Szydercza Gała Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Już Cie lubię gościu ale bądź gotów na to że inni przestaną i zaraz poleje się hejt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 16 godzin temu, Wojtek A. napisał: ETAP 1: czyli odwzorowanie poszycia robisz tylko przy pomocy cieniowania... paczam sobie dalej... 15 minut temu, Szydercza Gała napisał: ale bądź gotów na to że inni przestaną i zaraz poleje się hejt może jest mniej wyczulony niż coponiektórzy na konstruktywną krytykę i nie odbierze tego jako hejt tylko jako normalną wymianę myśli wolnych 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Hehehe jak zrobi kolega z relacji brazyliane na 30 stron o niczym to hejt może nie ale coś się skrobnie. Na razie nie widzę drogi do nikąd, więc broń Boże nie zawracaj mu gitary i nie doradzaj. Niech talent rozkwita samorodnie bez „psich” doradców . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Oooo wypraszam sobie, tylko 29 stron 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 Jak to mówią nieważne jak, byleby mówili Imitację podziału blach robię wg opisu: http://www.modelwarships.com/features/how-to/HullPlating/index.htm Póki co, mam gotowe wewnętrzne, "spodnie" pasy poszycia. Zrobiłem specjalne zdjęcie, żeby było widać "schodek" od taśmy: Pasy między nimi będą wypukłe i na nich też będą takie schodki. Robię to pierwszy raz i może wyszło to zbyt subtelnie - nie wiem, okaże się po pomalowaniu. Efekt cieniowania wyszedł przy okazji - używam różnych podkładów, żeby było łatwiej malować. Jak odwzoruję poszycie i dokleję do kadłuba wszystkie klamoty, myślałem, żeby całość psiknąć na koniec jedną, cienką (żeby nie zalać detali) warstwą czarnego podkładu 1500. Na to kamuflaż dwukolorowy, żeby nie było monotonnie to będą jakieś marmurki i dzikie węże. Kontrast między panelami zawsze będzie można podbić olejami. Taki jest plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Ale coś nie tak jest. Skąd ten odkurz? Pomysł jest dobry. Choć zamiast 1500 czarny na koniec ja bym dał szary ewentualnie przyciemniony czarnym (ja mieszam 1500-tki). Z takiego smolucha trudniej Ci będzie zejść do tego jasnego szarego transparentymi warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Z ciekawością podpatruje proszę o więcej zdjęć technicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 8 minut temu, Super_Hans napisał: Ale coś nie tak jest. Skąd ten odkurz? Pomysł jest dobry. Choć zamiast 1500 czarny na koniec ja bym dał szary ewentualnie przyciemniony czarnym (ja mieszam 1500-tki). Z takiego smolucha trudniej Ci będzie zejść do tego jasnego szarego transparentymi warstwami. Specjalnie słabiej rozcieńczyłem podkład, żeby mi nie podciekał pod taśmę, plus malowałem na niższym ciśnieniu, niż zwykle. Zanim wezmę się za naklejanie taśmy pod wypukłe pasy, szlifnę to delikatnie gąbką 3000, powinno być ok. Z tym mieszaniem podkładów masz rację - zrobię tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 8 Maja 2020 Autor Share Napisano 8 Maja 2020 ETAP 2: Na to surfacer 1000 z puszki: Znowu maskowanie: Tutaj psikałem tylko, gdzie mają być krawędzie blach na wypukłej części. Po zerwaniu taśmy całość wyglądała tak: Przeszlifowałem kadłub gąbką 3000, dokleiłem wały napędowe, ster i osłony śrub. Psiknąłem na to warstwę podkładu - ostatnią przed malowaniem kolorami: Parę zbliżeń: Tutaj w świetle naturalnym: Z efektu jestem zadowolony. W zależności jak pada światło, widać to wyraźniej lub mniej. Myślę, że całkiem nieźle udało mi się osiągnąć to, co chciałem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Efekt jest super, blacha, że mucha nie siada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 klasa Panie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 1 godzinę temu, Piotras napisał: mucha nie siada. Właśnie że siada. Z wrażenia, ma się rozumieć. Fraglesy na pokładzie będą jakieś? Czy tak "na golasa", bez załogi? bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 11 Maja 2020 Autor Share Napisano 11 Maja 2020 Dziękuję za dobre słowa @wielkamucha fraglesy mogłyby być, ale jak sprawdziłem cenę za grupkę z North Stara (25 euro) to zrezygnowałem. Mam pytanie w kwestii łańcucha, czy ten będzie rozmiarowo dobry? https://www.mojehobby.pl/products/Lancuszek-D-0-95-L-1-45.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 (edytowane) To nie rezygnuj, to bardzo dobrze zainwestowane 25 ojropiniONdzUF, ja swoich nazistów uzyłem juz na 3 okretach, a i tak mi jeszcze jakieś resztki zostały. przy czym ich przynależnością narodową za bardzo n\sie nie przejmuj, wybierz sobie zestaw z duzą ilością fajnych ziutków a małą takich co tylko stoją albo biegają. Ci moi naziści to robią juz za Austriaków, nazistów właśnie i Francuzów Edytowane 11 Maja 2020 przez Szydercza Gała 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 11 Maja 2020 Autor Share Napisano 11 Maja 2020 No jeśli tak, to chyba nie będzie innego wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 Popieram! moje krigsmarine ostatnio jako japońscy występują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 No "wypasiony" kadłubik jest bardzo elegancko! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 16 Maja 2020 Autor Share Napisano 16 Maja 2020 Zabrałem się za malowanie pokładu. Przepis na deck blue 20b wg instrukcji Tamki to XF-9 i XF-50 w proporcji 1:2. Jakoś nie bardzo mi to pasowało i zrobiłem swoją mieszankę, dodałem trochę XF-17, XF-2 i XF-8 starając się, aby kolor bazowy był jaśniejszy, niż wynikało to z różnych zdjęć. Ową mieszanką pomalowałem pokład (gdzieniegdzie przebija się preshading, ale za bardzo go zamalowałem): Następnie przy pomocy masek Uschi pomalowałem wzorki (jakiś jasnoszary kolor): Na to znowu baza, starałem malować tak, żeby coś tam delikatnie prześwitywało: Teraz do bazy dodałem trochę czarnej i zrobiłem coś w stylu postshadingu: Następnie zamaskowałem pokład i namalowałem chodniki antypoślizgowe (tym razem też nie posłuchałem się instrukcji i pomieszałem kolory po swojemu, podawana w instrukcji mieszanka XF-1 i XF-50 wyszłaby za ciemna i za kontrastowa w stosunku do koloru pokładu): Pomalowałem jeszcze 2 włazy i ostatecznie model wygląda teraz tak: Zbliżenia: Później będę jeszcze delikatnie różnicował powierzchnię pokładu olejami. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Bardzo elegancko. Mnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Wyglada ciekawie, bedziesz markowal jakoś cegiełki tych chodników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Ciekawie się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 5 godzin temu, Wojtek A. napisał: .....następnie przy pomocy masek Uschi pomalowałem wzorki... pierwsze słyszę o takim ustrojstwie, ciekawie to wygląda PS: super to wychodzi - fajnie że chce ci się tak opisywać i cykać foty krok po kroku = takie warsztaty są zawsze najbardziej pomocne i można się z nich dużo dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 17 Maja 2020 Autor Share Napisano 17 Maja 2020 Cieszę się, że się podoba:) @Szydercza Gała dobre pytanie, zastanawiałem się nad tym. Na wielu zdjęciach, zwłaszcza późniejszych Fletcherów widać cegiełki. Np. tu: Ale na zdjęciach DD 445, tych cegiełek brak, są zwykłe, ciemniejsze pasy na pokładzie: W związku z tym zdecydowałem nie robić podziału na cegiełki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 cegiełki musowo zrobić ! przynajmniej gdzieniegdzie - tam gdzie się nie wytarły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi