punio Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Nie za bardzo rozumiem kolego o co ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Nie za bardzo rozumiem kolego o co ci chodzi O to koledze chodzi że opisuje farby z którymi ma problem(precyzuje swojego poprzedniego posta) A co do twojego pytania też się przyłącze. Jak waśnie zmyć farbkę z przeźroczystej powierzchni ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Humbrol,Mag-Pol,Humbrol Dobrze pomyśleć o zmianie farb Humbrole łatwe/(dobre) pod pędzel nie są. Pactry na początek pod pędzelek, albo inne akrylowe które jako-tako trzymają się plastiku. Można spróbować też z Vallejo Model Color, bo pod pędzlem pracują wyśmienicie, ale trzeba położyć pod nie podkład. Póki nie masz aerografu - w sprayu. Wiele osób używa podkłady Dekoral (czy też Duplicolor), chwaląc je sobie, ale ja nie miałem przyjemności ich używać. A jak chcesz, albo musisz, walczyć z Humbrolkami, warto stosować zasadę przynajmniej 3 warstw, coraz cieńszych, z coraz rzadszej farby. I warto dać farbie fest wyschnąć przez paręnaście godzin, żeby mieć pewność, że się nie będzie mazać. A przy malowaniu, nie smarować pędzlem w tą i nazad po właśnie pomalowanej powierzchni, żeby nie rozpuszczać już położonej farby. Koledzy mam problem jak zmyć farbę z kloszy trucków a dokładnie z kogutów Question Z góry dzięki za opdowiedź. Zmywacz wamodu wszystko zje. Ale z lęku o szybki, lepiej podziałać cleanluxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Aha dzięki a gdzie go dostane jak by ktoś mógł dać linka do tego produktu będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Szukaj w sklepach chemicznych i ze środkami czystości-ja będę szukał Dzięki za info Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Aha dzięki nie bo ja myślałem ze to jakaś firma modelarska dla modelarzy produkuje czyli mam szukać w drogeriach sklepach chemicznych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Nie wiem czy w dobrym miejscu zadaję to właśnie pytanie, ale to wydaje mi się odpowiednie. Jaką farbą należy malować (chodzi mi o farby Humbrol) amerykańskie torby i plecaki z II wojny światowej? Prosiłbym bym o pomoc, bo tego znaleźć nie mogę, a niedługo dokupię trochę potrzebnych farb, to i do tych torb i plecaków też kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 farbą zieloną (marki Humbrol) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Mi chodzi o numer, tyle tego jest a wiele mi na oko pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 jakikolwiek będzie dobry :] kolory płowieją.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi1541 Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Witam. Mam kilka pytań. Sklejam obecnie mój 3 model (Scania 4), ale 2 wcześniejsze (Actros, Magnum wszystko z naczepami) sklejałem jak byłem mały i nie za bardzo one mi się udały. Chciałbym je odrestaurować (naprawić) i oto kilka moich pytań: 1. Jak rozkleić auto, ściągnąć farbę itp. Czy są do tego jakieś płyny??? 2. Szpachla, nigdy nie szpachlowałem to raz a po 2 to jaka szpachla była by dobra. 3. Rzeczy potrzebne do sklejania modeli, przydatne przy sklejaniu większości model? 4. Malowanie, jak i czym malować itp. (wszystko związane z malowaniem 5. Akcesoria. Z czego można robić akcesoria różnego rodzaju do ciężarówek??? Jeśli jeszcze macie jakieś pomocne rady to poroszę pisać. Dziękuję za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Zibi 1 Do zmywania farby jest dobrzy płyn hamulcowy DOT-3 i kret. 2 Ja używam szpachli Humbrol dostaniesz ją w sklepach modelarskich. 3 Ręce,klej,farby,nożyki. 4 Malować możesz sprayem ale w tedy musisz pomalować podkładem,pędzelkiem,aerografem ale to dosyć droga zabawa ale za to efektowna. 5 Możesz kupić gotowy zestaw akcesorii do trucków firmy italeri numer katalogu 720 lub zrobić samemu z plastiku lub drucików itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolaos Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Mam pytanie czy będąc początkującym modelarzem warto malować kabinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Tak na pewno Nie bój to nie takie straszne a jaki model masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolaos Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Pytałem sie ogólnie dziękuje za odpowiedz pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Mam pytanko czy jakaś firma produkuje Kaman SH-2 Seaspirite (po polsku "nasz kamanik")??? Kiedyś Revell robił w 1:48 ale mi chodzi akurat o 1:72. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Jedyny o jakim słyszałem to ten http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=539378 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Wielkie dzięki!!! Tylko szkoda, że niedostępny ale może na allegro czy czymś tam się znajdzie. Aha, a polska wersja to F czy G ?? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Mam pytanko czy jakaś firma produkuje Kaman SH-2 Seaspirite (po polsku "nasz kamanik")??? Kiedyś Revell robił w 1:48 ale mi chodzi akurat o 1:72. A tutaj masz erfiksa [prawie na pewno gorszy, ale pewnie i tańszy ] http://www.allegro.pl/item641592167_kaman_sh_2f_seasprite_airfix.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 a ja mam pytanko: z czego najlepiej wykonać dioramkę? musi mieć warstwy bo chce wyprofilować teren, a posypka to co się nada? zagotowana ziemia z podwórka czy gotowe posypki? jeżeli mam kawałek sklejki jak zabezpieczyć wszystko od rozlewania się na boki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HeeL Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Witam jestem nowy więc na początek się przedstawię: na imię mi Robert mam 16 lat (tak mi mówią :P) i jestem TOTALNYM nowicjuszem w modelarstwie( oczywiście złożyłem ze 2-3 modele z nie najgorszym skutkiem) ale nie o tym chcę mówić. Pomijając całą genezę itp. itd. kupiłem sobie model tygrysa skala 1:16 a więc całkiem spory no i o co chodzi? otóż chciałbym abyście pomogli mi pomalować moje tygrysiątko oraz dodać efekt dosyć mocnego wyeksploatowania (rdza, błoto, kurz, ślady dymu) Na koniec podkreślam że jestem totalnym nowicjuszem również w malowaniu. Jeszcze jedno mianowicie jest to model RC Oto kilka zdjęć: i jeszcze jedno mam taki pomysł (właściwie jedyny mój w tej sprawie) w punktach A chciałbym dodać element dymu wiec trzeba by tam chyba pomalować farbą czarny mat a w punktach B chciałbym żeby chwytała się tego "metalu" rdza no to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Witam, Pewnie już gdzieś to było ale nie potrafię znaleźć. Jak długo powinien schnąć akryl Model Mastera żeby można było bezpiecznie naklejać na niego taśmę Tamiyi? Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Salva Bóg zapłać, ten sam problem właśnie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Salva wczoraj koło 20 namalowałem a dzisiaj o 10 przykleiłem i namalowałem, farba nie odeszła. Sami musimy sobie odpowiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Jak MM olejny wysychaja 5-7 godzin to akryle 1-3 godzin przynjamniej tak wysychaj gunziaki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi