chudyhunter Napisano 11 Lutego 2021 Autor Share Napisano 11 Lutego 2021 2 godziny temu, bazylms napisał: Ciekawi mnie ten ostateczny kolor. Działaj. Mnie też A na poważnie, to po wszystkich zabiegach powinien delikatnie ciemniejszy. Dzisiaj dodałem rozjaśnienia środków paneli linoleum z mieszanki: xf79 linoleum (3), xf7 flat red (1), xf3 flat yellow (3), xf2 flat white (5). Wyszlo dość kontrastowo, ale efekt jest dodatkowo podbity przez pomalowane na ciemno listwy łączące panele. Jutro pójdzie na to bazowa mieszanka, następnie zdrapię farbę z listew, na to błyszczący lakier, łosz i będzie gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 16 Lutego 2021 Autor Share Napisano 16 Lutego 2021 Całość pokryta mieszanką 1:1 XF75 Kure Arsenal z XF2 white. Cieniowanie wykonane przy użyciu XF-24 Dark Gray. Na razie wyszło bardzo kontrastowo, ale tak właśnie miało być. Kolejnym krokiem będzie wygaszenie tego efektu mieszanką xf75 z xf2. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 cuda Panie cuda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 16 Lutego 2021 Autor Share Napisano 16 Lutego 2021 3 godziny temu, bazylms napisał: Mi się podoba. Dzieki! Nie jest źle, ale do dopiero początek. 13 minut temu, M.A.V. napisał: cuda Panie cuda.... Cuda wianki, cuda na kiju i inne sajens fikszony Ale będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 15 Marca 2021 Autor Share Napisano 15 Marca 2021 Ostatnio mam coś mało czasu, ale udało się ruszyć do przodu. Dodałem trochę rozjaśnień na kadłubie i drobnicy, a następnie przygasiłem wszystko zmieszanym xf75 z xf2 w proporcji 1:1. Na razie cieniowanie na kadłubie jest jeszcze za bardzo widoczne i będę musiał je przygasić. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 16 Marca 2021 Autor Share Napisano 16 Marca 2021 Tak jak wspominałem wczoraj, kadłub dostał kilka warstw mieszanki xf75 z xf2 (1:1) w celu złagodzenia cieniowania. Dodatkowo wykonałem trochę rozjaśnień na kadłubie mieszanką xf75 i xf2 (1:2). Kolejnym krokiem będzie pokrycie wszystkiego błyszczącym lakierem Tamki i zabawa olejami. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 17 Marca 2021 Autor Share Napisano 17 Marca 2021 Przy okazji wczorajszego malowania postanowiłem zrobić mały test. Dużo się mówi o tym, że kolory których używamy do malowania modeli pod wpływem chemi ciemnieją. Im więcej warstw i efektów, tym kolor ciemniejszy. Dlatego jestem zdania, że przy małych modelach, a w szczególności przy 700ce, gdzie mamy dużą ilość detali, powinno używać się jaśniejszych kolorów. W przeciwnym razie może się nam zrobić ciemny glut na którym nic nie będzie widać. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 No i pięknie, ta imitacja płyt bardzo ożywiła kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 17 Marca 2021 Autor Share Napisano 17 Marca 2021 Godzinę temu, lkemot napisał: Pięknie Dzięki 8 minut temu, Bartosz.B napisał: No i pięknie, ta imitacja płyt bardzo ożywiła kadłub. TAK. Też tak mi się wydaje Zobaczyny jaki będzie efekt końcowy. Po kolejnych zabiegach efekt cieniowania powinien być odrobinę mniej widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Dzięki za organoleptyczne ukazanie przyciemniania koloru! FuJUzuk też się mi podoba - burty wyszły świetnie. Lino na pokładzie troszkę za mocno zróżnicowane jak dla mnie, ale może dalsze zabawy siuwaksami złagodzą kontrasty. Pozdrawiam, Marek Edytowane 17 Marca 2021 przez donalyah00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 17 Marca 2021 Autor Share Napisano 17 Marca 2021 1 minutę temu, donalyah00 napisał: Dzięki za organoleptyczne ukazanie przyciemniania koloru! FuJUzuk też się mi podoba - burty wyszły świetnie. Lino na pokładzie troszkę za mocno zróżnicowane jak dla mnie, ale może dalsze zabawy siuwaksami troszkę złagodzą kontrasty. Pozdrawiam, Marek Dla mnie było oczywiste, że każdy kolejny zabieg przyciemnia kolor. Jednak gdy się maluje i stopniowo dodaję efekty, nie jest to aż tak bardzo widoczne, jak w teście który wykonałem. Sam sobie musiałem to pokazać Co do linoleum masz racje, nie ma prawa tak pozostać. Wyprowadzę to olejami, a jeśli jakimś cudem nie wyjdzie, to przyjadę mgiełką z aero. