mae Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 Bardzo dawno nie prezentowałem już żadnej pracy w 1/35, więc cieszę się, że w końcu udało mi się ukończyć kolejną pracę i mogę Wam ją pokazać. Model to Land Rover od Italeri prezentujący specjalną wersję samochodu terenowego zrobionego na potrzeby oddziałów brytyjskiego SAS. Model został wzbogacony o blaszki Eduarda i tobołki od Legenda (oba zestawy dedykowane do modelu Tamiya, ale do Italeri także udało się je wykorzystać). Figurki to produkt firmy Tahk model (zza wschodniej granicy). Model Italeri to raczej kasztan i bez waloryzacji i wkładu pracy własnej prezentuje się słabo. W przeciwieństwie do modelu Tamiya reprezentuje jednak późniejszą wersję tego samochodu. Pojazd jest różowy, ponieważ w tamtym czasie Brytyjczycy uważali, że tego typu kamuflaż świetnie sprawdza się na pustyni ;) Przy pracy inspirowałem się następującym filmikiem dostępnym na youtube: Oman, operacja SAS Zapraszam do oglądania i komentowania, Pozdrawiam 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 Ode mnie za temat, za wykonanie i za galerię w szkolnej skali od 1 do 6 masz... 10! Praca rewelacyjna, zdjęcia jeszcze lepsze. Operacja SAS w Omanie jest niejako zapomniana i pomijana, a choćby że względu na te różowe 109 jest bardzo wdzięcznym tematem modelarskim. Podoba się i to bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 Bomba! Brytole zawsze na propsie, landziak fajny, figurki świetne, a umywalka - dodatkowy smaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 Świetnie pomalowany model Widać, co jest metalowe, co gumowe, co drewniane, a co szmaciane. Szkoda, że nie chciało Ci się pobawić z fotomontażem jeszcze przy kilku zdjęciach, ale plus za to jedno chociaż. Figurasy też porządne, widać po ryjach, że to Brytole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Czerwca 2020 Share Napisano 16 Czerwca 2020 Elegancko to wygląda. Figurki Liga Mistrzów dla mnie. Scenka prosta, ale ujmująca. Może trochę kurzu na bambetlach by się przydało. Świetnie się przezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 17 Czerwca 2020 Share Napisano 17 Czerwca 2020 Pojazd, teren, cała kompozycja - wszystko świetne i przede wszystkim figurki. Podstawka bez tysiąca niepotrzebnych sprzętów odciągających wzrok. Wszystko jasno, przejrzyście i na wysokim poziomie. Zdjęcie otwierające galerię - genialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 Elegancka praca. Jak już miałbym narzekać to tylko trochę mało kurzu na tym pojeździe i bambetlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 A kolor pojazdu ? Czy faktycznie był to taki elegancki różowy czy raczej -> https://ak-interactive.com/product/british-desert-pink-zi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 Świetna diorama Mam pytanie o piasek - to jest jakiś gips dla rzeźbiarzy czy inny patent np. na wikol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 Co do koloru - w przytoczonym przezemnie filmiku na zdjęciach samochody są bardziej różowe niż piaskowe. Być może kolor AK bardziej nadaje się na samoloty. Piasek to całkiem ciekawy produkt od Vallejo - pasta Desert Sand. Można ją rozcieńczać wodą, a gdy trochę podeschnie fajnie się układa jej powierzchnię, można łatwo odbić buty żołnierzy i zrobić w piasku ślady. To było moje pierwsze podejście do tej pasty i jestem całkiem zadowolony, to dobra baza. Pastę podmalowywałem, ale bazowy kolor pasty jest moim zdaniem bardzo fajny, ładnie też pracują z nią farby olejne. Pastę nakładałem na jakąś masę szpachlową dość grubo, miejscami warstwa miała kilka mm i po wyschnięciu nie popękała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Dzięki ! 53 minuty temu, mae napisał: Piasek to całkiem ciekawy produkt od Vallejo - pasta Desert Sand... jak rozumiem chodzi o to : https://acrylicosvallejo.com/en/product/hobby/diorama-effects-en/desert-sand-26217/ przetestuje ten specyfik bo bardzo fajny efekt wyszedł Edytowane 19 Czerwca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Czerwca 2020 Share Napisano 20 Czerwca 2020 O kolor pytam zupełnie bez złośliwości - po prostu nie wiem jaki powinien być na pojazdach SAS. Film jest dowodem - ale nie wiadomo czy dobrze przekazuje faktyczne barwy. Argumentem jest to, że ludzie długie lata brytyjski "Caunter Scheme" malowali z użyciem koloru niebieskiego (patrz https://www.mojehobby.pl/products/BRITISH-M3-STUART-HONEY-105151.html) a faktyczny slate gray wygląda jak szarozielony Poza moimi rozterkami dotyczącymi koloru - rewelacja !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sat Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 Super wyszedł. Gratuluję z całego serca. Też zakupiłem tyle , że zestaw Tamiya. W najbliższym czasie mam zamiar zabrać się za niego. Malowałeś go czy w oryginale został? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi