krystianeq Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Hej! Powiedzcie mi, czy ten oto zestaw nadaje się na drugi model: http://www.ww-model.pl/index.php?p11957,tamiya-60786-1-72-f-16cj-block-50 ? Chcę coś z lotnictwa z zimnej wojny, a że ostatnio F16 przemknęło mi nad głową to pomyślałem czego by nie spróbować Model chciałbym pomalowac farbami w spray'u (bo starczą na kilka modeli:)), jakie polecacie firmy? Dodam, że mniejsze elementy maluję pędzelkiem farbami Pactra, więc prosiłbym o takie spraye które nie reagowałyby z Pactrą z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Ten F-16 to chyba najlepszy model F-16 na rynku w tej skali, wiadomo - Tamiya, choć ponoć też nie jest idealny. Ja niedawno męczyłem się z F-16 Hasegawy w tej skali i powiem Ci, że to straszne maleństwo jest, więc weź to pod uwagę. Jeśli jednak chcesz coś z zimnej wojny, to F-16 raczej się z nią nie kojarzy. Co do farb do aerografu, to absolutnie i wyłącznie najlepsze są Gunze (C czy H, jeden pies) i Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedź nie zamierzam malować aerografem bo go nie posiadam:P Mam sklejonego A320 od Revella, więc gabarytowo ten model powinien być podobny - mi pasuje ODnośnie farb - chcę kupić w jakimś Praktikerze/Castoramie/sklepie z farbami po prostu kilka puszek farb w sprayu i je mieć na modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 No to kiepsko to widzę, gdy chluśniesz farbą z puszki w spray'u (bez regulacji ciśnienia przecież) na takie maleństwo... Po prostu zalejesz go farbą. Dla mnie to bardzo niedobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 No to kiepsko to widzę, gdy chluśniesz farbą z puszki w spray'u (bez regulacji ciśnienia przecież) na takie maleństwo... Zdmuchnie z blatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 16 Stycznia 2015 Share Napisano 16 Stycznia 2015 No to kiepsko to widzę, gdy chluśniesz farbą z puszki w spray'u (bez regulacji ciśnienia przecież) na takie maleństwo... Zdmuchnie z blatu W końcu ma latać nie? Nie będę inwestował w aerograf, bo nie jestem a tyle doświadczonym modelarzem. Malowałem wcześniejszy samolot białym sprayem, i byłem zadowolony, więc myślę że i tutaj jakoś dam rade. Kwestia tylko jaka firma, żeby się nie gryzła z farbami akrylowymi Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 Cześć, jaki lakier bezbarwny/matowy polecacie do aero? b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 Sorki za problem ale szukam "poradnika modelarskiego" z przelicznikiem farb w pdf. Może ktoś wie łer ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 Sorki za problem ale szukam "poradnika modelarskiego" z przelicznikiem farb w pdf. Może ktoś wie łer ??? z Googla szukaj pod kątem farb jakich używasz. poza tym nie ma przelicznika który by zawierał wszystko, sam się o tym parę dni temu przekonałem oraz najlepiej sprawdzać z kilkoma przelicznikami. Jak chcesz fajny przelicznik tamiya na pozostałe z wzornikami to napisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jersey Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 http://www.mojehobby.pl/products/True-Metal-Aluminium.html Używał ktoś może tego cuda? Cena trochę za wysoka żebym kupił tylko na spróbowanie, a mogłaby to być ciekawa alternatywa dla męczenia metalizerów pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 Sorki za problem ale szukam "poradnika modelarskiego" z przelicznikiem farb w pdf. Może ktoś wie łer ??? http://www.paint4models.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andzik Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 cześć, mam pytanie odnośnie foli imitującej chrom, potrzebuję jej np. do ramek szyb w modelu samochodu. Czytałem o bare metal foil, ale nie wiem czy jest gdzies dostępna w polskich sklepach? znalazłem tylko złotą i miedzianą. Może można to czymś zastąpić? Może taka taśma się nada? http://allegro.pl/tasma-chrom-italy-10mm-x-10m-tuning-folia-s-line-i4989897387.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Skończyła mi się szpachlówka Revella, więc uznałem że teraz kupię Tamiye. I tu nasuwa się moje pytanie - którą z tych szpachlówek kupić? Czym różnią się one od siebie? http://www.hobbysta.pl/szpachlowka-biala-p-9460.html http://www.hobbysta.pl/szpachlowka-modelarska-p-11034.html http://www.hobbysta.pl/szpachlowka-poliestrowa-dwuskladnikowa-p-10693.html Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 20 Stycznia 2015 Share Napisano 20 Stycznia 2015 Kto w naszym kochanym kraju, handluje blachami firmy "Bilek" bo interesuje mnie taka blacha: http://www.modelimex.com/1-72-pe-set-for-ju-52-2-pcs ale nie idzie jej dostać w PL sklepach. Zamawia może ktoś w zagranicznych sklepach różny modelarski stuff i mógłby pomóc w jej ściągnięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 21 Stycznia 2015 Share Napisano 21 Stycznia 2015 …Czym różnią się one od siebie?http://www.hobbysta.pl/szpachlowka-biala-p-9460.html http://www.hobbysta.pl/szpachlowka-modelarska-p-11034.html http://www.hobbysta.pl/szpachlowka-poliestrowa-dwuskladnikowa-p-10693.html … Pierwsza to szpachlówka oparta na rozpuszczalniku nitro. Ma wszystkie te cechy co druga. Wyróżnia ją biały kolor wyełniacza, czyli po zaschnięciu jest biała. Druga to klasyczna szpachlówka oparta na rozpuszczalniku nitro i wypełniaczu z drobno roztartej glinki, lub kredy. To jest mniej więcej to co wspomniana przez ciebie szpachlówka Revell. Ponieważ mam i używam to się mogę wypowiedzieć. Owszem schnie na szaro i bywa, że to sprawia problem. Owszem jak wszystkie szpachlówki: ma skurcz przy schnięciu, ma skłonność do zasychania na zakrętce, daje się zmywać rozpuszczalnikiem nitro, daje się rozrzedzać rozpuszczalnikiem nitro, ma skłonność do lekkiego nadtapiania polistyrenu, więc trzeba być ostrożnym, żeby nie nałożyć zbyt dużo, lub za szeroko. Pewnie to wsztystko wiesz z używania tej Revellowskiej i to co napisałem jest dla ciebie oczywiste. Wydaje mi się, że jej szczególną cechą jest bardzo szybkie schnięcie i niska kruchość. Trzecia jest oparta na kleju dwuskładnikowym. Ponieważ nie miałem to nie wiem: czy nadtapia polistyren, czy można ją czymkolwiek rozrzedzać, jak szybko wiąże, po jakim czasie można szlifować? Spodziewałbym się większej twardości i mniejszej kruchości niż dwu poprzednich. Mam Tamiya Light Curing Putty w której katalizatorem reakcji chemicznej powodującej nieodwracalne stwardnienie jest światło ultrafioletowe. Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 21 Stycznia 2015 Share Napisano 21 Stycznia 2015 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Zamówiłem tą środkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajav13 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Kawałek szybki zabrudziłem klejem i nieładnie zmatowiała. Jak ją wyczyścić? Ps. Szukałem w wyszukiwarce na forum i nic nie mogłem znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 I chyba nie znajdziesz rozwiązania. Zmatowiła się przy używaniu kleju CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Witam, Chciałbym się was zapytać o podkład Vallejo air ( Vallejo 71097 ). Mianowicie mam z nim straszne problemy tzn zatyka mi po chwili aero i muszę je rozkładać i dokładnie czyścić. Rozcieńczam go Tamiya X20 Thinner tak by był gęstości mleka i po chwili ( parę sekund ) malowania przytyka mi aero. Czy pomoże mi w tym przypadku użycie retardera np Talensa ? Pozdrawiam, B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 …podkład Vallejo air ( Vallejo 71097 ). … Rozcieńczam go Tamiya X20 Thinner tak by był gęstości mleka i po chwili ( parę sekund ) malowania przytyka mi aero. Czy pomoże mi w tym przypadku użycie retardera np Talensa ? … Mi pomogło użycie opóźniacza.Akurat Tamiya, a nie Talensa. Mam nadzieję, że nie ma różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Witam, Chciałbym się was zapytać o podkład Vallejo air ( Vallejo 71097 ). Mianowicie mam z nim straszne problemy tzn zatyka mi po chwili aero i muszę je rozkładać i dokładnie czyścić. Rozcieńczam go Tamiya X20 Thinner tak by był gęstości mleka i po chwili ( parę sekund ) malowania przytyka mi aero. Czy pomoże mi w tym przypadku użycie retardera np Talensa ? Pozdrawiam, B Spróbuj rozcieńczyć jeszcze Vallejo za pomocą sidoluxu do podłóg lub wódką. Dodawaj też to farb opoźniacz do akryli. Nie wiem, czy akurat rozcieńczalnik Tamiyi jest dobrym rozwiązaniem przy farbach vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 … Czy pomoże mi w tym przypadku użycie retardera np Talensa ? … Dodawaj też to farb opoźniacz do akryli.Właśnie o to kolega bengal się pyta. Nie wiem' date=' czy akurat rozcieńczalnik Tamiyi jest dobrym rozwiązaniem przy farbach vallejo.[/quote']To akurat sprawdzałem. Od trzech lat rozcieńczam przy pomocy Tamiya X-20A farby akrylowe Agama, Italeri, Model Master, Pactra, Revell, Tamiya, oraz Vallejo i jestem zadowolony z efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 … Czy pomoże mi w tym przypadku użycie retardera np Talensa ? … Dodawaj też to farb opoźniacz do akryli.Właśnie o to kolega bengal się pyta. Nie wiem' date=' czy akurat rozcieńczalnik Tamiyi jest dobrym rozwiązaniem przy farbach vallejo.[/quote']To akurat sprawdzałem. Od trzech lat rozcieńczam przy pomocy Tamiya X-20A farby akrylowe Agama, Italeri, Model Master, Pactra, Revell, Tamiya, oraz Vallejo i jestem zadowolony z efektów. faktycznie, nie zauważyłem. retader talensa jak najbradziej się do tego nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 No to muszę sobie go zakupić - ale z drugiej strony ten podkład vallejo już mi się kończy i chyba kupię mr. surfacer np 1200 i zobaczymy jak to będzie:) Dziękuje za pomoc. B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Hej. Skala 1:72, pędzel (i brak możliwości przesiadki na aero, dlatego podziękuję życzliwym doradzającym tę opcję ;)). Maskuję owiewki standardową metodą: delikatnie i precyzyjnie zaklejam szybki taśmą maskującą tamyi, wklejam do modelu i potem jadę już pędzelkiem cały kadłub. Przy myśliwcach, a mianowicie Spitifre'ach, Corsairze i mustangu to zadziałało ślicznie, owiewki są ładne i zgrabne. Problem się zaczął, kiedy kleiłem Sztukasa: http://www.troybuiltmodels.com/ns/images/items/ESMJU87D-80BCN.jpg Owiewka jest złożona z kilkunastu maleńkich szybek (przypomnę, że to skala 1/72), które w pocie czoła zamaskowałem i okleiłem możliwie jak najdokładniej. Problem zaczął się przy zdejmowaniu maskowania: jakbym tego delikatnie nie robił, "ramki" schodziły razem z taśmą - gdzieś tak połowę udało mi się ocalić, ale reszta nie chciała się trzymać za żadne skarby. Przy prostszych owiewkach to zjawisko nie zachodziło. Jak to przeskoczyć? Podejrzewam, że rozwiązaniem może być cieńsza warstwa farby, ale jak to zrobić bez aero? Malowałem bez podkładu - może to dlatego? Czy podkład coś tu da w ogóle, pozwoli położyć cieńszą warstwę farby? Sprawa jest o tyle kłopotliwa, że na warsztacie mam kolejnego Sztukasa, a potem, o zgrozo, Heinkla 111 ;) Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi