eldiabllo Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 (edytowane) Witam, postanowilem założyć wątek ,ponieważ można będzie podyskutować i przypomnieć sylwetkę pochodzącego z Podhala, pilota Tadeusza Schiele z 308 dywizjonu myśliwskiego, który również latał po wojnie w Aeroklubie w Nowym Targu jako pilot holujacy i szybowcowy a także autor 4 książek jego wspomnień z czasów wojny jak i życia po '45 w Polsce. http://www.aeroklub.nowytarg.pl/79/tadeusz-schiele Tak więc na warsztat wjeżdża Spitfire Vb z Tamiya, będzie wykonany jak na najbardziej znanym zdjęciu z malowaniem osobistym Wielkiej Niedzwiedzicy ( opowieść typu Love Story) na swojej H jak Haberbusch :), napewno prostokątne lusterko, owiewka kabiny z okinkiem, brak wzmocnien na skrzydłach, wydechy trzeba zdziałac jak na zdjęciu oraz może się uda zrobic ten jakby "koszyk" przed wlotem powietrza . Drugi Spitfire będzie z ICM w wersji IX na której również latał w takim malowaniem oczywiście z literami kodowymi H, plus podwieszane beczuszki z piwem i pasami inwazyjnymi,ponieważ będzie to lato 1944, tu będę musiał iść lekko wyobraźnią no i muszę szukać albo może mi się uda poszperać i znaleźć z Jakim numerem fabrycznym latała jego IX. https://www.mojehobby.pl/zdjecia/5/8/9/20829_rd.jpg Na zdjęciu widoczny Schiele( będzie polwewał na kontynencie po operacji D Day)oraz mniej wiecej dowódca 308, widoczny z tyłu spitfire z literami ZF-A . Jak narazie materiały historyczne to książki Tadeusza Schiele , jego wspomnienia, a także mam kontakt z jego wnukiem , moze uda sie nam cos ciekawego zdzialac. Prace wykonane na Vb: Edytowane 8 Października przez eldiabllo 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 (edytowane) Uwielbiam pana Tadeusza, jego książki potrafią mi poprawić nawet najgorszy humor. Piątkę z Tamki z Wielką Niedźwiedzicą kiedyś popełniłem. Znam tylko jej dwa zdjęcia ale niewiele można z nich odczytać poza położeniem godła, szachownicy i ogólnym zużyciem/ubrudzeniem, nie wiadomo nawet czy drugie zdjęcie to ZF-H. Co do dziewiątki to będzie sf niestety, ale trzymam kciuki. Edytowane 27 Lipca 2020 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 27 Lipca 2020 Autor Share Napisano 27 Lipca 2020 (edytowane) 19 minut temu, barszczo napisał: Uwielbiam pana Tadeusza, jego książki potrafią mi poprawić nawet najgorszy humor. Piątkę z Tamki z Wielką Niedźwiedzicą kiedyś popełniłem. Znam tylko jej dwa zdjęcia ale niewiele można z nich odczytać poza położeniem godła, szachownicy i ogólnym zużyciem/ubrudzeniem, nie wiadomo nawet czy drugie zdjęcie to ZF-H. Co do dziewiątki to będzie sf niestety, ale trzymam kciuki. zdjęcia jakie do tej pory udało się pogrupować. https://www.facebook.com/pg/GrupaModelarska/photos/?tab=album&album_id=2952893328133600 Dzięki, no co do IX no bedzie cięzko, wiadomo tyle co z ksiązki, że jego IX miała też byc H no namalowane godło , niemam jak narzie ani jednego zdjęcia, niewiadomo nr seryjny i czy pasy inwazyjne były tylko u spodu jak na focie czy pełne , ale zato wiemy z kśiązki że woził złoty trunek w zbiorniku po paliwie . Edytowane 27 Lipca 2020 przez eldiabllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 2 godziny temu, eldiabllo napisał: Te kabelki to podświetlenie, czy może przyrządy będą działały? Szykuje się niezły warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 27 Lipca 2020 Autor Share Napisano 27 Lipca 2020 Teraz, sebastain napisał: Te kabelki to podświetlenie, czy może przyrządy będą działały? Szykuje się niezły warsztat. Akurat tylko tak wizualnie kabelki poszły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 Warsztat z historią - takie lubię najbardziej będę zaglądał i powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 Się melduję na widowni ! Mam i "Spitfire" i "Blisko nieba" jak również przeczytałem swego czasu jego książkę o powojennych czasach (praca w COS-ie czy jak to się wtedy nazywało, potem szybownictwo), ale nie pamiętam tytułu. I pamiętaj, że zbiornik na zupę chmielową był świeżo pobrany z magazynu i przepłukany dodatkową wodą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 8 godzin temu, Baas ArK napisał: Się melduję na widowni ! Mam i "Spitfire" i "Blisko nieba" jak również przeczytałem swego czasu jego książkę o powojennych czasach (praca w COS-ie czy jak to się wtedy nazywało, potem szybownictwo), ale nie pamiętam tytułu. I pamiętaj, że zbiornik na zupę chmielową był świeżo pobrany z magazynu i przepłukany dodatkową wodą . "Wspinaczki po chmurach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Lipca 2020 Share Napisano 28 Lipca 2020 (edytowane) Dorzucam kilka zdjęć z panem Tadeuszem, wszystko wygrzebane z sieci. Może Ci się przydadzą: I na koniec dwa które masz ale trochę lepszej jakości: Edytowane 11 Maja przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 (edytowane) 13 godzin temu, barszczo napisał: Dorzucam kilka zdjęć z panem Tadeuszem, wszystko wygrzebane z sieci. Może Ci się przydadzą: Dzięki, 2 i 3 zdjęcie chyba z Kroniki Dywizjonu? Na to jeszcze nie trafiłem dzięki. Czytałem że Spitfire IX , 308 dostał jakoby w spadku od 303 gdy "Krakusy" znów wróciły do bazy w Northolt. Znalazłem IX w 303 RF-H , tak głośno myślę że jak przemalowali na szybko dla 308 , to mogli tylko zamalowac "R" A reszta już pasowała, numer seryjny to BR629 , na którym 06.09.1943 Sgt Jacek Czeżowski zestrzelił BF 109, tylko jeszcze nie znalazłem nic o IX w oznaczeniu ZF -H. Narazie domysły, moze coś się znajdzie, moze ktoś ma wiedze gdzie można takich informacji poszukać jak informacje o dokładnych numerach seryjnych modeli. Znalazłem taka historię, chyba w 308 długo nielatał, wydaje mi się za to właśnie na nim mial twarde lądowanie , ledwo wyhamował i zarył w glebę . 308S 16-11-43 engine failed force-landed Northolt CE 30-12-43 https://allspitfirepilots.org/aircraft/BR629 Wiem można zrobić IX w malowaniu jakie ma pudełko, ale najbardziej mnie cieszy i więcej mam satysfakcji jak temat zakończą z historią w tle . Cytat W pierwszej połowie listopada 1943 r. nastąpiła kolejna rotacja jednostek w Northolt: 303 odszedł na odpoczynek do Irlandii Północnej, a jego miejsce zajął Dyon 308 „Krakowski”, który przejął komplet dziewiątek Dywizjonu 303 (w tym trochę pamiętających pierwszą dostawę do 315 w 1942 r.). 308 Dywizjon Myśliwski Ten dywizjon najdłużej w polskim lotnictwie używał Spitfire’ów (od wiosny 1941 r. do grudnia 1946 r.), ale w wersję Mk IX przezbroił się jako ostatni. Nastąpiło to 11 listopada 1943 r., kiedy 308 (dowodzony przez S/Ldr Józefa Żulikowskiego) przyszedł do Northolt na miejsce 303. W pierwszej połowie grudnia 1943 r. dywizjon na krótko opuścił Northolt w celu odbycia dwutygodniowego szkolenia strzeleckiego w Hutton Cranswick. Edytowane 29 Lipca 2020 przez eldiabllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) Mały efekt mojego grzebactwa w sieci, 2 minuta 9 sekunda F/O Schiele attacking ground targets, 15.04.1944, Spitfire IX, dosłownie kilka klatek ale... : https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/1060036752 Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 13 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2020 4 godziny temu, barszczo napisał: Mały efekt mojego grzebactwa w sieci, 2 minuta 9 sekunda F/O Schiele attacking ground targets, 15.04.1944, Spitfire IX, dosłownie kilka klatek ale... : https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/1060036752 Dzięki barszczo. Niewiesz do kogo napisać albo gdzie znalezc książki lotow,albo zdjecia z kroniki dywizjonu 308, właśnie z okresu D day i później? Kurczę niemam już pomysłu, albo napisze do instytutu Sikorskiego w Londynie? Nawet jakby była lista lotow 308 z D day przykładowo to się znajdzie ta H jaki miała numer, a to jego pewnke ostatnia na ktorej latał do 28 pazdziernika 1944. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Sierpnia 2020 Share Napisano 14 Sierpnia 2020 Powiem szczerze że nie bardzo wiem od czego zacząć, może faktycznie Instytut Sikorskiego? A może odezwie się ktoś kto już szukał podobnych materiałów i podpowie co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 16 Sierpnia 2020 Share Napisano 16 Sierpnia 2020 pytaj Dorotkę z tego forum, powinien wiedzieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frankie Napisano 18 Sierpnia 2020 Share Napisano 18 Sierpnia 2020 Swoje czasu Techmod stworzył kalki do VB Dziedka Schielego we wszystkich skalach: http://www.techmod.pl/aviation-48/48029-supermarine-spitfire-mk-vb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 18 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2020 10 minut temu, Frankie napisał: Swoje czasu Techmod stworzył kalki do VB Dziedka Schielego we wszystkich skalach: http://www.techmod.pl/aviation-48/48029-supermarine-spitfire-mk-vb dzieki, jak już pisałem ze Spitfire Vb niema problemu , ma zapisane na nim zestrzelenie samodzielne wiec i serial jest podany i w Liście Bajana, , mnie bardziej interesuje okres DDay gdzie Schiele równiez brał udział, dlatego potrzebuje zobaczyć z tego okresu książki lotów , lub Kronike Dywizjonu, żeby sprawdzić numer seryjny jego IX , a kalki to się zrobi nowe :). Natomiast mam dane o Jego Spitfire XVI , czyli serial , bo na wszystkich "H" jakie miał miały wymalowaną Wielką Niedziwdicę. o czym sie możemy dowiedzieć czytając jego ksiązki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Sierpnia 2020 Share Napisano 19 Sierpnia 2020 W dniu 13.08.2020 o 16:11, barszczo napisał: Mały efekt mojego grzebactwa w sieci, 2 minuta 9 sekunda F/O Schiele attacking ground targets, 15.04.1944, Spitfire IX, dosłownie kilka klatek ale... : https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/1060036752 Fajne !! ja tez jestem fanem Tadeusz S. "Spitfire" , "Bliżej Nieba" "Wspinaczki po chmurach" i " W cieniach Chmur" uważam za znakomite ksiązki. czytałem po 2, 3 razy ,_) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Sierpnia 2020 Share Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) 6 czerwca między 14.40 a 16.50 leciał (wg. ORB) na ML183. Był to jedyny lot, który wykonał tego dnia. W kolejnych dniach też nim latał, ale używali go też inni... Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez Dorotka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 20 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) witam, żeby nie było że nic się nie dzieje, ano coś działam, o ile ze spitem z tamki raczej problemów dużych niema, składa się wiadomo elegancko, to praca nad ICM widze wyzwanie niczym przy A modelu, niby z pudła fajnie bo można zrobić otwartą komorę silnika czy otwarte działka w skrzydłach , ale sama składalność zestawu dużo trudniejsza. Historycznie będzie tak: Spitfire Vb ZF-H AB968 pażdziernik 1941r Spitfire IX ZF-H ML183 czerwiec 1944r kilka fotek z prac nad spitami: Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez eldiabllo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Póki co udało Ci się w piątce przedstawić niewłaściwy regulator napięcia i błędnie zamontować uprząż pilota. Co prawda nie wiem, czy to ma znaczenie w tym, skądinąd bardzo atrakcyjnym przedsięwzięciu, ale gdyby miało... . Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 5 Października 2020 Autor Share Napisano 5 Października 2020 (edytowane) aktualizacja, na spicie położona farba wstępnie, male odpryski na płacie skrzydła wykonane za pomocą soli, malowany farbami MM oraz gunze C, bez masek i szablonów, z "ręki". Nasz forumowy kolega Snaq , też drązy temat, a mianowicie malowania liter kodowych, stworzył poprawny szablon do malowania, bowiem patrzac na zdjęcie w nowym numerze Polish Wings, a także na zdjęcie Tadeusza w kokpicie, mozna wnioskować ze litera "Z" wchodzi aż na drzwi , a całość jest lekko pod kątem. Rozmaiwajać z Marcinem zaczeliśmy snuć domysły czy zdjęcia aby napewno pokazują model Vb, a czy to nie IIb. Edytowane 5 Października 2020 przez eldiabllo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 7 Października 2020 Autor Share Napisano 7 Października 2020 W dniu 27.07.2020 o 21:03, barszczo napisał: Uwielbiam pana Tadeusza, jego książki potrafią mi poprawić nawet najgorszy humor. Piątkę z Tamki z Wielką Niedźwiedzicą kiedyś popełniłem. Znam tylko jej dwa zdjęcia ale niewiele można z nich odczytać poza położeniem godła, szachownicy i ogólnym zużyciem/ubrudzeniem, nie wiadomo nawet czy drugie zdjęcie to ZF-H. Co do dziewiątki to będzie sf niestety, ale trzymam kciuki. No i na podstawie tych zdjęć, Snaq zrobił poprawione litery kodowe. Sam na to nie zwróciłem uwagi , ale faktycznie są starego typu malowania i zachodzi Z na drzwi, no i poza tym są lekko pod skosem. Samolot napewno na zdjęciach to Vb AB968, przepatrzelismy książki lotów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 14 Października 2020 Autor Share Napisano 14 Października 2020 Litery kodowe pomalowane , szablonu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 Kalkomanie położone , wash zrobiony, następny etap lekki brudzing itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 Pobrudziłeś rdzawym kolorem kadłub przy kolektorach wydechowych. Ta farba na kolektorach wygląda jakoś tak dziwnie, jakby była pełna grudek. Obicia na skrzydłach fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi