Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Pytanie do fanów Harrierów.

Które z poniższych modeli mają linie podziału wklęsłe a które z nich wypukłe. czy ktoś mógłby pomóc?

Hasegawa B10 AV-8A Harrier 

Hasegawa B06 Harrier GR.MK.3

Hasegawa B05 Sea Harrier FRS MK.1

Hasegawa D19 AV-8B Harrier II 

Hasegawa 00185 Harrier GR.MK.5 Royal Air

Hasegawa D24 AV-88 Plus HArrier II

Hasegawa 00746 AV-8B Harrier II Plus VMA-223 BULLDOGS

Napisano

Hasegawowskie AV-8B i GRy są oparte na tyc samych ramkach. Dobre modele, warsztat jednego znajdziesz na forum.
AV-8A jest to model oparty o bardzo stary zestaw Froga. Lepiej poszukac nowego Airfixa, Brac italeri który jest ładnym przpakiem ESCI albo Fujimi, ale napewno trzymac sie od Hasegawy z daleka. FRSa nie znam nie powiem.

Napisano

Interesuję się wczesnymi "błotniakami" (tłumaczenie nazwy Harrier), więc tylko o nich mogę się wypowiedzieć.

Kiedyś robiłem falklandzkiego GR.3 z Hasegawy i wspominam go mile. Możesz sobie go obejrzeć tu:

https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=17414

Jeśli chodzi o FRS.1 to Italka jest dobrym modelem, Airfix też - ale ma bardzo szerokie linie podziałowe, co psuje efekt.

Na forum niebieskim (PWM) w dziale konkursowym alex - specjalista od Falklandów - prowadzi bardzo sumiennie warsztat porównawczy, warto go śledzić.

• Like 1
Napisano
13 godzin temu, jmx62 napisał:

Hasegawa B06 Harrier GR.MK.3

Hasegawa D19 AV-8B Harrier II 

Hasegawa 00185 Harrier GR.MK.5 Royal Air

Hasegawa D24 AV-88 Plus HArrier II

Hasegawa 00746 AV-8B Harrier II Plus VMA-223 BULLDOGS

Te wszystkie mają wgłębny podział blach. Praktycznie bezproblemowe modele. Nie trzeba niczego więcej :super::wink:

Napisano (edytowane)

Dzięki koledzy za podpowiedzi👍

Czyli wychodzi na to że AV-8A z Has-y odpada, w grę wchodzi Italka lub A-x. 

Pozostałe wersję mogą być  z Hasegawy. Tak to zrozumiałem. 

Dla mnie podstawą jest to żeby miały wgłębne podziały. Rycie nowych linii już mnie nie bawi, lata temu przerysowałem prawie wszystkie stare Airfixy, Frogi/Novo, Hellery i Revelle.

Dzięki jeszcze raz za pomoc.😁

Edytowane przez jmx62
  • 3 weeks later...
Napisano

Model Harriera z Hasegawy w wersji AV-8A jest to model z okresu współpracy Hasegawy z brytyjską firmą FROG. I tu ciekawostka, model ten pierwotnie był sprzedawany równolegle przez obie firmy a po jakimś czasie  został skopiowany przez FROGa  i był produkowany przez brytyjską legendę a następnie jego formy sprzedane do ZSRR gdzie był produkowany i sprzedawany jako NOVO. I kolejna ciekawostka oba bliźniacze modele produkowane są do dzisiaj i dostępne na polskim rynku (rosyjski jako Ark Models). 

Natomiast model Italeri to model produkowany z form włoskiej firmy ESCI powstałych w latach 80 XX wieku i mimo lat (to już bardzo ładny vintage) nadal się broni chociażby bardzo ładną i delikatną fakturą powierzchni zewnętrznych ale w porównaniu z Airfixem wymaga kilku uzupełnień w kokpicie.  Model Italeri/ESCI produkowany jest jako GR-1, GR-3 i FRS-1. 

Napisano

Tego Froga/Novo to kleiłem jakoś tak pod koniec lat 90tych i nawet nie miałem świadomości że po drugiej stronie świata wszyscy kleją Hasegawę i nie klną jak szewcy a my tu w PRL-u wszyscy kleimy produkt made in choroszo i klniemy jak szewcy(ale po cichu, bo głośno nie można było😁)

Widać Hasegawa Hasegawę nie jest równa 🥴

Teraz też można się nadziać kupując Tamiyę...a tam w środku...Italerki.

A co do modeli ESCI to mam jak najbardziej pozytywne skojarzenia np. Tornado bardzo przychylny dla modelarza model.

• Like 1
Napisano
9 godzin temu, jmx62 napisał:

Tego Froga/Novo to kleiłem jakoś tak pod koniec lat 90tych i nawet nie miałem świadomości że po drugiej stronie świata wszyscy kleją Hasegawę i nie klną jak szewcy a my tu w PRL-u wszyscy kleimy produkt made in choroszo i klniemy jak szewcy(ale po cichu, bo głośno nie można było😁)

Widać Hasegawa Hasegawę nie jest równa 🥴

Teraz też można się nadziać kupując Tamiyę...a tam w środku...Italerki.

A co do modeli ESCI to mam jak najbardziej pozytywne skojarzenia np. Tornado bardzo przychylny dla modelarza model.

Mam ten model na warsztacie i muszę przyznać, że jest on całkiem nieźle spasowany jak na model z tak zużytych form. Natomiast na modelu Hasegawy nie ma ani jednej nadlewki mimo, że formy liczą dobre 50 lat !

• 4 months later...
Napisano

Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu ale temat dalej to drążenia. 

Taki model Italeri nr 193 Night Attack AV-8B, wg Scalemates rok 1991. Jak ktoś kleił lub ma w szafie to poproszę o info jakie ma linie podziału, wgłębne czy wypukłe?

Napisano (edytowane)

Trzymaj się id tego z daleka! Straszny paździez. Tylko Hasegawa

Ps, tamiya to to samo co italeri

Edytowane przez Moses
Napisano

Dzięki, tak myślałem że to jakiś podstęp. U mnie na osiedlu pokazał się be sklepie z zabawkami za śmiesznie niską cenę 🥴

• 1 month later...
Napisano

Temat wraca na tapetę.

Kolejne pytanie o modele błotniaka tym razem w wersji szkolnej. Wiem że jest stareńki model Hellera raczej niedostępny i niedoskonały (z drugiej strony pokażcie model doskonały🥴). Mi chodzi i modele z czeskiego  Sworda.  Wiem że to to short runy więc roboty będzie co nie miara że spasowanie części. 

Może ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenie w tej materii?

Napisano

Mam ten model w wersji z malowaniem Marines, na którym mi zależało i powiem szczerze, że doznanie nie było niemiłe. Spodziewałem się babola, a tu czyste wypraski, wgłębne linie (trochę, co prawda uproszczone), dwa żywiczne fotele, osłona kabiny vacu (jednolita) i polistyrenowa (dzielona) do wyboru, kalkomanie techmodu i trzy malowania do wyboru: USA, włoskie i hiszpańskie. Wnętrze kabiny słabe, spasowanie nieznane - mam jeszcze niesklejony. Zaskoczenie dla mnie, nie związane z modelem, praktycznie brak stosowanego podwieszanego uzbrojenia, tak że jak chcesz sobie zrobić z niego choinkę  to AV-8B. Poza tym wygląda trochę jak wielki owad :)

Mimo, że chyba jedyny na rynku, to czystym sumieniem polecam 

• Thanks 1
Napisano

JJ62 dzięki za podpowiedź. Co prawda na stronie MojeHobby można znaleźć zdjęcia zawartości ale niewiele one mówią, natomiast jak ktoś ma w ręku wypraski i całą zawartość pudełka to jest co innego.

Wzorem innych kolegów tworzących kolekcje tematyczne wymyśliłem sobie właśnie cała rodzinkę Harrierów. A że praktycznie kariera bojowa tego typu samolotu jest zakończona(przynajmniej w brytyjskim lotnictwie i chyba raczej niedługo skończy się w amerykańskim) to uznałem oczywiście na własne potrzeby że i ilość modeli można ograniczyć do pewnej  liczby. Na razie ograniczam się do zakupu potrzebnych mi modeli, stąd  m.in. założyłem ten wątek z pytaniami. 

Na chwilę obecną mam zakupione FRS Mk.1 z Hasegawy i Sea Harrier FA-2 z Airfixa. Na horyzoncie majaczą mi GR Mk.3 i AV-8B z Hasegawy no właśnie jakiś w wersji dwumiejscowej, stąd to pytanie o modele czeskiego Sworda.

Późniejsze wersje GR Mk.5,-7,-9 też są w planach. Jak już zgromadzę odpowiednią ilość wtedy będę myślał jak to zacząć sklejać 😁

Napisano

Ja tam się nigdy nie ograniczam w ilości, jeśli nawet samolot jest wycofany - mam już z 6-7 Tomcatów i z niecierpliwością oczekuję na F-14B z GWH (mimo, że mam jednego)😁. A jak się ukaże wreszcie F-14D z Fine Molds to też wezmę...

Napisano
46 minut temu, jmx62 napisał:

Wzorem innych kolegów tworzących kolekcje tematyczne wymyśliłem sobie właśnie cała rodzinkę Harrierów.

Bardzo dobry wybór. Zdecydowanie popieram. Jest sporo fajnych malowań, tu będziesz musiał doinwestować w kalki bo zestawowe ich nie oferują. GR.7 i 9 słabo dostępne ogólnie, trzeba szukać. Ja mam w planie zrobić ich kilka, każdego w innym malowaniu i uzbrojeniu. I tak:

AV-8A Italeri

AV-8B Hasegawa

AV-8B Plus Hasegawa

GR,3 Hasegawa, Italeri

GR.5 Hasegawa

GR.7 Hasegawa, Revell

GR.9 Hasegawa, Revell

FRS Mk.1 Hasegawa

FA.2 Special Hobby

Harrier T Sword

Airfix jakoś mi nie podchodzi...

Do wyboru, do koloru: szare, szaro-szare, zielono-szare, zielono-zielone, biało-zielone, biało-niebieskie  :super:

Jak się pokazał T w sklepach, trzeba było brać, chwilę temu na znanym portalu aukcyjnym poszły za ponad stówkę od sztuki.

• Thanks 1
Napisano

Mniej więcej podobna listę sobie stworzyłem. Różnica tylko przy FA.2, mam już z Airfixa.

Zastanawiam się jeszcze nad jednym w wersji T tylko późniejszym.

Napisano

Coś wiesz bliżej na temat tej późniejszej wersji T od Sworda?  Myślałem, że robią jedną wersję?

Napisano

Na MojeHobby podają takie:

Harrier T Mk.2/2A - TAV-8A,  nr kat. 72061

Harrier T Mk.2/2A/4/4N,  nr kat. 72098

Harrier T Mk.4/4N, nr kat. 72062

Harrier T.10/12, nr kat. 72099

Harrier TAV-8B, nr kat. 72100

Niestety niedostępne na chwilę obecną.

Nie analizowałem szczegółowo zawartości ale wydaje mi się że są oparte na tych samych zestawach.

Napisano

Został jeszcze GR.1 od  Italeri :wink:

2 godziny temu, JJ62 napisał:

Coś wiesz bliżej na temat tej późniejszej wersji T od Sworda?  Myślałem, że robią jedną wersję?

Modele od Sworda można sobie przejrzeć na Mojehobby. Na szybko różnią się między sobą nosami. W niektórych pudełkach są po dwie opcje do wykonania.

Napisano (edytowane)

Przede wszystkim różnią się skrzydłem 🙂 T.2/4 są na bazie Gr1/AV-8A, T.10 jest na bazie AV-8B, pozdr!

ww

Edytowane przez wuwumaster
  • Thanks 2
Napisano

A mi się marzy taki GR Mk.5 w malowaniu 1.Sqn RAF w malowaniu zimowym z ćwiczeń w Norwegii. 

Robi może ktoś w takim malowaniu lub jest jakiś zestaw kalkomanii?

Napisano
Godzinę temu, jmx62 napisał:

A mi się marzy taki GR Mk.5 w malowaniu 1.Sqn RAF w malowaniu zimowym z ćwiczeń w Norwegii. 

Robi może ktoś w takim malowaniu lub jest jakiś zestaw kalkomanii?

Xtradecal: https://www.hannants.co.uk/product/X72149

Jeżeli podobają ci się takie malowania, to ciekawy jest jeszcze GR.3  XZ991

• Thanks 1