abtb Napisano 8 Marca 2020 Share Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Trochę taki nietypowy warsztacik odpalam. Tak bardziej dla draki niż nauki I w związku nie liczę na widownię czy komentarze Nietypowy bo to "akcja -reaktywacja". Znaczy się będę odnawiał Lancastera Na początek bohater w pełnej krasie - Konkurs w Mińsku Mazowieckim w 2017r. Pora na inbox: Dodatki: - maski do malowania kamo - maski do oszklenia i lufencje żywiczne QB - kalki - Revell i Techmod Słowo warsztatowe: Przed rozpoczęciem zabawy model został pozbawiony wieżyczek , pokryw podwozia i luku bombowego. Silniki niestety są zbyt dobrze przyklejone i muszą pozostać na swoim miejscu Następnie wziąłem się za przeszlifowanie powierzchni wraz ze zdarciem kalkomanii. Powierzchnia modelu miejscami była chropowata jak papier ścierny - efekt malowania na wysokim ciśnieniu zbyt gęstą farbą (błędy młodości) Dalszy pokaz efektów pracy wkrótce Edytowane 8 Marca 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 Chętnie popatrzę co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 Też obserwuję. Z chęcią skleił bym coś tak dużego, ale nie miałbym gdzie go postawić. Najpierw muszę jakąś gablotę zrobić żeby się nie kurzył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 Widzę, że dodatków trochę pan zakupił, więc szykuje się poważna robota. Zasiadam i patrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Marca 2020 Autor Share Napisano 9 Marca 2020 Witam panów na pokładzie. Przez chwilę myślałem że to będzie typowy monolog przy pustej sali Zakończyłem oczyszczanie i szlifowanie. Trochę biedy było z kokardą na lewym skrzydle ale jakoś poradziłem Teraz całość pozostaje przedmuchać fukawką z resztek pyłu i będę lepił maski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 Siem spóźniłem na dobre miejsca, ale już jestem i z nie cierpliwością (sz)czekam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 7 godzin temu, Baas ArK napisał: Siem spóźniłem Nic nie szkodzi. Ja jestem jak dobry pasterz, przygarniam wszystkie owce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 Barany też? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 37 minut temu, WujekAlice napisał: Barany też? Te szczególnie dażę sympatią. Tak więc serdecznie kolegę zapraszam na salę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 A osły mogą być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 45 minut temu, abtb napisał: Te szczególnie dażę sympatią. Tak więc serdecznie kolegę zapraszam na salę Cieszę się okrutnie z tego powodu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 10 godzin temu, abtb napisał: Nic nie szkodzi. Ja jestem jak dobry pasterz, przygarniam wszystkie owce . Kolega Xmen pyta się jeszcze o osły - wypadałoby odpowiedzieć. A potem bierz się do roboty, bo niektórym się czipsy kończą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 1 godzinę temu, WujekAlice napisał: Kolega Xmen pyta się jeszcze o osły - wypadałoby odpowiedzieć. Osły jak najbardziej Szczególnie ten jeden mi pasuje, po znajomości, bo ma wpisane w CV - "zawodowo stawiam barany do tzw "pionu"". Cokolwiek to znaczy Tak więc machnie się kolega do "spółdzielni" po te czipsy, żeby nikomu na sali nie zabrakło i przy okazji weźmie po dwa "zimne" na głowę, żeby dyskusja i robota szły bardziej gładko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 Zabukowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 Skoro Kolega Wujek zabukował łakocie na dalszą część warsztatu to i ja sobie pozwoliłem zabukować nowe maski do Lancastera . Liczę, że w czwartek/piątek będę miał je w ręku. A dlaczego? - a no dla tego że maski Montexu to jakiś żart. Nie wiem kto w tej firmie odpowiada za wymiarowanie ale raczej słabo się zna na tym fachu. O ile maski na okienka w kadłubie to jeszcze można uznać za w miarę dobre, to te na oszklenie kabiny to kompletna porażka. Na wieżyczki strzeleckie nawet nie naklejałem - szkoda czasu. A że z masek tej firmy korzystam drugi raz, i po raz drugi jest wtopa to skreślam ją kompletnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 A że z masek tej firmy korzystam drugi raz, i po raz drugi jest wtopa to skreślam ją kompletnie. Wykazałeś się dużą tolerancją. W sumie ja też ich użyłem w pewnym sensie dwa razy - pierwszy i ostatni. Jak ma być krzywo to wolę sam dociąć. Przynajmniej w koszty nie pójdę. Jak się dobrze zaostrzy nożyk, to ładnie idzie, do czego zachęcam Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Poczekaj aż zaczniesz je odrywać.Zobaczysz ile kleju zostanie na oszkleniu.Proponuję już coś zażyć na odstresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) 7 godzin temu, sebastain napisał: Jak się dobrze zaostrzy nożyk, to ładnie idzie, do czego zachęcam Wiem . Jakieś 70% masek sam wycinam, ale w tym przypadku to bym się chyba zaorał - kilkadziesiąt masek w jednym rzucie to trochę za bogato. 2 godziny temu, Xmen napisał: Poczekaj aż zaczniesz je odrywać. Profilaktycznie wczoraj oderwałem 2 godziny temu, Xmen napisał: Proponuję już coś zażyć na odstresowanie. Już zażyłem "100" . Tzn. F-100 (tak, nie ma pomyłki F-100 a nie F-104. Chociaż kolejną już też robię) Budując tego Lancastera używałem masek Eduarda i przy odnowieniu tez tak zrobię Przynajmniej pasują idealnie i nie pozostawiają kleju. Tylko niestety trochę kosztują Na czas wstrzymania robót zająłem się kolejną 104-ką - tym razem w wersji C. I do tej (jak i poprzednich) maski wycinam sobie sam Edytowane 11 Marca 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 Nie będziesz zmywał do gołego plastiku? Tylko od razu do malowania? Zacząłem renowację Su-2 z ICM-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 6 godzin temu, mig napisał: Nie będziesz zmywał do gołego plastiku? Tylko od razu do malowania? Nie będę. Nie ma to w tym wypadku sensu. Powłoka jest gładka i mocno trzyma się plastiku. W sam raz do dalszej zabawy. żeby nie było, że się nic nie dzieje na warsztacie: - kolejna F-104-ka, tym razem w wersji "C" - do pary F 100D - razem A tak bardziej bliżej tematu - takie coś sobie z szafy wygrzebałem: Coś się z tego zlepi i dołoży do warsztatu Jutro powinny dojść maski do Lancstera i FAB-y do 21-nki. Czyli będzie się działo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Marca 2020 Share Napisano 11 Marca 2020 58 minut temu, abtb napisał: kolejna F-104-ka, tym razem w wersji "C" "C" - jak cudo (kolejne ) Godzinę temu, abtb napisał: A tak bardziej bliżej tematu - takie coś sobie z szafy wygrzebałem: Poźniej przeliczę. I jak coś nie zostanie z tego wykorzystane to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Marca 2020 Autor Share Napisano 12 Marca 2020 7 godzin temu, lesio-69 napisał: "C" - jak cudo (kolejne ) Nie chwalmy dnia przed zachodem słońca. 7 godzin temu, lesio-69 napisał: Później przeliczę. I jak coś nie zostanie z tego wykorzystane to Odczuwam już presję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Marca 2020 Autor Share Napisano 14 Marca 2020 Maski doszły, latawiec oblepiony i przygotowany do prac malarskich F-104C ma się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 niezły ten zestawik lotniskowy abtb - wiesz może czy airfix wypuścił taką wersje "szwabską"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 3 godziny temu, M.A.V. napisał: abtb - wiesz może czy airfix wypuścił taką wersje "szwabską"? Z tego co mi wiadomo jest tylko zestaw "angielski" do Lancastera i "amerykański" do B-17. Lancaster ma się dobrze i jest już w podkładzie. Ew. fotki wieczorem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi