Marudek Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 Witam wszystkich zainteresowanych tematem Rozpocząłem budowę modelu Felixstowe F.2A firmy Roden. Chociaż mój model powstaje w skali 1:72 – będę się wzorował na innym pięknym modelu wydanym w skali 1:32. Dzięki koledze z forum mam zestaw kalkomanii AIMS, które znacznie ułatwiają wykonanie modelu w najbardziej fantazyjnym malowaniu jakie dotąd widziałem. Ponadto mam do niego zestaw blaszek Part. Niestety arkusz kalkomanii dodany do mojego modelu ma koszmarnie rozjechane kolory. Zaraz po tym nieprzyjemnym odkryciu napisałem email do firmy Roden z prośbą o pomoc. Kilka tygodni później dostałem przesyłkę z kalkami o równiutkich brzegach i zdaje się - w bardziej poprawnych kolorach. Jeśli jesteście ciekawi historii tego samolotu lub efektu końcowego który planuję osiągnąć, to zapraszam do obejrzenia galerii ze zdjęciami znakomitego modelu Przemka Litewki. W kilku zwięzłych słowach ujął też historię tej wspaniałej łodzi latającej. Model, który właśnie zacząłem budować jest prezentem od mojej żonki więc tym bardziej zależy mi na możliwie jak najlepszym wykonaniu go. Silniki: Budowę modelu rozpocząłem zgodnie z instrukcją – od silników. Do części z pudełka Rodena dodałem kilka blaszek z zestawu Part i jeszcze kilka z blaszkowego złomu. Ponadto wymieniłem wszelkie rurki na wykonane z drutów i pręcików polistyrenowych. Z drutu od cewki wykonałem kable. W odpowiednich miejscach wklejone są uszka do mocowania naciągów. Ponadto ze starych kalkomanii wyciąłem imitacje tabliczek znamionowych. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 Oh yeee siadam w pierwszym rzędzie Będę patrzył bo mój "leżakuje" - też mi się marzy to falowo-ślimakowe malowanie ale na razie za cienki jestem na takie cuda. 1 godzinę temu, Marudek napisał: napisałem email do firmy Roden z prośbą o pomoc. Kilka tygodni później dostałem przesyłkę z kalkami .... potwierdzam - Roden porządna firma i frontem do klienta Ja miałem niedolewkę w Vomagu z Flak 88 i po reklamacji bez problemu przysłali całą wypraskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2020 Hej Wielkie dzięki za zainteresowanie i doping Laweta: W zestawie Rodena laweta ma nieco uproszczoną konstrukcję. Dlatego wyciąłem w niej otwory, które następnie zasklepiłem plastikowymi „listewkami”. Całość po pomalowaniu mocno przybrudziłem. Zależy mi na tym, żeby pomost i laweta na których stanie mój model, były mocno zużyte. Zresztą sam samolot mimo, że wykonał tylko jeden lot bojowy mógł być narażony na działanie warunków atmosferycznych podczas postoju w bazie oraz lotów próbnych, dlatego będzie miał na sobie przynajmniej umiarkowane ślady zużycia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Czerwca 2020 Share Napisano 20 Czerwca 2020 wozidło wyszło rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2020 Dzięki Następne będzie wnętrze kadłua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Czerwca 2020 Share Napisano 20 Czerwca 2020 Zapowiada się ciekawie. Będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 20 Czerwca 2020 Share Napisano 20 Czerwca 2020 Marudek znów startuje, będzie na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Witajcie! Dzięki za doping Mam nadzieję że reszta spodoba się jeszcze bardziej Wnętrze: Tutaj mam największe pole do popisu ponieważ ani w modelu Rodena, ani w zestawie Part nie znalazłem wszystkich części, które ma model w skali 1:32. Dlatego wykonałem je własnoręcznie z plastiku, blaszkowego złomu i drutów. Podczas budowy wewnętrznej kratownicy pomyślałem o tym, by zintegrować ją z dźwigarami dolnego płata. Dzięki temu w trakcie budowy mogę przymierzać części „na sucho”. Dosyć mocno zmodyfikowałem zestawowe fotele pilotów. W blaszce Part znajduje się świetna tablica przyrządów pierwszego pilota. Jednak tablicę zegarów mechanika i zegar przy stanowisku strzelca dziobowego musiałem wykonać własnoręcznie. W międzyczasie odlałem z żywicy kilka dodatkowych magazynków z amunicją. Po pomalowaniu umieszczę je w odpowiednich punktach wnętrza. Do wykonania pozostały jeszcze sterownica, pasy, mocowania KMów, kable elektryczne biegnące wzdłuż prawej burty oraz linki sterownicze. Te drobne detale wykonam na koniec budowy wnętrza. Następnie przystąpiłem do wykonania imitacji żeber i podłużnic w bardziej lub mniej widocznych miejscach. Część dziobowej „podsufitki” wymagała specjalnej troski. Dla wzmocnienia dziobu, w przedniej części składała się ona z ciasno zbitych listew, a w tylnej ze szkieletu krytego płótnem. Dlatego część odchudziłem jedynie do połowy długości. W przedniej części wytrasowałem listwy, a w tylnej wkleiłem szkielet. Część grzbietu ciągnąca się od siedzeń pilotów do przedziału strzelców i mechanika została odchudzona w całej długości. Ponadto wyciąłem w niej prostokątny otwór, który wypatrzyłem w modelu w skali 1:32. W następnym odcinku: Skończenie malowania wnętrza kadłuba, wykonanie brakujących detali wnętrza i zamknięcie kadłuba. Edytowane 21 Czerwca 2020 przez Marudek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 1/72 ....o żeszzz ty....idę podpalić szafę...posieje szczypiorek...i będę patrzył jak rośnie...będzie mniej stresu.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Takie podejście do modelarstwa to nie powód żeby z niego rezygnować tylko wzór do jakiego trzeba dążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Dajesz do pieca! Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Czerwca 2020 Share Napisano 21 Czerwca 2020 Ależ masz tempo.... Usain Bolt się chowa jak dla mnie rewelacja... aż ciężko coś powiedzieć poza tym że mi się bardzo podoba Przy okazji mam pytanie - jak robisz te cienkie deszczułki? W sensie chodzi mi o kolor = czym było maziane, bo wyszło bardzo "drewnianie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2020 Hej, Wielkie dzięki za Wasze komentarze. Myszaty nie pal szafy - ja przy każdym swoim modelu mówię że kolejny będzie lepszy M.A.V do malowania drewna używam jako podkładu mieszanki farb Mr Hobby White 1 i Sail Color 45, a na to oleje. Mam zestaw Huile d'art i do maziania drewna używam Naples yellow i Burnt umber 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 To drewno jakieś takie troszkę wyblakłe i spracowane, przynajmniej w moich oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 no ma już ponad sto lat....to jak ma wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Już się tłumaczę, żeby nie wyjść na zrzędę - jak słyszę drewno jako konstrukcja szmatopłata, to mam przed oczyma coś jak np. na zdjęciach modelu W.29 u JOLES'A -> Czyli taki "fortepianowy", błyszczący odcień. Taki mam stereotyp Edytowane 23 Czerwca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 Fajnie to wszystko wygląda, zwłaszcza silniki . 25 minut temu, martinello napisał: Już się tłumaczę, żeby nie wyjść na zrzędę - jak słyszę drewno jako konstrukcja szmatopłata, to mam przed oczyma coś jak np. na zdjęciach modelu W.29 u JOLES'A -> Czyli taki "fortepianowy", błyszczący odcień. Taki mam stereotyp To chyba większa skala i do tego nówka nie śmigana. Drewno i płótno w tamtym okresie szybko się zużywało zwłaszcza w warunkach morskich i na pewno tak się nie błyszczało podczas eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2020 Hej, Efekt jak wyżej bardzo mi się podoba, ale nie wydaje mi się żeby wszystkie drewniane elementy były malowane w stylu 'French polish'. Nie jestem znawcą i nie mam nic na poparcie swoich domysłów, ale mimo to swojego Felixa będę w większości matowił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Może dorzucę swoje 3 grosze.... Co do barwy i połysku to dużo zależy czy elementy były z materiału "drewno-drewno" czy "drewno-sklejka" Marudek - pewnie znasz tą galerię, ale może komuś innemu się przyda... https://airandspace.si.edu/collection-objects/felixstowe-naf-f-5-l-hull-only/nasm_A19240007000 Oryginalny szkielet zachowany w Smithsonian National Air & Space Museum - tylko to jest oczywiście ta późniejsza wersja F.5 EDIT -------------------------------------------- i jeszcze 3 fotki z Norfolk and Suffolk Aviation Museum koło Flixton : Edytowane 23 Czerwca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 mam nadzieje że budowa nie zarzucona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Września 2020 Share Napisano 5 Września 2020 Narobiłeś się strasznie z tym wnętrzem. Zbudowane jest ciekawie, aczkolwiek zastanawiam się, czy rzeczywiście szkielet budowany był z takich płaskich dech. Jako konstruktor - architekt, uzył bym innych przekrojów, a w lotnictwie każdy zaoszczędzony kilogram, to skarb . Słowem wygląda to dziwnie . Co do koloru drewna.Stara prawda mówi, że prace wynończeniowe są bardzo ważne. U ciebie ten etap, raczej ujął, niż dodał. Ale nie martw się, i tak wiele z tego widac nie będzie. Wybacz szczerość wypowiedzi, ale znam Twoje modelarstwo od lat, i mam nadziej, że się nie obrazisz. Tem model ma tak wiele wspaniałych momentów, które są jeszcze przed Toba, że jestem pewien, że finał będzie wspaniały. Wózek wyszedł rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Września 2020 Autor Share Napisano 5 Września 2020 Hej, Budowę na chwilę przerwałem. Ja żadnej konstruktywnej krytyki się nie obawiam.Dzięki Spiton za szczerość . Wiadomo że malowanie to moja słaba strona ale myślałem że nie jest aż tak źle Natomiast wewnętrzna konstrukcja to przeskalowana kopia z modelu w 1:32 i wierzę że jest poprawna. Na pewno bardziej niż to co jest w blaszce Parta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi