Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie za bardzo rozumiem kolego o co ci chodzi

O to koledze chodzi że opisuje farby z którymi ma problem(precyzuje swojego poprzedniego posta) A co do twojego pytania też się przyłącze.

Jak waśnie zmyć farbkę z przeźroczystej powierzchni ?

Pozdrawiam.

Napisano
Humbrol,Mag-Pol,Humbrol

Dobrze pomyśleć o zmianie farb Humbrole łatwe/(dobre) pod pędzel nie są. Pactry na początek pod pędzelek, albo inne akrylowe które jako-tako trzymają się plastiku. Można spróbować też z Vallejo Model Color, bo pod pędzlem pracują wyśmienicie, ale trzeba położyć pod nie podkład. Póki nie masz aerografu - w sprayu. Wiele osób używa podkłady Dekoral (czy też Duplicolor), chwaląc je sobie, ale ja nie miałem przyjemności ich używać.

A jak chcesz, albo musisz, walczyć z Humbrolkami, warto stosować zasadę przynajmniej 3 warstw, coraz cieńszych, z coraz rzadszej farby. I warto dać farbie fest wyschnąć przez paręnaście godzin, żeby mieć pewność, że się nie będzie mazać. A przy malowaniu, nie smarować pędzlem w tą i nazad po właśnie pomalowanej powierzchni, żeby nie rozpuszczać już położonej farby.

Koledzy mam problem jak zmyć farbę z kloszy trucków a dokładnie z kogutów Question Z góry dzięki za opdowiedź.

Zmywacz wamodu wszystko zje. Ale z lęku o szybki, lepiej podziałać cleanluxem.

Napisano

Aha dzięki a gdzie go dostane jak by ktoś mógł dać linka do tego produktu będę bardzo wdzięczny.

Napisano

Szukaj w sklepach chemicznych i ze środkami czystości-ja będę szukał

Dzięki za info

Pozdrawiam.

Napisano

Aha dzięki nie bo ja myślałem ze to jakaś firma modelarska dla modelarzy produkuje czyli mam szukać w drogeriach sklepach chemicznych .

Napisano

Nie wiem czy w dobrym miejscu zadaję to właśnie pytanie, ale to wydaje mi się odpowiednie. Jaką farbą należy malować (chodzi mi o farby Humbrol) amerykańskie torby i plecaki z II wojny światowej? Prosiłbym bym o pomoc, bo tego znaleźć nie mogę, a niedługo dokupię trochę potrzebnych farb, to i do tych torb i plecaków też kupię.

Napisano

Witam. Mam kilka pytań. Sklejam obecnie mój 3 model (Scania 4), ale 2 wcześniejsze (Actros, Magnum wszystko z naczepami) sklejałem jak byłem mały i nie za bardzo one mi się udały. Chciałbym je odrestaurować (naprawić) i oto kilka moich pytań:

1. Jak rozkleić auto, ściągnąć farbę itp. Czy są do tego jakieś płyny???

2. Szpachla, nigdy nie szpachlowałem to raz a po 2 to jaka szpachla była by dobra.

3. Rzeczy potrzebne do sklejania modeli, przydatne przy sklejaniu większości model?

4. Malowanie, jak i czym malować itp. (wszystko związane z malowaniem

5. Akcesoria. Z czego można robić akcesoria różnego rodzaju do ciężarówek???

Jeśli jeszcze macie jakieś pomocne rady to poroszę pisać.

Dziękuję za uwagę

Napisano

Zibi

1 Do zmywania farby jest dobrzy płyn hamulcowy DOT-3 i kret.

2 Ja używam szpachli Humbrol dostaniesz ją w sklepach modelarskich.

3 Ręce,klej,farby,nożyki.

4 Malować możesz sprayem ale w tedy musisz pomalować podkładem,pędzelkiem,aerografem ale to dosyć droga zabawa ale za to efektowna.

5 Możesz kupić gotowy zestaw akcesorii do trucków firmy italeri numer katalogu 720 lub zrobić samemu z plastiku lub drucików itp.

Napisano

Mam pytanko czy jakaś firma produkuje Kaman SH-2 Seaspirite (po polsku "nasz kamanik")??? Kiedyś Revell robił w 1:48 ale mi chodzi akurat o 1:72.

Pozdrawiam

Napisano

Wielkie dzięki!!! Tylko szkoda, że niedostępny ale może na allegro czy czymś tam się znajdzie. Aha, a polska wersja to F czy G ??

Pozdro

Napisano

a ja mam pytanko: z czego najlepiej wykonać dioramkę? musi mieć warstwy bo chce wyprofilować teren, a posypka to co się nada? zagotowana ziemia z podwórka czy gotowe posypki? jeżeli mam kawałek sklejki jak zabezpieczyć wszystko od rozlewania się na boki?

Napisano

Witam jestem nowy więc na początek się przedstawię: na imię mi Robert mam 16 lat (tak mi mówią :P) i jestem TOTALNYM nowicjuszem w modelarstwie( oczywiście złożyłem ze 2-3 modele z nie najgorszym skutkiem) ale nie o tym chcę mówić. Pomijając całą genezę itp. itd. kupiłem sobie model tygrysa skala 1:16 a więc całkiem spory no i o co chodzi? otóż chciałbym abyście pomogli mi pomalować moje tygrysiątko oraz dodać efekt dosyć mocnego wyeksploatowania (rdza, błoto, kurz, ślady dymu)

Na koniec podkreślam że jestem totalnym nowicjuszem również w malowaniu.

Jeszcze jedno mianowicie jest to model RC

Oto kilka zdjęć:

0e1b2eb915250ae8med.jpg

d49a882d4c974657med.jpg

fefa4d1e7e158071med.jpg

e5c46473886572f5med.jpg

i jeszcze jedno mam taki pomysł (właściwie jedyny mój w tej sprawie)

w punktach A chciałbym dodać element dymu wiec trzeba by tam chyba pomalować farbą czarny mat a w punktach B chciałbym żeby chwytała się tego "metalu" rdza no to tyle

ec3bc3540a36eabamed.jpg

Napisano

Salva wczoraj koło 20 namalowałem a dzisiaj o 10 przykleiłem i namalowałem, farba nie odeszła. Sami musimy sobie odpowiadać