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 19 Marca 2021 Autor Share Napisano 19 Marca 2021 Na dno poszły pierwsze kolory. Co i jak robiłem opiszę, gdzy skończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 O, ale fajna niszczara tu się buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 19 Marca 2021 Autor Share Napisano 19 Marca 2021 41 minut temu, taltos1 napisał: O, ale fajna niszczara tu się buduje No to na razie mamy coś takiego. Jak tylko znajdę chwilę by dorwać się do aparatu i kompa, to wrzucę lepsze zdjęcia. Co do techniki malowania, to całość wykonałem aerografem. Kolory jakie użyłem zamieszczam poniżej. Użyłem gotowych kolorów, a także różnych mieszanek poniższych kolorów. Wszystko nakładałem przez gąbkę. Ta którą posiadam jest za gruba i farba przez nią nie przechodzi, więc musiałem przeciąć ją na pół. Gąbkę przytykałem to kadłuba i z odległości około 2 cm malowałem aerohrafem. Kolejnym krokiem będzie pokrycie wszystkiego błyszczącym lakierem i zabawa olejami oraz emaliami AK Interactive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 21 Marca 2021 Autor Share Napisano 21 Marca 2021 Dorwałem sie do aparatu i zrobiłem kilka renderów, bo dawno nie było 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Fajny rĘderek , podwodny marmurek też, ale. Czy zieloność glonów nie powinna być wyżej niż czerwoność dna? No chyba że będziesz jeszcze zagloniał (zaglaniał> :p) pas pod linią wodną. Świetne foty tak BTW! Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 21 Marca 2021 Autor Share Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) 13 minut temu, donalyah00 napisał: Fajny rĘderek , podwodny marmurek też, ale. Czy zieloność glonów nie powinna być wyżej niż czerwoność dna? No chyba że będziesz jeszcze zagloniał (zaglaniał> :p) pas pod linią wodną. Świetne foty tak BTW! Pozdrawiam, Marek Dzięki Marku Fotki niestety nie wyszły tak jak powinny. Za długo nie mialem aparatu w ręku i coś namieszałem w ustawieniach. Na zdjęciach szary za bardzo wpada w niebieski, ale za to dno w miarę dobrze widać Co do glonów i dna, to jeszcze trochę czeka mnie pracy. Jeśli chodzi o linie przejścia/pas pod wodą, to tak, będę tam jeszcze działał i zaglaniał emaliami AK Interactive. Na chwilę obecną dno jest zrobione w jakichś 50%. Edytowane 21 Marca 2021 przez chudyhunter 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Jasna sprawa. Działaj dalej - fajnie to wychodzi! Patent z gąbeczką zapisuję. Edytowane 21 Marca 2021 przez donalyah00 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Syfiaste dno jest ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 tropikalnie sie zrobilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 17 godzin temu, unicaunica napisał: tropikalnie sie zrobilo Tak właśnie ma być Słonecznie, ciepło, tropikalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Całość została pokryta lakierem błyszczącym tamki x22. Następnie przyrządziłam sobie łosza z farb olejnych Van Gogh. Niestety nie mam szarego, więc zrobiłem mieszanke z czarnego i białego, która rozcieńczyłem white spirytem AK. Na kadłub naniosłem filtrołosza, dałem mu podeschnąć 20 min i przy pomocy płaskiego pedzla zwilżonego w White spirycie AK zacząłem ścierać od góry do dołu. Na pozostałych elementach wykonałem po prostu łosza. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi