rymulus Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Mała aktualizacja przed wyjazdem do Polski i obowiązkowym korona-kwarantanno-urlopem. Lakier na spód położony. Za dwa tygodnie wracam i biorę się za górę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Kwietnia 2020 Share Napisano 30 Kwietnia 2020 Fajnie wychodzi. Podoba mi się ten samolocik. Ciekaw jestem jak będzie się prezentował w Twoim malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 W dniu 30.04.2020 o 07:47, Grzes napisał: Ciekaw jestem jak będzie się prezentował w Twoim malowaniu. Ja również. Wracam do żywych. Mam takie przemyślenie po dwóch tygodniach, że dwutygodniowa kwarantanna powinna być raz na pół roku Do rzeczy, kładę pierwszy kolor na górę płatowca. Pierwsza warstwa już jest położona i powoli zabieram się za kolejne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 Druga warstwa farby. I trzecia, oczywiście na zdjęciu prawie nie widać zróżnicowania koloru. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 W dniu 2.04.2020 o 22:49, rymulus napisał: Według instrukcji malowanie pochodzi z lata 1951 roku, Lotnicze Centrum Badawcze Letňany. No i zajrzałem do dokumentacji. Znalazło by się parę ciekawych tematów, jak choćby ten. kanadyjczyk wygląda super. jestem za ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2020 W dniu 28.05.2020 o 02:14, spiton napisał: kanadyjczyk wygląda super. jestem za ! Szkoda tylko że nie ma na niego żadnych kwitów poza tą ilustracją. Tymczasem, drugi kolor (Hataka C256), pierwsza warstwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 Ładnie - czy ostatnie zdjęcie pokazuje efekt docelowy? Bo już bym się zastanawiał czy warto to dalej zakrywać. Ten Kanadyjczyk też mnie swego czasu interesował, ale też nie dotarłem do niczego więcej niż ów rysunek. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że w lotowskim nudnym schemacie drzemie jednak odpowiedni potencjał :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2020 35 minut temu, Mikolaj75 napisał: Ładnie - czy ostatnie zdjęcie pokazuje efekt docelowy? Bo już bym się zastanawiał czy warto to dalej zakrywać. Jeszcze nie jest to koniec, planuję dodać podobnie jak przy pierwszym kolorze trochę rozjaśnień. Chcę w ten sposób również ukryć (wyrównać) miejsca łączenia kolorów. Jeśli się dobrze przyjrzysz to widać jak brąz nachodzi na szary kolor i powstają w tych miejscach jaśniejsze plamy. Wygląda to moim zdaniem źle. Na szczęście tych miejsc jest tylko kilka do ukrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2020 Ciąg dalszy prac lakierniczych. Potraktowane kolorem bazowym. Wybrałem najlepsze zdjęcia na których cokolwiek widać. Jakoś aparat nie radzi sobie z wyłapaniem już mniej wyraźnych różnic na pomalowanej powierzchni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Czerwca 2020 Share Napisano 7 Czerwca 2020 super !! Bardzo ładny jest ten Sibiel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 8 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2020 Przygotowałem całą drobnicę do malowania. Ze względu na przesunięcia formy do poprawy poszła drabinka, w której wymieniłem stopnie, oraz antena podkadłubowa i rurka pitota, którą wykonałem z igieł. I po lakierowaniu. Model został w całości pokryty lakierem błyszczącym. Chyba nareszcie nauczyłem się jak przygotować i nakładać lakier, cały model udało mi się równomiernie i gładko polakierować . Czas teraz na kalki. Jest ich niewiele więc nakładanie ich powinno pójść sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 8 Czerwca 2020 Share Napisano 8 Czerwca 2020 Oglądam z zaciekawieniem.Jakim lakierem pomalowałeś że tak dobrze siadł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 8 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2020 2 godziny temu, zloty napisał: Oglądam z zaciekawieniem.Jakim lakierem pomalowałeś że tak dobrze siadł? Lakier to Mr.Color GX Super clear III. Kalki położone, było ich aż 15. Muszę przyznać, że potraktowane chemią Microscale i solidnie dociśnięte ułożyły się bardzo ładnie. Można się przyczepić do ich kolorów, które nie są jednorodne na całej powierzchni i wyglądają na lekko wyblaknięte. Z drugiej jednak strony jest to zaletą gdyż mamy już lekko zróżnicowane kolory na oznaczeniu. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 No siały zawodowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 No, kalki siadły pięknie. I nawet takie nie za jaskrawe kolory mają. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Czerwca 2020 Share Napisano 13 Czerwca 2020 Będzie świetny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2020 9 godzin temu, Grzes napisał: Będzie świetny! Oby. Potrzebuję waszej opinii na temat zabrudzeń na płatowcu. Na razie zrobiłem jedno skrzydło i statecznik. Więc co zrobić? Zostawić, coś lekko poprawić czy zmyć całkowicie i próbować dalej. Przy sztucznym świetle. I w naturalnym, wieczornym świetle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 13 Czerwca 2020 Share Napisano 13 Czerwca 2020 Hmm, Brudologii Płatowcowej nie kończyłem, ale jak dla mnie to jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Czerwca 2020 Share Napisano 13 Czerwca 2020 Nie podobają mi się zabrudzenia przy powierzchniach sterowych, klapach i liniach kadłuba. Za to fajnie wygląda krawędź natarcia płatów. Działaj z dużym wyczuciem - czasem mniej znaczy lepiej - bo bardzo fajnie na razie wygląda w tych kolorach i kalkomaniach, a Siebel/Aero/Nord to jedna z moich ulubienych maszyn i masz go ładnie wysztafirować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 13 Czerwca 2020 Share Napisano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Zebrałem się na odwagę i napiszę coś. Na moje to na kalce trochę za mało brudu. Co do powierzchni klap i lotek to Mikołaj dobrze zauważył. Możesz trochę poprawić ale ja jeszcze nie wiem jak. No i jeszcze wzierniki na powierzchni między kadłubem a silnikiem są za czyste, tam na pewno trochę się brudziło. Edit: Może na wzór coś takiego? Edytowane 13 Czerwca 2020 przez sebastain 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2020 2 godziny temu, Mikolaj75 napisał: Nie podobają mi się zabrudzenia przy powierzchniach sterowych, klapach i liniach kadłuba. Dzięki, potwierdziłeś moje odczucia. Też mi to nie pasowało, zwykle tak mam, że to co sam zrobię wydaje mi się sztuczne, a już najbardziej jak nie mam zdjęć na podparcie swoich dokonań. 1 godzinę temu, sebastain napisał: Zebrałem się na odwagę i napiszę coś. Pisz, pisz, nie zachowuj się jak ja. Znalazłem sobie takie zdjęcie, widać na nim, że skrzydło jest dość czyste. Zastanawia mnie tylko ten ciemny obszar przy gondoli podwozia, czy to jest jakiś cień czy może okopcenia od gazów z silnika. Tutaj natomiast widać, że gazy waliły raczej prosto w komorę i osłony podwozia. Myślę więc, że gondole podwozia można nieco mocniej pobrudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 14 Czerwca 2020 Share Napisano 14 Czerwca 2020 Trochę rozjasniłem to pierwsze zdjecie. Może pomoże. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Czerwca 2020 Share Napisano 14 Czerwca 2020 8 godzin temu, sebastain napisał: Na moje to na kalce trochę za mało brudu Popieram. Zrób koniecznie delikatne brudzenie na kalkach. Ale delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2020 Korzystając z chwilowej obecności słońca wykonałem kilka parapetowych fotek nowej koncepcji na ślady użytkowe. Założyłem, przyglądając się zdjęciu, że najbrudniejszą częścią skrzydła będzie okolica gondoli i sama gondola, a na reszcie skrzydła dam jakieś pojedyncze zacieki i zabrudzenia. Podejście numer dwa, zastanawiam się jeszcze nad zredukowaniem ilości zacieków przy klapkach inspekcyjnych między gondolą a kadłubem. I jak to teraz wygląda? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi