Baas ArK Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 1 godzinę temu, barszczo napisał: Ja go miałem w takim zestawie: Czekaj, czekaj... A to nie jest jakiś prywatny mix? Z tego co pamiętam były dwa zestawy fabryczne jeden z jednopłatami, drugi z dwupłatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 17 Lutego 2023 Tak było, 2 zestawy- w tym drugim, przynajmniej jak dla mnie nie osiągalnym, był haraczan ,spit, karaś i coś jeszcze ale nigdy nie udało mi się go nabyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 Oczywiście, że były 2 zestawy po 5 .Samoloty w środku się nie powtarzały. Generalnie jednoplatowe były w 1 pudelku . Poza tym niektóre były sprzedawane w pojedynczych pudełkach ( na przykład ja mialem spada ) . Delikatnie zasugeruje , że kwestia ta była omawiana w tym wątku przynajmniej raz, a może i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) BRAVO112... Ja pierdziu...mam tylko 72. Dowcipniś. Każdy by chciał tak mieć. Edytowane 17 Lutego 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 Godzinę temu, merlin_70 napisał: Poza tym niektóre były sprzedawane w pojedynczych pudełkach ( na przykład ja mialem spada ) . Jakiego SPADa miałeś? Z Mikro144? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 6 godzin temu, Greif napisał: w tym drugim, przynajmniej jak dla mnie nie osiągalnym, był haraczan ,spit, karaś i coś jeszcze ale nigdy nie udało mi się go nabyć... A ja z kolei miałem tylko ten... Tak dla przypomnienia: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 7 godzin temu, letalin napisał: Dzięki za czujność. Mój błąd, oczywiście Poteza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 To jeszcze wrzucę Wam znalezioną w sieci fotkę miniaturek, które pozwoliłem sobie podpisać 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Lutego 2023 Share Napisano 17 Lutego 2023 17 minut temu, merlin_70 napisał: Dzięki za czujność. Mój błąd, oczywiście Poteza. Zareagowałem, bo kiedyś miałem modelik Mikro bez opakowania, w woreczku tylko, już z produkcji Sp. Domet, która przejęła formy z ZTS i nie wiedząc co to za samolot wg projektanta, zidentyfikowałem go jako SPAD 61, a to był Ansaldo Balilla:) Hurricane też wyglądał raczej jak Proctor, więc pomylenie SPADa z Potezem, czy Balillą nie wydaje się niczym dziwnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 nie chcieli ze mna rpzmawiac, to.... a do prl-u to juz nie pasuje... widzial/ mial to ktos?? Heller? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Lutego 2023 Share Napisano 20 Lutego 2023 W dniu 18.02.2023 o 22:41, BRAVO112 napisał: nie chcieli ze mna rpzmawiac, to.... a do prl-u to juz nie pasuje... widzial/ mial to ktos?? Heller? ZTS Plastyk w swoim czasie miała w ofercie kilka modeli izraelskiej firmy Starfix. Były to min model samolotu myśliwskiego Northrop F-5E Tiger II oraz śmigłowiec CH-53. Z racji tego, że modele Starfixa były obecne w ofercie polskiej firmy to stawiam na to, że i Alpha Jet pochodzi z produkcji Starfixa. Model ten został wprowadzony na rynek w roku 1979 a więc to będzie również model zaliczający się do modeli vintage. Hellera raczej nie brałbym pod uwagę ponieważ ZTS Plastyk z tą firmą nie współpracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 20 Lutego 2023 a do mnie w drodze PZL 24 to pamiętam jako straszny ulep ale co tam za 25pln nie będę marudził 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 Ten "ulep" miał debiut niemal w tym samym czasie, co P.11c z Siedlec. Coś tam się działo pod koniec komuny, ale z tego co wiem, żaden kolejny "ulep" z tej wytwórni się już nie pojawił. Może stracili zainteresowanie, a może nie dali rady w nowej rzeczywistości. W każdym razie jakaś stracona szansa na polską wytwórnie w rodzaju Eduarda, który też zaczynał na podobnym poziomie, a potem w ciągu dekady stał się poważnym graczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 11 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Alpha Jet pochodzi z produkcji Starfixa starfixa ogladalem - straszny, to za malo powiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: starfixa ogladalem - straszny, to za malo powiedziane Do tego podobnie jak F-5E Alpha Jet może nie trzymać skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 12 godzin temu, Greif napisał: a do mnie w drodze PZL 24 to pamiętam jako straszny ulep ale co tam za 25pln nie będę marudził Ło rety, na tego PWS-a to poluję już od dłuższego czasu. Brakuje mi mi go do kolekcji samolotów szkolnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 21 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 21 Lutego 2023 @jmx62pw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 Chłopaki, Wy nie macie co robić , tylko siedzicie przed kompem i takie fajne perełki wynajdujecie . Ja nie mam szczęścia, a może i cierpliwości; na pewno nie za wiele czasu na "modelowanie" a co dopiero na na takie CUDEŃKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 Bo to jest hobby samo w sobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 kopernik chyba jest na urlopie, daaaawno nic nie pisał. A temat jakby powoli umiera czy co? Chyba nie wszystko o starociach już napisaliśmy. To ja wrzucę parę wynalazków z portali aukcyjnych(zdjęcia nie są moją własnością ani też modele nie są moje). Nie licząc Oxforda to pozostałe miałem w zamierzchłej przeszłości. Wszystkie wspominam bardzo miło. Niestety do dnia dzisiejszego nie ostały się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 Ten Ju trafił do mnie na początku lat 90-tych, nie później niż '92-gi. Pędzlowany humbrolami. Ostał się do dnia dzisiejszego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 1 godzinę temu, jmx62 napisał: To ja wrzucę parę wynalazków z portali aukcyjnych A już myślałem, że byłeś na zakupach. 1 godzinę temu, jmx62 napisał: A temat jakby powoli umiera czy co? Temat jeszcze ten nie umarł, póki my żyjemy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 32 minuty temu, Grzes napisał: A już myślałem, że byłeś na zakupach. Ło Panie, chciałbym. Chociaż ten Migacz był bez kalkomanii. Niby są dostępne ale to już nie to. Co oryginał to oryginał, cokolwiek miałoby to znaczyć. Z przesunięciem kolorów, pożółkłym filmem i ... błędami merytorycznymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Lutego 2023 Autor Share Napisano 23 Lutego 2023 2 godziny temu, jmx62 napisał: kopernik chyba jest na urlopie, daaaawno nic nie pisał. Bo się zagapiłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 Muzeum Techniki w PKiN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi