socjo1 Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 (edytowane) W dniu 24.09.2020 o 17:17, zloty napisał: ps; Ty jesteś Michałem Janikiem z niebieskiego? Przebóg, on ci to w samej osobie! Po giembie wszak można go poznać. Też to jego osobista, z żadnych internetów nie ściągnięta. Ale przecież... chyba wszyscy tak mamy?... Jak widać - i o dziwo - nawet mi się zdarzyło skończyć jakiś model. Widać gorszy dzień miałem. Za miłe słowo podziękował. Nawet się zastanawiam, czy nie upublicznić swoich bieżących wystęknięć nad poniższym lotniskowcem... Edytowane 30 Września 2020 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 O widzę że gustujesz w srako-brązach jak ja. Cóż to za Flower? rychtujesz? A warsztat forum ubogaca , więc dajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 (edytowane) 35 minut temu, zloty napisał: Cóż to za Flower? rychtujesz? Płynie, wije się RZECZKA Jak błyszcząca wstążeczka, Tu się srebrzy, tam ginie, A tam znowu wypłynie. 35 minut temu, zloty napisał: A warsztat forum ubogaca , więc dajesz. Niewykluczone, bardzo niewykluczone... Edytowane 24 Września 2020 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 No i pięknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 Nie znam się więc mi się podoba. Modelik bajka do tego podany łopatolobicznie. Ciekawą drogę przeszedłeś; od rumuńskich meserów i innych fruwajek do atlantyckich fal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekW Napisano 26 Stycznia 2021 Share Napisano 26 Stycznia 2021 I to jest prawdziwe modelarstwo. Model jest efektem końcowym i zwieńczeniem wielkiej pasji i chęci poznawania nowych konstrukcji oraz ich historii. Przeczytałem i obejrzałem ten wątek od deski do deski z wielkim zainteresowaniem. Jestem pod wrażeniem i z ciekawością czekam na nowe galerie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Dziękuję za bardzo miłe słowa. Cieszę się, że opowieść okazała się interesująca, a model mimo swoich braków, się podoba. Też bym chciał jak najszybciej nowej galerii, ale jeszcze trochę musimy poczekać (no nie wyrabiam z robotom, Panie Majster) a na razie zapraszam do śledzenia mojego wątku warsztatowego. No i oczywiście wątków innych kolegów, którzy są prawdziwymi mistrzami Jedi. Wasz Padawan. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exeter Napisano 12 Stycznia 2023 Share Napisano 12 Stycznia 2023 Witam wszystkich. Jako rasowy "Brytol" chcę pogratulować koledze Socjo modelu, w mojej ocenie jest wspaniały. Nie ukrywam, że właśnie on(to znaczy model) ściągnął mnie w te okolice - szukałem materiałów na temat korwet. Co prawda miałem na uwadze "kwiatki", ale typowi Castle też niczego nie brakuje. Socjo1 proszę o informacje, co było bazą do zrobienia tego modelu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Stycznia 2023 Share Napisano 12 Stycznia 2023 pikny model, pikne story, piknie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, exeter napisał: Witam wszystkich. Jako rasowy "Brytol" chcę pogratulować koledze Socjo modelu, w mojej ocenie jest wspaniały. Nie ukrywam, że właśnie on(to znaczy model) ściągnął mnie w te okolice - szukałem materiałów na temat korwet. Co prawda miałem na uwadze "kwiatki", ale typowi Castle też niczego nie brakuje. Socjo1 proszę o informacje, co było bazą do zrobienia tego modelu? Dziękuję serdecznie za miły komentarz. Bardzo mi miło, że model wciąż budzi pozytywne emocje. Co do odpowiedzi na Twoje pytania - wydaje mi się, że wszystko już napisałem po drodze, prześledź to proszę. Dlatego