kopernik Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2023 Ja raz spróbowałem wymiany. Niestety, trafiłem na prawdziwego ruska. Wymieniliśmy ze 3 listy i ja głupi 7 klasista wysłałem mu 11 i Iskrę z Siedlec a on mi nic. Nawet na list już nie odpowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Endrju napisał: Z Novo dostawałem takie modele o których wcześniej to nawet nie słyszałem... Błach Widów... Przyznać muszę, zaintrygowałeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 5 godzin temu, kopernik napisał: Ja raz spróbowałem wymiany. Niestety, trafiłem na prawdziwego ruska. Godzinę temu, Rafał B napisał: Przyznać muszę, zaintrygowałeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2023 2 godziny temu, giberes napisał: ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 30 minut temu, kopernik napisał: ??? Liczyłem, że podasz definicję " prawdziwego ruska", skoro na niego trafiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 Luuuudzie nie zaczynajcie kolejnej nagonki. Co za różnica, "prawdziwy rusek" czy innej nacji, jak oszust to oszust i tyle. Ja w ogłoszeniach na jednej z ostatnich stron "Modelarza" LOK (jakaś połowa lat 80tych) znalazłem ogłoszenie jakiegoś gościa z Wałbrzycha, wysłałem swój towar i w zamian dostałem g...o. Co, miałem jechać z B.P. prawie 700km żeby go znaleźć i mu nawtykać albo "michę wyklepać"? Za parę groszy? A nazwisko miał na ...ski czyli nasz a nie ruski. Po co nam kolejna wojna? Powspominajmy lepiej o udanych transakcjach wymiennych typu: "my wam węgiel, wy nam banana" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 3 godziny temu, giberes napisał: Czyżbym Cię zaintrygował? 2 minuty temu, jmx62 napisał: Powspominajmy lepiej o udanych transakcjach wymiennych typu: "my wam węgiel, wy nam banana" Chyba: My wam lokomotywy, a wy od nas węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 8 godzin temu, kopernik napisał: Ja raz spróbowałem wymiany. Niestety, trafiłem na prawdziwego ruska. Wymieniliśmy ze 3 listy i ja głupi 7 klasista wysłałem mu 11 i Iskrę z Siedlec a on mi nic. Nawet na list już nie odpowiedział. Do mnie napisał, ogłaszałem się kilka razy w Klubie-Iskra, ktoś zza wschodniej granicy, nie pamiętam z jakiego regionu i zapytał, czy znam Roberta z mojego miasta, który mu nie wysłał obiecanych modeli. Roberta znałem. Zapytałem co i jak. Miał sporo modeli NOVO ze wschodu i stwierdził, że to element zemsty za zagarnięte Kresy i nigdy nic nie wysyła do Rosji. Tak więc zostałeś pomszczony wielokrotnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Rafał B napisał: Przyznać muszę, zaintrygowałeś mnie Zastanawiam się co Cię tak zaintrygowało, braki w mojej wiedzy lotniczej, czy psikus korektora Google/Androida albo innego tego typu programu. Chyba nie pomyślałeś, że to moje przepalcowanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmr Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 20 godzin temu, merlin_70 napisał: Jak 3 byl popularny bo w TBiU wyszedl jako pierwszy z jaków, źródła go pokazywały jako najlżejszy, najlepszy , to i emocje wzbudzał. Ja go jako model zobaczyłem dopiero po 1990 roku jako chyba przepak smera albo byl to już Heller . ja jeszcze przed TBiU przeczytałem Tygrysa o Normandie Niemen. A malowanie Jaka-3 wybralem z TBiU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 @letalin, więc też znałeś ruska vel Roberta. 25 minut temu, letalin napisał: Roberta znałem. ...stwierdził, że to element zemsty za zagarnięte Kresy i nigdy nic nie wysyła do Rosji. Strach coś w Niemczech zamawiać, bo mogą tak samo myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 Ten ŻT miał tytuł "Rayaki 444". Pierwszy raz słyszałem/czytałem o francuskich pilotach latających pod czerwoną gwiazdą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2023 2 minuty temu, giberes napisał: @letalin, więc też znałeś ruska vel Roberta. Strach coś w Niemczech zamawiać, bo mogą tak samo myśleć W tym wątku są Niemcy z NRD i RFN. Ci z NRD są dobrzy. Dzięki nim mieliśmy w Składnicy Harcerskiej modele Plsticart . Niestety, byli i ci źli, z RFN. Oni tylko okazjonalnie i to za dewizy zaopatrywali nasz rynek w modele. Doprecyzuj, których masz na myśli ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 Tera nie ma już podziału tylko Jedne Niemcy. Kiedyś byśmy tam nie kupili przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, Endrju napisał: Zastanawiam się co Cię tak zaintrygowało... Zgaduję, że sarkazm i ironia nie są Ci obce 1 godzinę temu, Endrju napisał: Chyba nie pomyślałeś, że to moje przepalcowanie? ...a w tej kwestii, to nawet nie chcę wiedzieć, co robisz ze swoim telefonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2023 Po wymianie modeli i uprzejmości wracam do szarej rzeczywistości. Skoro nie udało się zdobyć modeli drogą wymiany, pozostała niezawodna metoda " zrób to sam ". SP 35/1973 nawet rekomenduje "najnowsze " wydawnictwo pomagające zbudować model tą metodą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, jmx62 napisał: Ja w ogłoszeniach na jednej z ostatnich stron "Modelarza" LOK (jakaś połowa lat 80tych) znalazłem ogłoszenie jakiegoś gościa z Wałbrzycha, wysłałem swój towar i w zamian dostałem g...o. Piszesz o latach 80-tych , a ja dwa lata temu tutaj na forum wysłałem gościowi (pawełg) kilka lin Eureka 1/72 (wartości 40 złotych) , wysłałem jako kolejna paczka , więc nie czekałem na kasę , poprzednio wszystko uczciwie płacił . I co i klient już się nie odezwał . Ch....j mu w krzyż , mam nadzieję , że karma wróci i go wyru...a Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 23 godziny temu, jmx62 napisał: TBiU z Jak-9 było chronologicznie pierwsze. Później była właśnie -3ka i dużo później -1ka. Był też przepak Hellera jako Intech. Dzięki za czujność . Faktycznie tak było .Ja zbierałem TBiU gdzieś od 50 numeru i mi uciekł ten Jak 9 . Ale teraz mam wszystkie gdzieś do 150 numeru . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 3 godziny temu, Rafał B napisał: Zgaduję, że sarkazm i ironia nie są Ci obce Unikam sarkazmu i ironii jak ognia. Nic nie dają a psują wiele rzeczy. Czy naprawdę w moim stwierdzeniu dopatrzyłeś się sarkazmu i ironii? Jeśli tak to odebrałeś to wiedz, że nie miałem takiego zamiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 10 godzin temu, Endrju napisał: Czy naprawdę w moim stwierdzeniu dopatrzyłeś się sarkazmu i ironii? Jeśli tak to odebrałeś to wiedz, że nie miałem takiego zamiaru. Endrju, chodziło mi o moją wypowiedź W Twoich niczego takiego się nie dopatrzyłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 14 godzin temu, kopernik napisał: Po wymianie modeli i uprzejmości wracam do szarej rzeczywistości. Skoro nie udało się zdobyć modeli drogą wymiany, pozostała niezawodna metoda " zrób to sam ". SP 35/1973 nawet rekomenduje "najnowsze " wydawnictwo pomagające zbudować model tą metodą I znowu polski Mig-19 w wersji S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 14 godzin temu, Cypis napisał: dwa lata temu tutaj na forum wysłałem gościowi (pawełg) kilka lin Eureka 1/72 (wartości 40 złotych) , wysłałem jako kolejna paczka , więc nie czekałem na kasę , poprzednio wszystko uczciwie płacił . I co i klient już się nie odezwał . Jeśli to ten Paweł G. o którym myślę, to on się już nie odezwie, bo zmarł i stąd wynikł problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 (edytowane) 13 godzin temu, letalin napisał: Jeśli to ten Paweł G. o którym myślę, to on się już nie odezwie, bo zmarł i stąd wynikł problem. Nie to nie ten sam , ten o którym piszę nadal siedzi na forum (ostatni post 23.03.2023). No po prostu są ludzie i niestety są też taborety. Edytowane 9 Kwietnia 2023 przez Cypis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) Wczoraj znalazlem takie 2 wykopaliska na konkursie. Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez MrDyzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 3 godziny temu, MrDyzio napisał: Wczoraj znalazlem takie 2 wykopaliska na konkursie. Opakowania w wersji "do góry nogami" jeszcze nie widziałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi