Skocz do zawartości

Fuyuzuki 1945 - 1/700 Rainbow

chudyhunter

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, bazylms napisał:

Ciekawi mnie ten ostateczny kolor. Działaj. 

Mnie też :haha:A na poważnie, to po wszystkich zabiegach powinien delikatnie ciemniejszy.

Dzisiaj dodałem rozjaśnienia środków paneli linoleum z mieszanki: xf79 linoleum (3), xf7 flat red (1), xf3 flat yellow (3), xf2 flat white (5). Wyszlo dość kontrastowo, ale efekt jest dodatkowo podbity przez pomalowane na ciemno listwy łączące panele. Jutro pójdzie na to bazowa mieszanka, następnie zdrapię farbę z listew, na to błyszczący lakier, łosz i będzie gotowe.

MyP9Ec6.jpg

Całość pokryta mieszanką 1:1 XF75 Kure Arsenal  z XF2 white. Cieniowanie wykonane przy użyciu XF-24 Dark Gray. Na razie wyszło bardzo kontrastowo, ale tak właśnie miało być. Kolejnym krokiem będzie wygaszenie tego efektu mieszanką xf75 z xf2.

IQz19ga.jpg

FCaDANU.jpg

u6sIZ4g.jpg

zfI0M4g.jpg

b4SeFYX.jpg

mEkrdYT.jpg

bKYb01c.jpg

6xe3kys.jpg

l1naw6a.jpg

xKsBkQl.jpg

extv3Z2.jpg

brCpuXJ.jpg

XIGNndQ.jpg

YMLj5pO.jpg

zwUPpVs.jpg

• Like 2

• 4 weeks later...

Ostatnio mam coś mało czasu, ale udało się ruszyć do przodu. Dodałem trochę rozjaśnień na kadłubie i drobnicy, a następnie przygasiłem wszystko zmieszanym xf75 z xf2 w proporcji 1:1.  Na razie cieniowanie na kadłubie jest jeszcze za bardzo widoczne i będę musiał je przygasić. 

sx9szkZ.jpg

jy125BA.jpg

YjsPj5q.jpg

jQIYFTt.jpg

YFBifgw.jpg

StEquIL.jpg

G4bUyu2.jpg

K5EXc3o.jpg

u1Q68l5.jpg

18BH7CP.jpg

QBUPOSf.jpg

• Like 5

Tak jak wspominałem wczoraj, kadłub dostał kilka warstw mieszanki xf75 z xf2 (1:1) w celu złagodzenia cieniowania. Dodatkowo wykonałem trochę rozjaśnień na kadłubie mieszanką xf75 i xf2 (1:2). Kolejnym krokiem będzie pokrycie wszystkiego błyszczącym lakierem Tamki i zabawa olejami. 

abYFvTT.jpg

MFA8CLI.jpg

fSh5F0C.jpg

TNuek6H.jpg

OZAQuJs.jpg

2zKTjsa.jpg

APSmTGZ.jpg

• Like 3

Przy okazji wczorajszego malowania postanowiłem zrobić mały test. Dużo się mówi o tym, że kolory których używamy do malowania modeli pod wpływem chemi ciemnieją.  Im więcej warstw i efektów, tym kolor ciemniejszy. Dlatego jestem zdania, że przy małych modelach, a w szczególności przy 700ce, gdzie mamy dużą ilość detali, powinno używać się jaśniejszych kolorów. W przeciwnym razie może się nam zrobić ciemny glut na którym nic nie będzie widać.

NuyNukJ.jpg

• Like 2
  • Thanks 2

Godzinę temu, lkemot napisał:

Pięknie :)

Dzięki :)

8 minut temu, Bartosz.B napisał:

No i pięknie, ta imitacja płyt bardzo ożywiła kadłub. 

TAK. Też tak mi się wydaje :D

Zobaczyny jaki będzie efekt końcowy. Po kolejnych zabiegach efekt cieniowania powinien być odrobinę mniej widoczny. 

Dzięki za organoleptyczne ukazanie przyciemniania koloru! FuJUzuk też się mi podoba - burty wyszły świetnie. Lino na pokładzie troszkę za mocno zróżnicowane jak dla mnie, ale może dalsze zabawy siuwaksami złagodzą kontrasty.

Pozdrawiam, Marek

Edytowane przez donalyah00

1 minutę temu, donalyah00 napisał:

Dzięki za organoleptyczne ukazanie przyciemniania koloru! FuJUzuk też się mi podoba - burty wyszły świetnie. Lino na pokładzie troszkę za mocno zróżnicowane jak dla mnie, ale może dalsze zabawy siuwaksami troszkę złagodzą kontrasty.

Pozdrawiam, Marek

Dla mnie było oczywiste, że każdy kolejny zabieg przyciemnia kolor. Jednak gdy się maluje i stopniowo dodaję efekty, nie jest to aż tak bardzo widoczne, jak w teście który wykonałem. Sam sobie musiałem to pokazać :D 

Co do linoleum masz racje, nie ma prawa tak pozostać. Wyprowadzę to olejami, a jeśli jakimś cudem nie wyjdzie, to przyjadę mgiełką z aero.

• Like 1

41 minut temu, taltos1 napisał:

O, ale fajna niszczara tu się buduje :super: 

:piwo:

No to na razie mamy coś takiego. Jak tylko znajdę chwilę by dorwać się do aparatu i kompa, to wrzucę lepsze zdjęcia. 

Co do techniki malowania, to całość wykonałem aerografem. Kolory jakie użyłem zamieszczam poniżej. Użyłem gotowych kolorów, a także różnych mieszanek poniższych kolorów. Wszystko nakładałem przez gąbkę. Ta którą posiadam jest za gruba i farba przez nią nie przechodzi, więc musiałem przeciąć ją na pół. Gąbkę przytykałem to kadłuba i z odległości około 2 cm malowałem aerohrafem. Kolejnym krokiem będzie pokrycie wszystkiego błyszczącym lakierem i zabawa olejami oraz emaliami AK Interactive.

YJvKHLB.jpg

3iZKEMt.jpg

3FNVevQ.jpg

dAgdv88.jpg

iIJFeHc.jpg

Fajny rĘderek 😉, podwodny marmurek też, ale. Czy zieloność glonów nie powinna być wyżej niż czerwoność dna? No chyba że będziesz jeszcze zagloniał (zaglaniał> :p) pas  pod linią wodną. Świetne foty tak BTW!

Pozdrawiam, Marek

13 minut temu, donalyah00 napisał:

Fajny rĘderek 😉, podwodny marmurek też, ale. Czy zieloność glonów nie powinna być wyżej niż czerwoność dna? No chyba że będziesz jeszcze zagloniał (zaglaniał> :p) pas  pod linią wodną. Świetne foty tak BTW!

Pozdrawiam, Marek

Dzięki Marku :piwo: Fotki niestety nie wyszły tak jak powinny. Za długo nie mialem aparatu w ręku i coś namieszałem w ustawieniach. Na zdjęciach szary za bardzo wpada w niebieski, ale za to dno w miarę dobrze widać :)

Co do glonów i dna, to jeszcze trochę czeka mnie pracy. Jeśli chodzi o linie przejścia/pas pod wodą, to tak, będę tam jeszcze działał i zaglaniał emaliami AK Interactive. Na chwilę obecną dno jest zrobione w jakichś 50%.

Edytowane przez chudyhunter
  • Thanks 1

• 3 weeks later...

Całość została pokryta lakierem błyszczącym tamki x22. Następnie przyrządziłam sobie łosza z farb olejnych Van Gogh. Niestety nie mam szarego, więc zrobiłem mieszanke z czarnego i białego, która rozcieńczyłem white spirytem AK. Na kadłub naniosłem filtrołosza, dałem mu podeschnąć 20 min i przy pomocy płaskiego pedzla zwilżonego w White spirycie AK zacząłem ścierać od góry do dołu. Na pozostałych elementach wykonałem po prostu łosza. 

tHOTFQS.jpg

3beEgQ8.jpg

Zp9m57F.jpg

yjdDG53.jpg

fs2KfqZ.jpg

FSXmSPm.jpg

• Like 3