trudno mi jednoznacznie określić, o co konkretnie pytasz. Raz jeszcze wrzucę - zaktualizowaną - listę lektur do poduszki, które były inspiracją i dokumentacją: Do tego długi godziny buszowania w internecie i szukania zdjęć. Najłatwiej znaleźć dokumentację kanadyjskich jednostek na stronie: www.forposterityssake.ca/ Jeśli chodzi o aspekty modelarsko-wykonawcze, to bazą jest - tak jak stoi w tytule watku - żywiczny zestaw White Ensign Models, obecnie dostępny (podobnie jak inne model W.E.M.) jako Atlantic Models. O dodatkach napisałem w trzecim czy czwartym poście na stronie pierwszej. Obecnie pewnie byłoby wiecej zestawów waloryzacyjnych firm Black Cat Models, czy -zwałaszcza - Micromaster (po prostu najlepsze). Jeśli interesują Cie również fregaty, zajrzyj proszę do mojego wątku warsztatowego, poświęconemu powoli kończonemu, HMS Jed. Myślę, że znadziesz tam wiele ciekawych informacji. Pozdrawiam, Michał Edytowane 12 Stycznia 2023 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exeter Napisano 12 Stycznia 2023 Share Napisano 12 Stycznia 2023 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, tak, bardzo interesują mnie angielskie eskortowce. Z uwagą przeczytałem cały wątek, to, że nie trafiłem na interesującą mnie informację przypisz mojemu gapiostwu. Chodziło mi o potwierdzenie, że model powstał w oparciu o fabryczny zestaw, gdyż rozważałem możliwość jego budowy od podstaw. Dziękuję także za obszerną bibliografię, właśnie zamówiłem archiwalne numery Modelarstwa Okrętowego z planami Flowerek i pracę Lamberta/Browna. Moim zamiarem jest budowa modelu pływającego RC, a z różnych względów wybrałem typ Flower. Chciałem zrobić to na bazie zestawu Revella 1:72, także z uwagi na dostępność wielu pakietów waloryzujących. Problem w tym, że ten produkt jest w zasadzie nie do kupienia. Rozważam zakup elementów drukowanych w technologii 3D, na rynku są dostępne zarówno korwety typ Flower, jak i Castle, ale w skali 1:48. Tyle na razie, na pewno jeszcze poproszę o pomoc, wracam do modelarstwa po długiej przerwie. Muszę dopisać, że podziwiam zakres Twojej wiedzy na temat brytyjskich eskortowców i ich udziału w Bitwie o Atlantyk. Czytałem te wpisy z prawdziwą przyjemnością. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2023 17 minut temu, exeter napisał: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, tak, bardzo interesują mnie angielskie eskortowce. Z uwagą przeczytałem cały wątek, to, że nie trafiłem na interesującą mnie informację przypisz mojemu gapiostwu. Chodziło mi o potwierdzenie, że model powstał w oparciu o fabryczny zestaw, gdyż rozważałem możliwość jego budowy od podstaw. Dziękuję także za obszerną bibliografię, właśnie zamówiłem archiwalne numery Modelarstwa Okrętowego z planami Flowerek i pracę Lamberta/Browna. Moim zamiarem jest budowa modelu pływającego RC, a z różnych względów wybrałem typ Flower. Chciałem zrobić to na bazie zestawu Revella 1:72, także z uwagi na dostępność wielu pakietów waloryzujących. Problem w tym, że ten produkt jest w zasadzie nie do kupienia. Rozważam zakup elementów drukowanych w technologii 3D, na rynku są dostępne zarówno korwety typ Flower, jak i Castle, ale w skali 1:48. Tyle na razie, na pewno jeszcze poproszę o pomoc, wracam do modelarstwa po długiej przerwie. Muszę dopisać, że podziwiam zakres Twojej wiedzy na temat brytyjskich eskortowców i ich udziału w Bitwie o Atlantyk. Czytałem te wpisy z prawdziwą przyjemnością. Pozdrawiam. Miło mi, że moja pisanina sprawiła Ci przyjemność. Pozwól, że Ci zaoszczędzę nieco czasu ze ściąganiem zdjęć z różnych stron i podaj mi maila (na prywatną wiadomość!) -w wolnej chwili przygotuję ci paczkę i w weekend wyślę Ci co tam sobie pościągałem na rózne tematy. Nie wiem, czy masz Anatomy of the Ship - tam jest bardzo dużo róznych fajnych planów, rozrysowanych detali itd. Co do modelu Revella, a właściwie Matchboxa - rzeczywiście, trochę trzeba zapewne poczekać i szukać przez portale aukcyjne. Choć np. na niemieckim Ebayu jest wystawiony - niestety nie Platinum Edition. https://www.ebay.de/itm/374454023081?epid=1804821145&hash=item572f32f3a9:g:qz8AAOSwbEFjiH4J&amdata=enc%3AAQAHAAAAoKqdAjUqRBXmG31VtNok57NuEL8cElbCot6FnFOUWglDVuPWIQKvwINjZmCh%2B%2F6dkRkEPM%2B3fxa4C1m%2Bc3F5OpwzvU8HgdGsUo%2B2qBPC2%2BAorQvrwKKhsfMN7MK7aPw5S%2FXJuArxLxmVYjBOV40Rh6Myhcer0Fi9Vte6kuaZ32e5ZpVtoNax7IgzslGdswRSqdRyds8MgeugKQoYJ%2FaudUk%3D|tkp%3ABk9SR-jp2oC1YQ Na angielskim jest platinum, ale to już poważniejszy wydatek: https://www.ebay.co.uk/itm/275602762357?epid=1705528685&hash=item402b346a75:g:idYAAOSwI7tjsztT&amdata=enc%3AAQAHAAAAoPIj3i6lkcDAcKgLizVP%2BK9znNytyC6QmILB2SS%2FVazHN8eem7anquoWv0ZRdXcNW4E9s73We9y1tLt5x7aHWtiCAmHfOBUU2cqCXGgpULEbXQWCRyNOQsTqFhUw%2FPHZhYAhN5veLghKfbKArBinqf7GEj402Aq9ynONmgVgd6bXIngqX4nY725fZ%2FbY2kk4wZciSUjSsumz7Ke6cILuL58%3D|tkp%3ABk9SR9bRqYG1YQ Ach byłbym zapomniał, kolejny link, strona o korwetach Flower: https://www.tapatalk.com/groups/theflowerclasscorvetteforums/ Życzę powodzenia z budową modelu, chetnie w miarę swoich możliwości pomogę i zapraszam do prezentacji na Forum swoich prac, kiedy już będziesz startował. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exeter Napisano 12 Stycznia 2023 Share Napisano 12 Stycznia 2023 Kurcze, otrzymałem więcej niż oczekiwałem, dzięki Michał. Przejrzę to na spokojnie a dziś dopiszę, że pewnie znasz i czytałeś, mnie w znacznym stopniu w marynistyce "zakotwiczyły" dwie klasyczne książki: "Okrutne morze" Monsarrata i "Okręt" Bucheima, to tłumaczy wybór modelu. Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2023 7 minut temu, exeter napisał: Kurcze, otrzymałem więcej niż oczekiwałem, dzięki Michał. Przejrzę to na spokojnie a dziś dopiszę, że pewnie znasz i czytałeś, mnie w znacznym stopniu w marynistyce "zakotwiczyły" dwie klasyczne książki: "Okrutne morze" Monsarrata i "Okręt" Bucheima, to tłumaczy wybór modelu. Leszek No właśnie ja przez Okręt nie przebrnąłem. Za to Okrutne... przeczytałem ze cztery razy. To chyba też wiele tłumaczy w kontekście modeli. Z dobrych staroci to jeszcze polecam również Monserrata "Trzy korwety" oraz "Pogromcę U-bootów" Donalda Macintyre'a. Z nieco nowszych to bardzo mi się podobały wspomnienia d-cy lotniskowca Guadalcanal Dana Gallery'ego "Na stanowiska startowe" (tego co wziął do niewoli U-boota). Niezły kowboj był z niego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exeter Napisano 13 Stycznia 2023 Share Napisano 13 Stycznia 2023 Poruszaliśmy się po tych samych akwenach, z wymienionych przez Ciebie nie znam tylko ostatniej pozycji - poszukam. Od siebie dołożyłbym jeszcze wczesne powieści Alistaira Mac Leana: "HMS Ulisses" i "Na południe od Jawy", małą książeczkę w nieco pastiszowym stylu - "Wojna Trappa" Callisona, a z wielu wspomnień marynarzy z mojej bibloteczki najwyżej cenię "Dowódcę niszczyciela" komandora Tameichi Hary. Jak widać czytanie książek może człowieka zaprowadzić daleko, np. do modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Stycznia 2023 Share Napisano 13 Stycznia 2023 W dniu 23.09.2020 o 01:37, socjo1 napisał: Kwadrans dobrej lektury przed snem obniża ciśnienie, relaksuje i łagodzi obyczaje ŚWIĘTE SŁOWA PANIE DZIEJU!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 24 Czerwca Autor Share Napisano 24 Czerwca (edytowane) Trochę głupio tak się chwalić i to jeszcze odgrzewanym kotletem, ale zrozumcie proszę, w końcu to mój pierworodny Korniszon. Więc choćby był nienajpiękniejszy, nienajmądrzejszy, i tak dalej, to... sami wiecie. Ale to wszystko przez Żonę (jest moim Ultrasem!) , która mi kazała wystartować w konkursie modelarskim. Trochę nie wiem dlaczego miałem to zrobić, w końcu modelarstwo to nie biegi przez płotki, ale Żony słuchać trzeba. Takoż pojechaliśmy do pięknego Inowrocławia gdzie przy okazji podziwialismy romańską bazylikę z unikatowymi maszkaronami na murach oraz bardzo urokliwą architekturę willowo- uzdrowiskową. W tym samym czasie na hali, gdzie rozgrywał się konkurs musiały się dziać rzeczy przedziwne i dla mnie niepojęte, ponieważ... No i masz, Babo, placek! Z chłopakami z Olsztyńskiego Stowarzyszenia Modelarzy "Warmia" (świetna ta plakietka!): I nasz Wydra Team (mieliśmy nadzieję, że popływamy canoe, ale tym razem się nie udało): Dziękuję Kolegom za wyróżnienia. Tym bardziej, że okrętów było naprawdę sporo i prezentowały wysoki poziom. Oglądałem je z ogromną przyjemnością A mój wypierdasek - liliput został wyróżniony razem z wspaniałymi Nagato (który chyba był nawet w Moson) i Arizoną w 1/200 - obydwa znane z łamów Forum. Piękne też były modele kartonowe m.in. ogromniasty Missouri. Ale czymś, co kompletnie mnie sponiewierało był wspaniały... Sołdek. Tak, tak zwykły handlowiec ale zrobiony tak, że spędziłem przy nim wiele minut. Imprezę ze wszech miar polecam, zaś do jedzenia -wielce urokliwą knajpę niedaleko rynku "Róże fiołki i aniołki". Ach, byłbym zapomniał: również Żona ma swoje trofea. Na pchlim targu naprzeciwko wystawy wyhaczyliśmy dwa stare, zgrabne krzesła. Ledwo to wszystko zmieściliśmy w aucie. Po konkursie obskoczylismy jeszcze Strzelno z romańską rotundą św. Prokopa oraz bazyliką z unikatowymi, rzeźbionymi kolumnami, a na do widzenia wykąpaliśmy się w Gople pod Mysią Wieżą. W W-wie byliśmy przed 23.00. Wycisnęliśmy ten weekend jak cytrynę! Edytowane 25 Czerwca przez socjo1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Brawo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Gratulacje raz jeszcze Baby pruskie poszły w dobre ręce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca (edytowane) Gratki wygrana zasłużona Edytowane 25 Czerwca przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Gratulacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 25 Czerwca Autor Share Napisano 25 Czerwca 6 minut temu, mikemc napisał: Gratulacje. Wzajemnie! Wyjechałeś z Inowrocławia obwieszony jak choinka (bardzo słusznie!) Gdzie zmieściłeś te wszystkie puchary i nagrody- chyba musisz mieć ciężarówkę?! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca 16 minut temu, socjo1 napisał: Gdzie zmieściłeś te wszystkie puchary i nagrody- chyba musisz mieć ciężarówkę?! oj tam oj tam... schował do hangaru Enterprise'a 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca Ja się na tych pływadłach słabo rozeznaje. Mam tylko 1 stopień wtajemniczenia. Umiem rozpoznać gdzie jest dziób a gdzie rufa ale to chyba nie przeszkadza, żeby mi się jakieś pływadło podobało. A Twoje mi się akurat podoba. No i oczywiście gratulacje za sukcesy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi