marek mochalski Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 Witam,ladnie wychodzi "suczka".Pytasz o malowanie silnikow,ja pomalowal bym teraz,duzo napisow jest wokol silnikow i chyba na silnkach rowniez , moga nie wytrzymac maskowania .Maluj TERAZ/to zartem/.Pozdrawiam Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 Trochę się obawiam, że silniki pomalowane metalizerami nie przeżyją maskowania Wszystkie kalki zabezpieczę jakimś mocnym lakierem np GX100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Nie wiem na ile to wina zdjęć ale mam wrażenie, że cały misterny marmurek zniknął pod warstwami farby. A szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Na zdjęciu od góry widać marmurek, a przynajmniej tak mi się wydaje. Trzeba poczekać na połysk, często po połysku więcej wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Marmurek jest bardzo mocno przygaszony. I to nie przypadek Mocniej go zblendowałem. Dzięki większej ilości farby kolory kamuflażu są żywsze. Widać że ten spód samolotu jest błękitny a nie jasno szary No ale nie powiem trochę mnie to boli, tak dużo pracy to kosztowało. I podpisuję się pod słowami Tap-chana, że marmurek pod 3 kolorowy kamuflaż to średni pomysł xD A no i nie podoba mi się ten kolor hamulca aerodynamicznego. Jakiś taki za mocny ten kolor wyszedł. Użyłem gunz zinc chromate primer. Następnym razem to się chyba szarpnę na Lemon Grey od MRP - ten wygląda cudnie . Edytowane 16 Maja 2021 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 Hej, udało mi się w końcu położyć kaleczki. Kalki układają się całkiem nieźle. Niestety są one dosyć grube. Próbowałem je lekko zeszlifować ale nie wyszło to zbyt dobrze i uszkodziłem parę kalek Teraz czas na washa. Wybrałem Blue Black z palety Ammo. Washa będę kładł na błyszczącej powierzchni. Do rakiet, podwozia i ich wnęk użyję zwykłego czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Kalki Habibosa to kiepski materiał. Ja już się nauczyłem, że jak kleić modele HB albo KH to tylko z porynkowymi kalkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Zgodzę się z Tobą. Są całkiem wytrzymałe. Nawet kalki które się podwinęły byłem w stanie uratować lecz kosztem ich grubości i umiarkowanej ochoty na wtopienie się w detale modelu. Tymczasem zrobiłem washa: Będę teraz przechodził do fazy brudzenia. Mam też pierwszą zagwozdkę. Na jakiej powierzchni bawić się z farbami olejnymi? Mat czy może satyna? W składziku mam GX-113, GX-114 i H102 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Super idzie, ja dziś skończyłem swojego Horneta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Dzięki! Czekam na Twoją galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 mi się Bardzo, Bardzo, podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Pięknie jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 Hej, dziiaj delikatna aktualizacja. Bardzo subtelnie pobrudziłem samolot. Jak narazie nie jestem do końca zadowolonny z efektów. Teraz zabieram się za silniki. Jak skończę to spróbuję zrobić jeszcze jedną iterację nanoszenia weatheringu. Na poniższych fotografiach możecie zobaczyć zeszlifowany podkład silników. Uznałem że przed nałożeniem GX2 dobrze będzie mieć jak najgładszą powierzchnię. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Ja czekam na silniki, to będzie wyzwanie, ale napewno dasz radę, wlasnie przez te silniki odkładam budowę su-27 do czasu nabrania doświadczenia, może popatrz jakieś filmiki na YouTube np tu masz różne techniki pokazane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2021 Dzięki @Mario za te materiały. Obejrzę je sobie przed właściwym malowaniem. No nie powiem jestem trochę przestraszony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2021 Suczka zmarzła niestety.. a tak na serio to przygotowanie pod malowanie silników. Ile mogłem zasłoniłem taśmą maskującą i ręcznikiem papierowym. Jutro spróbuję położyć GX2 a potem lecimy z metalizerami :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2021 Wskoczył GX2. Oczywiście zapomniałem pomalować dysz także czeka mnie dalsza zabawa z glosikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Psiknąłem bazowe kolory na silniki. Użyłem Aluminium i Pale Burnt Metal z palety AK Extreme Metal. Góra: Dół: Dysze: Nie byłbym sobą gdybym czegoś nie spieprzył. Najpierw pomalowałem aluminium. Po ok 40 minutach zamaskowałem je taśmą tamki. Taśmę osłabiłem na ręce ale zrobiłem to delikatnie. Później poszedł Pale Burnt Metal. Gdy skończyłem ściągnąłem taśmę maskującą. Niestety na farnie został po niej ślad. Nie wiem czy to pozostałości kleju czy może słabo utwardzony metalizer się popsuł. Pytanie do was. Da się to jakoś uratować? Zeszlifować to albo delikatnie czymś zmyć? Teraz muszę się zastanowić co i jak robić. Kupiłem kilka flamastrów metalicznych, mam też farbki półprzezroczyste. Będę teraz starał się zrobić odbarwienia od temperatury. Jak macie jakieś dobre rady to chętnie przyjmę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Jak dla mnie to gitara. Ale ja jeszcze szedł bym w farby. Fajny brązowy kolor daje Alklad Jet exhaust. Palę burnt też by się przydał. A jak masz katowke w domu to przyszlifuj kawałek jakiegoś żelaza to zobaczysz też jak te kolory się rozbiegają. Aha, dekle otworów kontrolnych muszą zostać srebrne. Bardzo Ci kibicuję, bo uwielbiam ten samolot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Dzięki Mam w składziku Jet Exhaust. Jak byś to widział. Pomalować część gondol jet exhaust a dopiero na tym kłaść te kolorowe przebarwienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Tak. Tak bym właśnie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 A wiecie może co zrobić z pozostałością po taśmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 W sensie pozostałością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2021 Na aluminiowym kolorze po zdjęciu taśmy maskującej został mi taki brzydki ślad po taśmie. Za słabo osłabiłem taśmę a samej farbie dałem tylko 40 minut przed jej zamaskowaniem. Sprawdziłem na boku. Delikatnie przejechałem po metalizerze patyczkiem higienicznym zamoczonym w IPA. Metalizer nie zszedł, możę deliktanie się gdzieś odbarwił. Chciałbym w ten sposób zdjąć te pozostałości. No chyba że macie inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Spr wypolerować może zejdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi