GrzesiekW Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 Ta co wyżej. Dwu składnikową nieźle się robi spawy i łata większe dziury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 Prosze o porade, jaki najlepiej kupic lakier bezbarwny w sprayu ( pod farby akrylowe ). Tylko prosze nie wspominac o sidoluxie ;) Interesuje mnie tylko lakier w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 http://www.mojehobby.pl/products/Ostrze-KB4-S-5.html Czy to ostrze pasuje do nożyków Excela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 szerokość trzonu ostrza: 6mmMój Excel (16001) ma tyle samo. Używam w nim piłek Olfy (KB4-NS/3) i pasują dobrze.A najlepiej to sobie jeszcze zmierzyć. Standardowe są zdaje się 4 i 6 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Czy uważacie, że piasek od szynszyli nada się jako piach pustynny w skali 1/72? Wypadałoby go przesiać jeszcze, bo nigdy z tym zwierzątkiem nie miałem do czynienia? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 No w tym wypadku musiałbym go przesiać, potem zrobić podłoże/nierówności (np. z gipsu) i na wikol sypnąć ten przesiany piasek i walnąć odpowiednie kolory/odcienia. To w takim skrócie. To jaki surowiec polecacie najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skom25 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Witam, Mam małą zagadkę, będę malował Corsaira. Okapotowanie silinka z przodu jest zółte a reszta niebieska. Jak pomalować? Pomalować na zółto z lekkim naddatkiem a resztę na niebiesko (rys 1) czy pomalować całość na zółto i dopiero na to niebieski (rys 2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Witam Czasem jak pryskam model lakierem błyszczącym w niektórych miejscach robią się takie białe przetarcia ktoś może wie jaka jest tego przyczyna ? Dziś psiknąłem go na humbrol i w niektórych miejscach farba się złuszczyła a w innych nie. Dlaczego? Farba schła 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xchicken Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Witam, robię swój pierwszy model http://www.model-making.eu/products/Corvette-C5-R-LeMans-2001.html jest praktycznie skończony, chociaż na pewno daleko mu do tych pokazywanych na tym forum, mam problem z pomalowaniem karoserii, kupiłem farbę w sprayu, stwierdziłem że przy moim malowaniu pędzlem nie wyjdzie to za ładnie. Jest to lakier na bazie żywic syntetycznych, pomalowałem wnętrze i spoiler jedną warstwą (niestety bez podkładu) i mimo że od polakierowania upłynęło już 48h powłoka ciągle jest lepka. Gdzie zrobiłem błąd. Czy powinienem położyć podkład ? Co mogę zrobić z tą powłoką żeby ją utwardzić. Na razie nie pomalowałem wierzchniej warstwy więc mam jeszcze jakieś pole manewru, ale wcześniej chciałem spytać o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 ...kupiłem farbę w sprayu, stwierdziłem że przy moim malowaniu pędzlem nie wyjdzie to za ładnie. Jest to lakier na bazie żywic syntetycznych, pomalowałem wnętrze i spoiler jedną warstwą (niestety bez podkładu) i mimo że od polakierowania upłynęło już 48h powłoka ciągle jest lepka. Gdzie zrobiłem błąd.... Raczej brak podkładu nie wpływa akurat na schnięcie farby. A co pisze producent? Spróbuj ją wygrzać, kładąc model np. na kaloryferze - oczywiście ciepłym, a nie gorącym. Na przyszłość kupuj spraje akrylowe szybkoschnące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xchicken Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Tak zrobię Błędy początkującego. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Tak zrobię Błędy początkującego. Dzięki W uzupełnieniu. Jeśli po kilku dniach farba nie będzie brudzić, ale dalej w dotyku będzie sprawiać wrażenie lepkiej, pociągnij sidoluxem lub innym lakierem akrylowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Potrzebuję informacji na temat lakieru bezbarwnego jaki byście polecili do aut cywilnych w tym momencie jest to mini morris i wydaje mi się że raczej bezbarwny matowy by się do tego nadawał tylko z jakiej firmy ? interesuje mnie jakaś nie duża pojemność to samo tyczy się błyszczącego który będzie do kolejnego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Potrzebuję informacji na temat lakieru bezbarwnego jaki byście polecili do aut cywilnych w tym momencie jest to mini morris i wydaje mi się że raczej bezbarwny matowy by się do tego nadawał tylko z jakiej firmy ? interesuje mnie jakaś nie duża pojemność to samo tyczy się błyszczącego który będzie do kolejnego modelu A czemu miniaka chcesz zrobić na mat. Miałem miniaka, oglądałem kilka z fabrycznymi lakierami, ale matowego nie widziałem. Chyba, że po radosnej twórczości pseudo tuningowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Hej. Zwracam się do was z pytaniem. Jest jakaś metoda by farby vallejo nakładane z pędzla ( w tym przypadku vallejo) kilkoma warstwami nie świeciły się ? Pytam,gdyż figurka nawet po macie okropnie się błyszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Możesz jakiś polecić ? Widocznie mój nie działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 dobra lakier kupiony , kolejne pytanie do was ;) maluję humbrolami co innego byście doradzili chodzi mi też o olejne tyle że lepszej klasy , sklejam tylko pojazdy cywilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Jak olejne to polecam Model Master. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Hej, Co byście polecili do czyszczenia aerografu po malowaniu chemią AK? (dokładniej chodzi o africa dust effects) white spirit? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Schodzi od terpentyny/white spiritu więc czemu nie .A jak nie to wamod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 albo nitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 wiemy, ale jeśli zaraz po użyciu przepuści się coś mniej agresywnego, np rzeczony WS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Dzięki, czyli Kamil powiadasz, że aceton można spokojnie przepuścić przez H&S Evolution silverline bez ryzyka? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Z innej beczki: używał ktoś takiej taśmy: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3009751057&ars_source=ars&ars_socket_id=9&ars_rule_id=74 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi