kugelblitz Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Nie wiem jakie złącze w kompresorze ale np. tu powinieneś znaleźć coś dla siebie http://pneumatig.com.pl/koncowki-na-waz-c-60_152_207.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maly7 Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Hejka. Ile czasu można bezpiecznie trzymać taśmę maskującą firmy Tamiya na modelu? Trzeba ją odkleić jak najszybciej czy można poczekać kilka dni jeżeli chce się nałożyć kilka warstw farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Szybko zrywać nie trzeba, z drugiej strony jeśli nie chcesz ryzykować to kilka dni też nie trzymaj, chociaż nic nie powinno się stać. Jak na noc zostawiam to nic się nie dzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 23 Czerwca 2012 Share Napisano 23 Czerwca 2012 Hejka.Ile czasu można bezpiecznie trzymać taśmę maskującą firmy Tamiya na modelu? Trzeba ją odkleić jak najszybciej czy można poczekać kilka dni jeżeli chce się nałożyć kilka warstw farby. To przede wszystkim zależy od jakości farby i grubości nałożonej farby. Grubo nałożona, mocna i dobrze wyschnięta farba, przy zrywaniu taśmy może nie przerwać się na granicy taśmy tylko będzie robić drobne odpryski (niejako "szukając" najsłabszych miejsc). Krawędź farby będzie, po zdjęciu taśmy, postrzębiona. Dotyczy to zwłaszcza farb błyszczących. Dlatego, jeśli nie ma potrzeby przetrzymania należy taśmę zrywać, na farbie na wpół zaschniętej. Kładąc kilka warstw, taśmę oczywiście zrywamy po nałożeniu ostatniej, ale wcale nie musi to być po kilku dniach. Akryle i celulozowe nałożysz co 4-5 godzin. Emalie olejne powiedzmy 3 warstwy, raz na dzień, więc góra 3. dnia zrywasz taśmę. Dłużej natomiast, farba musi wysychać przed przyklejeniem następnej taśmy. Dodatkowo, trzeba pamiętać, że zrywając taśmę, gdy farba jest już sucha, zawsze na krawędzi farby będziemy mieli schodek. Gdy zdejmujemy taśmę na mokrej farbie, jej napięcie powierzchniowe spowoduje, że schodek będzie minimalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Aby osłabić klej warto przed przyklejeniem na model przykleić sobie i oderwać ze dwa razy taśmę do dłoni. Taśma trzyma niemal identycznie a przy odrywaniu nie rwie farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Aby osłabić klej warto przed przyklejeniem na model przykleić sobie i oderwać ze dwa razy taśmę do dłoni. Taśma trzyma niemal identycznie a przy odrywaniu nie rwie farby. To oczywiście jest całkowita racja, ale gwoli wyjaśnienia, ja nie pisałem o farbie która jest pod taśmą, tylko o tej którą taśma ma odcinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesław_Krk Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Cześć, Ponieważ ostatnio naszła mnie ochota na robienie szmatolotów z WWI mam takie pytanie, jaki kolor farby polecacie do malowania poszycia z naturalnego lnu? Czy da się jakoś wycisnąć więcej w sensie żeby powierzchnia rzeczywiście przypominała materiał a nie tylko była pociągnięta na jednolity kolor?? Dzięki za rady pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsilias vibe Napisano 24 Czerwca 2012 Share Napisano 24 Czerwca 2012 Mam takie pytanko: w którym polskim sklepie można dostać Mitsubishi Lancera EVO IX? Szukałem i wszędzie jest niedostępny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maly7 Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Wielkie dzięki za odpowiedzi dotyczące taśmy przyklejanej do modelu na farbę. Zrobiłem jak pisaliście, nic złego się nie działo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maly7 Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Powiedzcie mi... Jaki powinien być kolor biedronki na burtę orp Błyskawica, malowanie z 65 roku, o ile dobrze pamiętam kolor burty - szara satyna humbrol 106? Poza kolorem bazowym jeszcze... biały, czarny i coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Witam chciałem się was zapytać czy Mustang(chodzi o samolot) miał ostre czy łagodne przejście kamuflażu i czy nie będzie błędem pomalowanie wnęk na srebrny kolor. Dodam że samolot będzie z kwietnia 1945 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Trochę mało informacji... C to za Mustang ? Jaka wersja ? W jakich barwach ? Z jakiego frontu ? Z jakiej jednostki ? Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Chodzi o to drugie malowanie http://www.mojehobby.pl/products/F-51D-Mustang.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Mam takie pytanko: w którym polskim sklepie można dostać Mitsubishi Lancera EVO IX? Szukałem i wszędzie jest niedostępny... U nas w Łodzi chyba jest. Będę się tam wybierał po farby to dam Ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łukim@n Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Tristar czy Tamiya - która lepsza taśma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Tristar czy Tamiya - która lepsza taśma? IMHO Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Chodzi o to drugie malowaniehttp://www.mojehobby.pl/products/F-51D-Mustang.html Przejścia kolorów ostre. Wnęki obstawiałbym srebrne. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Powiedzcie mi... Jaki powinien być kolor biedronki na burtę orp Błyskawica, malowanie z 65 roku, o ile dobrze pamiętam kolor burty - szara satyna humbrol 106? Poza kolorem bazowym jeszcze... biały, czarny i coś jeszcze? Moim zdaniem w 1965 roku była cała szara (poza częścią podwodną i pasem na lini wodnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maly7 Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Tak wiem, że była cała szara - tak też mam pomalowaną błyskawicę. Chodzi mi o kolory dla biedronki pod te barwy (nigdy tego jeszcze nie robiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Co powiecie o maszynce do nitowania od Trumpka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 ze jej kupno to wyrzucanie pieniedzy w błoto. fajans i tandeta.kup RB Kupiłem niestety i potwierdzam słowa przedmówcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 RB powiadacie ;p i chyba takk zrobie tylko powiedzcie mi która lepsza. http://www.exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T009-Rivet-R-Nitowadlo-modelarskie/9054 czy ta: http://www.exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T010-Rivet-R-Mini-Nitowadlo-modelarskie/9056 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maly7 Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Hejka. Czy taki preparat "white spirit dragon" z LeroyMerlin za 9zł (500ml): http://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/rozpuszczalniki-rozcienczalniki/rozcienczalniki-rozpuszczalniki/rozcienczalnik-white-spirit-dragon,p163570,l1163.html będzie dobry do robienia washa i biedronki? Do mycia pędzli po homborlach się nada nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi