.

A i jeszcze w każdym pudełku był wykaz modeli drukowany na kartce bliżej nieokreślonego formatu. Próbuję znaleźć to coś na necie, jak znajdę to wrzucę.

Jaką tam burzę, wymiana zdań i tyle. Mam nadzieję, że to nie moja wypowiedź skłoniła Cię do wniosków o posądzenie % a jeśli tak to przykro mi bo nie miałem takich intencji.

Jak widać, to ja byłem w błędzie co koledzy tu szybko sprostowali.

5 godzin temu, Artek82 napisał:

Zgadza się i też to pamiętam bo zbierałem. Modele były oznakowane taką naklejką wtedy, a były to lata 1998-2001 jakoś. Naklejki mam gdzieś w klaserze u rodziców i jak znajdę to pokażę wink3

179065-12155-pristine.jpg

Zt_S106f.jpg

Bladego pojęcia nie miałem, że taka akcja miała miejsce. Dla mnie ZTS skończył się na RWD-6.

• Like 2

A swoja drogą - dziś też producenci mogliby robić jakieś takie konkursy.

Może robią?

Ostatni jaki pamiętam zrobiła Arma wprowadzając model Iskry.

• Like 1

25 minut temu, jrf napisał:

Witam. Odnośnie konkursu ZTS-u, w  Su-22 kupionym ok. 2000 r. (rok w tą, dwa w tamtą) była taka ulotka i naklejka z Me-262.  Kiepski ze nie fotograf, nie patrzcie na daty.

SAM_2211.JPG

SAM_2212.JPG

SAM_2214.JPG

No fakt, fotograf to z Kolegi jest nietęgi. Pal diabli zdjęcia naklejki i pudełka, ale info o konkursie bardzo ciekawe. Pozwoliłem sobie obrócić je do bardziej czytelnej pozycji.

1aa.jpg

38 minut temu, Artek82 napisał:

znaczki lotnicze

O tak! Znaczki (nie tylko te lotnicze) to był kolekcjonerski szał.

Godzinę temu, Artek82 napisał:

A w klaserze z naklejkami oczywiście znaczki lotnicze wink3

Ja tam znaczki trzymam również w klaserze, ale filatelistycznym :hmmm:

31 minut temu, kopernik napisał:

Fajne. W PRLu zbieranie znaczków było bardzo popularne. Zastanawiające jest to, że to hobby w zasadzie umarło ... Nawet w Skrzydlatej bywał kącik filatelistyczny.

Nie do końca tak wymarło, jakby się zdawało :chytry:

30 minut temu, Grzes napisał:

O tak! Znaczki (nie tylko te lotnicze) to był kolekcjonerski szał.

U mnie Grzesiu trwa nadal :) pośród jeszcze kilku innych zainteresowań :)

10 minut temu, Slawek_26869 napisał:

Ja tam znaczki trzymam również w klaserze, ale filatelistycznym

No ja też, ale puste miejsce zapełniły ww. naklejki.

1 godzinę temu, Slawek_26869 napisał:

U mnie Grzesiu trwa nadal

Chylę czoła.

U mnie to się zakończyło gdzieś pod koniec podstawówki i zostało zastąpione monetami

• Like 1