Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Grzes napisał:

Chylę czoła.

U mnie to się zakończyło gdzieś pod koniec podstawówki i zostało zastąpione monetami

Była przerwa w zbieraniu znaczków, potem się odrodziło i do tego doszła jeszcze numizmatyka :)

Znaczki polskie czyste i kasowane oraz lotnictwo i motoryzacja - świat, monety polskie obiegowe i kolekcjonerskie [głównie srebrne 10 i 20 zł] plus banknoty

• Like 1

21 godzin temu, kopernik napisał:

Fajne. W PRLu zbieranie znaczków było bardzo popularne. Zastanawiające jest to, że to hobby w zasadzie umarło ... Nawet w Skrzydlatej bywał kącik filatelistyczny.

Niedawno spotkałem sie z rzeczoznawcą PZF. Jeśli czegoś nie poplątałem to w szczycie popularności członków PZF było około 300 000 a obecnie  bliżej 3 000.  Stąd ceny transakcyjne sprzedaży znaczków to ok 5-10% ceny katalogowej.

• Sad 1

15 godzin temu, mmr napisał:

Niedawno spotkałem sie z rzeczoznawcą PZF. Jeśli czegoś nie poplątałem to w szczycie popularności członków PZF było około 300 000 a obecnie  bliżej 3 000.  Stąd ceny transakcyjne sprzedaży znaczków to ok 5-10% ceny katalogowej.

Całkiem możliwe. Z hobby mainstreamowego jak to się mówi zrobiło się mocno niszowe. Ceny poleciały na łeb na szyję . Generalnie jak ktoś nie szuka jakiś unikatów ( znaczków z błędami etc ) to filatelistyka jest stosunkowo tanią zabawą . Kolega , który siedzi w kolekcjonerstwie mówił mi wręcz , że kolekcja polskich znaczków pocztowych ( łącznie z tymi przedwojennymi  ) idąc rocznikami  zamyka się  łącznie kwotą rzędu  obecnie 10 - 20 tysięcy złotych za wszystko.

Na to się złożyło kilka przyczyn

- skończyła się gospodarka niedoboru,

- pojawiły się ciekawsze hobby , zwłaszcza dla młodych

- znaczki przestały być lokatą kapitału. Generalnie Ci co w nie zainwestowali raczej stracili niż zyskali ,

- poczty zaczęły drukować masówkę do tego potrafiły po latach robić dodruki , 

No i nie zapomnijcie , że niestety papier nie należy do najtrwalszych materiałów i znaczki by nie traciły wartości muszą być same w doskonałym stanie to muszą być  przechowywane naprawdę w odpowiednich warunkach i nie wystarcza , że ktoś je do klasera włoży ( bo po latach może się zdziwić bo znaczków od klasera nie odklei.

• Like 1

8 godzin temu, merlin_70 napisał:

Całkiem możliwe. Z hobby mainstreamowego jak to się mówi zrobiło się mocno niszowe. Ceny poleciały na łeb na szyję . Generalnie jak ktoś nie szuka jakiś unikatów ( znaczków z błędami etc ) to filatelistyka jest stosunkowo tanią zabawą . Kolega , który siedzi w kolekcjonerstwie mówił mi wręcz , że kolekcja polskich znaczków pocztowych ( łącznie z tymi przedwojennymi  ) idąc rocznikami  zamyka się  łącznie kwotą rzędu  obecnie 10 - 20 tysięcy złotych za wszystko.

- skończyła się gospodarka niedoboru,

- pojawiły się ciekawsze hobby , zwłaszcza dla młodych

- znaczki przestały być lokatą kapitału. Generalnie Ci co w nie zainwestowali raczej stracili niż zyskali ,

- poczty zaczęły drukować masówkę do tego potrafiły po latach robić dodruki , 

No i nie zapomnijcie , że niestety papier nie należy do najtrwalszych materiałów i znaczki by nie traciły wartości muszą być same w doskonałym stanie to muszą być  przechowywane naprawdę w odpowiednich warunkach i nie wystarcza , że ktoś je do klasera włoży ( bo po latach może się zdziwić bo znaczków od klasera nie odklei.

taka ciekawostka, którą powinienem znać ale musiała mi być uświadomiona. W złotych latach tego hobby wypadało mieć tzw abonament czyli co miesiąc (może dwa) odebrać w wybranym sklepie filatelistycznym wszystkie znaczki wydane w tym czasie, całe serie i bloczki. Co dwa lata PZF wydawał specjalne klasery w których każdy znaczek i bloczek miał przewidziane dla siebie odpowiedniej wielkości miejsce z wydrukowanym w tym miejscu numerem katalogowym. Pełna profeska.

8 godzin temu, merlin_70 napisał:

A ja dorzuciłbym jeszcze jedną przyczynę, która zmieniła wiele kolekcji (filatelistów, numizmatyków, miłośników militariów...), które wydawały się unikatowe, a zmieniły w coś powszechnego i dostępnego - internet.

Owszem, dziś można dość łatwo i szybko zdobyć dużo różnorodnych walorów, ale to właśnie sprawia, że tracą na swojej wartości (nie tylko pieniężnej, ale też unikatowej).

59 minut temu, mmr napisał:

... W złotych latach tego hobby wypadało mieć tzw abonament czyli co miesiąc (może dwa) odebrać w wybranym sklepie filatelistycznym wszystkie znaczki wydane w tym czasie, całe serie i bloczki. Co dwa lata PZF wydawał specjalne klasery w których każdy znaczek i bloczek miał przewidziane dla siebie odpowiedniej wielkości miejsce z wydrukowanym w tym miejscu numerem katalogowym. Pełna profeska.

Abonament filatelistyczny jest do dzisiaj (rok podzielony jest na kwartały,) a więc co 3 miesiące się odbiera wydane znaczki.

Specjalne klasery tzw. rocznikowe są wydawane również obecnie z tą różnicą że nie na dwa lata ale od rocznika 2012 co roku.

Godzinę temu, mmr napisał:

taka ciekawostka, którą powinienem znać ale musiała mi być uświadomiona. W złotych latach tego hobby wypadało mieć tzw abonament czyli co miesiąc (może dwa) odebrać w wybranym sklepie filatelistycznym wszystkie znaczki wydane w tym czasie, całe serie i bloczki. Co dwa lata PZF wydawał specjalne klasery w których każdy znaczek i bloczek miał przewidziane dla siebie odpowiedniej wielkości miejsce z wydrukowanym w tym miejscu numerem katalogowym. Pełna profeska.

Zgadza się - właśnie pozbywam się takich dwulatków :)