jmx62 Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Amerykańce ok, Pepiczki też, a u nas jak to wygląda? Pamiętam jakąś chyba grecką boginię Dianę na Nieuporcie 24. Może coś na Lancasterach? A za PRLu było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 13 minut temu, jmx62 napisał: nas jak to wygląda? o tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 Diana i Lancaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 No i Why Not? Uchwata z 318 Dywizjonu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Godzinę temu, jmx62 napisał: u nas jak to wygląda? a tak z dzisiejszego podwórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Starsi koledzy zapewne czytywali Tytusa. Ja nawet pokusiłem się o budowę kilku pojazdów ( rakietowóz, prasolot, slajdolot i pewnie coś jeszcze ). "Modele" były kartonowe, wykonane na podstawie rysunków z komiksów. A rakietowóz był moim ulubionym pojazdem. Jakie było moje zdziwienie, gdy przeglądając stare numery "Popular Sciente" trafiłem na coś podobnego. Edytowane 6 Grudnia 2021 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 12 godzin temu, kopernik napisał: rakietowóz, prasolot, slajdolot i pewnie coś jeszcze Moje ulubione to: Prasolot i Rozalia: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 (edytowane) A z dzisiejszych wykopków... Trochę miniatur z Ruchu Datsun z Matchboxa (rekordzista, jest ze mną ok. 40 lat) i Merc z Siku Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Grzes 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 a Tytus jak kosztowal 6,95 tak kosztuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Chyba za tego Stara ktoś woła na alle 150zyli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 na ebayu sa po 50-60 eu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 Wtedy były raczej obrazem bidy i nędzy. Wstydziłem się wyjść z nimi na podwórko, gdzie ścigały się matchboxy. Po prostu obciach. Zdjęcie chyba całej kolekcji z netu . Były też ambitniejsze produkcje, również obciachowe, a dziś poszukiwane. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 7 godzin temu, BRAVO112 napisał: a Tytus jak kosztowal 6,95 tak kosztuje Zgadza się, tylko że cena dotyczy obecnych wydań. Te z PRL w stanie nienagannym to wydatek od 300 do nawet 1000zł. Cena jest uzależniona jeszcze od nr wydania ( Nie były to kopie pierwszego wydania, kolejne Papcio przygotowywał, wprowadzając różne zmiany. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 z tymi zmianami to jak w Vabanku, gdzie w oryginale wychodzil pies z Murzynem a pozniej zostalo to zmienione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 Jak ktoś ma coś takiego, to wygrał los na loterii. Sporo za to płacą ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 A tak poważnie gotowi jesteście płacić dość spore pieniądze za te wspomnienia z dzieciństwa? Przecież to już nie jest to samo .wiem że jest coś takiego jak wartość uczuciową , ale .... Kilka dni temu na all...o ktoś wystawił matchboxa P - 38 prawie taki sam model jak mój pierwszy zachodni ( ten wystawiony nie miał okienka z tylu pudełka jak mój.) Chciał za niego około 150 zeta . Popatrzyłem stwierdziłem stać mnie na niego , ale po co mi on 37 lat później, czy ja jego zakup sklejanie będę przeżywał tak samo ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 8 Grudnia 2021 Super Moderator Share Napisano 8 Grudnia 2021 Przeżywać raczej nie ale wspomnienia wracają ad P38 mam takiego z okienkiem a dodatkowo w moim przypadku kupiłem sobie kilkanaście innych bo wtedy nie mogłem i tylko można było się ślinić zza lady w sklepie a teraz sobie stoją na półce u mnie w jaskini prawie jak w sklepie i w moim przypadku gęba mi się cieszy jak sobie na nie spoglądam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Tak to zakupy "kompensacyjne". Spełnienie dziecięcych marzeń. P-38 z Matchboxa oczywiście miałem. I nadal mam. Kompletny, po przemalowaniu przed ok. 25 laty, gdy kupiłem aerograf i srebrne malowane farbką z Plasticarta poszły do sody żrącej i zmycia starej farby, żeby pomalować trochę lepiej. Wtedy był Xtracolor w emalii i metalizery z Model Master na topie. Fajne srebro robili. 21 godzin temu, merlin_70 napisał: A tak poważnie gotowi jesteście płacić dość spore pieniądze za te wspomnienia z dzieciństwa? Przecież to już nie jest to samo .wiem że jest coś takiego jak wartość uczuciową , ale .... Zgromadziłem ponad 400 Matchboxów. Kompensacja:) Jednak nigdy nie płaciłem 150 złotych. Czasem trafiało się 10 szt. za 20 funtów, albo pojedyncze za 2-3 funty. Najdroższe były Privateer, czy 1/32, ale i tak w granicach rozsądku. Zacząłem kompensować, zanim się to zrobiło modne, prawie 20 lat temu i wtedy dużo było tanich ofert. Teraz patologia się rozpowszechniła i z Matchboxów zrobił się towar luksusowy. Jeszcze 5 lat temu ceny były normalniejsze, teraz już nie kupuję prawie wcale. W ostatnim roku może dwie, czy trzy okazje trafiłem w ludzkich cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 31 minut temu, letalin napisał: Zgromadziłem ponad 400 Matchboxów. Gratuluję zbioru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Sporo bez pudełek, bez kalkomanii , kupione do sklejenia, a nie do kolekcji. Taniocha była, to brałem. Samych Hurricane miałem ok.15 sztuk:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Ale OK . Jak akurat zakupy do kolekcji , czego by ona nie była w pełni rozumiem. Jest zbiór i kolejne rzeczy się do zbioru dokłada. Jedne są droższe inne tańsze , te łatwiejsze do zdobycia zwykle tańsze , ale nieraz za coś trzeba słono zapłacić . Co by zbiór był kompletny. Bardziej mi chodzi o kupowanie z tej zwykłej nostalgii , czy kompensaty tego , że te 37 lat temu nie miałem i nie tyle samych modeli co wszystkiego innego co z tym okresem było związane. Tych jak ktoś nazwał duPeeReLi , typu stare zabawki , czy komiksy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 1 godzinę temu, merlin_70 napisał: Bardziej mi chodzi o kupowanie z tej zwykłej nostalgii , czy kompensaty tego , że te 37 lat temu nie miałem i nie tyle samych modeli co wszystkiego innego co z tym okresem było związane. Tych jak ktoś nazwał duPeeReLi , typu stare zabawki , czy komiksy. Jakiś czas temu miałem zajawkę na odnajdywanie i kupowanie starych zabawek i czasopism które miałem w dzieciństwie. Kupiłem parę resoraków Matchboxa, samochodziki z NRDowa, blaszany walec drogowy na kluczyk i wywrotkę Tatra od braci z południa. Zanabyłem też sporo Światów Młodych z lat siedemdziesiątych. Był też okres starych wydań Tytusów i Żbików. Już mi przeszło na szczęście. Poleżą trochę, nabiorą wartości i pójdą w świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 I ja się przyznam, że jak znalazłem na allegro kategorię pamiątki z PRLu -> zabawki, a w niej to, co kiedyś stało na moich półkach, pojawiła wielokrotnie chęć kupienia tego czy owego. Skończyło się jednak na odwiedzaniu tej nostalgicznej kategorii i wzdychaniu, gdy znalazłem coś co się kiedyś miało. Jak np. ten Dragster. Miałem identycznego. W dniu 7.12.2021 o 20:51, kopernik napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Z innej beczki na fali tej PRL nostalgii ceny w górę poszybowały. Ten matchbox parę lat temu naprawdę koszowal sporo mniej niż teraz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 9 Grudnia 2021 Super Moderator Share Napisano 9 Grudnia 2021 też miałem tego dragstera xD z drugiej strony ja gdzies zgubiłem, rozdałem itp. część swoich zabawek a obecnie stwierdziłem że moje dzieciaki nie mają porównania do tego co ja kiedyś miałem, dlatego odkupiłem sobie to i owo ( kilka kompletów Lego jeden Matchbox resorak itd) a że cenowo to wręcz śmieszne obecnie- za Lego dałem 80pln z1976 roku z pudełkiem w całkiem niezłym stanie - więc niech leżą dalej i czekają może wnuki się ponownie pobawią zabawkami dziadka xD kiedyś tam... Ot taka fanaberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi