Seb Napisano 2 Listopada 2020 Share Napisano 2 Listopada 2020 (edytowane) Replika wozu F01 z "Kampfgruppe Schulze" czy też "Gruppe Fehrmann", choć ta ostatnia nazwa ponoć jest nie prawidłowa, a literka "F" wcale nie pochodzi od nazwiska Fehrmann a od słowa Fahrschule, czyli szkoła jazdy. Ma to sens, bo "Kampfgruppe Schulze" powstała na bazie wozów ze szkolnej jednostki Panzertruppenschule Bergen. Z innych źródeł "GF" wchodziła w skład "KS" , a Oblt.Fehrmann dowodził Tygrysami, bo jednostka miała też na skłądzie Panthery. Tak czy inaczej, wszyscy producenci modeli dumnie wypisują na pudełkach "Gruppe Fehrmann", a i w najnowszej mini monografii Tygrysa wyd. "Militaria" no 499 też takie nazewnictwo figuruje. To tyle w kwestii historycznej. Model zacząłem budować w zeszłym roku zainspirowany warsztatem współmodelarza Stojkovica, który zbudował też F01. Budowa się przeciągnęła, bo coś mi tam nie grało u RFM, ale jakoś latem przysiadłem i skończyłem. Pomogłem sobie: Zimmerit Atak, lufa RBmodel, osłony boczne Part, zapinki, mocowania lin holowniczych MJminiatures, Friule, linka EurekaXXL, reszta blach z zestawu + zbieranina z zapasów. Edytowane 2 Listopada 2020 przez Seb 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Listopada 2020 Share Napisano 2 Listopada 2020 Ślicznie robisz te tygrysy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Listopada 2020 Share Napisano 2 Listopada 2020 bardzo fajnie wyszedł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Listopada 2020 Share Napisano 2 Listopada 2020 To można zbudować model Tygrysa i nie wykąpać go w błocie pod czubek lufy? Taka dygresja - podoba mi się i to bardzo! 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 3 Listopada 2020 Share Napisano 3 Listopada 2020 Tygrysów nigdy za wiele, a ten jest całkiem sympatyczny więc się fajnie ogląda, natomiast wielkie dzięki za wyjaśnienie etymologii literki F ps co tam nie pasowało przy tym modelu, pytam bo troszkę mi po głowie chodzi taki tygrysek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Listopada 2020 Share Napisano 3 Listopada 2020 Fajnie wyszły "przecierki" na kamuflażu pokazujące jego zużycie. Może podstawowe pytanie, ale niech tam - były robione farbami olejnymi, czy na jakimś wcześniejszym etapie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarross Napisano 3 Listopada 2020 Share Napisano 3 Listopada 2020 A jak dla mnie, kolory troszkę za jasne (pastelowe) no i przejścia między nimi, jakby trochę za bardzo rozmyte... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Listopada 2020 Share Napisano 3 Listopada 2020 Czołem! Piękny! Trzymasz poziom! Malowanie super! Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 3 Listopada 2020 Autor Share Napisano 3 Listopada 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Spotter napisał: Konstrukcyjnie trudno mi się wypowiadać, bo jesteś w tym ekspertem i zakładam że wszystko co zrobiłeś jest jak najbardziej ok. Od strony malowania to model wydaje mi się zbyt płaski, bez wyrazu, monotonny. Brakuje jakiegoś podbicia kolorami, malowaniem, uwypuklenia bryły. Co mi się podoba to brudzenie, czyli bardzo delikatne, ze smakiem, bez błocka. Gąsienice od środka mogłeś powycierać, w miejscu styku z kołami. W końcu metal/metal. Mi też się taki wydaje, ale brak pomysłu. Słabo na fotach widać, ale gąsienice są jak zawsze wytarte na styku z kołami, podobnie jak zęby. Do tego celu używam pseudo Dremela ze szczotką drucianą. Senkju za opinie. Edytowane 3 Listopada 2020 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 3 Listopada 2020 Autor Share Napisano 3 Listopada 2020 2 godziny temu, zaruk napisał: Fajnie wyszły "przecierki" na kamuflażu pokazujące jego zużycie. Może podstawowe pytanie, ale niech tam - były robione farbami olejnymi, czy na jakimś wcześniejszym etapie? Tym razem zamiast olei użyłem gotowych washy polskiej firmy Modellers, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 3 Listopada 2020 Autor Share Napisano 3 Listopada 2020 (edytowane) ... Edytowane 3 Listopada 2020 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 3 Listopada 2020 Share Napisano 3 Listopada 2020 Nazwa "Kampfgruppe Schulze" pochodzi od nazwiska jej dcy , to jest ten pan podobno niektore Tygrysy (napewno F13) oraz Panthera (G8) byly malowane ciemnym farba Panzer Grau , a numer wiezowy byl namalowany pedzlem (czerwony w srodku i biala obramowka , co potwierdzil w Lipicu 1946r, zolnierz RAF Fred Hawkins , o to on ze swoim psem i opisanym Tygrysem There was a letter to the editor was in the April 1986 issue of Military Modelling from David E. Brown (now of Experten Decal fame), re two shots from his collection that were taken of "F13" (and Panther G "8"/"8R" now known to be "S"), by a RAF veteran Mr.Fred Hawkins in July 1946. In it, Fred's clear recollection is that the vehicle's most striking feature was its colour - "overall dark panzer grey" with a handpainted red and white outline callisgn. choc wiezyczka dcy wydaje sie byc jasniejsza Tygrys z numerem F01 zniszczony 13.04.1945 Drebber w poblizu lasku Essel przez Cometa sgt. Hardinga, i nalezal juz do grupy bojowej Grossan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 3 Listopada 2020 Autor Share Napisano 3 Listopada 2020 1 godzinę temu, bulik58 napisał: Tygrys z numerem F01 zniszczony 13.04.1945 Drebber w poblizu lasku Essel przez Cometa sgt. Hardinga, i nalezal juz do grupy bojowej Grossan To prawda, Tygrys F01 dołączył później do Grossan, a dowodził nim nijaki Franzen, który stracił oko, ale wojnę przeżył. A co do malowania F13 to wszyscy z uporem maniaka (w tym i ja) malują tego Tygrysa wg schematu - trójkolorowe camo i na to półprzejrzysta zieleń, zgodnie z resztą z instrukcjami wszystkich producentów tych hybrydowych Tygrysów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 3 Listopada 2020 Share Napisano 3 Listopada 2020 (edytowane) Fajny model. Tylko gąski takie czarne wyszły, bardzo mocno kontrastują z resztą pojazdu. Edytowane 3 Listopada 2020 przez Markuz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 3 Listopada 2020 Share Napisano 3 Listopada 2020 Seb - A co do malowania F13 to wszyscy z uporem maniaka (w tym i ja) malują tego Tygrysa wg schematu - niestety firmy produkujace modele sa zainteresowane sprzedaza swych produktow, a prawda historyczna im wisi i powiewa . I tu korzystaja firmy typu Legend,Miniarm, Meng, itp. ktore zajmuja sie produkcja dodatkow. W ten sposob zarabiaja i ciesza sie wszyscy oprocz modelarzy ktorzy chcac miec model zgodny z rzeczywistoscia placa gruba kase ,np. model K-4386 ,, Typhoon,, kosztuje na Hobbyeasy 26,09Euro , zestaw 4 kol zywicznych z Miniarm 19,78Euro . Gdzie blaszki , dodatki do wnetrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Listopada 2020 Share Napisano 3 Listopada 2020 (edytowane) 8 godzin temu, bulik58 napisał: podobno niektore Tygrysy (napewno F13) ... . Na fotkach jest ciemny, ale czy jednokolorowy? Tego nie jestem pewien. Fotki bardzo ciemne - niestety. 8 godzin temu, bulik58 napisał: ... oraz Panthera (G8) byly malowane ciemnym farba Panzer Grau , a numer wiezowy byl namalowany pedzlem (czerwony w srodku i biala obramowka , Co do Pantery to na pewno nie. Malowana w trójbarwne kamo. Dodatkowo No.8 - czerwony bez obramówki - na przednim pancerzu. Pantera ta pochodziła z jednostki w której testowano sprzęt na podczerwień. Pamięć zawodzi, a fotka pokazuje swoje. Major Paul Schulze dowodził tą Panterą i całą grupą bojową 'Schulze'. Tygrysami zaś dowodził porucznik Fehrmann - była to część grupy bojowej 'Schulze'. Na pobojowisku pozostały w tym dniu (11.04) Tygrysy I - No.111 i No.F13 ; Pantera No.8 'czerwona' oraz dwa Sd.Kfz.251. Pozdrawiam Krzysztof PS. Fotografia tylko w celu dyskusji Edytowane 3 Listopada 2020 przez meser262 PS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 W dniu 2.11.2020 o 22:03, Seb napisał: Replika wozu F01 z "Kampfgruppe Schulze" czy też "Gruppe Fehrmann" Ślicznie zmalowany i naprawdę chciałbym umieć tak operować aerografem, jednak zmartwię Cię @Seb- to nie jest replika! Prędzej bardzo luźna interpretacja. Replika odwzorowuje oryginał- Twój model nawet nie stał blisko repliki. Zastanawiam się tylko, jaki jest sens pakowania kasy w model i kupowania masy dodatków, gdy nie chce się przeanalizować nawet kilku zdjęć z epoki. Nie jestem Zawodowym Analizatorem Zdjęć Historycznych, jednak na podstawie już tylko tych zdjęć widać, że masz nieodpowiednie znaki taktyczne (bo nie była to tylko sama obwódka) i źle umieszczone, na fotkach wyraźnie widać, że na lufie był kamuflaż, że z jednej strony brakowało błotników, że na wieży ślady ubytku zimmeritu były znacznie większe niż u Ciebie i... pokaż mi, gdzie na fotkach widać, że kadłub miał położone trójkolorowy kamuflaż. Prędzej było to jednolite malowanie. Jak bardzo prawdopodobne jest, że na wiosnę 1945 załoga przemalowała składaka na trójkolorowy kamuflaż? A musiała, bo masz zamalowane ubytki Zimmeritu Sam Zimmerit na wieży też specjalnie miejscami mnie nie przekonuje, z płytki go wycinałeś, bo raczej nie jest to produkt Ataku. Tyle ode mnie, jako model ok, jako replika duże i stanowcze NIE. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 (edytowane) @Pan_na_Zulawach aż słów mi zabrakło więc tylko to - Edytowane 5 Listopada 2020 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 (edytowane) Nie dziwię się, jak się popełnia tak proste i banalne błędy. Na przyszłość może lepiej nie pisać, że się zbudowało replikę, co repliką nie jest, bo może inni zechcą czerpać wzorce z Twojego modelu Seba i tylko krzywdę komuś wyrządzisz. Marek Edytowane 5 Listopada 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Seb wstydz sie , takie bledy popelniasz jak przedszkolak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Na przyszłość może lepiej nie pisać i tu kolege popieram w 100% wystarczy zdjecie a podpisy w jezyku migowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Spotter mial byc tylko migowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 W etap malowania nie wnikam z zasady w galerii tym bardziej. Jednak Kolega "Seb" 'konsultował' ze mną numery na wieży tego Tygrysa I. Dlatego ten post - skąd takie, a nie inne oznaczenie. 2 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: Nie jestem Zawodowym Analizatorem Zdjęć Historycznych, jednak na podstawie już tylko tych zdjęć widać, że masz nieodpowiednie znaki taktyczne (bo nie była to tylko sama obwódka)... . Marek z tych trzech zdjęć które wkleiłeś można takie wnioski wyciągnąć, ale. Wybrałeś dość popularne fotki z sieci - niestety dwa z nich są mocno przeretuszowane / pierwsze i trzecie/. Na pierwszym facet wygląda jak duch - reszta mocno 'podciągnięta'. Ktoś chciał podkreślić ciemny/czarny kolor. Na trzecim z kolei ktoś przeretuszował numer na wieży - chyba po to, aby był dobrze widoczny. Jest zresztą na jasnym tle. Choć na około jest 'ciemność'. Tygrys wygląda na tej fotce jakby miał kamuflaż malowany w paski - jasne i ciemne. Popatrz na fotkę z trzema oznaczeniami tego samego pojazdu - fotka pierwsza (facet duch) + numer z fotki trzeciej (czerwony X) i dodatkowy numer z dobrej jakości fotki (zielone V) . Właściwym oznaczeniem tego Tygrysa I jest numer F01 - same białe kontury. 3 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: ... pokaż mi, gdzie na fotkach widać, że kadłub miał położone trójkolorowy kamuflaż. Proszę bardzo. 3 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: Jak bardzo prawdopodobne jest, że na wiosnę 1945 załoga przemalowała składaka na trójkolorowy kamuflaż? Nie była to hybryda czy też składak. Tygrys wczesny z marca/kwietnia 1943 roku /kadłub jak i wieża. Wymieniono koła na te z amortyzacją wewnętrzną (metalowe). Tygrys ten był w szkole jazdy stąd uchował się tak długo. Na pewno nie był jednokolorowy. Popatrz na fotkę wyżej. Pozdrawiam Krzysztof 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 (edytowane) Ok, Krzysiek dzięki i o taką dyskusję mi chodziło, a nie tylko i wyłącznie drwina i kpiny. Co do sposobu malowania zapewne masz rację, nigdy wcześniej nie analizowałem zdjęć archiwalnych, jednak nie zmienia to faktu, że numer na modelu jest przesunięty. Na koszu też powinno być oznaczenie taktyczne? Zastanawia mnie tylko, dlaczego Tygrysy z tej samej grupy posiadały różne kolorystycznie oznaczenia, zwłaszcza, że czytałem gdzieś, że kamuflaż starano się je ujednolicić i malowano ponoć farbą zielonoszarą spod której widać było wcześniejszy kamuflaż. Co do kamuflażu na kadłubie to mam nadal wątpliwości, na drugiej mojej wklejonej fotce jakoś niespecjalnie go widać, na Twojej też jakoś niespecjalnie dostrzegam, są okopcenia po pożarze, cienie, jakiś chyba brud, zacieki- przynajmniej ja to tak widzę. 1 godzinę temu, meser262 napisał: Nie była to hybryda czy też składak. Tygrys wczesny z marca/kwietnia 1943 roku /kadłub jak i wieża. Zastanawiam się tylko, jak to się stało, że na wieży są pozostałości zimmeritu, natomiast na kadłubie jakoś go nie widać. Znasz jakieś logiczne wytłumaczenie? W wydawnictwie Tankpower pana Mellemana doczytałem, że owszem kadłub i wieża to wczesne odmiany, jednak różnych serii produkcyjnych. Jeżeli pojazd miał dwa lata, był ze szkoły, to raczej szkoleni kierowcy odcisnęli na nim swoje piętno, a model Seby wygląda tak, jakby załoga go pomalowała wiosną 1945 roku- jest to logistycznie realne? Nadal pozostaje niewyjaśnione malowanie lufy, ubytki zimmeriu, brak błotników...w kwestie techniczne nie wchodzę. Krzysztof, nie chcę tutaj zaśmiecać wątku Seby, podeślę Ci linka na PW. Pozdrawiam Marek Edytowane 5 Listopada 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 (edytowane) Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: Zastanawia mnie tylko, dlaczego Tygrysy z tej samej grupy posiadały różne kolorystycznie oznaczenia, Z jakiej grupy? Bo Tygrys I No.F01 przed uszkodzeniem należał do KG ''Schulze'' po naprawie został przydzielony do KG "Grossan". No to powiem Ci że nie tylko Ty 'łamiesz' sobie nad tym głowę. Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: Co do kamuflażu na kadłubie to mam nadal wątpliwości, na drugiej mojej wklejonej fotce jakoś niespecjalnie go widać, Na tej fotce raczej mało co widać - dlatego nic o niej nie pisałem. Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: ... na Twojej też jakoś niespecjalnie dostrzegam, są okopcenia po pożarze, cienie, jakiś chyba brud, zacieki- przynajmniej ja to tak widzę. No to trudno. Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: Zastanawiam się tylko, jak to się stało, że na wieży są pozostałości zimmeritu, natomiast na kadłubie jakoś go nie widać. Znasz jakieś logiczne wytłumaczenie? Jest to dość proste - produkcja Tygrysa marzec/kwiecień 1943 roku - pasta to wrzesień 1943 roku. Nakładano go w jednostce polowej. Popatrz jeden z Tygrysów I grupy bojowej 'Schulze'. Bez oznaczeń, ale za to z piękną pastą "zimmerit" wykonaną w warsztacie polowym. Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: - jest to logistycznie realne? Czy realne? Jeśli odmalowany był niedawno - to tak. Ubytki po paście "zimmerit" ma malowane - więc może to być do obrony. Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: Nadal pozostaje niewyjaśnione ... . I jeszcze parę innych drobiazgów. Ale o tym ja nic nie pisałem bo jak to mówię tutaj (w Galerii) jest już 'pozamiatane'. Taką wizję miał autor wątku i koniec. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 5 Listopada 2020 przez meser262 literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi