Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Jestem nowy i chciałbym podpytać w kwestii aerografów bardziej doświadczonych modelarzy. Otóż dostałem od kolegi aerograf jak w temacie TG180G (link poniżej). Nie miałem wcześniej do czynienia z aerografami i dopiero będę zaczynał swoją przygodę z tym sprzętem.

https://agtom.eu/aerografy/337988-aerograf-tg-180s.html

Ponadto, jaka rozmiar igły pasuje do tego modelu bo chciałbym zakupić zapasową.

W związku z powyższym proszę was o porady w jakie niezbędne akcesoria powinienem się wyposażyć na początek (kompresor mam). Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Edytowane przez Kuktu
Napisano
12 godzin temu, Kuktu napisał:

Witam

Jestem nowy i chciałbym podpytać w kwestii aerografów bardziej doświadczonych modelarzy. Otóż dostałem od kolegi aerograf jak w temacie TG180G (link poniżej). Nie miałem wcześniej do czynienia z aerografami i dopiero będę zaczynał swoją przygodę z tym sprzętem.

https://agtom.eu/aerografy/337988-aerograf-tg-180s.html

Ponadto, jaka rozmiar igły pasuje do tego modelu bo chciałbym zakupić zapasową.

W związku z powyższym proszę was o porady w jakie niezbędne akcesoria powinienem się wyposażyć na początek (kompresor mam). Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Cześć.Najpierw zobacz czy to to w ogóle maluje.A rozmiar dyszy sprawdz w ulotce dodanym do aerka.Ja nie znam tych sprzętów no name.Jeden miałem w latach 90tych i na tym koniec bo ukręciłem tradycyjnie jak to w tych sprzętach bywa dysze przy dokręcaniu.Potem znajomemu jeszcze stiuningowałem iglice aby to przetestować w innym niż ten modelu i malował całkiem ciekawie.Ale może ktoś co ma do czynienia z tymi aerkami coś podpowie więcej.A co do akcesorii to napisz co jeszcze masz w warsztacie .Normalnie potrzebne są farby jedynie słuszne Tamiya -Mr Hobby,rozcieńczalniki do tego odpowiednie ,pędzelki,Zmywacze do czyszczenia aerka itp...

Napisano

Zdecydowanie na początek musisz zobaczyć czy działa. Jeśli tak, to proponowałbym od razu wymienić sobie iglice wraz z dysza. 

https://allegro.pl/oferta/dysza-z-iglica-0-3mm-do-aerografu-tg-130-tg-180-7794957826?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn_pla_akcesoria_narzedzia_i_sprzet_warsztatowy&ev_adgr=Narzędzia+i+sprzęt+warsztatowy&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn_|1539703379|g|m&ev_adgr=|59073944112|292532562710&utm_term=aud-411970433714:pla-383007088478|-|-9067393|&utm_content=pla|mc:130769728-p:7794957826||&gclid=EAIaIQobChMIufTCztmA6AIViMx3Ch0tQAQeEAQYASABEgKKAvD_BwE

Jak widzisz koszt nie jest wielki, a z pewnością odczujesz różnice. Mam ten aerograf do tej pory i używam go do podkładowania modeli. Jeśli dużo malujesz to dysza szybko się wyrabia. W końcu cena jest jaka jest, więc z jakością też nie ma szału. Tak czy inaczej na początek aerograf bardzo spoko l. Mi służy od dłuższego czasu, a jak chcesz się uczyć, to spokojnie Ci wystarczy. 

35 minut temu, Solo napisał:

Ja bym zaczął od wężyka... :)

Kolejna bardzo rzeczowa wypowiedź w stylu nabijania licznika postów. Normalnie jednym zdaniem wyczerpałeś temat. A podobno szudera nie jest miłe widziana. 

Brawo Panie Solo, Brawo :brawo:

Napisano
13 godzin temu, Kuktu napisał:

Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

39 minut temu, Solo napisał:

Ja bym zaczął od wężyka... :)

No nie wiem co teraz. Odruchowo chyba własny post trzeba by zgłosic. 

Napisano
22 minuty temu, Super_Hans napisał:

No nie wiem co teraz. Odruchowo chyba własny post trzeba by zgłosic. 

w rzeczy samej ?

• Haha 1
Napisano

Z nikogo nie szydzę, nie mam tego w naturze.
Autor wątku spytał co potrzebuje do aerografu, do którego ma tylko kompresor.
Ja bym powiedział że wężyk i szybkozłączka bardzo by się przydały bo bez tego nie da się korzystać z tego sprzętu. Jeśli autor wątku już je ma, to naturalnie zwracam honor.

Napisano

Tylko jakie te akcesoria chcesz do tego aerografu dokupić? Masz aerograf, kompresor, zakłam, że wężyk też ? to brakuje Ci, jeśli jeszcze nie masz, tylko dobrych farb, rozcieńczalnika, czegoś do czyszczenia aerografu (coś firmowego, ewentualnie aceton) i to wszystko. A potem pozostaje tylko sprawdzić jak się spisuje ten sprzęt i malować modele ?

Daj sobie na razie spokój z dokupowaniem dodatkowych iglic i innych części na zapas... 

Napisano
Godzinę temu, arhtus napisał:

Masz aerograf, kompresor, zakłam, że wężyk też

Co autor wątku ma poza aerografem i kompresorem to powinien sam dokładnie określić. Moim zdaniem pytał o podstawowe narzędzia dzięki którym aerek w ogóle zadziała, czyli m.in. wężyk i szybkozłączkę, bez których nic nie zrobi.
Farby i cała chemia do aerografu to rzecz w tym wypadku drugorzędna, bo nie wiadomo co on zamierza tym malować, od tego zależy np. rodzaj farb. Ale póki tego nam nie napisze to możemy tylko zgadywać o jaką pomoc prosi.