kopernik Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 Dyskusja zmierza w niebezpiecznym kierunku. Wracając do PRL i spraw modelarsko - lotniczych młodego (wtedy) entuzjasty lotnictwa, przypomnę taką książkę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Ale piękne "przedkomputerowe przedaerografowe" ilustracje! Co to za odrzutowiec z białym krzyżem na czerwonym ogonem na trzeciej stronie? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Caproni Campini N.1 (CC.2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) 57 minut temu, kopernik napisał: przypomnę taką książkę. Och, cudowna! Dzięki @kopernik Miałem ją (oraz drugą poświęconą bodajże podbojowi głębin oceanów) i gdzieś obie zaginęły. Pamiętam, że na jednej ze stron były współczesne myśliwce (bodajże MiG-21, Viggen i jeszcze jakiś) i na podstawie tego rysunku robiłem swoje pierwsze modele... z plasteliny Edytowane 13 Marca 2022 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 Godzinę temu, pmroczko napisał: Co to za odrzutowiec z białym krzyżem na czerwonym ogonem na trzeciej stronie? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Model współczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Zdaje się, ja miałem tę odmianę: Z tego co widzę, trochę różnic było w tej części rysunkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 Wydanie I - 1970r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Pamiętam tą książkę z biblioteki szkolnej. O ile sylwetkę Me262 znałem z Ilustrowanej Encyklopedii Lotnictwo, to Caproni i Gloster były dla mnie nowościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 (edytowane) Znalazłem parę stron z tej wersji, którą ja miałem: Edytowane 14 Marca 2022 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Jedna rozkładówka, a jaki piękny przegląd konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 21 godzin temu, pmroczko napisał: Ale piękne "przedkomputerowe przedaerografowe" ilustracje! Autorem tych "przedkomputerowych przedaerografowych" książek i ilustracji do nich był Mateusz Gawryś, bardzo ciekawa i barwna postać. Były jeszcze książki pt. Port(1961) Samoloty(1961) Samoloty współczesne(1981) Pan Mateusz był również autorem całej serii ilustracji na okładkach "Młodego Technika", "Kalejdoskopu techniki" i zaewne jeszcze innych czasopism popularnonaukowych z tamtego okresu. A książka wrzucona przez kopernika zaiste superzasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 "ABC Techniki" i "Kalejdoskop Techniki" to moje dwa ulubione czasopisma z tamtych czasów... ...i moja najlepsza Wikipedia militarna z tamtego okres, normalnie poezja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 A cóż to za dziwak na ostatnuej ilustracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 (edytowane) To chyba "projekt" Edytowane 14 Marca 2022 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Ale rysownik/ilustrator ,,pojechał"...ciekawe po czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 To może koledzy poszukajcie wśród Niemców klasy gigant z I wojny... To przecież rysunek ze zdjęcia. To za trudne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Nawet Staaken nie był aż tak wielki...a podobno był największy. Zresztą, małoważne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 To proponuję obejrzeć w cud internecie- Linke-Hofmann R1... To, że kadłub był wysoki nie świadczy, że to był największy samolot.. Jak to było? Zresztą, nieważne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 19 godzin temu, Soris napisał: i moja najlepsza Wikipedia militarna z tamtego okres, normalnie poezja Mam, mam do dzisiaj . I te wierszowane tytuły rozdziałów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 I ten szacunek do książek tkwi. Ktoś wydając książkę brał za to odpowiedzialność. I autor czy ilustrator którzy wypracowali sobie opinię, mieli wiernych odbiorców, szczególnie w czasach, gdzie o książki było trudno. Teraz, jak widać, gdy coś się nie zgadza z posiadaną wiedzą, łatwiej napisać, że ktoś pojechał... I niestety, zgadzam się, że magiczne słowa: dziękuję, proszę - są na indeksie u wielu. A szkoda. To się wyżaliłem:) Sorry... PS. A tak teraz łatwo wyszukiwać choćby po obrazie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Marca 2022 Autor Share Napisano 15 Marca 2022 9 godzin temu, India napisał: To proponuję obejrzeć w cud internecie- Linke-Hofmann R1... To, że kadłub był wysoki nie świadczy, że to był największy samolot.. Jak to było? Zresztą, nieważne... Szachownica mnie zmyliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 To raczej drzwi są:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 (edytowane) Ewidentnie autor rysunku bazował na tym zdjęciu: Spolonizował przez dodanie ekipy i szachownicy zamiast krzyża. Na zdjęciu też jest polonicum - wykonane jest we Wrocławiu. I ciekawe jak perspektywa może zmylić. Może się wydawać, że śmigło nie zmieści się przy kadłubie w czasie obrotu. Edytowane 16 Marca 2022 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 Autobus piętrowy, a nie samolot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 1 godzinę temu, Wymysl napisał: I ciekawe jak perspektywa może zmylić. Może się wydawać, że śmigło nie zmieści się przy kadłubie w czasie obrotu. Dokładnie! Dokładnie na to samo zwróciłem uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi