Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebujesz decyzję administracyjną burmistrza (albo sołtysa) i znaczki skarbowe za dwapisiąt.

A na serio to wchodzisz w podforum interesującego Cię modelarstwa, tam w Warsztat, klikasz przycisk NOWY TEMAT i jedziesz.

Napisano

ale jak szukać kalek innych niż zestawowe?!

Przez google?

I jaki procent tych kalek jest ofertą z polskich sklepów? Raczej znikomy. Może nie wyraziłem się DOŚĆ jasno ale nie chcę płacić 2x więcej za przesyłkę niż za produkt.

Nic to, może gdzieś coś wynajdę.

Napisano
Kerm - chyba wiesz, że modelarstwo nie jest hobby dla oszczędnych. Jeżeli jest Ci za drogo, możesz produkcję kalek zlecić. Albo weź co jest w zestawie i nie marudź.

No i takie odpowiedzi lubię, konkretne.

P.S. jak każde prawdziwe hobby. ;)

Napisano
Potrzebujesz decyzję administracyjną burmistrza (albo sołtysa) i znaczki skarbowe za dwapisiąt.

A na serio to wchodzisz w podforum interesującego Cię modelarstwa, tam w Warsztat, klikasz przycisk NOWY TEMAT i jedziesz.

DZIĘKI

Napisano
Kerm blaszki są ok, kalki użyj z zestawu. Obecnie dostaniesz do wersji HA lub A2.

Dzięki, co do kalek to już się dogadałem z kolegą Adams M1A1. Chcę Abramsa z Iraku ale OIF 2003, a nie Pustynna Burza.

Zaś co do blaszek to sytuacja się skomplikowała i te do Italki nie są już produkowane.. :/ Czy inne np. do Tamki czy Dragona będą pasować? Macie takie doświadczenia? Robiliście tak?

Napisano
Zaś co do blaszek to sytuacja się skomplikowała i te do Italki nie są już produkowane.. :/ Czy inne np. do Tamki czy Dragona będą pasować? Macie takie doświadczenia? Robiliście tak?

Zazwyczaj jeśli są do Dragona to do Dragona tylko pasują, wszystkie Abramsy są inne, inne wymiary i szczegółowość dlatego kupujesz na własne ryzyko, może 70-80% części nie pasować.

Napisano

Zazwyczaj jeśli są do Dragona to do Dragona tylko pasują, wszystkie Abramsy są inne, inne wymiary i szczegółowość dlatego kupujesz na własne ryzyko, może 70-80% części nie pasować.

Ano właśnie... nie ukrywam, że do mojego drugiego modelu chciałem naprawdę się przyłożyć, kupić dodatki.. a tu klops. Może to pytanie retoryczne ale co robicie w takiej sytuacji kiedy do modelu nie ma blaszek? Pewnie dużo straci przez to.. :/

Napisano

Nie zawsze tak musi być straci. Ja teraz buduję Sd. Kfz. 251/1 z tamiya. Tu bez blaszek nie podchodz bo jest masa uproszczeń i braków. Poprzednio zbudowałem Opla Blitz od italeri. Nie użyłem żadnej blaszki i uważam że nic na tym nie stracił

Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ok, po prostu bliżej zapoznam się z modelem ale wygląda na bardzo ciekawą pozycję. W zestawie 257 elementów + 23 żywiczne.

Napisano

No to ciekawie brzmi. Czasami blaszki nie są wcale potrzebne. Wszystko zalezy od jakości modelu

Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Sam model Italki jest taki sobie, do Dragona wiadomo mu daleko, ale myślę, że uda Ci się zrobić coś porządnego. Załóż warsztat a coś poradzimy

Plan jest taki, że na święta już powinienem być w domu więc po świętach kończę raz dwa Cromwella i jadę z Abramsem.

Napisano

Witam, mam problem otóż farba Humbrol 19 gloss po położeniu na plastik i wyschnięciu stała się matowa.

Dlaczego tak się stało i czy można temu zaradzić dodam że inne farby nie matowieją?

Napisano

Dziwny przypadek, maluję Humbrolami od lat i jeszcze taki przypadek mi się nie zdarzył. Być może pomylili dekliki od puszek podczas produkcji.

Pomaluj bezbarwnym błyszczącym i będzie dobrze.

Napisano

Kilka pytań od początkującego (wracającego do hobby):

1. Który moment na malowanie modelu jest najlepszy? Widziałem relacja w warsztach gdzie część elementów było malowane przed sklejeniem a część po? Te przed to m.in. kokpit. Ale w przypadku samolotów, widzę czasami (tutaj i na YT), że są malowane jeszcze przed wycięciem. Którą drogę wybrać? Która najlepsza, sprawdzona?

2. Jest jakiś patent na klejenie klejem ze szpicą? Chodzi mi o klej który wylatuje ze szpicy i szybko stygnie. Dzisiaj zdrapując go wyrwałem tą szpicę :P

3. Nadmiar kleju spiłować pilniczkiem?

Napisano

1. Który moment na malowanie modelu jest najlepszy? Widziałem relacja w warsztach gdzie część elementów było malowane przed sklejeniem a część po? Te przed to m.in. kokpit. Ale w przypadku samolotów, widzę czasami (tutaj i na YT), że są malowane jeszcze przed wycięciem. Którą drogę wybrać? Która najlepsza, sprawdzona?

Zalezy od modelu i upodobań, jeśli wygodnie Ci malować w ramkach, maluj w ramkach. Nie ma tu reguły.

2. Jest jakiś patent na klejenie klejem ze szpicą? Chodzi mi o klej który wylatuje ze szpicy i szybko stygnie. Dzisiaj zdrapując go wyrwałem tą szpicę :P

Zmienić na klej z pędzelkiem, np. Tamiya Extra Thin Cement

Najlepiej papierem ściernym, pilnik może mieć zbyt agresywny "bieżnik"

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź.

1. W takim razie będę musiał pokombinować

2. Właśnie widziałem go w akcji na YT. Chyba się zdecyduje

3. Słuszna uwaga.

Napisano
Najlepiej papierem ściernym' date='[/quote']Popieram pomysł użycia papieru ściernego.
pilnik może mieć zbyt agresywny "bieżnik"
Tyle' date=' że z innego powodu.

Z tego co wiem są drobne pilniki. Natomiast wyrzucić skrawek papieru bo się zatkał wychodzi znacznie taniej niż cały pilnik. Plastik, a zwłaszcza „niedostygnięty” klej, ma skłonność do zaklejania ząbków.

Wiem, że istnieją szczotki do pilników i wiem dlaczego są dość bezradne wobec drobnych ząbków zapchanych „sklejonym” plastikiem.

Napisano
Tyle, że z innego powodu.

Z tego co wiem są drobne pilniki. Natomiast wyrzucić skrawek papieru bo się zatkał wychodzi znacznie taniej niż cały pilnik. Plastik, a zwłaszcza „niedostygnięty” klej, ma skłonność do zaklejania ząbków.

Poza tym pilniki są sztywne, bardzo łatwo wyryć rowek krzywo trzymając tudzież poniszczyć inne rejony modelu przez przypadek. A papier ładnie dostosowuje się do szlifowanej powierzchni.