Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 godziny temu, Gerd napisał:

Pamiętam jeszcze jeden sklep z tamtych czasów który bardzo lubiłem na tyłach Błękitnego wieżowca przy Placu Bankowym. Często wysiadałem z tramwaju specjalnie żeby tam zajrzeć. ... Tam kupiłem coś co wtedy wydawało mi się że jest modelem PZL-50 Jastrząb. w 1:72. Byłem zachwycony. 

Pamiętam ten sklep głównie z tego, że prowadzili komis i skup modeli i książek militarnych. W połowie lat 90 sprzedałem tam prawie całą , zbieraną od nastolatka bibliotekę. Poszło za bezcen, ale wtedy urodziła się moja córka, a mnie w pracy zredukowali . Kasy za moje skarby starczyło na kilka dni, żal pozostał do dziś. Po latach mam prawie wszystko, co musiałem sprzedać. Niestety, tytuły te same, ale książki jakieś obce 😥To nie ja poślinionym palcem przewracałem strony, nie ja przemycałem je w tornistrze do szkoły, nie ja czytałem je przy latarce pod kołdrą. No, ale nie ma co narzekać, sporo z nich już udomowiłem, a reszta się już tak się u mnie zasiedziała, że przeszła moim klimatem . Adoptowane, ale jak moje 😁

• Like 3
Napisano
W dniu 31.03.2023 o 22:00, Artek82 napisał:

Popatrz na niemiecką flagę na ogonie. I na lepszą kopię czarno-białego

Znalazłem w końcu kolorowe z epoki :cool:

DM-SID z 1957 roku...

FlugzeugAEROL-60Brigadyr80.jpg.06af881d41f3700d1efbddccf8ce3072.jpg

...i DM-SIK z 1966 roku, które dało przypuszczenie że po jakichś tam remontach może ta czerwień się zaczynała pojawiać w standardzie :hmmm:

DM-SIK.thumb.jpg.a5447f211368d7a6c42b40445ebb7de7.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Artek82 napisał:

może ta czerwień się zaczynała pojawiać w standardzie :hmmm:

bo skrzydlo dziady od Wilgi wzieli....

teraz juz lepiej  🙂 

Edytowane przez BRAVO112
Napisano

Dobrze, że nie od Wilgi bo by było trochę nie fair🥴 a od Wigi to sobie mogli brać, a co tam.

• Haha 1
Napisano
15 godzin temu, BRAVO112 napisał:

bo skrzydlo dziady od Wilgi wzieli....

Nie widzę pokrewieństwa :hmmm: Zresztą Wilga 1 była o prawie dekadę później od Brigadyra ⚠️

• Super Moderator
Napisano

a ja nadal z uporem muła :) w sumie długo polowałem aby nabyć go w założonym budżecie ~10 funtów ale w  końcu się udało 7.5 i jest mój :D
Picture 1 of 11

• Like 3
Napisano
26 minut temu, Greif napisał:

a ja nadal z uporem muła :) w sumie długo polowałem aby nabyć go w założonym budżecie ~10 funtów ale w  końcu się udało 7.5 i jest mój :D
Picture 1 of 11

Uwzględniasz inflację ? 

• Super Moderator
Napisano

@kopernika po co ? nie ma dla mnie znaczenia, nadal ryj mi się cieszy jak nabędę za tak śmieszną kwotę :D i kolekcja się powiększa.

• Haha 2
Napisano

Greif powyżej napisał "...a po co ? ...". Wyrwę to pytanie z kontekstu i zadam je odnośnie treści artykułu z SP 30/75 z Klubu 72. Zaprezentowano w nim wnętrze kabiny Jaka 3. A po co ? Modelu nie było , co miałem sobie waloryzować w oparciu o te materiały ? 

3.1.jpg

3.2.jpg

Napisano (edytowane)
24 minuty temu, letalin napisał:

Był model Jaka-3  w skali 1/50. Junyj Technik go chyba robil. Nie miał w ogole wnętrza kabiny. 

Zapewne ten model masz na myśli. Czy był już wtedy ? Oznaczenia przynależności wytłoczone na skrzydłach i kadłubie sugerują, że mogło tak być. Frog robił takie rzeczy już w latach 60 .

j1.jpg

j2.jpg

j3.jpg

j4.jpg

Edytowane przez kopernik
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Tego Jaczka z ЮT kupiłem w CSH na Marszałkowskiej w 1974 więc też już był. Z Hellera był dostępny na pewno rok pózniej. Po wakacjach kupilem wtedy CR.714 a przed świętami BN właśnie Yaka-3😩

A tak właściwie to pudełko wskazuje na firmę Krugozor. ЮT to był przepak i miał inny boxart. Tak, już wtedy znali co to wypożyczone formy lub wypraski.

Edytowane przez jmx62
  • Like 1
Napisano

Te modeliki stanowiły ważny element życia, kupno, zdobycie każdego było wydarzeniem.  Te emocje sprawiły, że pamiętamy takie szczegóły po prawie 50 latach. Ja kleiłem acetonem tego Jaka-3 patrząc na przygody kapitana Klossa w odc. pt "Podwójny nelson".  Po sprawdzeniu ramówki TVP wychodzi, że to był poniedziałek 17.10.1977😁

• Like 1
  • Haha 2
Napisano
16 godzin temu, jmx62 napisał:

Tego Jaczka z ЮT kupiłem w CSH na Marszałkowskiej w 1974 więc też już był. Z Hellera był dostępny na pewno rok pózniej. Po wakacjach kupilem wtedy CR.714 a przed świętami BN właśnie Yaka-3😩

A tak właściwie to pudełko wskazuje na firmę Krugozor. ЮT to był przepak i miał inny boxart. Tak, już wtedy znali co to wypożyczone formy lub wypraski.

wg scalemates Heller miał Jaka-3 od 1975. A ja z tych lat (72-76), jako jedyny  na rynku model myśliwskiego Jaka z IIwś, pamiętam Jaka-9 z Airfix'a. Ten to był koszmarny wręcz. A Hellera w CSH to już w ogóle nie kojarzę. Nie miałbym ręki jakby co bo ja tylko  modele Airfix'a i Revell'a w CSH w 1974 pamiętam.image.png.11aa79a428c7cda75a76a5fb98b7cd20.png

Napisano
19 godzin temu, kopernik napisał:

Greif powyżej napisał "...a po co ? ...". Wyrwę to pytanie z kontekstu i zadam je odnośnie treści artykułu z SP 30/75 z Klubu 72. Zaprezentowano w nim wnętrze kabiny Jaka 3. A po co ? Modelu nie było , co miałem sobie waloryzować w oparciu o te materiały ? 

3.1.jpg

3.2.jpg

Ja w 1975 tak bardzo chciałem mieć model Jaka-3 (nie wiem dlaczego), że zrobiłem Jaka-3 z Jaka-9 Airfix'a.

• Like 1
Napisano

Chęć posiadania Jaka 9 z Airfix towarzyszyła mi do początku lat 90. Wtedy spotkałem się z nim oko w oko w sklepie zabawkowym w Istambule. Kosztował 10,5 $ !!! Już go nie chciałem. Wracając z wojaży przez Czechy, w Pradze odnalazłem sklep, gdzie sprzedawali " letadla do lepidla " czy jakoś tak. I tam wydałem te dolce bez żalu , prawdę powiedziawszy, wydałem trochę więcej niż 10 $ 😎

Napisano
Godzinę temu, mmr napisał:

... że zrobiłem Jaka-3 z Jaka-9 Airfix'a.

Niektórzy do tej pory tak mają. Mój śfagier K. to już chyba z każdej wersji Jaków robi każdą inną wersję. Z -1ki robi -3kę, z -7ki przerabia na wczesną -9kę, z -3ki robi -11kę i czort wie co jeszcze wymyśli? Ale najważniejsze że sprawia mu to ogromną satysfakcję. Tyle tylko że ta "choroba" już trwa z 10 lat i nie może się z tego wyleczyć🤕😁.

Można? Można.

Napisano

Jak 3 byl popularny bo w TBiU wyszedl jako pierwszy z jaków,  źródła go pokazywały jako najlżejszy,  najlepszy , to i emocje wzbudzał.  Ja go jako model zobaczyłem dopiero po 1990 roku jako chyba przepak smera albo byl to już Heller .

Napisano

TBiU z Jak-9 było chronologicznie pierwsze. Później była właśnie -3ka i dużo później -1ka.

Był też przepak Hellera jako Intech.

• Like 2
Napisano
3 godziny temu, letalin napisał:

Jak-3 ze Smera/Hellera był u mnie w 1987. Z wymiany z czeskim kolegą. 

Wymiana to było to , Dzięki SP zdobyłem adres ruska i mieniałem się z nim . Ja mu słałem Jak-1 i Ił-2 (chociaż Łosie i Czaple tez brał ) , a od niego brałem Novo . Dzięki temu miałem F-4 , Huntera SB-2 i któregoś z V .

Napisano (edytowane)
15 godzin temu, Cypis napisał:

Wymiana to było to , Dzięki SP zdobyłem adres ruska i mieniałem się z nim . Ja mu słałem Jak-1 i Ił-2 (chociaż Łosie i Czaple tez brał ) , a od niego brałem Novo . Dzięki temu miałem F-4 , Huntera SB-2 i któregoś z V .

Ja wysyłałem modele, TBiU i "Plany modelarskie". Brali wszystko. Czesi I Słowacy (nie wiem czy poprawne jest określenie Czechosłowak) też brali wszystko. Z Novo dostawałem takie modele o których wcześniej to nawet nie słyszałem Javelin, Black Widow, Skua i wiele, wiele innych, których nazw już nie pamiętam.

Edytowane przez Endrju