barszczo Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 3 godziny temu, Greif napisał: Edycja z lat 63-68 Starsze ode mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 a najstarszy model z którego masz roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 18 Października 2022 @cdarek mnie pytasz? Najstarsze mam właśnie Revell od 1963/5 do 1968 roku. Na chwilę obecną chyba coś koło 16 szt. Jak dotrą do mnie obecne nabyte zrobię foto zbiorowe mam kilka dubletów jak coś chętnie wymienię na to co nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 19 Października 2022 dotarły Bf 109 i CR42 mam chyba w dublecie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 Greif : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 O modelach, SP nr 18 z 1966r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 Jak widać z powyższego artykułu, gównoburze co kto ma produkować i co się komu opłaca mają w naszym kraju ponad 50-letnią tradycję 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 16 godzin temu, Greif napisał: dotarły Bf 109 i CR42 mam chyba w dublecie. To sentyment, ilustracje są kapitalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Października 2022 Autor Share Napisano 22 Października 2022 Szybowce posklejaliśmy, czas na prawdziwe lotnictwo. Ts - 11 Iskra. Recenzja z SP 1989r. Dodam, że to nie był pierwszy model Iskry (trzecia ilustracja). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 Zupełnie nie kojarzę tego pudełka Iskry z ZTS, a całkiem ładnie im wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 No cóż, ten model Iskry oryginał przypominał, ale z daleka. Pierwsza edycja produkowana była Kobyłce i pakowano ją jak stare Airfixy: Potem dostała ładne pudełko z logiem wytwórcy: Po przeniesieniu produkcji do Siedlec mniej więcej w połowie lat siedemdziesiątych, wyszła kolejna edycja. To samo pudełko, ale bez loga, za to z nazwą nowego wytwórcy. Te modele pamiętam, miałem prawie wszystkie poza P.11c: Kolejne wznowienia Iskry i pozostałych modeli to już połowa lat osiemdziesiątych, dostały wtedy takie pudełka jak na ostatnim zdjęciu w poście Kopernika, poza P.11c które gdyby nie fatalny karton i jakość druku, można było uznać za dość atrakcyjne: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 W dniu 19.10.2022 o 22:15, kopernik napisał: O modelach, SP nr 18 z 1966 1966? Raczej niemożliwe. Te modele ukazały się w latach 80-tych chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 (edytowane) 11 minut temu, HKK napisał: 1966? Raczej niemożliwe. Te modele ukazały się w latach 80-tych chyba. W latach osiemdziesiątych ukazała się cała rodzina szybowców w skali 1:72. Tamte z artykułu to jedne z pierwszych w ogóle polskich modeli do sklejania. Data się zgadza . Edytowane 23 Października 2022 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Października 2022 Autor Share Napisano 23 Października 2022 2 godziny temu, HKK napisał: 1966? Raczej niemożliwe. Te modele ukazały się w latach 80-tych chyba. Modele, o których mowa w artykule nie ukazały się w serii z lat 80. Seria z lat 80 : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 20 minut temu, kopernik napisał: Seria z lat 80 : Seria tak, ale pokazane pudełka to już lata 2000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 3 godziny temu, barszczo napisał: W latach osiemdziesiątych ukazała się cała rodzina szybowców w skali 1:72. Tamte z artykułu to jedne z pierwszych w ogóle polskich modeli do sklejania. Data się zgadza . To ciekawe. Nigdy o nich nie słyszałem, a wychowałem się na modelach z Ruch-u na początku lat 70-tych. Jak to możliwe, że ich nie pamiętam? Ma ktoś jakieś zdjęcia tych cudaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 Model Jaskółki jest w tym wątku, trzeba po prostu poszukać. O Zefirze i o Foce tylko czytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 (edytowane) 11 minut temu, India napisał: Model Jaskółki jest w tym wątku, trzeba po prostu poszukać. O Zefirze i o Foce tylko czytałem... Poszukałem i znalazłem, ale nie ma ani słowa, że to model z lat 60-tych. Wręcz przeciwnie, sugeruje się że to rzemieślnicza produkcja z lat 80-tych. Więc nadal jestem ciekaw informacji na ten temat i zdjęć tych modeli/pudełek. Bo skoro to taka rzadkość, to ta notka ze Skrzydlatej wydaje się być jedną z nielicznych pewnych informacji o tych modelach. N.b notka jest podpisana "Andrzej Zbiegniewski". Ciekawe, czy ma on coś wspólnego z "Andre R. Zbiegniewskim" z Australii publikującym w latach 90-tych (i później) liczne monografie i książki o tematyce lotniczo-militarnej. Edytowane 23 Października 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 (edytowane) W dniu 17.10.2022 o 12:45, Greif napisał: a do mnie wylądowała kolejna porcja antyków A czy ktoś z Was pamięta te modele w CSH? Ja je zobaczyłem w czerwcu 1973 i to były pierwsze zachodnie modele jakie w ogóle ujrzałem na własne oczy. Dostałem wtedy Spitfire w prezencie. Czy możliwe jest, aby te modele z Revell-a to była pierwsza dostawa tego typu do Polski? Bo Hellery, Airfix-y i Matchboxy pojawiły sie bodajże na przełomie 1974 i 1975 roku. Edytowane 23 Października 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 O modelach tych szybowców wspomina K.Wagner w swojej książeczce - "Budowa Plastykowych modeli samolotów". Zresztą mam kauczukowy odlew dla Jaskółki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 23 Października 2022 Kolejna dawka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 Zazdraszczam Lysandera i Jedenastki. Lysander z okienkiem z tyłu? Mniam, mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 57 minut temu, jmx62 napisał: Lysander z okienkiem z tyłu? Wygląda że tak, Fury Revella to też Matchbox. Fajne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 27 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 27 Października 2022 no to dokładam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 28 Października 2022 a dzisiaj takie 2 szt wpadły 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi