TAW Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Bałem się, że po malowaniu cały misterny detal pójdzie w p...u, ale wszystko dobrze widać. Tak jest na tych zdjęciach z bliska i z dobrym oświetleniem ale czy będziesz coś podbijał/ rozjaśniał bo z dalsza może się to zlać. Nie to żebym się mądrzył (bo za cienki w uszach jestem) czy nawet obawiał o końcowy efekt (bo widziałem wcześniejsze Twoje prace w galerii) ale jestem ciekaw co jeszcze zamierzasz tu zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Lipca 2020 Autor Share Napisano 30 Lipca 2020 (edytowane) 56 minut temu, TAW napisał: Bałem się, że po malowaniu cały misterny detal pójdzie w p...u, ale wszystko dobrze widać. Tak jest na tych zdjęciach z bliska i z dobrym oświetleniem ale czy będziesz coś podbijał/ rozjaśniał bo z dalsza może się to zlać. Nie to żebym się mądrzył (bo za cienki w uszach jestem) czy nawet obawiał o końcowy efekt (bo widziałem wcześniejsze Twoje prace w galerii) ale jestem ciekaw co jeszcze zamierzasz tu zastosować. Trochę jeszcze tak, ale powiem Ci, że jak patrzę na niego przy zwykłym świetle to nie jest źle, tzn. nie zlewa się na szczęście Chcę jeszcze trochę obić dodać też dla kontrastu, trochę pyłu i rozjaśnień i to chyba tyle będzie. Nie mam jakiegoś ustalonego schematu i zwykle robię taki mix "chłytów marketingowych" (czyt. technik malowania) by uzyskać zbliżony efekt do tego co mi się w głowie urodziło. Ogólnie nie chcę żeby był mocno potyrany. Edytowane 30 Lipca 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 4 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Wybrałem malowanie i oznaczenia. Będzie to maszyna 81 Gwardyjskiego Pułku Zmotoryzowanego. Pułk ten brał udział w szturmie na Grozny 31.12.1994. Dokładnie chodzi o maszynę o numerze bocznym 191 9 roty 3-go batalionu czołgów. Czołg ten został uszkodzony w pobliżu placu Ordżonikidze. Po wycofaniu z Groznego został naprawiony i wrócił do służby. Zdjęcie poniżej przedstawia maszynę 191 w punkcie dyslokacyjnym po walkach w Czeczenii (3-ci plan, na kostkach widać 91). Początkowo miałem pomysł na budowę N198 ma on krótkie 3 pierwsze sekcje. W ramach całego szturmu na Grozny była to jedyna maszyna w takiej konfiguracji (krótkie ekrany + przeciwwaga na wieży dowódcy), niestety czołg ten całkowicie spłonął po otrzymaniu serii trafień z PPK i detonacji amunicji (załodze udało się ewakuować). Poza tym jego oznaczenia były tymczasowe (Rosjanie zmieniali oznaczenia żeby nie wiadomo było który czołg to dowódca roty) i niestety nie do końca byłem pewny jak mają wyglądać (mam kilka screenów bardzo słabej jakości z filmiku kręconego podczas walk). Jeśli ktoś ma ochotę poczytać o szturmie oczami dowódcy batalionu to polecam link poniżej: http://artofwar.ru/w/wechkanow_i_w/viv.shtml pozdrawiam, Kuba Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez x_bandit zła rozdziałka zdjęcia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 6 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Pracy z tworzywem ciąg dalszy. Wieża prawie skończona. Do położenia trochę metalizera, trochę obić i otarć. kilka detali do zamontowania, malunek oznaczeń (gwiazda i numery) i powinno być ok. Korpus też na ukończeniu. Podobnie jak wieża potrzebuje jeszcze kilku puknięć tu i ówdzie i też powinno być ok. Kółka pomalowane przygotowane do kurzenia, gąsienice na razie jeszcze czarne. No i liny holownicze do zmontowania na korpusie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Kolory giną przy sztucznym żółtawym świetle ale i tak wygląda bombowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 6 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2020 55 minut temu, mandrivecs napisał: Kolory giną przy sztucznym żółtawym świetle ale i tak wygląda bombowo. Dzięki, zastanawiam się czy nie zgasić trochę tego zużycia, bo na zdjęciach za mocno to jest widoczne- chodzi mi głównie o Kontakt-1 na korpusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Nieeeee!!! Potraktuj to jako swego rodzaju sztukę, niech to delikatne przerysowanie będzie jego atrybutem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 7 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2020 22 godziny temu, mandrivecs napisał: Nieeeee!!! Potraktuj to jako swego rodzaju sztukę, niech to delikatne przerysowanie będzie jego atrybutem. Ok, złożę go do końca jeszcze poodbijam i pokurzę, zobaczymy jak wyjdzie może jakiegoś wojaka dorzucę, żeby odciągnąć uwagę od błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Sierpnia 2020 Share Napisano 8 Sierpnia 2020 Groźnie i posępnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Grozny, Grozny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Jak czytałem ten wątek od początku to w pewnym momencie chciało się powiedzieć że aż szkoda taką pracę chować pod farbą, ale zmieniam zdanie. Chyba jeden z najlepiej wymalowanych modeli jakie tutaj widziałem, nie wspominam już nawet o blacharce itd. Składam wniosek o tutorial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Ok, chyba mam już ulepioną całą 80kę. Na razie nie wrzucam do galerii bo chcę jeszcze dorzucić tankistę, a dokładniej celowniczego. jak go podmaluję to go też tu wrzucę jeszcze, a niżej to co mi wyszło z tego rzeźbienia... pozdrawiam, Kuba Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez x_bandit 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2020 W dniu 9.08.2020 o 13:10, halset napisał: Jak czytałem ten wątek od początku to w pewnym momencie chciało się powiedzieć że aż szkoda taką pracę chować pod farbą, ale zmieniam zdanie. Chyba jeden z najlepiej wymalowanych modeli jakie tutaj widziałem, nie wspominam już nawet o blacharce itd. Składam wniosek o tutorial Dzięki halset, jak coś to pytaj tutorialu kręcić nie planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Co tu dużo pisać, budowa z inwencją własną, malowanie, wathering - jak to mawiał Leo Beenhakker - International level! Na zdjęciach wygląda jak prawdziwy! Masz we mnie uwielbia za Twoich prac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Osobiście zróżnicował bym mu nieco wydech, bo tam zawsze nieco się dzieje i bardzo często prócz nieznacznej sadzy występuje też rdza. źródło https://anaga.ru/t-80.htm ...a tak poza tym, to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 27 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Rafał B napisał: Osobiście zróżnicował bym mu nieco wydech, bo tam zawsze nieco się dzieje i bardzo często prócz nieznacznej sadzy występuje też rdza. źródło https://anaga.ru/t-80.htm ...a tak poza tym, to Zgadza się, w turbinowych silnikach nie będzie wychlapanego paliwa, ale elementy sadzy i wysmażonej rdzy od gazów wylotowych już tak (choć nie zawsze rdza się pojawi-- temat ten wałkowany szeroko na forach rosyjskich co bardziej prawilne ). Tak mi się wydaje, że same żeberka wydechu mógł być ze stali różnej jakości. Point taken coś poprawię. Ogólnie na początku rzuciłem trochę czerni aerografem w wydech, ale jakoś nie pasowało mi za bardzo i zgasiłem pigmentem. Pokombinuję z rdzą będzie bardziej zróżnicowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 30 minut temu, x_bandit napisał: Zgadza się, w turbinowych silnikach nie będzie wychlapanego paliwa, ale elementy sadzy i wysmażonej rdzy od gazów wylotowych już tak (choć nie zawsze rdza się pojawi-- temat ten wałkowany szeroko na forach rosyjskich co bardziej prawilne ). Tak mi się wydaje, że same żeberka wydechu mógł być ze stali różnej jakości. Point taken coś poprawię. Ogólnie na początku rzuciłem trochę czerni aerografem w wydech, ale jakoś nie pasowało mi za bardzo i zgasiłem pigmentem. Pokombinuję z rdzą będzie bardziej zróżnicowany. W turbinach gazowych sadza będzie dawać inny odcień, nawet lekko rdzawy. Zatem nawet jeśli nie ma tam rdzy od wyżarzenia blachy i spływającej po niej czasem wodzie (co raczej mało prawdopodobne) to podobny odcień może dać sama sadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 27 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2020 18 godzin temu, mandrivecs napisał: Co tu dużo pisać, budowa z inwencją własną, malowanie, wathering - jak to mawiał Leo Beenhakker - International level! Na zdjęciach wygląda jak prawdziwy! Masz we mnie uwielbia za Twoich prac! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 27 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) 24 minuty temu, bulik58 napisał: Na razie nie wrzucam do galerii bo chcę jeszcze dorzucić tankistę, a dokładniej celowniczego .... czemu akurat jego? a dlaczego nie Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2020 Bulik58 -> takiego tankmena chciałem dodać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Sierpnia 2020 Share Napisano 28 Sierpnia 2020 Nie moja skala, ale efekt po prostu powalający. Istny postrach Abramsów i innych Leopardów. Malusieńki tyciutki detal - kolor liny holowniczej. Jakaś taka biała wyszła - ale to może być kwestia fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2020 4 minuty temu, bulik58 napisał: napisales ,, .. dokladnie celowniczego... ,, jakie to ma znaczenie kto ? Ma znaczenie, bo określa po której stronie wieży się znajdzie. Figurka pasuje tylko do włazu celowniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2020 9 godzin temu, Michal_G napisał: Nie moja skala, ale efekt po prostu powalający. Istny postrach Abramsów i innych Leopardów. Malusieńki tyciutki detal - kolor liny holowniczej. Jakaś taka biała wyszła - ale to może być kwestia fotek. Dzięki, może trochę przygaszę je jeszcze pigmentem to nie będą się aż tak błyszczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 31 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2020 No to siup do czołgu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Nieźle ci ten tankista wyszedł. To co, już niedługo galeria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi