active Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 5 ml to strzykawki mają (te mniejsze to 2 ml, ale niepotrzebnie je kupiłem, trochę za małe).Pipety Pasteura to z Allegro, można kupić np. 500 sztuk za 28 zł, 2 albo 3 ml. co do pipet polecam te: https://www.aliexpress.com/item/100-Pcs-0-2ml-Capacity-Liquids-Pipetting-Disposable-Transfer-Pipettes/32785915914.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.CRJKjz 3.6zł za 100szt idzie co prawda miesiąc ale za tą cenę .. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Szlamer Napisano 11 Stycznia 2018 Share Napisano 11 Stycznia 2018 Witam. Mógłby ktoś polecić jakieś tanie-dobre farby pod pędzel? Słyszalem o Vallejo ale są ciut drogie. Może jakaś tańsza alternatywa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Stycznia 2018 Share Napisano 11 Stycznia 2018 Nie ma tanich i dobrych. Tania jest Pactra. Dobre, wspomniane Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Stycznia 2018 Share Napisano 11 Stycznia 2018 Hataka Blue - wypuścili niedawno w mniejszych buteleczkach. Mi pasuje bardziej niż Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Stycznia 2018 Share Napisano 11 Stycznia 2018 O właśnie. Krajowy produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 12 Stycznia 2018 Share Napisano 12 Stycznia 2018 Hataka Blue to straszne błoto. Nieporównywalnie gorsze od Vallejo Model Color. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 poszukuję taśm maskujących winylowych/elastycznych najlepiej 1mm lub mniej spotkał się ktoś z was? mam 3mm niebieską z 3M jest lux lecz potrzeba jeszcze mniejszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Hasegawa niedawno wypuściła, bardzo fajna taśma, bardzo elastyczna i mocna. Jest też 0,3 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Ja używam tej białej Tamiya bardzo mi 'leży' choć chyba nie jest winylowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Hasegawa niedawno wypuściła, bardzo fajna taśma, bardzo elastyczna i mocna.Jest też 0,3 mm. Gdzie to kupię? Nigdzie tego nie widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 W Moje Hobby ja kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 W Moje Hobby ja kupiłem. no to wykupiłeś ;) jest elastyczna ? potrzebuje głownie do maskowania uszczelek w szybach 1:24 ta 3m jest ok do delikatnych łuków ale do wygięcia pod kątem prostym już gorzej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Ja mam tę 0,3 mm - jest bardzo elastyczna i bardzo mocno trzyma się powierzchni. W ogóle już zwykła papierowa 0,4 mm Microna jest bardzo giętka, a ta Hasegawy bije ją o głowę. Myślę że do 1:24 to spokojnie wystarczy, skoro mi starcza do 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 a nie odchodzi z farbą/lakierem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Aż takie mocne to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 ok w takim razie czekam aż się pojawi ;) a jak już jesteśmy na temacie taśmy to jak naprawić błędy w oklejaniu farba w niektórych miejscach jest "postrzępiona" i wychodzi poza to co miało być pomalowane na czarno , próbowałem delikatnie papierem 2000 ale nie bardzo to idzie , dodam że model był pokryty bezbarwnym (gx100) przed malowaniem czarnego (mr. color c092). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borys85 Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Koledzy mam pytanie o cążki. Na kanale Matta z Doog's Models natknąłem się na test Tamiya Side Cutter Sharp Point. W teście występują jeszcze jedne, których nie widzę w sklepach w Polsce. Pytanie skupiam więc na Tamiya. Obecnie używam cążek bocznych no-name za 20zł i z racji ich budowy spełniają swoje zadanie, nie mogę więcej od nich wymagać. Czy ktoś z Was używa Sharp Point i może potwierdzić lub zaprzeczyć czy stosunek jakości do ceny jest w tym przypadku uzasadniony? (Ok. 130zł) na filmie wygląda to tak, że w wielu przypadkach wycięty element nie wymaga usuwania nadlewki przy pomocy skalpela/nożyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 viewtopic.php?p=851234#p851234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borys85 Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 viewtopic.php?p=851234#p851234 Dziękuję! Ominął mnie ten wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 Do usług ;) Forumowa wyszukiwarka działa średnio, sam o tym wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 11 Lutego 2018 Share Napisano 11 Lutego 2018 Panowie mam pytanie bo w niedługim czasie zabieram się za zrobienie An 26 w malowaniu już po remontach które były wykonane końcem lat '90. Chodzi o mniej więcej takie malowanie, czy ma ktoś wiedzę jakie kolory farb mogą być użyte w tym malowaniu , czy raczej trzeba na "oko " mieszać te odcienie zielonego? No malowanie spodu było jak kojarzę jednolite w odcieniu ciemniejsze zieleni? Również jeżeli by miał ktoś schemat rozmieszczenia plam też był uradowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Cześć wszystkim, wracam do modelarstwa po 20latach.Za dzieciaka sklejałem ale było to tylko sklejanie, bez malowania.Teraz zamierzam na poważnie zasiąść do tego korzystając z szeregu pomocy w internecie których w tamtych czasach zwyczajnie nie było.Będę chciał malować pędzlem na początek, z małymi elementami sobie poradzę, gorzej będzie z resztą. Jakie polecacie większe płaskie pędzle do malowania większych powierzchni? prawdopodobnie zaczne od Spitfire w skali 1:48, czy są jakieś dobre pędzle które nie zostawią aż tak mocno widocznego włosia? o technikach malowania już doczytalem u was na forum, ale zdaje sobie sprawę z tego, że dużo zależy też od samego pędzla.Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Tu niestety prawie nikt nie maluje modeli pędzlem, więc trudno oczekiwać pomocy w tym temacie. Niestety, albo stety, ale sensowne modelarstwo to tylko aerograf, no chyba że malujesz figurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 (edytowane) Cześć wszystkim, wracam do modelarstwa po 20latach.Za dzieciaka sklejałem ale było to tylko sklejanie, bez malowania.Teraz zamierzam na poważnie zasiąść do tego korzystając z szeregu pomocy w internecie których w tamtych czasach zwyczajnie nie było.Będę chciał malować pędzlem na początek, z małymi elementami sobie poradzę, gorzej będzie z resztą.Jakie polecacie większe płaskie pędzle do malowania większych powierzchni? prawdopodobnie zaczne od Spitfire w skali 1:48, czy są jakieś dobre pędzle które nie zostawią aż tak mocno widocznego włosia? o technikach malowania już doczytalem u was na forum, ale zdaje sobie sprawę z tego, że dużo zależy też od samego pędzla.Pomoże ktoś? Przy malowaniu pędzlem zasady są z grubsza te same co aerografem . Pędzel ma być mięciutki , ważniejsza jest gęstość farby - jak najrzadsza, przy dużych powierzchniach trzykrotne malowanie to nic specjalnego. Pędzel jak największy jaki mozesz opanowac. Edytowane 13 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Mi się bardzo dobrze maluje pędzlami Mag-Pola i Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi